ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

Otvorena je izložba „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Autori izložbe su Isidora Stojanović, Snežana Lazić i dr Jasmina Nikolić.

logor banjica
Izložba će biti otvorena do 14. oktobra 2017.
Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe.
Pogledajte prilog SAT TV.
Više o tome pročitajte ovde.

Arhivisti Istorijskog arhiva Beograda u poseti Istorijskom arhivu Požarevac 20. septembra 2017. : obilazak arhivskih depoa, razgledanje izložbenih postavki "Požarevac na starim fotografijama", "Stara i retka knjiga 1752-1864" i "Zanati okruga Požarevačkog".

poseta arhiva beograd Pogledajte nekoliko fotografija

Istorijski arhiv Požarevac i Istorijski arhiv Beograda predstavljaju izložbu „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Ovom izložbom odaje se počast žrtvama Banjičkog logora, ali i upozorava na pravu prirodu vremena, sistema i ideologije čiji je on bio proizvod.

logor, banjica, arhiv, pozarevac
Izložba će biti otvorena 20. septembra 2017. u 19 časova. Izložbu će otvoriti Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika grada Požarevca.

U Galeriji Muzeja „Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji, 1. avgusta 2017, u večernjim satima, otvorena je izložba „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – Primer Požarevački kazneni zavod, 1853-1918.“ autorskog tima Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu. Izložba za posetioce je otvorena do 15. avgusta 2017.

kpz, pozarevac, arhiv
Pogledajte prilog TV Pomoravlje.
Pogledajte nekoliko fotografija.

U ediciji "Naučno-informativna sredstva o arhivskoj građi" Istorijskog arhiva Požarevac objavljen je novi naslov "Načelstvo sreza zviškog Kučevo 1839-1918 Analitički inventar 3 (1850-1855)" priređivača Milana Stankovića, msr i Petra Vinkića.

analiticki, inventar, istorijski, arhiv, pozarevacPublikaciju u PDF-u možete preuzeti na stranici "Izdavačka delatnost".

Kazneno-popravni Zavod u Ćupriji i Muzej "Horeum Margi-Ravno" Ćuprija, predstavljaju izložbu Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijske Akademije u Beogradu „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji-primer Požarevački kazneni zavod u Požarevcu, 1853-1918", u Galeriji Muzeja "Horeum Margi" u Ćupriji, u periodu od 1. do 15. avgusta 2017.

kpz, istorijki arhiv, pozarevac

Dobrodošli!

Održana je konferencija za novinare Festivala evropskog filma Palić, 18. jula 2017., na kojoj su se obratili direktor Festivala evropskog filma Radoslav Zelenović, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, dr Dragana Miloradović, koautor izložbe i Ivan Aranđelović, novinar "Politike", a povodom otvaranja izložbe "Filmovi koje smo voleli, 1947-1980".

palic, press konferencija, arhiv, pozarevac

Otvorena je izložba Arhiva Požarevac "Filmovi koje smo voleli, 1947-1980", u Galeriji Otvorenog Univerziteta u Subotici, 17. jula 2017. u okviru Festivala evropskog filma Palić. Izložbu je otvorio direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović.

filmovi, koje, smo, voleli, arhiv, pozarevac

Pogledajte emisiju "Likovni tragovi" TV Subotica.
Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe.

Izložba Arhiva Požarevac "Filmovi koje smo voleli, 1947-1980" na 24. Festivalu evropskog filma Palić.

Istorijski, arhiv, pozarevac, filmovi koje smo voleli, palic

festival, palic, arhiv, pozarevacSvečanost otvaranja izložbe planirana je za 17. jul 2017. u 18 sati, u Galeriji Otvorenog Univerziteta u Subotici. Izložbu će otvoriti direktor Festivala evropskog filma Palić Radomir Zelenović. Dobrodošli!

U Ministarstvu kulture i informisanja u Beogradu 22.juna 2017., održana je radionica iz oblasti unapređenja veb-sajta ustanova kulture na internet pretraživaču, u cilju povećanja vidljivosti kulturnog nasleđa na internetu i jačanja kapaciteta kulturnih institucija u procesu njihove digitalizacije.

obuka, ministarstvo kulture, arhiv, pozarevacIz Istorijskog arhiva Požarevac radioinici su pohađale direktor dr Jasmina Nikolić i Aleksandra Bogdanović.

