ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2018.

 

 

 

Jedinstveni informacioni sistem za digitalizaciju, upravljanje i čuvanje arhivske građe (ARHIS), predstavljen je 26. decembra 2018, u Ministarstvu kulture i informisanja predstavnicima arhiva u Srbiji. Prisutnima se obratio dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, a prezentaciju je održala dr Ljubinka Škodrić. Posebno su predstavljeni podsistemi softvera za sređivanje i obradu arhivske građe, preuzimanje i smeštaj, biblioteku, konzervaciju i digitalizaciju. Prezentaciji je prisustvovala direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik.

arhiv

Izrada jedinstvenog softverskog rešenja je rezultat ostvarivanja ciljeva Vlade Republike Srbije koji se odnose na digitalizaciju i uspostavljanje e-uprave.

Projekat „Avantura u Arhivu – slikovnica i bojanka“ Istorijskog arhiva Požarevac predstavljen je 26. decembra 2018, u Ministarstvu kulture i informisanja u Beogradu, po pozivu dr Dejana Maslikovića, pomoćnika ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti. Prezentaciju je održala dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


Pripadnici finansijske službe Vojske Srbije bili su u poseti i obilasku spomen-izložbe „Dva veka vojske u Braničevu“, 20. decembra 2018, zajedničke stalne postavke Istorijskog arhiva Požarevac i Garnizona Požarevac, koja se nalazi u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Poseta je realizovana u cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti i tradicija kod pripadnika Vojske Srbije.

spomen soba, arhiv pozarevac

Pripadnike Vojske Srbije je kroz izložbenu postavku vodila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 


Grupa pripadnika finansijske službe Vojske Srbije bila je 20. decembra 2018, u organizovanom obilasku izložbe „Ponosni na svoju viziju... RETROSPEKTIVA 2000-2018...“ Istorijskog arhiva Požarevac. Poseta je organizovana u cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti kod pripadnika Vojske Srbije.

arhiv

Prigodno predavanje i vođenje kroz izložbu održala je dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

Izložba „Ponosni na svoju viziju...RETROSPEKTIVA 2000-2018 – Međunarodne i domaće konferencije, manifestacije, škola arhivistike, gostujuće izložbe, predavanja, protokoli o saradnji“ Istorijskog arhiva Požarevac, otvorena je za posetioce 17. decembra 2018, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Izložba je treći segment projekta „Istorijski arhiv Požarevac u 21. veku“ kojim se obeležava sedamdeset godina postojanja i rada požarevačkog Arhiva.

retrospektiva, arhiv pozarevac

U prostoru izložbene postavke planirana je „Čajanka u 11“, za 24. decembar 2018, kada će arhivisti Istorijskog arhiva Požarevac, u neformalnoj atmosferi uz čaj i kolače, približiti posetiocima brojne aktivnosti Arhiva. Dobrodošli!
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac posetili su 5. decembra 2018, dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i Đura Radović, savetnik, u Sektoru za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić izrazila je zahvalnost na poseti, a zatim je upoznala predstavnike Ministarstva kulture i informisanja sa radom Arhiva, realizovanim projektima, aktivnostima, planovima, kao i budućim poslovima u Arhivu.

arhiv pozarevac

U nastavku razgovora razmatrane su mogućnosti i način završetka započetog projekta izgradnje nove zgrade za Arhiv Požarevac i stvaranja jedinstvenog arhivskog kompleksa, nastavak realizacije projekta digitalizacije i mikrofilmovanja arhivske građe, kao i način prevazilaženja nedostatka potrebnog broja zaposlenih u požarevačkom Arhivu.
Sastanak je bio izuzetno koristan i završen je pozivom pomoćnika ministra kulture direktorki Istorijskog arhiva Požarevac za prezentaciju realizovanog projekta „Avantura u Arhivu – slikovnica i bojanka“ u Ministarstvu kulture i informisanja, kao i razmenom reprezentativnih izdanja Ministarstva kulture i informisanja i Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije objavljuju zbornik dokumenata „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za Okrug Požarevački, 1941-1942. godina“, priređivača dr Jasmine Nikolić, arhivskog savetnika-direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijane Mraović, arhivskog savetnika/naučnog saradnika-načelnika odeljenja u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije. Zbornik dokumenata sadrži izveštaje Okružnog načelstva u Požarevcu koji pružaju detaljne informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i u način na koji su okružna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkim pokretima na teritoriji okruga.

zbornik, arhiv pozarevac

Izveštaji obiluju i podacima o nastanku i rivalstvu različitih političkih pokreta na okupiranoj teritoriji, zbrinjavanju izbeglica iz NDH, Kosova, Slovenije i Bačke, ulozi predsednika vlade Milana Nedića, pokretu Koste Pećanca, kao i o Ravnogorskom pokretu. Zbornik je objavljen u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac «Zbornici dokumenata», pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

___________________________________________________

 

 


Istorijski arhiv Požarevac objavio je deveti analitički inventar fonda u ediciji „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo sreza zviškog Kučevo, 1839-1918 (1855-1858)“. Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr.

analiticki inventar, arhiv pozareac

 Publikaciju možete pogledati na stranici Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi.

