ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti

 

 

 

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac održano je prvo saborovanje ljubitelja, čuvara i sopstvenika arhivalija u privatnom vlasništvu i predstavljen projekat „Sabiranje arhivalija u privatnom vlasništvu“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 27. novembra 2019.

dobitnici nagrada, rhiv pozarevac

poklonodavci arhivalija, arhi pozarevac

Institut poklona arhivalija Arhivu,  u praksi je zastupljen od osnivanja požarevačkog Arhiva 1948. godine do današnjih dana. Prema raspoloživim podacima, u pomenutom periodu evidentirano  je 144 poklonodavca arhivskih dokumenata Arhivu, odnosno formirano je nekoliko arhivskih fondova i zbirki nastalih radom uglednih ličnosti i porodica i veći broj zbirki digitalnih medija. Dosadašnjim poklonodavcima, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić uručila je Darovnice. Arhivski savetnik Jasmina Živković, održala je prezentaciju projekta „Zaštita arhivske građe u privatnom vlasništvu – značaj otpkupa i poklona“. 
Pogledajte poster.
Pogledajte video-prilog.

___________________________________________________

 

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac organizuje Prvo saborovanje ljubitelja, čuvara i sopstvenika arhivalija u privatnom vlasništvu i predstavlja projekat „Sabiranje arhivalija u privatnom vlasništvu“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 27. novembra 2019, sa početkom u 13 časova.

arhiv pozarevac

Svečanost dodele Darovnice dosadašnjim poklonodavcima arhivalija Istorijskom arhivu Požarevac biće oplemenjena izložbenom postavkom „Darovali smo Istorijskom arhivu Požarevac – sačuvajmo od zaborava“ i prezentacijom „Zaštita arhivske građe u privatnom vlasništvu – značaj otkupa i poklona“. Dobrodošli!
Pogledajte Spisak poklonodavaca arhivskih dokumenata Istorijskom arhivu Požarevac 1948-2019.

___________________________________________________

 

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac predstavlja izložbu „Okupirani Požarevac 1941-1944 – slike iz svakodnevnog života“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu (Stari korzo 14), u periodu od 20. novembra do 18. decembra 2019.

Okupirani Požarevac, arhiv pozarevac

Izložba 128 istorijskih dokumenata i fotografija iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije i Arhiva Srbije, prikazuje istinitu priču o ratnim prilikama i radu organa vlasti u okupiranom Požarevcu, sa posebnim osvrtom na slike iz svakodnevnog života u Požarevcu pod okupacijom 1941-1944.  Izložba, čiji su autori Jasmina Živković, msr. i Slobodanka Cvetković, organizovana je u godini obeležavanja 75.godišnjice od oslobođenja Požarevca u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Dobrodošli!
Pogledajte katalog izložbe.
Pogledajte virtuelnu izložbu.

___________________________________________________

 

 


 

Iz štampe su izašle tri nove publikacije Istorijskog arhiva Požarevac: Zbornik dokumenata 5 „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za Okrug Požarevački 1943-1944. godine – Tom II“, katalog izložbe „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“ i „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo 1839-1918 – Analitički inventar 5 (1859-1860)“.

nediceva vlada, arhiv pozarevac

moda u požarevcu

načelstvo sreza zvičkog, arhiv pozarevac

Publikacije su objavljene u okviru edicija Istorijskog arhiva Požarevac „Zbornici dokumenata“, „Izložbeni katalozi“ i „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“. Nove publikacije (PDF) možete preuzeti na stranici Izdavačka delatnost.

___________________________________________________

 

 

 

 

U Istorijskom arhivu Požarevac, 24. oktobra 2019, održana je nastava iz istorije za 100 učenika četvrtog razreda OŠ „Kralj Aleksandar I“. Ova programska aktivnost realizuje se, sa jedne strane, u cilju ostvarivanja vaspitno-obrazovne funkcije Arhiva i njegovog otvaranja prema javnosti, a sa druge, u cilju edukacije dece školskog uzrasta, podizanja svesti o značaju arhivske građe za istoriju grada, tradiciju i kulturu našeg naroda. Ona predstavlja i značaj (vrednost) za škole, jer se kroz nju istorija i pisana kulturna baština doživljava na dinamičan način.

cas istorije, arhiv pozarevac

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Istorijskog arhiva Požarevac „Avantura u Arhivu“. Nastavu na temu „Moj grad u prošlosti“ i „Moda u Požarevcu od 1880. do 1929“, održale su dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik i Dragana Jovanović, arhivist, vođenjem kroz izložbe „Požarevac na starim fotografijama“ i „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

