ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, представљају изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату“, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу.

Ratna slika Srbije Pozarevac

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца. Изложба је отворена до 25. децембра 2020, а поштовање свих епидемиолошких мера је обавезно.

 

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је 14. новембра 2020. изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, ‪1941-1945“, у галерији Дома Војске Србије у Београду, која је део овогодишње манифестације „Музеји за 10”.‬‬

Ratna slika Srbije

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца и дело је групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“.
Више о посети прочитајте овде.
Погледајте видео прилог.

 

РТС СНИМИЛА РЕПОРТАЖУ О ИЗЛОЖБИ „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“
У простору изложбе „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, постављеној у Дому Војске Србије у Београду, Радио Телевизија Србије је 10. новембра 2020. године снимила репортажу о овој изложби за емисију „Дозволите...“.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Саговорници су били аутори изложбе из Историјског архива Пожаревац (др Јасмина Николић и Наташа Милошевић Дулић), Војног архива (др Маријана Мраовић), Медија центра „Одбрана“ (Јелена Кнежевић) и Војног музеја (Вук Обрадовић).

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Погледајте ТВ репортажу РТС.

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ ДЕО КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ ЗА 10“
Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, која је постављена у Дому Војске Србије у Београду, учествује на овогодишњој манифестацији „Музеји за 10”.

ratna slika srbije

Ова манифестација одржава се у периоду од 9. до 15. новембра 2020, на тему „Музеји за једнакост: разноликост и инклузија“, под координацијом Националног комитета ICOM Србија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте видео прилог о изложби.

Причу о изложби „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, постављеној у Дому Војске Србије у Београду, доноси новембарски број магазина „Одбрана“, у чланку „Допринос култури сећања“.

ratna slika srbije

Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

СТРАНИ ВОЈНИ ПРЕДСТАВНИЦИ ОБИШЛИ ИЗЛОЖБУ „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941–1945”
Изложбу архивских фотографија и докумената „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945” у Дому Војске Србије у Београду, 20. октобра 2020, обишли су страни војни представници акредитовани у Србији – из Немачке, Италије, Европске Уније, Турске, Швајцарске, Чешке, Румуније, Индонезије, Алжира и Велике Британије.

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije


Кроз изложбену поставку Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, на којој је представљено 160 архивских фотографија, 80 докумената, 65 музејских и 13 уметничких предмета, који представљају сведочанства о ратним догађајима у Србији током Другог светског рата, стране војне представнике су провеле ауторке изложбе др Јасмина Николић, др Маријана Мраовић, Наташа Милошевић Дулић и Јелена Кнежевић.

Ратна слика Србије

Ратна слика Србије

Ратна слика Србије

Изложбени експонати фактографски осликавају ратне прилике и догађаје у Србији у периоду од 1941. до 1945. године, са акцентом на деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије.

Ratna slika Srbije

Посета страних војних представника акредитованих у Србији изложби у Дому Војске Србије у Београду, организована је у оквиру међународне сарадње, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату и обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.
Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПЛАКАТ – „ВИЗУЕЛНИ СКАНДАЛ“,
ОДЈЕК СТВАРНОСТИ И ГЛАСНИК ПРОПАГАНДЕ“
У оквиру „Октобарских свечаности“ Града Крагујевца, у организацији Музеја „21. октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, отворена је изложба Историјског архива Пожаревац под називом “Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде“, коју је 19. октобра 2020, у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, свечано отворила министарка у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Ratni plakat

Изложба је приређена поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, али и обележавања Дана ослобођења Града Крагујевца у Другом светском рату. Госте је поздравио Ненад Карамијалковић, заменик директора Музеја „21. октобар“, а на отварању изложбе говорила је  вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Ratni plakat

Ratni plakat

Кроз изложбену поставку на којој је представљено 97 плаката који су били дистрибуирани у Пожаревцу током окупације у Другом светском рату (1941-1944), а који као целина остављају снажан утисак јединства и смисао идентификације догађаја и токова прошлости, госте је провела коауторка изложбе архивски саветник др Драгана Милорадовић.

Ratni plakat

Ratni plakat


Изложба „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде”,  ауторки др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, отворена је у Музеју „21. октобар“ – Спомен – парк „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу, до 19. новембра 2020. 
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер изложбе.