___________________________________________________

 

 

 

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac održana je „Škola arhivistike 2018“, 20. novembra 2018, u maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu. Ovogodišnji jednodnevni edukativni seminar bio je namenjen registraturama vaspitno-obrazovne delatnosti sa teritorije Braničevskog upravnog okruga odnosno teritorijalne nadležnosti Istorijskog arhiva Požarevac. Seminar je održala arhivski savetnik Jasmina Živković, msr.

skola arhivistike, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

 

Dokumentarni film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije emitovan je u programu televizije Pomoravlje, u nedelju 11. novembra 2018. godine, od 17h i 23h, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Procena gledanosti televizije Pomoravlje je 10.000 gledalaca.

srbija i branicevo, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

Stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu obeležena je 11.11.2018, svečanošću u Domu Vojske Srbije u Beogradu, predstavljanjem monografije "Spomen-sobe ogledalo istorije i tradicije 1804-1918", istoimenog dokumentarnog filma i otvaranjem izložbe "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja. Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, otvarajući izložbu "Srbija u Velikom ratu 1914-1918", pozdravio je prisutne u ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, naglasivši da je događaj, proslava završetka i obeležavanje pobede u Velikom ratu, čin kojim se zaokružuje stogodišnjica najvećeg stradanja našeg naroda i države.

stogodisnjica od zavrsetka prvog svetskog rata, arhiv pozarevac

Izložbena postavka kroz arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice), ponudila je jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odrazu na jednu sredinu kao što je Braničevo.


arhiv pozarevac

Izložbu su obišli izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije  general-potpukovnik Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, visoke vojne starešine, predstavnici verskih zajednica i predstavnici kulturnog i javnog života. Kroz izložbu su vodile arhivski savetnici dr Dragana Miloradović i dr Marijana Mraović.

Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte reklamni flajer izložbe.

___________________________________________________

 

 


 

Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavljaju izložbu „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, 11. novembra 2018. Ova izložba je segment projekta obeležavanja 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Izložbena postavka kroz arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice), ponudila je jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odrazu na jednu manju sredinu kao što je Braničevo.

srbija u velikom ratu, pozarevac

Podsećamo, izložba je do sada gostovala u 15 gradova u Srbiji, ostvarila 322 izložbena dana i zabeležila 13.184 posetilaca. Izložba će biti otvorena za posetioce do 1. decembra 2018. Izložbu će otvoriti Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. Dobrodošli!
Pogledajte reklamni flajer izložbe.

___________________________________________________

 

 


Na svečanoj akademiji povodom Dana radnika u obrazovanju Grada Požarevca, održanoj 6. novembra 2018. godine u Centru za kulturu u Požarevcu, dodeljene su nagrade i zahvalnice pojedincima i institucijama u znak dugogodišnje uspešne saradnje i doprinosa ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja. Među nagrađenima je i Istorijski arhiv Požarevac.

dodela nagrade, arhiv pozarevac

Zahvalnicu je direktorki Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmini Nikolić uručio Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović.

___________________________________________________


 

 

Tematsko multimedijalno predavanje „Svakodnevni život u okupiranom Požarevcu 1915-1918“ održano je 9. oktobra 2018, u prostoru aktuelne izložbene postavke „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – RETROSPEKTIVA-izložbe i izdanja 2003-2018“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Predavanje je održala arhivski savetnik dr Dragana Miloradović, etnolog i antropolog.

Svakodnevni zivot u okupiranom pozarevcu

Ciklus tematskih multimedijalnih predavanja je segment projekta „Arhiv u 21. veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava 70 godina postojanja i rada.
Pogledaje nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 


Tematsko multimedijalno predavanje „Dobrotvori i zadužbinari Braničevskog okruga“ održano je 4. oktobra 2018, u prostoru aktuelne izložbene postavke „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – RETROSPEKTIVA-izložbe i izdanja 2003-2018“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Predavanje je održala viši arhivist Slobodanka Cvetković, dipl.istoričar.

dobrotvorima i zaduzbinarima, arhiv pozarevac

Ciklus tematskih multimedijalnih predavanja je segment projekta „Arhiv u 21. veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava 70 godina postojanja i rada.

