У свечаној Сали Дома Војске Србије у Нишу, у вечерњим сатима 9. априла 2015.године, отворена је изложба „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ Историјског архива Пожаревац и Војног архива, у организацији Команде Копнене Војске.

Нишком аудиторијуму обратила се директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић која је истакла потребу да се преиспита знање о ратном времену и поклони милионима сачуваних историјских докумената ради што поузданијег тумачења прошлости, захваливши се Граду Пожаревцу као Покровитељу, док је директор Војног архива пуковник Милорад Секуловић нагласио да је циљ изложбе путовање кроз Велики рат које треба да покаже страдање и васкрс српских војника током Првог светског рата. Мр Драгана Милорадовић из Историјског архива Пожаревац представила је изложбу архивских докумената и фотографија у име групе аутора.

Изложбу „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918.“ отворио је командант Копнене Војске Србије генерал-мајор Милосав Симовић, захваливши се на прилици што припадници Гарнизова Ниш и градјани града Ниша виде ову величанствену изложбу поводом сто година од Великог рата. „Ми смо посвећени нашим прецима на које можемо бити поносни – подвукао је генерал Симовић – нашим дедама, прадедама и њиховим породицама, чије достојанство требамо следити и славној српској војсци од које учимо како и колико треба бити одан отадзбини и себи“.
Свечаности отварања изложбе Историјског архива Пожаревац присустовали су припадници нишког Гарнизона, представници борачких удружења, ОРВС, удружења пензионисаних официра и подофицира, архивски посленици из Архива Ниш и Крушевац, културни посленици, представници школа, медији и градјани.

Изложба је већ гостовала у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Пријепољу, Бања Луци, Врању, а у Нишу гостује до 17. априла 2015.

 

 

 

 

 

Повратак на почетну страну