Изложба Историјског архива Пожаревац „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде, 1941-1944“, ауторки др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, гостује у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, у периоду од 19. октобра до 19. новембра 2020, у оквиру Октобарских свечаности Града Крагујевца и Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, којом се баштини култура сећања на грађане Крагујевца страдале у стрељањима 19, 20. и 21. октобра 1941.

Ratni plakat, Arhiv Pozarevac

Плакат је представљен као самостални учесник у сазнајном поступку схватања прошлости, у функцији прворазредног историјског извора и вредног архивског експоната. Организатор гостовања изложбе плаката из збирке Историјског архива Пожаревац је Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу. Изложба ће бити отворена на свечаности у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, у понедељак 19. октобра 2020, у 19 часова. Изложбу ће отворити проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка у Влади Републике Србије.


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“
У време обележавања седамдесет и пет година од победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, група аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца, приредила је изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, коју је 15. октобра 2020, у Дому Војске Србије у Београду, свечано отворио државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић.

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Изложба је приређена са намером да се учествовањем у обележавању овог историјског догађаја историчарима који се боре против ревизије историје Другог светског рата понуде докази који могу допринети заустављању кривотворења чињеница, али и ода поштовање доприносу савезничке Црвене армије победи антихитлеровске коалиције.
На отварању изложбе говорили су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, заменик градоначелника Града Пожаревца Славиша Алексић и  вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945”,  ауторки др Маријане Мраовић, Наташе Милошевић Дулић, др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, уз музеолошку поставку Вука Обрадовића и уметничку Јелене Кнежевић, отворена је у Великој и Малој галерији Дома Војске Србије до 15. новембра 2020. Каталог изложбе можете погледати на нашој страници Издавачка делатност/едиција Изложбени каталози/каталог 28.


Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Више о томе прочитајте овде.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте флајер изложбе.
Погледајте постер.
Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

Под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца, Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“, са великим задовољством представљају изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату“, у Галерији Дома Војске Србије у Београду, у периоду од 15. октобра до 15. новембра 2020.

plakat, drugi svetski rat

Ова изложба која доноси 240 архивских фотографија и докумената, из 30 фондова и збирки који се чувају у 13 културних институција из 7 градова у Републици Србији, као и 65 музејских предмета (одликовања, ратне заставе, војно наоружање и делови ратних униформи, одеће и опреме) из фундуса Војног музеја, фактографски осликава ратне прилике и догађаје у Србији у периоду од 1941. до 1945. године, са акцентом на деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије.
Додатак изложби чини део „Пропагандна уметност у деценијама после рата“ - 13 експоната уметничких слика и вајарских дела уметника који су стварали у нашој земљи после Другог светског рата - из уметничке збирке Дома Војске Србије у Београду.
Изложба ће бити отворена на свечаности у Дому Војске Србије у Београду, у четвртак 15. октобра 2020, у 13 часова.У Историјском архиву Пожаревац 30. септембра 2020, ауторски тим са сарадницима извршио је последњу проверу изложбе „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ пре уласка у галерију Дома Војске Србије у Београду 8. октобра 2020.

Arhiv Pozarevac

Подсећамо, изложба и публикација „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ је заједничка програмска активност Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, реализована поводом обележавања 75. година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца.

Arhiv Pozarevac


У дворишном комплексу Историјског архива Пожаревац, 18. септембра 2020, одржана је седница Редакције часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац”, на којој су разматрани, вредновани и прихваћени радови 29 аутора из Србије, Хрватске и Црне Горе, за објављивање у овогодишњем броју часописа.