___________________________________________________

 

 


Dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i Jasmina Živković, msr, arhivski savetnik, učestvovale su na Međunarodnoj konferenciji „Arhivi i Veliki rat“, održanoj 4. oktobra 2018, u Gradskoj kući u Senti. Dr Jasmina Nikolić je predstavila referat i video-prezentaciju „Projektne aktivnosti Istorijskog arhiva Požarevac (2014-2018) u vezi sa obeležavanjem stogodišnjice od Velikog rata”. Jasmina Živković, msr. je predstavila referat i video-prezentaciju „Savezničke sanitetske misije i lečenje srpske vojske. Gubici srpske vojske u Prvom svetskom ratu“.

arhiv pozarevac  arhiv pozarevac

Dokumentarni film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva emitovan je na ovoj međunarodnoj konferenciji „Arhivi i Veliki rat“, na kojoj je učestvovalo deset izlagača iz Srbije i Mađarske čija su izlaganja pokrivala važne teme iz istorije Prvog svetskog rata.  Na skupu su se sumirali rezultati istraživanja koja su obavljena poslednje četiri godine na ovu temu u Srbiji i Mađarskoj. Međunarodnu konferenciju „Arhivi i Veliki rat“ organizovao je Istorijski arhiv Senta, uz podršku Vlade Mađarske, Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Kabineta Premijera Mađarske i Opštine Senta.

medjunarodna konferencija Senta

Pogledajte program Međunarodne konferencije „Arhivi i Veliki rat“.
Pogledaje nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 


Izložba „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, otvorena je 3.oktobra 2018. u galeriji Istorijskog arhiva grada Novog Sada, povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Izložbu je otvorio direktor Arhiva grada Novog Sada mr Petar Đurđev.

arhiv pozarevac

Podsećamo, izložba je do sada gostovala u 14 gradova u Srbiji, ostvarila 273 izložbena dana i 12.500 posetilaca. Izložba u Novom Sadu je otvorena za posetioce do 1. novembra 2018.
Pogledaje nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte tv prilog.

___________________________________________________

 

 

 

Na Univerzitetu Federico II u Napulju, od 24. do 26. septembra 2018, održana je ICARUS Međunarodna konferencija „Saradnja kao mogućnost – Istorijska dokumenta, istraživanje i društvo u digitalnoj eri“. Na ovoj konferenciji učestvovala je dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac koja je predstavila referat i video-prezentaciju “Deca u Arhivu – pedagoški pristupi – iskustva Istorijskog arhiva Požarevac/Republika Srbija”, u okviru tematske sesije konferencije „Avantura u Arhivu – deca i mladi ljudi – pedagoški pristupi“.

icarus, arhiv pozarevac

icarus

icarus


U okviru diskusije na temu digitalizacije arhivskih dokumenata i saradnje Arhiva i korisnika arhivske građe, kao i u završnici konferencije, učestvovala je i Jasmina Živković, msr, arhivski savetnik Istorijskog arhiva Požarevac. Međunarodna konferencija okupila je 36 učesnika iz Italije, Austrije, Francuske, Nemačke, Estonije, Mađarske, Češke, Poljske, Španije, Hrvatske, Srbije, Finske i Švedske. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Evropske Unije i ICARUS.

___________________________________________________

 

 Tematsko multimedijalno predavanje „Veliki rat kroz arhivska dokumenta“ održano je 2. oktobra 2018, u prostoru aktuelne izložbene postavke „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – RETROSPEKTIVA-izložbe i izdanja 2003-2018“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Predavanje je održala arhivski savetnik Jasmina Živković, dipl.pravnik i master istoričar.

veliki rat kroz arhivska dokumenta, arhiv pozarevac


Ciklus tematskih multimedijalnih predavanja je segment projekta „Arhiv u 21. veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava 70 godina postojanja i rada.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 Tematsko multimedijalno predavanje „Požarevačke škole u Drugom svetskom ratu“ održano je 27. septembra 2018, u prostoru aktuelne izložbene postavke „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – RETROSPEKTIVA-izložbe i izdanja 2003-2018“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Predavanje je održala viši arhivist Slobodanka Cvetković, dipl.istoričar.

pozarevacke skole u drugom svetkom ratu


Ciklus tematskih multimedijalnih predavanja je segment projekta „Arhiv u 21. veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava 70 godina postojanja i rada.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

Izložba „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini... RETROSPEKTIVA – izložbe i izdanja 2003-2018“, autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, otvorena je 20.9.2018. u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Izložba je organizovana povodom sedamdeset godina Istorijskog arhiva Požarevac. Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović.

retrospektiva, arhiv pozarevac


Izložba će biti otvorena do 14. oktobra 2018.
Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe.
Pogledajte prilog SAT TV.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte članak nedeljnika "Reč naroda".

