ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

О АКТИВНОСТИМА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ РЕГИОНАЛНA ТЕЛЕВИЗИЈA „САТ ТВ“ ПОЖАРЕВАЦ ЈЕ СНИМИЛА ТВ-ЕМИСИЈУ „ПОГЛЕД ИЗБЛИЗА НА ДОГАЂАЈЕ И ЉУДЕ“
Регионална телевизија „САТ ТВ“ Пожаревац боравила је у Историјском архиву Пожаревац 7. и 9. фебруара 2024. ради снимања ТВ-емисије „Поглед изблиза на догађаје и људе“ о активностима Историјског архива Пожаревац. Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и архивски саветник др Драгана Милорадовић биле су саговорнице у ТВ-емисији.

sat tv emisija 2024, arhiv pozarevac

ТВ-емисију „Поглед изблиза на догађаје и људе – Историјски архив Пожаревац“ можете погледати на YouTube каналу САТ ТВ Пожаревац, као и на нашој страници Архив у медијима.

НАЈНОВИЈИ БРОЈ ВРХУНСКОГ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“
ПРЕД ВАМА

Дванаест година редовног излажења нашег часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ (М51) и успешног промовисања архивистичке теорије, праксе и постулата друштвених и хуманистичких наука, је леп континуитет и чињеница која потврђује наш изузетан допринос очувању националног културног наслеђа и идентитета. Часопис излази годишње, а његово публиковање од оснивања до данашњих дана омогућава Град Пожаревац.

Zapisi 12-2023

Најновији Годишњак који је окупио 32 аутора из 22 институцијe из Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, доноси 16 прилога из области архивистике и историографије и 13 прилога о одржаним међународним конференцијама, новообјављеним публикацијама и реализованим активностима установа културе. Подсећамо да су сви досадашњи бројеви часописа Записи доступни и у електронском облику, на нашој страни Издавачка делатност и Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац.

„ЗЛАТНА АРХИВА“ ДР ЈАСМИНИ НИКОЛИЋ, ДИРЕКТОРКИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Др Јасмина Николић, архивски саветник, директорка Историјског архива Пожаревац, добитник је престижне награде „Златна архива“, за њен свеукупни досадашњи рад и допринос развоју архивске службе у Републици Србији.

Zlatna Arhiva, dr Jasmina Nikolić

Награда „Златна архива“ додељена јој је током свечаности поводом 125 година постојања Државног архива Србије и обележавања Дана архива у Србији, у Државном архиву Србије у Београду, 21. децембра 2023, у присуству највиших државних функционера и високих званица из земље и иностранства.

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Награду „Златна архива“ додељује Фондација Александра Арнаутовића, коју су установиле његове кћерке Маргерита и Анђица Арнаутовић, у циљу чувања и неговања успомене на др Александра Арнаутовића управника Државне архиве (1939–1941).Добитница награде „Златна архива“ др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац захвалила се Државном архиву Србије и колегама на додељеној награди.
Погледајте неколико фотографија са доделе награда „Златна архива“.

МОНОГРАФИЈА ВИШЕГ СУДА У ПОЖАРЕВЦУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ – У ПОЖАРЕВЦУ, 1821-2021“
ПРЕД ВАМА

