ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

ДИГИТАЛИЗОВАН ФОНД СТАРЕ И РЕТКЕ КЊИГЕ 1752-1864.
Дигитализација „Фонда старе и ретке књиге 1752-1864“ Историјског архива Пожаревац извршена је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру одобреног пројекта из области дигитализације културног наслеђа у 2020. години. Из дигитализоване збирке старих и ретких књига издвајамо рукопис из манастира Манасија с краја 17. века, Месецослов из 1777. године, Свештено Јеванђеље из 1843, Законик грађански за Кнежевину Србију из 1844, романтично „сочињеније“ Милана Видаковића – Љубезна сцена из 1864. године...

Stara i retka knjiga Arhiv Pozarevac

Дигитализацијом збирке старе и ретке књиге дат је допринос заштити и коришћењу архивске грађе као културног наслеђа и њене видљивости на интернету, али и омогућено коришћење дигиталних копија књига из 18. и 19. века новој публици путем дигиталних комуникационих канала. Дигитализован фонд старе и ретке књиге биће постављен на Национални претраживач културног наслеђа и на сајт Историјског архива Пожаревац.

 

ДИГИТАЛИЗОВАНА КОЛЕКЦИЈА ЛИСТОВА ИЗ ЗАВИЧАЈНЕ ПЕРИОДИКЕ 1885-1941.
Дигитализација листова, часописа и новина из завичајне периодике 1885-1941. која се чува у специјализованој библиотеци Историјског архива Пожаревац, извршена је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру одобреног пројекта из области дигитализације културног наслеђа у 2020. години. Дигитализовани су следећи листови: Пожаревачка обласна самоуправа: службени обласни лист, Наш лист за привредни и просветни напредак града и села, Окружне новине: службени лист округа пожаревачког, ОДБРАНА - орган самосталних демократа области пожаревачке, СЕЉАК – лист за препород села и Браничевски весник – орган Удруженог Свештенства Епархије Браничевске.

Yavi;ajna periodika, Arhiv Pozarevac

Дигитализација завичајне периодике је битан фактор у превентивној заштити овог културног наслеђа, али и фактор којим се обезбеђује већа видљивост, квалитетнија презентација и промоција архивске грађе као културног добра. Повећана је доступност дигитализоване грађе широј јавности, а самим тим стварање и ширење нове публике путем дигиталних комуникационих канала. Колекција дигитализованих листова, часописа и новина из завичајне периодике биће постављена на Национални претраживач културног наслеђа и на сајт Историјског архива Пожаревац.

 

ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ, ВД. ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА ГАРДЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
Поводом 190 година од оснивања Гарде Војске Србије, а у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу и изузетан допринос части и угледу Гарде, Гарда Војске Србије је доделила признање др Јасмини Николић, вд. директорки Историјског архива Пожаревац.

Dodela priynanja, Arhiv Pozarevac

Свечана церемонија доделе признања одржана је у Дому Гарде Војске Србије у Београду, 29. децембра 2020. године. Признање је др Јасмини Николић уручио Ађутант Председника Републике генерал-мајор Миломир Тодоровић, командант Гарде Војске Србије.

 

Пожаревачки гимназијалци друштвено-језичког смера посетили су 25. децембра 2020. изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, ‪1941-1945“, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Кроз изложбу их је провела архивист Наташа Милошевић Дулић, коауторка изложбе.‬

Arhiv Pozarevac

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца и дело је групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“.

 

ОБЈАВЉЕН ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА „ДЕЛОВАЊЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИХ ЈЕДИНИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ И ПОЖАРЕВАЧКОГ ОКРУГА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ОДАБРАНА ДОКУМЕНТА“
Зборник „Деловање народноослободилачких јединица на територији Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату – одабрана документа“, шести у едицији „Зборници докумената“ Историјског архива Пожаревац, значајан је издавачки подухват у оквиру обележавања важног јубилеја, 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату. Зборник који представља својеврсну хрестоматију извора о партизанском покрету у округу пожаревачком од 1941. до 1944. године, својом структуром и садржином сврстава се у публикације приређене архивске грађе.

Zbornik 6

У зборнику одабраних докумената приређено је 103 документа из „Групе фондова Народноослободилачка војска Југославије (НОВЈ)“ и „Збирка докумената о Радничком покрету и НОБ-у“, који се чувају у Војном архиву и Историјском архиву Пожаревац. Приређивачи зборника докумената су архивски саветник др Јасмина Николић, вд. директорка Историјског архива Пожаревац и архивски саветник др Маријана Мраовић, начелник у Војном архиву. Књига је објављена у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Војног архива Министарства одбране Републике Србије, под покровитељством Града Пожаревца. Зборник докумената доступан је у електронском облику на страници Издавачка делатност/зборници докумената.

 

Изложбу архивских фотографија, докумената и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 18. децембра 2020, обишли су припадници Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу. Кроз изложбену поставку Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Народног музеја Пожаревац, припаднике Војске Србије провела је архивист Наташа Милошевић Дулић, коауторка изложбе.

Arhiv Pozarevac

Посета припадника Центра за обуку копнене војске изложби у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, организована је у оквиру цивилно-војне сарадње, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату.

 

ОБЈАВЉЕН ДЕВЕТИ БРОЈ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ Историјски архив Пожаревац објавио је девети број часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ којим се успешно, већ девет година заредом, промовише архивска теорија и пракса и постулати друштвених и хуманистичких наука. Окупљајући велики број сарадника током девет година – 134 из девет држава - до сада је широј стручној и научној, домаћој и иностраној јавности, представио 280 чланака из области архивистике, историографије, етнологије, антропологије, социологије, библиотекарства, културологије, методологије и других научних дисциплина.