___________________________________________________

 

 


Istorijski arhiv Požarevac predstavlja izložbu „RETROSPEKTIVA – izložbe i izdanja 2003-2018 – Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, od 17. septembra do 14. oktobra 2018. Ova izložba je deo projekta „Arhiv u 21. veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava sedamdeset godina svog postojanja i rada.

retrospektiva, arhiv pozarevac

Svečanost otvoranja izložbe planirana je za 20. septembar 2018. u 19 časova. 
Dobrodošli!

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac objavljuje publikaciju „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – RETROSPEKTIVA, izložbe i izdanja 2003-2018“, autora dr Jasmine Nikolić, arhivskog savetnika-direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i dr Dragane Miloradović, arhivskog savetnika. Posle 86 urađenih postavki 31 tematske izložbe i 100 publikovanih izdanja predstavljenih na 37 svečanih promocija, organizovanih 125 kulturnih događaja na kojima je bilo 82.663 posetilaca iz Srbije u periodu od 2003. do sredine 2018.godine, želeli smo da prošetamo kroz prošlo vreme, sagledamo postignute rezultate naših poduhvata i kroz ovu publikaciju retrospektive izložbi, izdanja i kulturnih događanja na kojima smo ih predstavljali, da se prisetimo svih ljudi koji su bili sa nama u tim značajnim trenucima, na jednom mestu sumiramo i stavimo postignuto na uvid javnosti.

retrospektiva

Podsetili smo se i obrađenih tema, autora, povoda, timova stručnih ljudi koji su zajedno radili na svakoj publikaciji i izložbi Istorijskog arhiva Požarevac u periodu od 2003. do sredine 2018. godine, ponovo doživeli uzbuđenje svakog izložbenog prostora gde smo bili i proživeli svečanu atmosferu svakog događaja priređenog u čast novoobjavljene knjige ili nove izložbe, setili se ljudi koji su učestvovali u programima otvaranja izložbi i promocijama knjiga, publike koja je prisustvom i brojnošću davala značaj svakom našem kulturnom događaju, dugotrajnog i upornog timskog rada svih nas u Arhivu na svakom izložbenom i izdavačkom poduhvatu, rada koji prevazilazi svako radno vreme i trenutnu sliku broja zaposlenih, ali definiše posvećenog arhivistu. Publikacija je prilog proučavanju istorije institucije, objavljena je povodom sedamdeset godina Istorijskog arhiva Požarevac, u ediciji „Izložbeni katalozi“ i možete je preuzeti na stranici Izdavačka delatnost/Edicija izložbeni katalozi.

___________________________________________________

 

 

 

 

U Zavičajnom muzeju u Paraćinu, u prisustvu gostiju iz Ćuprije, Jagodine i Paraćina, 15. avgusta 2018, otvorena je izložba filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala “Filmovi koje smo voleli 1947-1980 ”, Istorijskog arhiva Požarevac.

filmovi koje smo voleli

Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu su se obratili Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe i dr Dragana Miloradović, koautorka izložbe. Izložba gostuje u Zavičajnom muzeju u Paraćinu do 8. septembra 2018.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

„Filmovi koje smo voleli, 1947-1980“ – izložba filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala, na gostovanju u galeriji Zavičajnog muzeja u Paraćinu, od 15. avgusta do 8. septembra 2018. godine. Organizatori gostovanja ove izložbe Istorijskog arhiva Požarevac su Zavičajni muzej Paraćin i Opština Paraćin.

filmovi koje smo voleli

Svečano otvaranje izložbe biće 15. avgusta 2018. u 19 časova.
Pogledajte reklamno-propagandni flajer izložbe.
Dobrodošli!