Виши суд у Пожаревцу и Историјски архив Пожаревац су суиздавачи научне монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Србији - у Пожаревцу 1821-2021“, која је објављена у едицији Историјског архива Пожаревац „Посебна издања“. Књига је публикована поводом обележавања два века трајања, рада и деловања правосудних органа на овом подручју, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства правде Републике Србије.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Главни и одговорни уредник је Драган Вучићевић, уредник монографије и технички уредник је др Јасмина Николић, док су рецензенти проф. др Милан Шкулић, проф. др Александар Растовић и Предраг Трифуновић. Аутори монографије су др Александар Стојановић, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, др Урош Станковић, проф. др Горан Васин, др Маријана Мраовић и др Радомир Поповић.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ИМАОЦЕ И СТВАРАОЦЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДОКУМЕНТАРНОГ МАТЕРИЈАЛА НА ТЕМУ „УПРАВЉАЊЕ ДОКУМЕНТИМА, КЛАСИЧНО И ЕЛЕКТРОНСКО АРХИВИРАЊЕ – НОВИНЕ, ПРОПИСИ, ОБАВЕЗЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“
У малој сали Центра за културу у Пожаревцу, 15. децембра 2023. у организацији Историјског архива Пожаревац, одржан је семинар за имаоце и ствараоце архивске грађе и документарног материјала са територије Браничевског управног округа, на тему „Управљање документима, класично и електронско архивирање – новине, прописи, обавезе правних лица и практична примена“.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Присутне представнике 57 правних субјеката из Пожаревца, Петровца на Млави, Великог Градишта, Голупца, Кучева, Жабара, Жагубице и Малог Црнића, поздравила је помоћник директора за архивску област Мирјана Степановић, док је архивски саветник на пословима заштите архивске грађе и документарног материјала ван архива у Историјском архиву Пожаревац др Јасмина Живковић одржала стручно предавање и презентацију на ову тему.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Први део семинара био је посвећен законским обавезама у вези са заштитом архивске грађе и уређењем система канцеларијског и архивског пословања код правних субјеката као стваралаца и ималаца архивске грађе и документарног материјала. Други део семинара био је посвећен управљању електронским документима и питању електронског архивирања.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Подсећамо, континуирана едукација представника правних субјеката са подручја Браничевског управног округа о заштити архивске грађе и документарног материјала насталог њиховим радом, врши се кроз организацију стручних семинара, почев од 2013. године па до данашњих дана, у оквиру програмске активности Историјског архива Пожаревац „Школа архивистике“, под покровитељством Града Пожаревца.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер.

НАЈАВА – СЕМИНАР ЗА ИМАОЦЕ И СТВАРАОЦЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДОКУМЕНТАРНОГ МАТЕРИЈАЛА НА ТЕМУ „УПРАВЉАЊЕ ДОКУМЕНТИМА, КЛАСИЧНО И ЕЛЕКТРОНСКО АРХИВИРАЊЕ – НОВИНЕ, ПРОПИСИ, ОБАВЕЗЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ 15. И 22. ДЕЦЕМБРА 2023. У МАЛОЈ САЛИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ У ПОЖАРЕВЦУ

Skola arhivistike arhiv Pozarevac


ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „СЕЋАЊЕ НА ПРОШЛОСТ – У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ И БОЖИЋНИМ ПРАЗНИЦИМА“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗОВАНА ЈЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ
Настављена је сарадња Историјског архива Пожаревац и Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу. Ученици другог разреда, заједно са учитељима разредне наставе и архивистима, реализовали су креативну радионицу са едукативним садржајем „Сећање на сопствену прошлост – у сусрет новогодишњим и божићним празницима“, у Основој школи „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 11. децембра 2023.

Avantura u arhivu Arhiv Požarevac

Тридесет другака је озбиљно схватило задатак и уз помоћ родитеља прибавило старе породичне фотографије са новогодишњих празника из друге половине 20. века, које су послужиле деци за израду изложбе фотографија.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Васпитно-образовну активност „Сећање на прошлост – у сусрет новогодишњим и божићним празницима“ из циклуса „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац, ауторке др Јасмине Николић, реализовали су архивски посленици Мирјана Степановић, Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, мср. и др Јасмина Николић из Историјског архива Пожаревац, ученици другог разреда, учитељи разредне наставе Ана Митровић, Весна Цветковић и Александра Милошевић из Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу и директор ове школе Горан Сегер.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Дечија изложба фотографија о новогодишњим празницима друге половине 20. века, биће отворена поводом обележавања Дана Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 15. децембра 2023.
Погледајте постер „Авантура у Архиву 4“.
Погледајте неколико фотографија
„Авантура у Архиву 4“.

НАЈАВА – ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „СЕЋАЊЕ НА ПРОШЛОСТ – У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ И БОЖИЋНИМ ПРАЗНИЦИМА“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ ОД 11. ДО 15. ДЕЦЕМБРА 2023. У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Avantura u Arhivu 2023, Arhiv Pozareva


Архива вести

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

 

Историјски архив Пожаревац  основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и  Мало Црниће. Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће.

Историјски архив Пожаревац (даље: Архив) је модерна, ефикасна и отворена установа културе, која има за задатак, да применом највиших стандарда, на најадекватнији начин, евидентира, преузима, сређује, обрађује, изучава и штити архивску грађу која се у њему чува, као и да омогући њено несметано коришћење и објављивање.
Делатност Архива разврстава се према јединственој класификацији делатности у области рада институција културе – 90.01 делатност библиотека и архива.

