ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ НА КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ
На Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду, 8. јула 2021. одржана је промоција монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Kазнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 - књига друга”. Монографија је плод вишегодишње успешне сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, уз подршку Града Пожаревца који је омогућио реализацију пројекта и публиковање монографије. Издање представља логичан наставак сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијске академије започете у оквиру пројекта који је покренут 2015. године ради обележавања стопедесет година трајања, рада и деловања Казнено-поправног завода у Пожаревцу.

KPU Arhiv Pozarevac

Аутори монографије су: проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, проф. др Радован Радовановић, др Мартин Матијашевић, др Невенка Кнежевић Лукић, др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић, мр Небојша Ђокић и Слободанка Цветковић. Друга књига је драгоцено сведочанство о функционисању Казненог завода Забела у периоду од 1918. до 1945. године. Аутори су се потрудили да расветле значајне теме из историје кривичног права, организације казнених завода у Краљевини СХС / Југославији, настојали су да прикажу опште и специфичне услове за издржавање казни лишења слободе, да опишу живот и рад осуђених лица и документују случајеве политичких и војних осуђеника, малолетних лица и осуђеница.

KPU Arhiv Pozarevac

Научну монографију националног значаја рецензирали су угледни професори и истакнути научници из области наше националне историје: проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, проф. др Саша Недељковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Ивана Добривојевић Томић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду.
Монографију су представили проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, у име рецензената. проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић у име аутора. Присутне су поздравили др Јасмина Николић, уредник монографије и директорка Историјског архива Пожаревац и проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета.

KPU

Промоцији су присуствовали угледни гости и представници Владе Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства одбране, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Академије за националну безбедност, Града Пожаревца и Криминалистичко-полицијског универзитета.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер.

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОДИ У СРБИЈИ – ПРИМЕР КАЗНЕНО-ПОПРАВНОГ ЗАВОДА ПОЖАРЕВАЦ, ЗАБЕЛА 1918-1945 – КЊИГА ДРУГА“
На Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду, 8. јула 2021. године, биће представљена научна монографија „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“, која је резултат заједничког вишегодишњег истраживачког подухвата Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета.

KPZ

О овој монографији групе аутора из Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, говориће проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и руководилац пројекта, проф. др Александар Растовић, директор Историјског института Београд и рецензент монографије и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић испред групе аутора.

ОБЕЛЕЖЕНО ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА СПОМЕН СОБЕ – ИЗЛОЖБЕНЕ ПОСТАВКЕ „ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ“ У ПОЖАРЕВЦУ
У касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу, на Видовдан 28. јуна 2021. године, свечано је обележено десет година од отварања Спомен собе – изложбене поставке „Два века војске у Браничеву“, која је заједнички пројекат Историјског архива Пожаревац и Команде за обуку Копнене војске и Гарнизона Пожаревац, реализован под покровитељством Града Пожаревца и Војске Србије.

10 godina Spomen sobe

Обележавању су присуствовали градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, некадашњи командант Гарнизона и аутор поставке пуковник др Миливоје Пајовић, садашњи командант пуковник Милован Васић, директорка Историјског архива Пожаревац и аутор поставке др Јасмина Николић, официри и подофицири Центра за обуку Копнене војске и Гарнизона Пожаревац.

10 godina Spomen sobe 10 godina spomen sobe

10 godina spomen sobe10 godina spomen sobe

У протеклој деценији, у посети и обиласку Спомен собе - изложбе „Два века војске у Браничеву“ биле су многе војне и цивилне делегације из земље и иностранства, челници из градова и општина у Србији, војници на добровољном служењу војног рока, официри, подофицири и професионални војници из других градова и јединица, ученици основних и средњих школа у Србији, велики број грађана из земље и иностранства – укупно 24.500 посетилаца који су имали прилику да погледају сажету слику војних прилика двовековне модерне Србије. Погледајте неколико фотографија
Више о томе прочитајте овде.

ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ, ЕТНОЛОГ-АНТРОПОЛОГ И АРХИВСКИ САВЕТНИК, ИМЕНОВАНА ЗА ДИРЕКТОРКУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Скупштина Града Пожаревца је на седници одржаној 20. маја 2021. године именовала др Јасмину Николић, етнолог-антрополога и архивског саветника, за директорку Историјског архива Пожаревац на период од четири године.

dr jasmina nikolic

 

ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА БРАНКО РУЖИЋ СА САРАДНИЦИМА У ПОСЕТИ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић са сарадницима и председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић са сарадницима, посетили су Историјски архив Пожаревац поводом 24. априла, Дана установе. Вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић упознала је госте са архивским фондовима и збиркама, пословима на заштити архивске грађе као културног наслеђа, микрофилмовања, дигитализовања, као и објављивања историјских докумената кроз изложбену и издавачку делатност Архива.

Дан Архива 2021

Дан Архива 2021

Уважени посетиоци обишли су и изложбене поставке Архива „Мода у Пожаревцу од 1880. до 1929. године“, „Пожаревац на старим фотографијама и разгледницама са краја 19. и почетка 20. века“ и поставку фотографија о 27. мартовским демонстрацијама у Пожаревцу и Београду и Априлском рату 1941. године. Обилазак је завршен кроз занимљиве наслове сопствене издавачке делатности Архива, као и наслове који се чувају у специјализованој архивској библиотеци која броји преко 10.000 књига.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог САТ ТВ.

 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О НАУЧНОЈ И КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
У Ректорату Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, 15. априла 2021. године, потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и Историјског архива Пожаревац. Споразум су потписали проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета и др Јасмина Николић, вд.директорка Историјског архива Пожаревац. Потписивању Споразума присуствовали су проф. др Радован Радовановић, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum IAP i KPU

Споразумом о научној и културној сарадњи је, између осталог, предвиђена заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и културе, чији је циљ неговање и промовисање делатности Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, затим размењивање идеја и искустава са циљем унапређења стратегија научног и културног развоја, учестововање у уредничким, програмским и организационим одборима и редакцијама и размена научних и других публикација у циљу обогаћивања библиотечког фонда Криминалистичко-полицијског универзитета и Историјског архива Пожаревац.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum KPU i IAP

Након свечаности потписивања Споразума о сарадњи, за делегацију Историјског архива Пожаревац организована је посета и обилазак спомен-собе др Арчибалда Рајса и библиотеке Криминалистичко-полицијског универзитета, уз стручно вођење професора са овог Универзитета.
Погледајте неколико фотографија.

 

 

РАДНА ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ Представници Архива Војводине др Борис Булатовић, Јованка Алимпић Вујичић, Ивана Петровић и Владимир Мучибабић били су у радној посети Историјском архиву Пожаревац, 2. априла 2021. године. Најпре је указано на могућност и потребу за успостављањем сарадње у оквиру заједничког пројекта који би подразумевао истраживање и објављивање архивских докумената из фондова Архива Војводине који се односе на Пожаревац и Округ из времена Дунавске бановине.

AV u poseti IAP

Временски преовлађујући део радног састанка протекао је у разговору уредника два репрезентативна научно-стручна часописа, др Јасмине Николић (часописа Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац) и др Бориса Булатовића (часописа Археон), који су, апострофирајући важност стицања адекватног ранга у поступку категоризације домаћих научних часописа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, изнели сопствена уредничка искуства и уједно представили најновије бројеве својих часописа.

AV u poseti IAP

Након размене новообјављених публикација између два Архива, представници Архива Војводине посетили су архивску изложбу „Априлски рат” у Галерији савремене уметности, кроз коју су их провеле ауторке др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић.

AV u poseti IAP

Погледајте неколико фотографија.