___________________________________________________


 

 

Dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik-direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i Jasmina Živković, msr, arhivski savetnik, učestvovale su na međunarodnoj naučno-arhivističkoj konferenciji „Digitalno arhiviranje srednjevekovnih povelja: koncepti i iskustva“, održanoj 21. juna 2018, u organizaciji Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Evropske Komisije.

digitalno arhiviranje dokumenata, arhiv pozarevac
U prvom bloku konferencije predstavljen je projekat „Srpski digitalni diplomatar“ Balkanološkog instituta SANU u Beogradu, a u drugom, istraživači iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Kanade i Hrvatske, predstavili su projekte na polju digitalne obrade i prezentacije srednjevekovne arhivske građe. Na marginama konferencije, predstavnice Arhiva Požarevac razgovarale su sa predstavnicima ICARUS, o učešću Arhiva u projektima digitalnih platformi „Topotheque“ i „Matricula“, kao i o iskustvima nemačkih stručnjaka po pitanju odnosa između klasičnog, digitalnog i mikrofilmskog zapisa sa aspekta zaštite i trajnog čuvanja.

___________________________________________________

 

 

 

 

Sastanak kojim su započete pripreme za organizaciju izložbe i publikovanje monografije "Kazneno-popravni zavodi u Srbiji-primer Kazneno-popravni zavod Zabela u Požarevcu, 1918-1945 – knjiga druga“, održan je na Kriminalističko-policijskom Univerzitetu u Beogradu, 21. juna 2018. Izložba i monografija – knjiga druga, koji će biti predstavljeni javnosti tokom 2019. godine, zajednički je projekat Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog Univerziteta u Beogradu, koji se realizuje u tri faze, počev od 2016. godine.

zabela, arhiv pozarevac
Navedenom sastanku na kojem su i dogovorene uloge učesnika u projektu, prisustvovali su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i rukovodilac projekta, prof. dr Aleksandar Bošković u ime dekana, prof. dr Milan Žarković, prof. dr Radovan Radovanović, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Tanja Kesić, prof. dr Biljana Simeunović Patić, mr Nevenka Knežević Lukić sa Kriminalističko-policijskog Univerziteta u Beogradu, Jasmina Živković, msr, arhivski savetnik Istorijskog arhiva Požarevac i Martin Matijašević, msr. iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije.

___________________________________________________

 

 

 

Međunarodna naučna konferencija „Arhivi u trećem milenijumu – večna ishodišta istorije“, u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, održana je u svečanoj sali Skupštine Grada u Požarevcu, 13. i 14. juna 2018. Konferencija, kroz učešće različitih aktera, eminentnih naučnika i stručnjaka iz Srbije i inostranstva, nastoji da pruži doprinos u uspostavljanju i razvoju novih pravila u oblasti arhivistike i istoriografije, u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim i evropskim standardima. Grad Požarevac je generalni pokrovitelj ove međunarodne naučne konferencije, na kojoj su učestvovali i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Ruske Federacije.

medjunarodna konferencija, arhiv pozarevac
Više informacija o Konferenciji, možete pogledati na stranici Korisnici/Projekti Istorijskog arhiva Požarevac/Međunarodna naučna konferencija 2018.
Pogledajte tv-prilog sa svečanog otvaranja Konferencije.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 

 

Međunarodna naučna konferencija „Arhivi u trećem milenijumu – večna ishodišta istorije“, Istorijskog arhiva Požarevac, 13. i 14. juna, u svečanoj Sali Skupštine Grada Požarevca. U radu Konferencije učestvuje 35 saradnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Ruske Federacije, sa temama iz oblasti „Zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa“ i „Sačuvana Istorija - temelj budućnosti“.

medjunarodna konferencija, arhiv pozarevac
Program Međunarodne naučne konferencije možete preuzeti ovde.

___________________________________________________

 

 

 

Međunarodni dan arhiva u Istorijskom arhivu Požarevac obeležen je 8. juna 2018, manifestacijom pod nazivom „Dan otvorenih vrata arhiva 2018 - Putujte sa nama kroz vreme – mi čuvamo istoriju“, a pod sloganom „Arhivi: upravljanje, pamćenje i baština“. Ovom prilikom Arhiv je bio domaćin deci i vaspitačima Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“, učenicima i profesorima osnovnih i srednjih škola iz Požarevca, kao i pripadnicima Garnizona Požarevac-Centra za obuku kopnene vojske.