Grupa dvadeset studenata Sorbone, u pratnji svojih profesora, 9. oktobra 2019. organizovano je posetila izložbu „Srbija u Velikom ratu, 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja Ministarstva odbrane Republike Srbije, koja je postavljena u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Tokom ove posete, studenti sa Sorbone su odgledali i istoimeni dokumentarni film.

sorbona

Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Tročlana vojna delegacija Republike Belorusije na čelu sa general-majorom Andrejem
Konstatinovič Nekračevič, u pratnji izaslanika odbrane Republike Belorusije u Republici Srbiji potpukovnika Berezovski Ivan Nikolajevič, načelnika Štaba Komande za obuku pukovnika Nikole Dejanovića i komandanta Centra za obuku KoV Požarevac pukovnika Milovana Vasića, posetila je 8. oktobra 2019. spomen-postavku „Dva veka vojske u Braničevu“, stalnu izložbu Centra za obuku KoV Požarevac i Istorijskog arhiva Požarevac, u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Kroz izložbenu postavku vodila ih je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i koautorka izložbe.

belorusija, arhiv pozarevac

Podsećamo, izložba predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih događaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom 19. i 20. veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova (blizu 15.000), kao i zastavama, oružjem, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i drugih predmeta. Izložba je otvorena za prethodno najavljene i organizovane posete iz zemlje i inostranstva.
Pogledajte reklamno-propagandni flajer izložbe
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 Predstavnici Istorijskog arhiva Požarevac, direktorka dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik dr Dragana Miloradović i arhivist Nataša Milošević Dulić, učesnice su Međunarodne konvencije ICARUS pod nazivom „Arhivi i arhivska istraživanja u digitalnom okruženju“, koja je održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u periodu od 23. do 25. septembra 2019, u organizaciji Internacionalnog centra za arhivska istraživanja ICARUS (Austrija), Univerziteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Istorijskog arhiva Beograda.

icarus, arhiv pozarevac

Istorijski arhiv Požarevac predstavio se na ovoj konferenciji sa temom „Milenijalci u Arhivu – snimanje video-klipova korišćenjem arhivske građe i Arhiva“, a o ovom projektu, čiji je tvorac i rukovodilac dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, govorila je dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik.
Pogledajte prezentaciju Istorijskog arhiva Požarevac.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 


Srpska civilno-vojna delegacija u sastavu dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i rukovodilac projekta „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“ za Kulturni centar Srbije u Parizu, kapetan bojnog broda Goran Petrović, direktor Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, potpukovnik Gradimir Matić, direktor Vojnog muzeja, dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu i dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik Istorijskog arhiva Požarevac, u pratnji izaslanika odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije pukovnika Miroslava Nikolića, bila je u zvaničnoj radnoj poseti u Vojnom muzeju Republike Francuske u Parizu, 20. septembra 2019, gde ih je primio generalni direktor Vojnog muzeja Francuske general Aleksandar Dandok.

vojni muzej u Parizu, arhiv pozarevac

vojni muzej Pariz

General Aleksandar Dandok je lično proveo srpsku civilno-vojnu delegaciju kroz stalnu izložbenu postavku o Napoleonu Bonaparti, nakon čega ih je primio u svom kabinetu. Vođeni su razgovori o daljim načinima saradnje, razmenjeni su kontakti i publikacije na temu Prvog svetskog rata i dogovoreno je da se dalja saradnja nastavi preko državnih organa i institucija dve države.

Izložba „Srbija u Velikom ratu 1914–1918“, Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja Ministarstva odbrane Republike Srbije, svečano je otvorena 21. septembra 2019, u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Postavku koju čini 270 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, otvorila je  Marija Nestorović, vd. direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Srpska delegecija u Parizu, arhiv pozaevac

arhiv pozarevac

Otvaranju izložbe prisustvovali su korpusni general Bernar Barera, načelnik Štaba Kopnene vojske oružanih snaga Republike Francuske, izaslanik odbrane ruske mornarice kapetan bojnog broda Vladimir Minkevič, izaslanik odbrane Sjedinjenih američkih država pukovnik Alen Peper, izaslanik odbrane Kanade pukovnik Pjer Aše, izaslanik odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić, predstavnica Kancelarije boraca žrtava Ministarstva vojske Francuske Malika Bulais, šef Kabineta zamenika gradonačelnice Pariza Mikael Verite, kao i predstavnici mnogobrojnih udruženja iz Francuske. Izložba je organizovana povodom obeležavanja sto godina od Versajske mirovne konferencije i biće otvorena do
19. oktobra 2019.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte TV-prilog sa otvaranja izložbe u Parizu.
Više o tome pročitajte i na www.ccserbie.com i www.mod.gov.rs
Pogledajte poster izložbe.
Pogledajte reklamno-propagandni flajer izložbe.

___________________________________________________