Redakcija, časopis zapisi, arhiv požarevac

Редакција је радила у саставу: др Јасмина Николић, главни и одговорни уредник (Историјски архив Пожаревац), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски Универзитет, Београд), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски Универзитет, Београд), др Маријана Мраовић (Војни архив Министарства одбране Републике Србије), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије у Београду), др Драгомир Бонџић (Институт за савремену историју у Београду), др Драгана Милорадовић (Историјски архив Пожаревац), Наташа Милошевић Дулић, технички уредник и секретар редакције (Историјски архив Пожаревац), Јасмина Живковић, мср. и Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац).

redakcija, časopis zapisi

Девети број часописа садржи 27 радoва - тематска целина „Архивистика“ доноси седам стручних радова из архивске теорије и праксе, „Историографија“ осам оригиналних погледа на теме из овог домена научног истраживања; целине „Из рада архива“ и „Међународна архивска и културна сарадња“, доносе шест радова којима се промовише наука, струка и сарадња, док целина „Расправе и прикази“ доноси једну расправу и пет приказа нове литературе из области историје, архивистике и културе.

redakcija, časopis zapisi

Подсећамо, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је нашем часопису доделило категорију М52 – часопис националног значаја. Сви објављени бројеви часописа доступни су у електронском облику на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

Мај и јун су време свечаности, славља, свадби и младенаца... Најлепше венчанице, богати велови, лепезе од свиле, перја, одабране ципеле, бидермајери, накит... Виртуелна изложба „На лудом камену...1880-1930 - фотографије венчања из збирки Историјског архива Пожаревац“ која је пред Вама, приказује утицаје Европе и процеса модернизације на изглед модних костима за венчање, дајући им форму престижа. Изложбу је приредила др Драгана Милорадовић, етнолог-антрополог и архивски саветник.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Погледајте колекцију фотографија венчања из збирки фотографија Историјског архива Пожаревац.
Погледајте виртуелну изложбу „На лудом камену...1880–1930... фотографије венчања из збирки Историјског архива Пожаревац“.

Историјски архив Пожаревац објављује једанаесту публикацију у оквиру едиције „Научноинформативна средства о архивској грађи“, под називом „Начелство Среза Звишког Кучево, 1839-1918 – Аналитички инвентар 6 (1861-1863)“. Циљ публиковања информативних средстава је да информише научну, културну и ширу јавност о архивској грађи коју поседује Архив. Поред ове, она имају и функцију заштите од нестајања или угрожавања особености документа као културног добра

analitički inventar 6, Arhiv Požarevac

Публикацију је приредио архивист Милан Станковић, мср. из Одсека за сређивање и обраду архивске грађе, културно-просветну, образовну, издавачку, изложбену и информативно-пропагандну делатност Историјског архива Пожаревац. Аналитички инвентар у ПДФ можете погледати на страници  Издавачка делатност/Научноинформативна средства о архивској грађи.

Виртуелна изложба Историјског архива Пожаревац „Филмске приче из Другог светског рата – YU кинематографија из угла партизана“
- #ОстаниКодКуће

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, Историјски архив Пожаревац представља део дигиталне збирке филмских плаката и рекламног филмског материјала који се односи на партизански филм у оквиру jугословенске кинематографије, налазећи у њој непроцењиво благо филмске документованости историје и вредности филмских остварења из периода 1947-1980. Дигитална збирка филмских постера и рекламног материјала је поклон-збирка Марка Чкоњевића из Београда, Историјском архиву Пожаревац.

Bombasi, Arhiv pozarevac

Devojacki most

Партизански филмови, доминантaн жанр југословенске кинематографије, снимани су у функцији одржавања успомене на народноослободилачку борбу коју су југословенски партизани водили током Другог светског рата. Ови филмови представљали су „државне пројекте“ у којима је учествовао велики број припадника ЈНА, али су била ангажована и велика имена светске кинематографије у циљу промовисања YU кинематографије и Југославије.
Погледајте виртуелну изложбу „Филмске приче из Другог светског рата - YU кинематографија из угла партизана“Архива вести

 

