У Великој галерији Позоришта у Крушевцу, 24. априла 2015. године, отворена је изложба „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918“ Историјског архива Пожаревац и Војног архива, а у дворани Позоришта приказан истоимени документарни филм, у организацији Историјског архива у Крушевцу и Крушевачког Позоришта.

Свечаност у Крушевцу започела је пројекцијом документарног филма „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918.“, а затим обраћањем директора Историјског архива Крушевац Ненада Соколовића, у име организатора гостовања мултимедијалног пројекта Историјског архива Пожаревац.

Потом се аудиторијуму обратила директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић представивши документарни филм и изложбу која је понудила једновремену причу о ратним дешавањима у Србији у Првом светском рату и њиховом одразу на једну мању средину као што је Браничево и град Пожаревац, посредством визуелизације ратних догадјаја кроз презентацију архивских докумената и фотографија, док је пуковник Небојша Цветковић, заменик директора Војног архива, нагласио чињенице о страдању и губицима српске војске и српског народа.

У име групе аутора, о реализацији изложбе, говорила је мр Драгана Милорадовић Николић из Историјског архива Пожаревац.

Изложбу „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918.“ отворио је председник Скупштине града Крушевца Живан Николић, нагласивши изузетно задовољство што има прилику да отвори изложбу Историјског архива Пожаревац и Војног архива, као и своје импресије о квалитету двојезичне изложбене поставке и документарног филма.
Свечаности отварања изложбе Историјског архива Пожаревац присустовали су народни посланик у Скупштини Републике Србије Синиша Максимовић са сарадницима, руководство Скупштине града Крушевца, чланови Градског већа града Крушевца, официрски кор Војске Србије, директори јавних предузећа и установа, медији и градјани.

Изложба „Србија и Браничево у Великом рату, 1914-1918.“ гостује у Крушевцу до 1. маја 2015.године, а потом наставља свој пут у Краљево.

 

 

 

 

Повратак на почетну страну