ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

Историјски архив Пожаревац и Предшколска установа „Љубица Вребалов“ Пожаревац, 15. маја 2019. у 13 сати, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представиће јавности сликовницу и бојанку под називом „Авантура у Архиву“, који су део пројекта „Архив и вртићи“ Историјског архива Пожаревац. Овај пројекат реализован је у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Предшколске установе „Љубица Вребалов“ током 2018. године, под покровитељством Града Пожаревца.

arhiv pozarevac

Добродошли!

Историјски архив Пожаревац и Војни архив Министарства одбране Републике Србије, 24. априла 2019. у 13 сати, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представили су јавности зборник докумената „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за Округ Пожаревачки, 1941-1942“, приређивача др Јасмине Николић и др Маријане Мраовић.

nediceva vkada, zbornik 4, arhiv pozarevac

Аудиторијуму су се обратити рецензент публикације проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског Универзитета у Београду, капетан бојног брода Горан Петровић, директор Војног архива Министарства одбране РС, Милић Јовановић, заменик председника Скупштине Града Пожаревца, др Маријана Мраовић, начелник у Војном архиву Министарства одбране РС – приређивач зборника и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и приређивач зборника.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте ТВ прилог САТ Телевизије Пожаревац.
Више о томе прочитајте овде.

Историјски архив Пожаревац и Војни архив Министарства одбране Републике Србије, 24. априла 2019. у 13 сати, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представиће јавности зборник докумената „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за Округ Пожаревачки, 1941-1942“, приређивача др Јасмине Николић и др Маријане Мраовић. Зборник докумената садржи извештаје Окружног начелства у Пожаревцу који пружају детаљне информације о природи и методама немачке окупационе политике у Србији, као и у начин на који су окружна и среска начелства постала непосредни извршиоци немачке политике и носиоци одржавања реда и мира, као и репресивних мера према побуњеничким покретима на територији округа. 

poster

Аудиторијуму ће се обратити рецензент публикације проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског Универзитета у Београду, др Александар Стојановић са Института за новију историју Србије у Београду, капетан бојног брода Горан Петровић, директор Војног архива Министарства одбране РС, Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца, др Маријана Мраовић, начелник у Војном архиву МО РС и приређивач и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и приређивач. Зборник је објављен у едицији Историјског архива Пожаревац «Зборници докумената», под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије. Добродошли!

На Трећој Међународној архивској конференцији у Москви/Руска Федерација, на тему „Хуманитарни проблеми у периоду између два светска рата: документарно наслеђе“, одржаној од 9. до 11. априла 2019, у организацији Федералне Архивске Агенције Руске Федерације и Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста за Руску Федерацију, Белорусију и Молдавију, учествовала је др Јасмина Николић, архивски саветник и директорка Историјског архива Пожаревац, која је у своје име и у име капетана бојног брода Горана Петровића, директора Војног архива Министарства одбране Републике Србије, одржала презентацију пројекта ова два архива, под насловом „Србија у Великом рату 1914-1918“, који су два архива реализовала у протекле четири године, а који се састоји од изложбе, монографије и документарног филма, са посебним освртом на документарни филм који је освојио две еминентне награде у Руској Федерацији у 2014. и 2015. години. Потом је учесницима конференције приказан награђивани документарни филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“.

konferencija u rusiji

Након наведеног, др Маријана Мраовић, начелник одељења у Војном архиву, одржала је презентацију на тему „Архивска грађа Војног архива као историјски извор за војне и цивилне губитке Краљевине Србије у Првом светском рату“.

konferencija u rusiji, arhiv pozarevac
konferencija u rusiji
Поред српске цивилно-војне делегације у саставу др Јасмина Николић, капетан бојног брода Горан Петровић, др Маријана Мраовић), на овој конференцији, учествовали су представници руских и међународних војних и дипломатских кругова и то 36 излагача и 25 слушалаца конференције из 12 земаља – Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Финске,
Шпаније, Швајцарске, Белорусије, Турске, Румуније, Холандије и Словеније.
Последњег дана конференције, српска цивилно-војна делегација била је у
радној посети у Амбасади и Изасланству одбране Републике Србије у Руској
Федерацији, где су их примили Његова Екселенција др Славенко Терзић,
амбасадор, Иванка Стаменковић, виши саветник за културу, као и пуковник
Будимир Гајић, изасланик одбране и потпуковник Јовица Босанчић, помоћник
изасланика одбране.“.
Погледајте неколико фотографија.

