ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

Izložba Arhiva Požarevac "Filmovi koje smo voleli, 1947-1980" na 24. Festivalu evropskog filma Palić.

Istorijski, arhiv, pozarevac, filmovi koje smo voleli, palic

festival, palic, arhiv, pozarevacSvečanost otvaranja izložbe planirana je za 17. jul 2017. u 18 sati, u Galeriji Otvorenog Univerziteta u Subotici. Izložbu će otvoriti direktor Festivala evropskog filma Palić Radomir Zelenović. Dobrodošli!

U Ministarstvu kulture i informisanja u Beogradu 22.juna 2017., održana je obuka iz oblasti unapređenja veb-sajta ustanova kulture na internet pretraživaču, u cilju povećanja vidljivosti kulturnog nasleđa na internetu i jačanja kapaciteta kulturnih institucija u procesu njihove digitalizacije.

obuka, ministarstvo kulture, arhiv, pozarevacIz Istorijskog arhiva Požarevac obuku su pohađale direktor dr Jasmina Nikolić i Aleksandra Bogdanović.

Održana peta manifestacija „Dan otvorenih vrata Arhiva-Putujte sa nama kroz vreme mi čuvamo istoriju“, 9. juna 2017. Vest o ovoj manifestaciji i na portalu Međunarodne arhivske organizacije u Parizu.

otvorena vrataPogledajte TV prilog Sat tv.
Pogledajte emisiju RTS1.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Set arhivskih razglednica

Manifestacija „Dan otvorenih vrata Arhiva“ pod sloganom „Putujte sa nama kroz vreme-mi čuvamo istoriju“, biće organizovana peti put u Istorijskom arhivu Požarevac 9. juna 2017.

otvorena vrata 2017Izdvajamo iz programa: razgledanje izložbenih postavki „Stara i retka knjiga 1752-1864“, „Fotografije starog Požarevca“ i „Publikovani naslovi 2004-2016“. Dobrodošli!

U amfiteatru „Arčibald Rajs“ Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, 19. maja 2017, predstavljena je monografija i izložba „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji-primer Požarevačkog kaznenog zavoda u Požarevcu, 1853-1918“.

predstavljanje monografije u BeograduO knjizi su govorili: prof.dr Aleksandar Bošković, prof.dr Tanja Kesić i prof.dr Radomir Zekavica, sa Kriminalističko-policijske akademije i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.
O izložbi je govorila viši arhivist Jasmina Živković, Msr, iz Istorijskog arhiva Požarevac, u ime grupe autora.
Više o tome pročitajte ovde.

Izložba arhivskih dokumenata ,,25 godina Narodne Skupštine Republike Srpske 1991-2016“ Arhiva Republike Srpske, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 24. aprila 2017, u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac. Gostovanje izložbe realizovano je u okviru međunarodne arhivske saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske. Izložbu je otvorio Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

25 godina Republike Srpske
Pogledajte prilog Sat Tv
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.

Narodna Skupština Republike Srpske, Skupština Grada Požarevca, Arhiv Republike Srpske i Istorijski arhiv Požarevac, predstavljaju izložbu arhivskih dokumenata „25 godina Narodne Skupštine Republike Srpske, 1991-2016“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, u periodu od 24. aprila 2017. do 4. maja 2017.

Republika Srpska
Izložbu će otvoriti Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Arhiva vesti

 

Pogledajte arhivu vesti


Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

Dobrodošli


DOBRODOŠLI U ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC
Pogledajte turistički flajer
                 english version

Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac, osnovan 1948. godine, je ustanova kulture koja obavlja delatnost zaštite arhivske gradje kao kulturne baštine od posebnog društvenog značaja na području Braničevskog okruga - grad Požarevac i opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Kučevo i Petrovac na Mlavi. U arhivskim depoima trajno se čuva 630 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.000 m/1 arhivske gradje, iz perioda od 17. do 20. veka. Već sedamdeset godina Arhiv sakuplja ove neme a rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.

Informacija za posetioce

informacije za posetioce


—————————————————

VEĆ ŠEST GODINA PRED VAMA


OBAVEZNO POSETITE

STALNU SPOMEN-IZLOŽBU
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“

pogledajte turistički flajer pdf

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih dogadjaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom dva veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova, kao i zastavama, oružjem, uniformama, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i dr.predmeta. Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti, društvene i političke okolnosti od 1804. godine do današnjih dana. Čitav 19. vek i veći deo 20. veka Srbi su potrošili u ratovima širom Balkana, koje je na svojim plećima nosila hrabra srpska vojska.  

сс

Pogledajte video prilog sa svečanog otvaranja

Pogledajte prezentaciju Spomen sobe

Pogledajte video prilog sa svečanog predstavljanja monografije
"Dva veka vojske u Braničevu"


Kroz izložbene panoe putujemo kroz vreme u kome se odvija čitav proces smene različito uniformisanih i naoružanih vojnika. Pratimo razvoj moderne srpske vojske koji je tekao od Marićevića jaruge i ustaničke zakletve, Miloševih soldata, školovanja oficirskog kadra u zemlji i stvaranja oficirskog kora, sticanja nezavisnosti i jačanja moderne knjaževske i kraljevske vojske i kasnije njeno utapanje u kraljevsku jugoslovensku vojsku, kao i stvaranje Jugoslovenske Narodne Armije, do današnje Vojske Srbije.

Autori stalne spomen-izložbe su pukovnik dr Milivoje Pajović i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

Informacija za posetioce

6

 ————————————————

 

Pet godina časopisa „Zapisi“

Časopis „Zapisi“ – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac izlazi redovno već pet godina (od 2012. godine), uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka. Okupljajući izuzetno veliki broj saradnika iz deset zemalja, do sada je široj stručnoj i naučnoj, domaćoj i inostranoj, javnosti, predstavio više od stopedeset članaka iz različitih naučnih oblasti, dostupnih kako u štampanom tako i u elektronskom obliku.

Casopis Zapisi 

Izlaženje časopisa vidimo kao deo šireg procesa otvaranja domaće nauke i teorije i uspostavljanja kvalitetnije komunikacije i razmene duhovnih vrednosti i upućivanja na rezultate naučnog i stručnog rada.

Uputstvo saradnicima možete preuzeti ovde.
Časopis u pdf-u možete preuzeti na stranici izdavačka delatnost.

 

U pripremi je i šesti broj časopisa "ZAPISI".

 —————————————————