dan otvorenih vrata

dan otvorenih vrata

Više od 400 posetilaca tokom ove manifestacije obišlo je zgradu Arhiva i arhivske depoe, razgledalo stalne izložbene postavke, staru i retku knjigu iz 18.i 19.veka, arhivska izdanja, mikrofilmovanu i digitalizovanu arhivsku građu, prigodne izložbe dokumenata, fotografija, novina, časopisa, postera... Kroz našu prošlost, posetioce su vodile arhivski savetnici dr Dragana Miloradović i dr Jasmina Nikolić, zatim arhivisti Nataša Milošević Dulić, Slobodanka Cvetković i Mirjana Stepanović.
Pogledajte tv-prilog Sat-Tv Požarevac.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Manifestacija „Dan otvorenih vrata Arhiva 2018 - Putujte sa nama kroz vreme - mi čuvamo istoriju“, pod sloganom „Arhivi: upravljanje, pamćenje i baština“ biće organizovana šesti put u Istorijskom arhivu Požarevac, 8. juna 2018, sa početkom u 10 sati.

dan otvorenih vrata, arhiv pozarevac
Izdvajamo iz programa: razgledanje izložbenih postavki „Požarevac na starim fotografijama“, „Zanatstvo Okruga Požarevačkog 1850-1950“, „Stara i retka knjiga 1752-1864“. Dobrodošli!

___________________________________________________

 

 

 

Institut za noviju istoriju Srbije Beograd i Istorijski arhiv Požarevac obeležili desetogodišnjicu od zajedničkog međunarodnog naučnog skupa „Braničevo u istoriji Srbije“ i šezdesetogodišnjicu Instituta za noviju istoriju Srbije, u večernjim satima 16.maja 2018, u svečanoj sali Skupštine Grada u Požarevcu. Tom prilikom auditorijumu su se obratili dr Mile Bjelajac, direktor Instituta, dr Slobodan Selenić, viši naučni saradnik, dr Momčilo Isić, naučni savetnik, dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik, dr Aleksandar Stojanović, naučni saradnik, dr Vladimir Cvetković, viši naučni saradnik, dr Milan Piljak, saradnik Instituta i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

inis i iap
Više o tome pročitajte ovde. Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte TV prilog Sat Tv Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

Oficiri u rezervi Braničevske brigade, 12. maja 2018. posetili su Istorijski arhiv Požarevac. Tom prilikom razgledali su izložbu na otvorenom „Zanatstvo Okruga Požarevačkog“ i izložbene postavke „Požarevac na starim fotografijama“ i „Stara i retka knjiga 1752-1864“.

oficiri u poseti iap, arhiv pozarevac
Aktivnost je realizovana u okviru civilno-vojne saradnje. Kroz izložbene postavke Istorijskog arhiva Požarevac, oficire u rezervi vodile su arhivski savetnik Jasmina Živković, msr.i Mirjana Stepanović, arhivist. Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Sa razlogom smo ponosni – 19.305 posetilaca izložbe „Dva veka vojske u Braničevu“ (u periodu od 28.6.2011.do 1.5.2018.godine), 12.484 posetilaca izložbe „Srbija i Braničevo u Velikom ratu“ (od 2.7.2014.do 1.5.2018), 7.610 posetilaca izložbe „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“ (od 20.9.2017.do 5.5.2018), 4.780 posetilaca izložbe „Filmovi koje smo voleli 1947-1980“ (od 20.3.2012.do 1.5.2018.godine)...

najposecenije izlozbe istorijskog arhiva pozarevac
Informacije o izložbama Istorijskog arhiva Požarevac možete dobiti na stranici Izložbena delatnost i Korisnici/Projekti Istorijskog arhiva Požarevac, kao i na stranici Izdavačka delatnost/Katalozi izložbi.

___________________________________________________

 

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac organizovano su posetili učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz Požarevca, 5. maja 2018. Predavanje o mestu Arhiva i njegovoj tradiciji, ostvarenim i planiranim aktivnostima, o zanatstvu Požarevačkog okruga od 1850. do 1950.godine i istoriji grada Požarevca, održala je dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik.

arhiv pozarevac
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

U Klubu vazduhoplovstva Vojske Srbije u Zemunu, od 26. aprila 2018, gostuje izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda.

logor banjica, arhiv pozarevac
Izložba je dostupna posetiocima do 5.maja 2018.
Pogledajte video prilog.