Архив је надлежан за заштиту архивске грађе свих правних субјеката који нису републички органи и организације а делатност обављају на територији Браничевског управног округа. Архив у свом раду спроводи послове везане за бригу о заштити архивске грађе како код ималаца тако и код стваралаца грађе, подижући свест о значају архивске грађе за историју Града Пожаревца, општине Браничевског управног округа и региона. Архив у свом свакодневном раду користи савремене информационо-комуникационе технологије. Кроз сарадњу са образовним установама и медијским кућама, као и путем изложби, издавачке делатности, промоцијама и предавањима, Архив ширoj јавности пружа информације о културно-историјској баштини која се у њему чува. У складу са тим Архив:
• води евиденције о архивској грађи и ствараоцима и имаоцима архивске грађе;
• обавља стручни надзор над класификацијом, одабирањем, архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и заштитом архивске грађе, код стваралаца и ималаца документарног материјала;
• даје сагласност на листе категорија документарног материјала са роковима чувања које доносе органи, предузећа и установе;
• обавља стручни надзор над издвајањем безвредног документарног материјала који се налази код стваралаца и ималаца, ради уништења;
• налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и документарног материјала; 
• преузима архивску грађу у складу са законом из области управе, као и архивску грађу угашених привредних субјеката;
• преузима, сређује, обрађује, израђује информативна средства о архивској грађи, чува и одржава архивску грађу;
• обавља превентивну заштиту архивске грађе из својих фондова;
• обавља истраживања ради стварања целине архивског фонда;
• прикупља архивску грађу у приватном власништву откупом, поклоном, или депоновањем и обогаћује фондове и збирке списима, фотографијама, разгледницама, необјављеним рукописима, дигитализованим личним колекцијама и другим документационим материјалом истакнутих породица и појединаца;
• обезбеђуjе jеднаке услове за све кориснике грађе и континуирано унапређуjе моделе приступа грађи коjи одговараjу потребама (свих) корисника;
• издаје архивску грађу на коришћење у службене сврхе, за научно истраживање и потребе публиковања, телевизијске и филмске продукције, наставе, за изложбе, за остваривање или заштиту личних права и друго, у складу са прописима и нормативним актима Архива;
• на захтев корисника даје податке, оверене копије докумената и уверења;
• отворен jе за потребе, интересовања, сугестиjе корисника, запослених, шире заjеднице, у оквиру вршења основне делатности - заштите архивске грађе и обезбеђивању jавности приступа грађи;
• обавља културно-просветну делатност, презентује јавности културна добра из фондова и збирки путем изложби, ради подстицања интересовања и изграђивања свести најшире јавности о значају архивске грађе као културног добра и значају архивске делатности уопште;
• обавља издавачку делатност објављивањем стручних и научних, штампаних и електронских публикација као и видео, аудио и мултимедијалних издања;
• реализује образовне активности кроз јавна вођења, предавања, радионице, публикације и друге информативно-образовне активности;
• иницира формално и неформално образовање кроз широк спектар активности, путем доступности тачних информациjа и адекватну прегледност грађе;
• активно примењуjе нове технологиjе у заштити, приступу грађи и њеној промоциjи, приређивањем електронских каталога, web презентацијама, и сл. у складу са потребама савременог друштва;
• сарађује са домаћим и страним архивима у циљу промовисања и развоја архивске делатности разменом репродуковане архивске грађе, разменом архивских стручњака, стручне литературе и искустава, организовањем стручних и научних саветовања, приређивањем разних врста манифестација, те организовањем и реализацијом заједничких пројеката.
• организује пропагандну делатност путем штампаних и електронских медија и других промотивних активности;
• стара се о коришћењу културних добара у сврхе одређене законом;
• организује стручна и научна предавања, конференције, округле столове, презентације, видео пројекције и перформансе;
• стара се о редовном стручном образовању запослених;
• сачињава план заштите у ванредним околностима;
• обавља и друге послове у циљу заштите архивског наслеђа у складу са законом.

