ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА ДОКУМЕНАТА „ДЕЛОВАЊЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИХ ЈЕДИНИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ И ПОЖАРЕВАЧКОГ ОКРУГА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ОДАБРАНА ДОКУМЕНТА“
Поводом обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату и осамдесет година од почетка Другог светског рата, Историјски архив Пожаревац и Војни архив Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране Министарства одбране Републике Србије, под покровитељством Града Пожаревца, 21. октобра 2021, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представиће зборник докумената „Деловање народноослободилачких јединица на територији Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату - одабрана документа”, приређивача др Јасмине Николић и др Маријане Мраовић.

ybornik 6, arhiv pozarevac

Аудиторијуму ће се обратити проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, професор Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и рецензент издања, др Александар Стојановић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије у Београду и рецензент издања, др Маријана Мраовић, научни сарадник и начелник у Војном архиву Министарства одбране Републике Србије и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац. Свечаност представљања књиге биће употпуњена виртуелном изложбом архивских докумената и фотографија из фундуса Војног архива и Историјског архива Пожаревац и оплемењена пригодним музичким нумерама у извођењу професора Предрага Пауновића, директора Музичког атељеа „Маестро“.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРАЉЕВУ
Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и масовног стрељања талаца у Краљеву у октобру 1941. године, у галерији Народног музеја у Краљеву, 13. октобра 2021. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњену предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац, реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева, свечано је отворио директор Историјског института САНУ у Београду проф. др Александар Растовић.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

На отварању изложбе говорили су Милош Милишић, помоћник градоначелника Града Краљева задужен за културне манифестације, Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Епархије Жичке СПЦ, представници културних институција из Краљева и медији.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Маријана Мраовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутор музеолошког дела поставке Драган Јацановић. Изложба у Краљеву реализована је у организацији Народног музеја и Историјског архива из Краљева и Историјског архива и Народног музеја из Пожаревца. У Народном музеју у Краљеву изложба ће бити отворена до 13. новембра 2021.
Погледајте неколико фотографија.

Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског
рата и масовног стрељања талаца у октобру 1941.године, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 15.октобра 2021, биће отворена изложба ,,Култура сећања - ко не памти изнова проживљава,, Народног музеја Краљево.

kultura secanja

Изложба докумената и музејских предмета реализује се у организацији Историјског архива Пожаревац, Народног музеја Пожаревац, Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљево, под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева. Изложба це бити отворена за посетиоце до 8.новембра 2021.

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ КРАЉЕВО
Поводом обележавања 80 година од почетка Другог светског рата и масовног стрељања талаца у Краљеву у октобру 1941. године, у Галерији Народног музеја у Краљеву, 13. октобра 2021. биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњена предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац. Изложбу ће отворити проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду.

Arhiv Poarevac

Гостовање ове изложбе архивских докумената, фотографија и музејских предмета у Краљеву, реализује се под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева, у организацији Народног музеја и Историјског архива из Краљева. Изложба ће бити отворена за посетиоце у периоду од 13. октобра до 13. новембра 2021.

„АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА“ НОВА РУБРИКА НА НАШЕМ САЈТУ
У оквиру континуираног промовисања архивске грађе као културне баштине, Историјски архив Пожаревац 1. октобра 2021. године, покреће нову програмску и културну активност популаризације архивских докумената постављањем нове рубрике „Архивалија месеца“ на наш сајт. Представљаћемо архивалије које су визуелно или садржајно посебно занимљиве а односе се на разне годишњице, догађаје, личности, и друго. Осим репродукције докумената, припремаћемо и пратеће текстове који нуде кратак опис садржаја, околности настанка документа,, догађај или процес који документ одражава. Намера нам је и да „Архивалија месеца“ буде регистрована као електронски извор – периодична публикација или новине. Верујемо да ћемо на овај начин широј јавности представити богатство фундуса Архива, као и да ћемо постепено саставити јединствени мозаик архивалија из наших фондова и збирки, у сликама и речима.

ybirka arhivalija

Актуелна архивалија месеца, као и архива претходних архивалија месеца биће доступна на arhivpozarevac.org.rs/pocetna/
arhivalija meseca

У Историјском архиву Пожаревац у Пожаревцу, 17. септембра 2021, одржана је седница Редакције часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац”, на којој је разматрано, вредновано и прихваћено 33 рада за објављивање у овогодишњем десетом броју часописа, 36 аутора из 22 институције из Србије, Хрватске и Црне Горе. Од укупног броја, 9 прилога обрађује теме из архивистике, 11 из историографије и 2 библиографије, затим 4 прилога обрађује реализоване програмске активности установа културе, док 7 прилога доноси приказе две изложбе, три новообјављене публикације, једне међународне научне конференције и једне стваралачке личности и њеног дела из области архивистике.

Redakcija časopisa Zapisi

Редакција је радила у саставу: др Јасмина Николић, главни и одговорни уредник (Историјски архив Пожаревац), Наташа Милошевић Дулић, технички уредник и секретар редакције (Историјски архив Пожаревац), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Александар Растовић (Историјски институт САНУ Београд), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије Београд), др Маријана Мраовић (Војни архив Министарства одбране Републике Србије), др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић и Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац).

