Петог дана сајма књига штанд Медија центра „Одбрана” посетили су министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума. Они су том приликом присуствовали процијама два нова издања Медија центра из области историје. Реч је о књигама „Српска војска у великом рату 1914-1918”, Душана Бабца, и монографија „Два века војске у Браничеву” пуковника мр Миливоја Пајовића и мр Јасмине Николић.

Госте је поздравио начелник Управе за односе с јавношћу пуковник Петар Бошковић, а директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Славољуб Марковић упознао их је са учешћем те установе на 58. међународном сајму књига. Главни уредник издавачке делатности Медија центра „Одбрана” Драгана Марковић истакла је да се међу 400 наслова, који су припремљени за сајам, налази двадесет нових књига, а међу њима су и поменуте две. 

Монографију „Два века војске у Браничеву” представили су др Бојан Димитријевић, који је написао једно поглавље у тој књизи, и један од аутора пуковник мр Миливоје Пајовић. Браничево је крај који је изузетно богат војном историјом, јер је ту 1830. основана Гарда, потом војна болница, војна музика, а ту су зачеци војне академије.Као основа за ову књигу послужила је изложба коју је пуковник Пајовић направио са директорком локалног архива пре неколико година. Занимљиво је што је пуковник Пајовић нашао један документ из 1826. о почетку обуке у пожаревачком гарнизону и мислим да је то један од најстаријих докумената о модерној српској војсци, и један од њених камена темељаца. Мислим да је то највећа вредност ове књиге. Књига је писана на српском и енглеском језику, а на крају је и ЦД са истим материјалом – истакао је др Бојан Димитријевић.

O књизи, која је промовисана пре пар месеци у Дому војске у Београду, а недавно и у Спомен соби у касарни „Павле Јуришић Штурм” у Пожаревцу говорио је и аутор, некадашњи командант гарнизона Пожаревац, а данас начелник Центра за мировне операције Војске Србије. Он је рекао како су Пожаревац и Браничевски округ извориште модерне српске војне историје.

 

Пожаревачки крај је дао читаву плејаду официра у српској и југословенској војсци, а међу њима и Миливоја Стојановића Брку, легендарног команданта Гвозденог пука, Косту Протића, потоњег начелника Генералштаба Српске војске и министра одбране. Из Пожаревца је и Јован Драгашевић, ђенералштабни пуковник, такође начелник Генералштаба српске војске. Он је говорио да је "сваки народ славан који имаде славних дела, а може остати без славе ако се та дела не прикупе и ако се не метну у историју, као чувар народног живота, одакле треба да је поколења узимају, да се према тим славним делима владају и да тако стварају нова поколења” –рекао је пуковник Пајовић.

Текст и фотографије преузети су са интернет странице Медија центра "Одбрана".

Повратак на почетну страну