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Поводом обележавања осамдесет година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 26. марта 2021. отворена је изложба „Априлски рат“. Изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета реализовао је Историјски архив Пожаревац у сарадњи са Војним архивом и Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

Aprilski rat

Aprilski rat

Кроз изложбу „Априлски рат“ посетиоце воде ауторке изложбе др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић из Историјског архива Пожаревац и Драган Јацановић из Народног музеја Пожаревац. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу изложба ће бити отворена за посетиоце до 18. априла 2021.

Aprilski rat


Погледајте флајер изложбе „Априлски рат“.
Погледајте постер изложбе „Aприлски рат“.
Погледајте видео-прилог САТ ТВ.

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ У ГАЛЕРИЈИ „СИНАГОГА“ У НИШУ Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и уласка окупатора у Ниш 8. априла 1941, али и осамдесетосам година од оснивања Народног музеја Ниш, у галерији „Синагога“ у Нишу, 25. марта 2021. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије, свечано је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

На отварању изложбе говорили су Ненад Спасић, директор Народног музеја Ниш, Адриана Анастасов, члан Градског већа Града Ниша и вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, директори културних институција из Ниша, Прокупља и Књажевца, и многи медији.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутори музеолошког и уметничког дела поставке Вук Обрадовић и Јелена Кнежевић. У галерији „Синагога“ у Нишу изложба ће бити отворена до 2. маја 2021.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Више о отварању изложбе у Нишу прочитајте овде.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог ТV K::CN.

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ НИШ – ГАЛЕРИЈИ СИНАГОГА
Поводом обележавања 80 година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, али и Дана Народног музеја Ниш, 25. марта 2021. године, у Галерији „Синагога“ Народног музеја Ниш у Нишу, биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije, Niš

Ова изложба архивских докумената, фотографија, музејских и уметничких предмета реализује се у Галерији „Синагога“ у Нишу, у организацији Народног музеја Ниш и биће отворена за посетиоце у периоду од 25. марта до 2. маја 2021. године. Погледајте банер изложбе.

 

ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ “ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Поводом обележавања осамдесет година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, Историјски архив Пожаревац у сарадњи са Војним архивом и Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца, приредио је изложбу под називом „Априлски рат“. Изложба је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја, Музеја историје Југославије, Историјског архива Ниш и Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу.

Aprilski rat, Istoijski arhiv Pozarevac

Архивска документа и фотографије фактографски осликавају не само прве искре борбе против наступајућег фашистичког новог поретка, већ и низ догађаја - од потписивања протокола о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту, преко демонстрација 27. марта, бомбардовања Београда 6. априла, мобилизације војске, дејстава наших корпуса против Немаца, заробљавања југословенских војника и одвођења у логоре, до капитулације Југославије и договора око њене поделе. Изложба је употпуњена предметима из фундуса Народног музеја у Пожаревцу и биће отворена за посетиоце у периоду од 26. марта до 18. априла 2021. године.

 

 

Архива вести

 