У Пули (Република Хрватска), од 27. до 29. марта 2019, одржани су 5. дани ICARUS-а у Хрватској и 23. ICARUS годишња конвенција под називом „Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks”. У име Историјског архива Пожаревац који је члан ICARUS-a, на овој међународној конвенцији учествовале су Наташа Милошевић Дулић, архивист и др Драгана Милорадовић, архивски саветник, са презентацијом и излагањем на тему „Доступност информација о архивској грађи и дигитална документа на званичним сајтовима архива у Србији, те искуства Историјског архива Пожаревац“, у оквиру тематске сесије „Представљање архива новој и старој публици”, где је било речи о новим видовима представљања архива и архивске делатности заинтересованим корисницима.

konferencija u puli, arhiv pozareac
konferencija u puli, arhiv pozareac

Међународна конференција окупила је 62 излагача и око 200 учесника из Аустрије, Србије, Израела, Румуније, САД, Литваније, Босне и Херцеговине, Холандије, Словеније, Белгије, Мађарске, Хрватске, Македоније и Италије. Конференција је одржана под покровитељством Creative Europe, ICARUS, Министарства културе Републике Хрватске, Града Пазина и Свеучилишта у Загребу.
Погледајте постер.
Погледајте неколико фотографија.

У Завичајном музеју у Параћину, у присуству групе археолога са Универзитета Cambridge из Велике Британије, у вечерњим сатима 11. априла 2019, отворена је изложба „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде”, ауторки директорке др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, архивских саветника из Историјског архива Пожаревац.

paracin, arhiv pozarevac

На свечаности отварања изложбе аудиторијуму су се обратили Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Параћину и др Драгана Милорадовић, коауторка изложбе. Изложба гостује у Завичајном музеју у Параћину у периоду од 11. априла до 10. маја 2019, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог Kanal M RTV.
Погледајте постер изложбе.
Погледајте рекламно-пропагандни флајер изложбe.

Изложба „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде“ ауторки др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, архивских саветника из Историјског архива Пожаревац, гостује у галерији Завичајног музеја у Параћину, од 11. априла до 10. маја 2019. године. Плакат је представљен као самостални учесник у сазнајном поступку схватања прошлости, у функцији прворазредног историјског извора и вредног архивског експоната. Организатор гостовања изложбе плаката из збирке Историјског архива Пожаревац је Завичајни музеј Параћин, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом.

arhiv pozarevac

Свечано отварање изложбе биће 11. априла 2019, у 19 часова на спрату Музеја.
Погледајте рекламно-пропагандни флајер изложбe.
Добродошли!

У Српско- корејском информатичком приступном центру, 10. априла 2019. године, одржана је обука за запослене у архивима Србије за рад у информационом систему за архиве - ARHIS. Обуци су присуствовали архивски посленици Наташа Милошевић Дулић, Слободанка Цветковић, Горан Митић и Весна Џанић из Историјског архива Пожаревац, као и запослени из Историјског архива града Новог Сада, Историјског архива Лесковац, Историјског архива Крагујевац и Историјског архива Ужице. Полазници су кроз практичне задатке, на реалним примерима фондова из Архива Србије, вежбали рад у подсистемима за преузимање и смештај архивске грађе, сређивање и обраду, а приказан им је и подсистем за дигитализацију и претрагу.

obuka arhis, istorijski arhiv pozarevac
obuka arhis

Обуку су одржали чланови радне групе за израду Информационог система: Никола Аџић, руководилац Центра за обраду података Архива Србије, Вера Филиповић, Татјана Драгићевић, Александра Јаношев и Бојана Фемић, архивски радници Архива Србије. ARHIS ће поједноставити и убрзати рад архива и прилагодити пословање савременим условима електронског пословања и е-управе.

