ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

 


АРХИВА АРХИВАЛИЈЕ МЕСЕЦА

 

 

 

ПОЧЕТАК
1.10.2021.

ИНСТИТУЦИЈА
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ

АУТОРКА ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Др Јасмина Николић


____________________

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ
ДР ВОЈЕ ДУЛИЋА 10
12000 ПОЖАРЕВАЦ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
www.arhivpozarevac.org.rs
info@arhivpozarevac.org.rs
+381.12.223.082

АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА – ОКТОБАР 2021.

  Partizanka govori na skupu arhivalija meseca

Како је октобар месец подсећања на ослобођење града Пожаревца у Другом светском рату, одлучили смо да као архивалију месеца у месецу октобру објавимо фотографију са првог збора у ослобођеном Пожаревцу, 15. октобра 1944. године, која се чува у Историјском архиву Пожаревац.


Град Пожаревац је у оба светска рата ослобођен на исти дан, 15. октобра. Борбе за ослобођење у Другом светском рату почеле су сусретом јединица Девете народноослободилачке ударне бригаде 23. дивизије из састава 14. српског корпуса са снагама Црвене армије, 12. септембра 1944. године, код места Радујевац. Јединице Црвене армије припадале су Трећем украјинском фронту под командом маршала Толбухина, а 14. корпусом НОВ и ПОЈ командовао је генерал Радивоје Јовановић Брадоња. Његова 25. дивизија, заједно са 75. стрељачким корпусом Црвене армије, дејствовала је према Пожаревцу. У сунчано недељно јутро 15. октобра 1944. године, у град Пожаревац су незадрживо надрли делови гардијске јединице под командом лајтнанта Ивана Марковича Сушкова, уз подршку 12 тенкова и 18 гардијских ракетних бацача „каћуша“. Борбе су биле жестоке, а губици велики на обе стране.


Фотографија: Партизанка говори на првом збору у ослобођеном Пожаревцу, 15. октобар 1944. године – Историјски архив Пожаревац, Лични фонд Александра Саше Марковића


Одабрала: др Јасмина Николић, архивски саветник