___________________________________________________

 

 

 

Deca predškolskog uzrasta iz požarevačkog Vrtića „Pčelica“, organizovano su posetila Istorijski arhiv Požarevac, 12. aprila 2018, u cilju sticanja znanja o istoriji i kulturi grada. Obišli su aktuelne izložbe Arhiva, kroz koje su ih vodile dr Dragana Miloradović i Nataša Milošević Dulić. Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Arhiv i vrtići – slikovnica i bojanka“. 

arhiv pozarevac

Realizacijom ovog projekta podstiče se sticanje znanja o istoriji i kulturi grada i naroda i deca se edukuju u oblasti zaštite arhivske građe kao kulturnog nasleđa kroz vaspitne aktivnosti i edukativni materijal u vidu publikacija za decu – slikovnice i bojanke. 
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

U Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa komandantom Garde Vojske Srbije general-majorom Milomirom Todorovićem, 4. aprila 2018, otvorena je izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda.

arhiv pozarelac, logor, banjica

Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe. Izložbu je otvorio komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 

 

U cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti kod pripadnika Vojske Srbije, 20. marta 2018, u poseti Istorijskom arhivu Požarevac bila je grupa od 165 pripadnika Generalštaba Vojske Srbije iz Beograda. Tom prilikom, pripadnici Vojske Srbije razgledali su aktuelne stalne izložbe „Zanatstvo Okruga Požarevackog“, „Požarevac na starim fotografijama“ i „Stara i retka knjiga 1752-1864.“, kao i specijalnu postavku arhivskih dokumenata, fotografija, listova, časopisa i knjiga vojne provenijencije.

generalstab, arhi pozarevac

generalstab arhiv pozarevac

Prigodna predavanja i vođenja kroz izložbe održale su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i arhivisti dr Dragana Miloradović, Nataša Milošević Dulić, Slobodanka Cvetković i Mirjana Stepanović. Pripadnike Generalštaba Vojske Srbije pozdravio je i Bojan Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte tv-prilog Sat TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

Pripadnici Generalštaba Vojske Srbije iz Beograda u poseti i obilasku spomen-postavke „Dva veka vojske u Braničevu“, 20. marta 2018, Centra za obuku kopnene vojske i Istorijskog arhiva Požarevac. Poseta je realizovana u cilju razvijanja morala i negovanja tradicija kod pripadnika Vojske Srbije.

generalstab VS u poseti spomen sobi, arhiv pozarevac

Kroz izložbenu postavku, pripadnike Generalštaba Vojske Srbije, vodila je dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda, postavljena je u centralnom holu Vojne akademije u Beogradu, povodom obeležavanja Dana Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu.

logor banjica beograd, arhiv pozarevac

Izložba je svečano otvorena 15. marta 2018. godine, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa rektorom Univerziteta odbrane general-majorom prof.dr Mladenom Vuruna. Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe. Izložbu je otvorio pukovnik prof.dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne akademije u Beogradu.

Izložbu su posetili i gosti na svečanosti obeležavanja Dana Vojne akademije u Beogradu, 16. marta 2018 - predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.

logo bnjica, arhiv pozarevac

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima-cirada, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvislinških predstavnika vlasti; fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa; fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije ekshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica. Izložba gostuje na Vojnoj akademiji u Beogradu do 30. marta 2018.godine.

Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte video.
Pogledajte tv-prilog Sat TV Požarevac.  

___________________________________________________

 

 

 

Deca predškolskog uzrasta iz požarevačkog Vrtića „Leptirić“, organizovano su posetila Istorijski arhiv Požarevac, 15. marta 2018, u cilju sticanja znanja o istoriji i kulturi grada. Obišli su aktuelne izložbe Arhiva, kroz koje su ih vodile dr Dragana Miloradović i Slobodanka Cvetković. Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Arhiv i vrtići – slikovnica i bojanka“.

vrtic i arhiv pozarevac

Realizacijom ovog projekta podstiče se sticanje znanja o istoriji i kulturi grada i naroda i deca se edukuju u oblasti zaštite arhivske građe kao kulturnog nasleđa, kroz vaspitne aktivnosti i edukativni materijal u vidu publikacija za decu – slikovnica i bojanka.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 


Izložba „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 12. do 30. marta 2018, gostuje u Subotici, u Galeriji Otvorenog Univerziteta. Povod gostovanja je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Tokom trajanja izložbe, prikazuje se istoimeni dokumentarni film, kroz specijalne projekcije, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Subotice. Organizator gostovanja ove izložbe i dokumentarnog filma je Otvoreni Univerzitet Subotica.

arhiv pozarevac

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici, Kragujevcu i Somboru.