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

Историјски архив Пожаревац основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и Мало Црниће.
Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће. Основна делатност Историјског архива Пожаревац састоји се у претходној заштити регистратурског материјала и потпуној заштити архивске грађе у регистратурама Браничевског округа, у настајању, евидентирању, утврђивању и одабирању архивске грађе и излучивању безвредног регистратурског материјала у регистратурама, у преузимању архивске грађе, техничкој заштити, смештају и чувању у архивским депоима, сређивању, валоризацији, обради архивске грађе као културног добра, у излучивању безвредног регистратурског материјала у овој Установи, спровођењу техничких и других мера за трајно чување, одржавање и обезбеђивање од свих облика оштећења и уништења, у излагању, публиковању и објављивању архивске грађе, давању архивске грађе на коришћење (у складу са њеном наменом), а у циљу заштите архивске грађе као културног добра од посебног друштвеног значаја.
У згради архивског депоа Установе смештено је и трајно се чува 530 архивских фондова и збирки у количини од око 5000 дужних метара грађе, која обухвата временски период од 18. до 20. века, затим око 10000 библиотечких јединица чији су текстови настали у периоду од 1650. до 2013. године. Вршимо надзор над поступањем са регистратурским материјалом и архивском грађом у око 380 регистратура од укупно евидентираних око 800 регистратура као потенцијалних стваралаца архивске грађе. У свим регистратурама сада се налази око 20 километара регистратурског материјала, насталог од 1950. године до данас.
Историјски архив Пожаревац нема никакав грађевински објекат или земљиште у својини. Управни (административни) део ове Установе у култури смештен је у делу зграде Народног музеја Пожаревац, у улици Др Воје Дулића 10. Архивски депо Историјског архива смештен је у згради „Стара касарна – павиљон 4.
Историјски архив Пожаревац обавља делатност заштите регистратурског материјала и архивске грађе, послове заштите и коришћења регистратурског материјала и архивске грађе. Историјски архив Пожаревац, поред послова утврђених чланом 65. Закона о културним добрима и чланом 6. Статута Историјског архива Пожаревац, врши: - стручни надзор над архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и одабирањем архивске грађе, као и излучивањем безвредног регистратурског материјала, који се налази ван архива; - налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и регистратурског материјала; преузима, чува и одржава архивску грађу; - сређује и обрађује архивску грађу; - објављује архивску грађу; - врши истраживања ради стварања целина архивске грађе (архивски фонд);

- Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, штампани, цртани, компјутеризовани, фотографисани, филмовани, микрофилмовани, фонографисани или на други начин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао радом државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница, као и појединаца, без обзира на то кад је и где настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

- Регистратурски материјал чине списи, компјутерски, филмски или видео записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци и на други начин састављени записи и документи; књиге и картотеке о евиденцији тих списа, записи и документи, текстови и снимци радио програма, као и микрофилмови о њима, примљени и настали у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, установа, других организација и верских заједница док су од значаја за њихов текући рад или док из тог материјала није извршено одабирање архивске грађе у складу са одредбама овог закона.

СТАТУТ

СТАТУТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ И САГЛАСНОСТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Вук Симоновић из Пожаревца, председник
2. Катарина Серафиновић из Петке, заменица председника,
3.Александра Максић из Пожаревца, чланица,
4. Анђела Драгић из Костолца, чланица,
5. Мирјана Степановић из Пожаревца, чланица и
6. Јасмина Живковић из Пожаревца, чланица.


НАДЗОРНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Никола Живковић из Пожаревца, председник,
2. Славко Митровић из Пожаревца, члан и
3. Горан Митић из Великог Црнића, члан.

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ

 

   
IAP

Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета Београд и Историјског архива Пожаревац, Ректорат Криминалистичко-полицијског универзитета, Београд, 15. април 2021.

IAP

Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског института Београд и Историјског архива Пожаревац, Влада Републике Србије, Београд, 4. март 2021.

IAP I Severna Makedonija Меморандум о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Државног архива Републике Северне Македоније – Одељење у Скопљу, Државни архив Републике Северне Македоније, Скопље, 3. јун 2019.
IAP I IIAS Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 12. март 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 28. септембар 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, Архив Србије, Београд, 14. децембар 2011.
IAP i Megatrend Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 29. октобар 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, Двор Епархије Браничевске, Пожаревац, 15. октобар 2010.

 

КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА ЗА АРХИВСКУ ОБЛАСТ:
Мирјана Степановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Др Јасмина Живковић
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница Завичајног музеја Петровац на Млави, на оствареној успешној сарадњи - поводом 20 година постојања и рада Музеја, Петровац на Млави, 2019.

 • - Захвалница и сребрњак ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе - поводом 80 година од оснивања и рада школе, Центар за културу, Пожаревац, 16. децембар 2019.

 • - Архипастирска Грамата Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина Господина др Игнатија за показану делотворну љубав према Саборној цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу и дугогодишњу сарадњу на очувању црквено-културних вредности, Епархија браничевска, Пожаревац, 26. јул 2019.

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.

 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.
ЗГРАДА АРХИВА

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-