Arhiva vesti

 

Pogledajte arhivu vesti


Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

Dobrodošli


DOBRODOŠLI U ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC
Pogledajte turistički flajer
                 english version

Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac, osnovan 1948. godine, je ustanova kulture koja obavlja delatnost zaštite arhivske gradje kao kulturne baštine od posebnog društvenog značaja na području Braničevskog okruga - grad Požarevac i opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Kučevo i Petrovac na Mlavi. U arhivskim depoima trajno se čuva 630 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.000 m/1 arhivske gradje, iz perioda od 17. do 20. veka. Već sedamdeset godina Arhiv sakuplja ove neme a rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.

 


—————————————————

AKTUELNA IZLOŽBA

Izložba, virtuelna izložba i katalog o zatočenicima iz Požarevca i Braničevskog okruga u koncentracionom logoru Beograd – Banjica od 1941. do 1944. godine, nastali kao rezultat saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda, predstavljaju svedočanstvo stradanja zatočenika i zločina njihovih tamničara. Takođe, predstavljaju i svedočanstvo o tome da je sam logor bio sinonim za represiju nad civilnim stanovništvom. Dovođeni pojedinačno, u grupama, transportima i koloni iz svih krajeva Braničeva i Srbije, obični ljudi, muškarci, žene, deca svih uzrasta, mesece i godine života provodili su u zločinačkom logoru, gladni, bolesni, fizički mučeni, svakodnevno streljani...


LOGOR, BANJICA, ARHIV, POZAREVAC


Autorke izložbe i kataloga „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“ Isidora Stojanović, Snežana Lazić i dr Jasmina Nikolić, na sistematizovan način, uz veliki istraživački trud, odabrale su i prezentovale arhivska dokumenta i fotografije iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva Beograda i Istorijskog arhiva Požarevac, u cilju razumevanja obrađene teme o stradanju i žrtvovanju ljudi i očuvanja svesti srpskog naroda o stradanju i Drugom svetskom ratu. Izložbu, katalog izložbe i elektronsko izdanje/virtuelnu izložbu možete preuzeti na stranicama Korisnici/Projekti Istorijskog arhiva Požarevac, Izdavačka delatnost i Izložbe.


—————————————————

VEĆ ŠEST GODINA PRED VAMA


OBAVEZNO POSETITE

STALNU SPOMEN-IZLOŽBU
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“

pogledajte turistički flajer pdf

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih dogadjaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom dva veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova, kao i zastavama, oružjem, uniformama, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i dr.predmeta. Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti, društvene i političke okolnosti od 1804. godine do današnjih dana. Čitav 19. vek i veći deo 20. veka Srbi su potrošili u ratovima širom Balkana, koje je na svojim plećima nosila hrabra srpska vojska.  

сс

Pogledajte video prilog sa svečanog otvaranja

Pogledajte prezentaciju Spomen sobe

Pogledajte video prilog sa svečanog predstavljanja monografije
"Dva veka vojske u Braničevu"


Kroz izložbene panoe putujemo kroz vreme u kome se odvija čitav proces smene različito uniformisanih i naoružanih vojnika. Pratimo razvoj moderne srpske vojske koji je tekao od Marićevića jaruge i ustaničke zakletve, Miloševih soldata, školovanja oficirskog kadra u zemlji i stvaranja oficirskog kora, sticanja nezavisnosti i jačanja moderne knjaževske i kraljevske vojske i kasnije njeno utapanje u kraljevsku jugoslovensku vojsku, kao i stvaranje Jugoslovenske Narodne Armije, do današnje Vojske Srbije.

Autori stalne spomen-izložbe su pukovnik dr Milivoje Pajović i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

Informacija za posetioce

6

 ————————————————

 

Pet godina časopisa „Zapisi“

Časopis „Zapisi“ – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac izlazi redovno već pet godina (od 2012. godine), uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka. Okupljajući izuzetno veliki broj saradnika iz deset zemalja, do sada je široj stručnoj i naučnoj, domaćoj i inostranoj, javnosti, predstavio više od stopedeset članaka iz različitih naučnih oblasti, dostupnih kako u štampanom tako i u elektronskom obliku.

Casopis Zapisi 

Izlaženje časopisa vidimo kao deo šireg procesa otvaranja domaće nauke i teorije i uspostavljanja kvalitetnije komunikacije i razmene duhovnih vrednosti i upućivanja na rezultate naučnog i stručnog rada.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je časopisu "Zapisi", od 2015. godine, dodelilo kategoriju M53-Nacionalni časopis.

Uputstvo saradnicima možete preuzeti ovde.
Časopis u pdf-u možete preuzeti na stranici izdavačka delatnost.

 

U pripremi je i šesti broj časopisa "ZAPISI".

 —————————————————