Поводом обележавања Дана ослобођења града Пожаревца и стогодишњице од балканских ратова вечерас је у Пожаревцу представљена монографија „Два века војске у Браничеву“, пуковника мр Миливоја Пајовића, начелника Центра за мировне операције и мр Јасмине Николић, директорке Историјског архива Пожаревац. Присутнима у Спомен соби у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ обратили су се, поред аутора монографије, и градоначелник Пожаревца Миомир Илић, командант Гарнизона Пожаревац и Центра за обуку Копнене војске пуковник Душко Шљиванчанин, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и рецезент књиге др Мирољуб Манојловић. Промоцију су организовали град Пожаревац, Историјски архив Пожаревац, Медија центар „Одбрана“ и Команда Гарнизона Пожаревац.

Градоначелник Пожаревца исказао је увереност у то да је указивањем поштовања према својој прошлости показано и опредељење за живот какав Пожаревац данас живи, и одао признање ауторима за монографију. Он је похвалио професионализам и патриотизам Историјског архива Пожаревца и додао да је књига значајан пројекат те установе.

Пуковник Шљиванчанин рекао је да се војнику не указује често шанса да искаже своја осећања и искористио прилику да прочита део предговора књиге. Он је, поред тога, говорио и о будућим плановима Спомен собе – „поноса Гарнизона Пожаревац“.

Директор Медија центра „Одбрана“ нагласио је да, иако је књига промовисана у априлу у Београду, не постоји боље место да она буде представљена јавности од Спомен собе.

 

Овде су забележени векови, деценије и године, и управо овде, пред зидом хероја, јесте најбоље место за промоцију богате војне историје Браничевског округа. Ово је, ипак, главна промоција књиге, рекао је потпуковник Марковић и најавио да ће монографија бити промовисана и на предстојећем Сајму књига у Београду, те подсетио на почетке и представио идеје о будућој сарадњи Медија центра „Одбрана“ и Историјског архива Пожаревац.

Мирољуб Манојловић истакао је да књига, настала као пратећи део истоимене изложбе, представља значајан допринос осветљавању историје Војске Србије и стуб безбедности и гаранције нововековне српске државе и српског народа. Он је додао да књига и изложба пружају могућност увида у то како се процес стварања војске одвијао у Браничевском округу, као и да буде дубока патриотска осећања.

једна од аутора монографије, Јасмина Николић, говорила је о историјским подацима током ратова на подручју Браничевског округа. Она је истакла да је књига концентрисано истраживачко благо које је доступно за даље тумачење, систематизацију и шири допринос нашој историјској и војној науци. Такође, директорка Историјског архива Пожаревац захвалила је свим сарадницима који су препознали жељу аутора и помогли публиковањем прикупљене архивске грађе, јер књига треба да буде ризница сећања на све претходне јединице из гарнизона Пожаревац.

Пуковник Пајовић рекао је да „смо победили заборав, имамо Спомен собу а сада и књигу која слави победу и слободу“. Не само на један дан у години, већ свакога тренутка и тиме чини напор наше обавезе да негујемо сећање на славне претке. Књига није само војна историја Пожаревца, већ је слика свеукупне историје и документ о снази и вољи наших суграђана, којим се пред свима можемо похвалити, истакао је пуковник Пајовић и додао да је књига „споменик који хода“.

Промоцију монографије е употпунили су професори Средње музичке школе Срећко Васић и Илија Рајковић, звуцима војне музике на хармоници и клавиру.

Град Пожаревац и Браничевски округ богато су извориште српске војничке традиције. У Браничеву, и на подунавским и поморавским странама које га захватају, око 15 000 родољуба положило је своје животе у десет ратова, од којих два светска. Већ 1825. године у Пожаревцу је почела обука првих војника Пожаревачке, Смедеревске и Ресавске нахије. Пет година касније формирана је Гарда. У Пожаревцу је основана и војна музика, формирана војна болница, а свој рад започела је и Војна академија.

У Спомен соби налази се и стална спомен поставка „Два века војске у Браничеву“ која је заједнички пројекат Команде Гарнизона Пожаревац и Историјског архива Пожаревац. Обухвата најважније датуме, личности и друштвене околности од 1804. године до данас. Документи сведоче о целокупној војној историји државе Србије. Аутори промовисане књиге су и аутори поставке.

Текст и фотографије преузети су са интернет странице Медија центра "Одбрана".

 

Повратак на почетну страну