У објекту архивског депоа смештено је и трајно се чува 646 архивских фондова и збирки, у количини од око 5.200 м/1 грађе (која обухвата временски период од 18. до 21. века), затим, смештена је специјализована архивска библиотека затвореног типа, која располаже богатим и разноврсним књижним фондом од око 10.000 библиотечких јединица. Такође, овде су смештене и микрофилмска и дигитална библиотека црквених матичних књига, дигитална библиотека земљишних књига и појединих архивских фондова и збирки. Збирка микрофилмова садржи око 500.000 микрофилмских снимака оригинала и диазо копија, док збирка дигитализоване архивске грађе садржи око милион дигиталних записа.

 

Организациони делови Архива су одсеци и група послова, и то:

 • * Одсек заштите архивске грађе, рад са корисницима и истраживачима и архивска библиотека;
  * Одсек за сређивање и обраду архивске грађе, културно-просветну, образовну, издавачку, изложбену и информативно-пропагандну делатност;
 • * Одсек за техничку заштиту, микрофилмовање и дигитализацију архивске грађе и
 • * Група за опште послове.

 

Историјски архив Пожаревац у свом дворишном комплексу архивског депоа „Стара касарна – павиљон 4“, од 2017. године, има сталну изложбену поставку на отвореном, која је доступна заинтересованим посетиоцима током године и део је туристичке понуде града Пожаревца.

Архив има и свој часопис Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац (од 2012. године -  ), категорије М51 – врхунски часопис националног значаја - категорисан је 2021. године, од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС.

Историјски архив Пожаревац је члан Међународног архивског савета (ICA) са седиштем у Паризу/Француска од 2010. године.

Историјски архив Пожаревац је члан Међународног института за архивска истраживања са седиштем у Бечу/Аустрија од 2017. године.

Стручна запослена лица Историјског архива Пожаревац су чланови Архивистичког друштва Србије са седиштем у Београду/Србија.

 

СТАТУТ
ИНФОРМАТОР О РАДУ

 

Информатор о раду Историјског архива Пожаревац доступан је у оквиру Јединственог Информационог система на сајту Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Вук Симоновић из Пожаревца, председник
2. Катарина Серафиновић из Петке, заменица председника,
3.Александра Максић из Пожаревца, чланица,
4. Анђела Драгић из Костолца, чланица,
5. Мирјана Степановић из Пожаревца, чланица и
6. Јасмина Живковић из Пожаревца, чланица,
7. Владан Стокић, из Трњана, члан.


НАДЗОРНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Јелена Николићиз Пожаревца, председник,
2. Никола Живковић из Пожаревца, члан и
3. Горан Митић из Великог Црнића, члан.

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ

 

   
Sporazum BIH i IAP

9. Смернице о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Архива Босне и Херцеговине, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 10. октобар 2023.

IAP

8. Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета Београд и Историјског архива Пожаревац, Ректорат Криминалистичко-полицијског универзитета, Београд, 15. април 2021.

IAP

7. Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског института Београд и Историјског архива Пожаревац, Влада Републике Србије, Београд, 4. март 2021.

IAP I Severna Makedonija 6. Меморандум о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Државног архива Републике Северне Македоније – Одељење у Скопљу, Државни архив Републике Северне Македоније, Скопље, 3. јун 2019.
IAP I IIAS 5. Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 12. март 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske 4. Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 28. септембар 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj 3. Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, Архив Србије, Београд, 14. децембар 2011.
IAP i Megatrend 2. Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 29. октобар 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
1. Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, Двор Епархије Браничевске, Пожаревац, 15. октобар 2010.

 

КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА ЗА АРХИВСКУ ОБЛАСТ:
Мирјана Степановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Др Јасмина Живковић
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе – поводом Дана школе, манифестација „Краљеви дани“, Пожаревац, 15. децембар 2023.

 • - Захвалница Завичајног музеја Петровац на Млави, на оствареној успешној сарадњи - поводом 20 година постојања и рада Музеја, Петровац на Млави, 2019.

 • - Захвалница и сребрњак ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе - поводом 80 година од оснивања и рада школе, Центар за културу, Пожаревац, 16. децембар 2019.

 • - Архипастирска Грамата Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина Господина др Игнатија за показану делотворну љубав према Саборној цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу и дугогодишњу сарадњу на очувању црквено-културних вредности, Епархија браничевска, Пожаревац, 26. јул 2019.

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.

 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.
ЗГРАДА АРХИВА

izložba na otvorenom
Izlozba na otvorenom

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-