Архива вести

 

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

Историјски архив Пожаревац основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и Мало Црниће.
Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће. Основна делатност Историјског архива Пожаревац састоји се у претходној заштити регистратурског материјала и потпуној заштити архивске грађе у регистратурама Браничевског округа, у настајању, евидентирању, утврђивању и одабирању архивске грађе и излучивању безвредног регистратурског материјала у регистратурама, у преузимању архивске грађе, техничкој заштити, смештају и чувању у архивским депоима, сређивању, валоризацији, обради архивске грађе као културног добра, у излучивању безвредног регистратурског материјала у овој Установи, спровођењу техничких и других мера за трајно чување, одржавање и обезбеђивање од свих облика оштећења и уништења, у излагању, публиковању и објављивању архивске грађе, давању архивске грађе на коришћење (у складу са њеном наменом), а у циљу заштите архивске грађе као културног добра од посебног друштвеног значаја.
У згради архивског депоа Установе смештено је и трајно се чува 530 архивских фондова и збирки у количини од око 5000 дужних метара грађе, која обухвата временски период од 18. до 20. века, затим око 10000 библиотечких јединица чији су текстови настали у периоду од 1650. до 2013. године. Вршимо надзор над поступањем са регистратурским материјалом и архивском грађом у око 380 регистратура од укупно евидентираних око 800 регистратура као потенцијалних стваралаца архивске грађе. У свим регистратурама сада се налази око 20 километара регистратурског материјала, насталог од 1950. године до данас.
Историјски архив Пожаревац нема никакав грађевински објекат или земљиште у својини. Управни (административни) део ове Установе у култури смештен је у делу зграде Народног музеја Пожаревац, у улици Др Воје Дулића 10. Архивски депо Историјског архива смештен је у згради „Стара касарна – павиљон 4.
Историјски архив Пожаревац обавља делатност заштите регистратурског материјала и архивске грађе, послове заштите и коришћења регистратурског материјала и архивске грађе. Историјски архив Пожаревац, поред послова утврђених чланом 65. Закона о културним добрима и чланом 6. Статута Историјског архива Пожаревац, врши: - стручни надзор над архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и одабирањем архивске грађе, као и излучивањем безвредног регистратурског материјала, који се налази ван архива; - налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и регистратурског материјала; преузима, чува и одржава архивску грађу; - сређује и обрађује архивску грађу; - објављује архивску грађу; - врши истраживања ради стварања целина архивске грађе (архивски фонд);

- Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, штампани, цртани, компјутеризовани, фотографисани, филмовани, микрофилмовани, фонографисани или на други начин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао радом државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница, као и појединаца, без обзира на то кад је и где настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

- Регистратурски материјал чине списи, компјутерски, филмски или видео записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци и на други начин састављени записи и документи; књиге и картотеке о евиденцији тих списа, записи и документи, текстови и снимци радио програма, као и микрофилмови о њима, примљени и настали у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, установа, других организација и верских заједница док су од значаја за њихов текући рад или док из тог материјала није извршено одабирање архивске грађе у складу са одредбама овог закона.

СТАТУТ

СТАТУТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ И САГЛАСНОСТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР:

-Костић Јелена, из Пожаревца, председница
-Жикић Мирослав, из села Баре, заменик председнице
-Косијер-Пантић Дејана, из Пожаревца, чланица
-Драган Ранисављев, члан
-Небојша Станојловић, члан
-Милорадовић Драгана, из Пожаревца, Историјски архив Пожаревац, чланца
-Цветковић Слободанка, из Пожаревца, Историјски архив Пожаревац, чланца

 

НАДЗОРНИ ОДБОР:

-Николић Живадин, из Кличевца, председник
-Марковић Драгана, из Пожаревца чланица
-Милан Станковић, члан

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ
 • Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, 2010.
 • Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета , 2010.
 • Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, 2011.
 • Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, 2012.
 • Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, 2013.
КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Јасмина Живковић, Mср
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Мирјана Степановић

Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.
 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.ЗГРАДА АРХИВА

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-