ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке


 

ARHIVALIJA MESECA

 

2


3

 

4

 

ISSN (Online) 2812-9636

ИНСТИТУЦИЈА
:
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ

ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК:
Др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац


АУТОР И УРЕДНИК ПОРТАЛА:
Др Јасмина Николић


ТЕХНИЧКИ УРЕДНИК:
Александра Богдановић

 

АУТОРИ:
Др Јасмина Николић
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Мирјана Степановић


ПОЧЕТАК
1.10.2021.

СТАТУС:
У току
___________________________

КОНТАКТ ПОДАЦИ:
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ
ДР ВОЈЕ ДУЛИЋА 10
12000 ПОЖАРЕВАЦ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
www.arhivpozarevac.org.rs
info@arhivpozarevac.org.rs
+381.12.523.082

 

1

АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА – ОКТОБАР 2022.

 

     Oktobar 2022

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ ПОЖАРЕВЦА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  

Пробојем Солунског фронта слика у овом делу Европе почела је да се мења. У окупираној Србији настала је пометња, и чудна, новонастала ситуација и унутар градова најављивала је скори одлазак окупатора. Бугари су напустили Пожаревац 23. септембра (односно 6.октобра), али град није постао слободан. Напротив, дошли су Немци, па Аустријанци и Мађари. Немачка војска и команда града у јутро 15. октобра напустиле су Пожаревац.

За само једну ноћ Пожаревљани су спремили величанствен дочек ослободиоцима. Код кафане „Последњи грош“ била је постављена велика тријумфална капија, цела варош окићена заставама свих савезника, зеленилом и цвећем, од раног јутра орило се. Целу ноћ нико није спавао у ишчекивању. У 8 сати добош је најавио улазак српске војске. Појавила се застава од плавог атласа коју су златом везле чланице Кола српских сестара.
„Председник општине предао је заставу команданту коњице г. Цоловићу и поздравио га врло срдачним и патриотским говором: И има Бога. Дочекали смо да непријатељи напусте нашу домовину ...“ (С. Максимовић, Успомене из окупације – Немачке, Аустријске и Бугарске 1914-1918)

Србија је из Првог светског рата изашла као осиромашена, обезљуђена, привредно експлоатисана земља. Сматра се да је из Пожаревачког округа страдало преко 20.000 војника, док о цивилним жртвама за сада не постоје прецизни подаци. „Serbien muß sterben“ спровођена је до крајњих граница...(Србија мора умрети! по игри речи значи: Србија мора да цркне! С.К. Павловић, Историја Балкана 1804-1949)

Подсећајући се на догађаје пре више од века, као архивалију месеца октобра објављујемо фотографију дочека ослободилаца у центру Пожаревца, 16. октобра 1918. године.

Фотографија: Свечаност у центру града Пожаревца – дочек ослободилаца 16. (29) октобра 1918.
Историјски архив Пожаревац, Дигитална збирка Драгана Шалера

Одабрала: др Драгана Милорадовић, архивски саветник