___________________________________________________

 

 

 

Turistička grupa od 50 lica iz Paraćina posetila je stalnu spomen-postavku „Dva veka vojske u Braničevu“, izložbu Istorijskog arhiva Požarevac i Centra za obuku kopnene vojske Požarevac, u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, 11. marta 2018.

sombor

Prigodno predavanje i vođenje kroz izložbu održala je koautorka izložbe dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 


Istorijski arhiv Požarevac organizovao je predavanje i razgledanje izložbe na otvorenom „Zanatstvo Okruga Požarevačkog“, izložbenih postavki „Požarevac na starim fotografijama“, „Stara i retka knjiga 1752-1864“, kao i prigodne izložbe arhivskih dokumenata i fotografija iz fondova i zbirki prosvetne provenijencije, za 120 učenika trećeg razreda OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu, 06. marta 2018.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Ova aktivnost realizovana je u okviru nastave „Priroda i društvo“ - na temu „Naš grad u prošlosti“ i u okviru nastave „Narodna tradicija“ - na temu „Stari zanati mog grada“. Kroz izložbene postavke, učenike trećeg razreda, vodile su dr Dragana Miloradović i Slobodanka Cvetković.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Predstavljeno posebno izdanje Istorijskog arhiva Požarevac „Učiteljska škola „Veljko Dugošević“ Požarevac – Letopis škole 1947-1974“, u svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca, 28. februara 2018. u 19 časova, u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Saveza učitelja Republike Srbije i OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac.

letopis, arhiv pozarevac

Auditorijumu su se obratiti dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Nataša Nikolić Krstić, predsednik Saveza učitelja Republike Srbije, dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Slobodanka Cvetković, priređivač izdanja. Svečanost je muzički oplemenio Učiteljski hor OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac. Prigodne tekstove govorio je Miroslav Milutinović, profesor i glumac.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte prilog SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa Savezom učitelja Republike Srbije i OŠ „Kralj Aleksandar I“, predstaviće knjigu „Učiteljska škola „Veljko Dugošević“ Požarevac – Letopis škole 1947-1974“, u svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca, 28. februara 2018. u 19 časova, povodom obeležavanja sedamdeset godina od osnivanja Učiteljske škole u Požarevcu i 285 godina osnovnog školstva u Požarevcu.

skolstvo u pozarevcu

Auditorijumu će se obratiti dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Nataša Nikolić Krstić, predsednik Saveza učitelja Republike Srbije, dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Slobodanka Cvetković, priređivač izdanja. Svečanost će muzički oplemeniti Učiteljski hor OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac. Dobrodošli!

___________________________________________________

 

 

 

Izložba „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane RS, otvorena je 17. februara 2018, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora.

arhiv pozarevac

Organizatori gostovanja ove izložbe su Grad Sombor i Prvi centar za obuku Vojske Srbije. Izložbu je otvorila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac. Izložba je dostupna posetiocima do 2. marta 2018.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 


Izložba „Srbija u Velikom ratu“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 16. februara do 3. marta 2018, gostuje u Somboru, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora. Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici i Kragujevcu.

srbija u velikom ratu, arhiv pozarevac

Organizatori gostovanja izložbe su Grad Sombor, Gradski muzej i Kulturni centar u Somboru.

___________________________________________________


 

 

 


Izložba filmskih plakata „Bioskop 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac otvorena je 9. februara 2018, u Zavičajnom muzeju u Paraćinu. O izložbi su govorile dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović, autorke.

bioskop, arhiv pozarevac
Izložba je dostupna posetiocima do 9. marta 2018.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac organizovao je predavanje i razgledanje izložbe na otvorenom „Zanatstvo Okruga Požarevačkog“, u dvorišnom kompleksu Arhiva, kao i izložbenih postavki „Požarevac na starim fotografijama“ i „Stara i retka knjiga 1752-1864“ u Arhivu, za 200 pripadnika Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, 31. januara 2018.

zanatstvo, arhiv pozarevac
Aktivnost je realizovana u okviru civilno-vojne saradnje.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 


Predstavljena je izložbena postavka Istorijskog arhiva Požarevac „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Požarevački kazneni zavod 1853-1918“, za predstavnike pravosudnih organa Republike Srbije i Srpske Pravoslavne Crkve, dana 29. januara 2018, u prostorijama KPZ Požarevac-Zabela, u sklopu ceremonije osvećenja temelja crkve Sv. Apostola Petra i Pavla.

kpz zabela, arhiv pozarevac
Izložbi su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde Republike Srbije i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, kao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop braničevski dr Ignatije. Izložba je bila posebno zapažena, jer sublimira sve aspekte postojanja i rada KPZ Požarevac-Zabela.

___________________________________________________

 

 

 


U okviru civilno-vojne saradnje, Istorijski arhiv Požarevac i Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu, organizovali su prikazivanje dokumentarnog filma „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“, Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, za 185 pripadnika ovog Centra za obuku vojske, u popodnevnim satima 24. januara 2018. godine, u požarevačkom Kulturnom centru.

vojska, arhiv, pozarevac

___________________________________________________