časopis Zapisi

Подсећамо, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је нашем часопису доделило категорију М52 – часопис националног значаја. Сви до сада објављени бројеви часописа доступни су у електронском облику на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

Архива вести

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

Историјски архив Пожаревац основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и Мало Црниће.
Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће. Основна делатност Историјског архива Пожаревац састоји се у претходној заштити регистратурског материјала и потпуној заштити архивске грађе у регистратурама Браничевског округа, у настајању, евидентирању, утврђивању и одабирању архивске грађе и излучивању безвредног регистратурског материјала у регистратурама, у преузимању архивске грађе, техничкој заштити, смештају и чувању у архивским депоима, сређивању, валоризацији, обради архивске грађе као културног добра, у излучивању безвредног регистратурског материјала у овој Установи, спровођењу техничких и других мера за трајно чување, одржавање и обезбеђивање од свих облика оштећења и уништења, у излагању, публиковању и објављивању архивске грађе, давању архивске грађе на коришћење (у складу са њеном наменом), а у циљу заштите архивске грађе као културног добра од посебног друштвеног значаја.
У згради архивског депоа Установе смештено је и трајно се чува 530 архивских фондова и збирки у количини од око 5000 дужних метара грађе, која обухвата временски период од 18. до 20. века, затим око 10000 библиотечких јединица чији су текстови настали у периоду од 1650. до 2013. године. Вршимо надзор над поступањем са регистратурским материјалом и архивском грађом у око 380 регистратура од укупно евидентираних око 800 регистратура као потенцијалних стваралаца архивске грађе. У свим регистратурама сада се налази око 20 километара регистратурског материјала, насталог од 1950. године до данас.
Историјски архив Пожаревац нема никакав грађевински објекат или земљиште у својини. Управни (административни) део ове Установе у култури смештен је у делу зграде Народног музеја Пожаревац, у улици Др Воје Дулића 10. Архивски депо Историјског архива смештен је у згради „Стара касарна – павиљон 4.
Историјски архив Пожаревац обавља делатност заштите регистратурског материјала и архивске грађе, послове заштите и коришћења регистратурског материјала и архивске грађе. Историјски архив Пожаревац, поред послова утврђених чланом 65. Закона о културним добрима и чланом 6. Статута Историјског архива Пожаревац, врши: - стручни надзор над архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и одабирањем архивске грађе, као и излучивањем безвредног регистратурског материјала, који се налази ван архива; - налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и регистратурског материјала; преузима, чува и одржава архивску грађу; - сређује и обрађује архивску грађу; - објављује архивску грађу; - врши истраживања ради стварања целина архивске грађе (архивски фонд);

- Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, штампани, цртани, компјутеризовани, фотографисани, филмовани, микрофилмовани, фонографисани или на други начин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао радом државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница, као и појединаца, без обзира на то кад је и где настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

- Регистратурски материјал чине списи, компјутерски, филмски или видео записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци и на други начин састављени записи и документи; књиге и картотеке о евиденцији тих списа, записи и документи, текстови и снимци радио програма, као и микрофилмови о њима, примљени и настали у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, установа, других организација и верских заједница док су од значаја за њихов текући рад или док из тог материјала није извршено одабирање архивске грађе у складу са одредбама овог закона.

СТАТУТ

СТАТУТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ И САГЛАСНОСТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Вук Симоновић из Пожаревца, председник
2. Катарина Серафиновић из Петке, заменица председника,
3.Александра Максић из Пожаревца, чланица,
4. Анђела Драгић из Костолца, чланица,
5. Мирјана Степановић из Пожаревца, чланица и
6. Јасмина Живковић из Пожаревца, чланица.


НАДЗОРНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Никола Живковић из Пожаревца, председник,
2. Славко Митровић из Пожаревца, члан и
3. Горан Митић из Великог Црнића, члан.

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ

 

   
IAP

Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета Београд и Историјског архива Пожаревац, Ректорат Криминалистичко-полицијског универзитета, Београд, 15. април 2021.

IAP

Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског института Београд и Историјског архива Пожаревац, Влада Републике Србије, Београд, 4. март 2021.

IAP I Severna Makedonija Меморандум о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Државног архива Републике Северне Македоније – Одељење у Скопљу, Државни архив Републике Северне Македоније, Скопље, 3. јун 2019.
IAP I IIAS Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 12. март 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 28. септембар 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, Архив Србије, Београд, 14. децембар 2011.
IAP i Megatrend Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 29. октобар 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, Двор Епархије Браничевске, Пожаревац, 15. октобар 2010.

 

КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА ЗА АРХИВСКУ ОБЛАСТ:
Мирјана Степановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Др Јасмина Живковић
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница Завичајног музеја Петровац на Млави, на оствареној успешној сарадњи - поводом 20 година постојања и рада Музеја, Петровац на Млави, 2019.

 • - Захвалница и сребрњак ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе - поводом 80 година од оснивања и рада школе, Центар за културу, Пожаревац, 16. децембар 2019.

 • - Архипастирска Грамата Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина Господина др Игнатија за показану делотворну љубав према Саборној цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу и дугогодишњу сарадњу на очувању црквено-културних вредности, Епархија браничевска, Пожаревац, 26. јул 2019.

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.

 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.
ЗГРАДА АРХИВА

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-