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

Историјски архив Пожаревац основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и Мало Црниће.
Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће. Основна делатност Историјског архива Пожаревац састоји се у претходној заштити регистратурског материјала и потпуној заштити архивске грађе у регистратурама Браничевског округа, у настајању, евидентирању, утврђивању и одабирању архивске грађе и излучивању безвредног регистратурског материјала у регистратурама, у преузимању архивске грађе, техничкој заштити, смештају и чувању у архивским депоима, сређивању, валоризацији, обради архивске грађе као културног добра, у излучивању безвредног регистратурског материјала у овој Установи, спровођењу техничких и других мера за трајно чување, одржавање и обезбеђивање од свих облика оштећења и уништења, у излагању, публиковању и објављивању архивске грађе, давању архивске грађе на коришћење (у складу са њеном наменом), а у циљу заштите архивске грађе као културног добра од посебног друштвеног значаја.
У згради архивског депоа Установе смештено је и трајно се чува 530 архивских фондова и збирки у количини од око 5000 дужних метара грађе, која обухвата временски период од 18. до 20. века, затим око 10000 библиотечких јединица чији су текстови настали у периоду од 1650. до 2013. године. Вршимо надзор над поступањем са регистратурским материјалом и архивском грађом у око 380 регистратура од укупно евидентираних око 800 регистратура као потенцијалних стваралаца архивске грађе. У свим регистратурама сада се налази око 20 километара регистратурског материјала, насталог од 1950. године до данас.
Историјски архив Пожаревац нема никакав грађевински објекат или земљиште у својини. Управни (административни) део ове Установе у култури смештен је у делу зграде Народног музеја Пожаревац, у улици Др Воје Дулића 10. Архивски депо Историјског архива смештен је у згради „Стара касарна – павиљон 4.
Историјски архив Пожаревац обавља делатност заштите регистратурског материјала и архивске грађе, послове заштите и коришћења регистратурског материјала и архивске грађе. Историјски архив Пожаревац, поред послова утврђених чланом 65. Закона о културним добрима и чланом 6. Статута Историјског архива Пожаревац, врши: - стручни надзор над архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и одабирањем архивске грађе, као и излучивањем безвредног регистратурског материјала, који се налази ван архива; - налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и регистратурског материјала; преузима, чува и одржава архивску грађу; - сређује и обрађује архивску грађу; - објављује архивску грађу; - врши истраживања ради стварања целина архивске грађе (архивски фонд);

- Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, штампани, цртани, компјутеризовани, фотографисани, филмовани, микрофилмовани, фонографисани или на други начин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао радом државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница, као и појединаца, без обзира на то кад је и где настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

- Регистратурски материјал чине списи, компјутерски, филмски или видео записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци и на други начин састављени записи и документи; књиге и картотеке о евиденцији тих списа, записи и документи, текстови и снимци радио програма, као и микрофилмови о њима, примљени и настали у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, установа, других организација и верских заједница док су од значаја за њихов текући рад или док из тог материјала није извршено одабирање архивске грађе у складу са одредбама овог закона.

СТАТУТ

СТАТУТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ И САГЛАСНОСТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР:

-Костић Јелена, из Пожаревца, председница
-Жикић Мирослав, из села Баре, заменик председнице
-Косијер-Пантић Дејана, из Пожаревца, чланица
-Драган Ранисављев, члан
-Небојша Станојловић, члан
-Милорадовић Драгана, из Пожаревца, Историјски архив Пожаревац, чланца
-Цветковић Слободанка, из Пожаревца, Историјски архив Пожаревац, чланца

 

НАДЗОРНИ ОДБОР:

-Николић Живадин, из Кличевца, председник
-Марковић Драгана, из Пожаревца чланица
-Милан Станковић, члан

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ

 

   
IAP i Eparhija Braničevska
Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, Двор Епархије Браничевске, Пожаревац, 15. октобар 2010.
IAP i Megatrend Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 29. октобар 2010.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, Архив Србије, Београд, 14. децембар 2011.
IAP I Arhiv Republike Srpske Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 28. септембар 2012.
IAP I IIAS Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 12. март 2013.
IAP I Severna Makedonija Меморандум о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Државног архива Републике Северне Македоније – Одељење у Скопљу, Државни архив Републике Северне Македоније, Скопље, 3. јун 2019.

 

КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Јасмина Живковић, Mср
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Мирјана Степановић

Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница Завичајног музеја Петровац на Млави, на оствареној успешној сарадњи - поводом 20 година постојања и рада Музеја, Петровац на Млави, 2019.

 • - Захвалница и сребрњак ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе - поводом 80 година од оснивања и рада школе, Центар за културу, Пожаревац, 16. децембар 2019.

 • - Архипастирска Грамата Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина Господина др Игнатија за показану делотворну љубав према Саборној цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу и дугогодишњу сарадњу на очувању црквено-културних вредности, Епархија браничевска, Пожаревац, 26. јул 2019.

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.

 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.
ЗГРАДА АРХИВА

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-