У Великој галерији Народног универзитета у Врању, 3. марта 2015. године, отворена је изложба „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918“ Историјског архива Пожаревац и Војног архива, у организацији 4.бригаде копнене војске и Гарнизона Врање, Града Врања, Народног универзитета и Историјског архива у Врању.

Свечаност у Врању започела је обраћањем директора Војног архива Министарства одбране Републике Србије пуковника Милорада Секуловића и пројекцијом документарног филма „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918.“

Потом је, у име организатора гостовања изложбе „Србија и Браничево у Великом рату“, присутне поздравио градоначелник Града Врања Зоран Антић, изразивши велико задовољство што и градјани Врања, захваљујући Архиву Пожаревца и Војном архиву, имају прилику да погледају оригинална сведочанства о страдању српског народа током Првог светског рата.

Потом се аудиторијуму обратила директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић представивши изложбу архивских докумената и фотографија из фундуса Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Програмске архиве РадиоТелевизијеСрбије, захваливши се Граду Пожаревцу као Покровитељу.
У име групе аутора, о реализацији изложбе, говорила је мр Драгана Милорадовић Николић из Историјског архива Пожаревац.

Изложбу „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918.“ отворио је командант 4. бригаде копнене војске и Гарнизона Врање бригадни генерал Зоран Лубура, нагласивши изузетно задовољство што има прилику да отвори изложбу Историјског архива Пожаревац и Војног архива, као и своје импресије о квалитету двојезичне изложбене поставке и пратећег каталога.

Свечаности отварања изложбе Историјског архива Пожаревац присустовали су Његово Преосвештенство епископ Пахомије, официрски кор Војске Србије, градоначелник града Врања Зоран Антић са сарадницима, Председник скупштине града са сарадницима, директори јавних предузећа и установа, многобројни медији и градјани.

Изложба „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918.“ гостује у Врању до 24. марта 2015.године.

 

 

 

Повратак на почетну страну