ZApisi 9

Последњи, девети број, доноси 28 прилога 31 аутора из земље и иностранства, од којих 8 прилога обрађује теме из архивистике, 8 из историографије, док 12 прилога даје приказе међународних научних конференција, изложби, новообјављених публикација и примере/пројекте из рада архива и других институција у земљи и иностранству. Како овај број часописа излази у години обележавања 75 година од победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, више објављених ауторских прилога обрађује теме које се односе на период 1941-1945. године, чиме су историчарима који се боре против ревизије историје Другог светског рата дати докази који могу допринети заустављању кривотворења чињеница. Часопис је објављен под покровитељством Града Пожаревца. Сви објављени бројеви часописа, од оснивања 2012. године до данашњих дана, доступни су у електронском облику на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

 

ОБЈАВЉЕНА НАУЧНА МОНОГРАФИЈА „КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОДИ У СРБИЈИ – ПРИМЕР КАЗНЕНО-ПОПРАВНОГ ЗАВОДА ПОЖАРЕВАЦ, ЗАБЕЛА 1918-1945 – КЊИГА ДРУГА“ Историјски архив Пожаревац и Криминалистичко-полицијски универзитет у Београду објавио је научну монографију „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“, чиме је реализован вишегодишњи заједнички истраживачки подухват којим је продуковано ново знање и дат допринос неговању српске историје, традиције и културе. Књига садржи осам поглавља која на посебан начин осветљавају важне теме из правне историје Краљевине СХС / Југославије од 1918. до 1941. године - кривично право, казнену политику и заштиту јавне безбедности, питање организације казнених завода у Краљевини са посебним освртом на квалификованост и наоружаност заводског особља.

KPZ Zabela

На примеру Казнено-поправног завода Забела у периоду од 1918. до 1945. године, обрађени су и просторни, амбијентални и безбедносни услови за издржавање казни лишења слободе, осуђенички живот, случајеви политичких и војних осуда, велеиздаје, малолетних осуђеника и жена осуђеница, као и функционисање институције под окупацијом од 1941. до 1945. године. Аутори монографије су проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, проф. др Радован Радовановић, др Невенка Кнежевић Лукић, др Мартин Матијашевић, др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић, мр Небојша Ђокић и Слободанка Цветковић. Књига је објављена, као шеснаести наслов, у едицији „Посебна издања“ Историјског архива Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, представљају изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату“, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу.

Ratna slika Srbije Pozarevac

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца.Изложба је употпуњена предметима из историјске збирке Народног музеја у Пожаревцу.
Изложба је отворена до 25. децембра 2020, а поштовање свих епидемиолошких мера је обавезно.
Погледајте неколико фотографија поставке у ГСУ у Пожаревцу.
Погледајте Тв-прилог Сат ТВ о изложби у Пожаревцу.
Погледајте текст о излозби недељника “Реч народа”.

 

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је 14. новембра 2020. изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, ‪1941-1945“, у галерији Дома Војске Србије у Београду, која је део овогодишње манифестације „Музеји за 10”.‬‬

Ratna slika Srbije

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца и дело је групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“.
Више о посети прочитајте овде.
Погледајте видео прилог.

 

РТС СНИМИЛА РЕПОРТАЖУ О ИЗЛОЖБИ „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“
У простору изложбе „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, постављеној у Дому Војске Србије у Београду, Радио Телевизија Србије је 10. новембра 2020. године снимила репортажу о овој изложби за емисију „Дозволите...“.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Саговорници су били аутори изложбе из Историјског архива Пожаревац (др Јасмина Николић и Наташа Милошевић Дулић), Војног архива (др Маријана Мраовић), Медија центра „Одбрана“ (Јелена Кнежевић) и Војног музеја (Вук Обрадовић).

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Погледајте ТВ репортажу РТС.

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ ДЕО КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ ЗА 10“
Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, која је постављена у Дому Војске Србије у Београду, учествује на овогодишњој манифестацији „Музеји за 10”.

ratna slika srbije

Ова манифестација одржава се у периоду од 9. до 15. новембра 2020, на тему „Музеји за једнакост: разноликост и инклузија“, под координацијом Националног комитета ICOM Србија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте видео прилог о изложби.

Причу о изложби „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, постављеној у Дому Војске Србије у Београду, доноси новембарски број магазина „Одбрана“, у чланку „Допринос култури сећања“.

ratna slika srbije

Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

СТРАНИ ВОЈНИ ПРЕДСТАВНИЦИ ОБИШЛИ ИЗЛОЖБУ „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941–1945”
Изложбу архивских фотографија и докумената „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945” у Дому Војске Србије у Београду, 20. октобра 2020, обишли су страни војни представници акредитовани у Србији – из Немачке, Италије, Европске Уније, Турске, Швајцарске, Чешке, Румуније, Индонезије, Алжира и Велике Британије.

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije


Кроз изложбену поставку Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, на којој је представљено 160 архивских фотографија, 80 докумената, 65 музејских и 13 уметничких предмета, који представљају сведочанства о ратним догађајима у Србији током Другог светског рата, стране војне представнике су провеле ауторке изложбе др Јасмина Николић, др Маријана Мраовић, Наташа Милошевић Дулић и Јелена Кнежевић.

Ратна слика Србије

Ратна слика Србије

Ратна слика Србије

Изложбени експонати фактографски осликавају ратне прилике и догађаје у Србији у периоду од 1941. до 1945. године, са акцентом на деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије.

Ratna slika Srbije

Посета страних војних представника акредитованих у Србији изложби у Дому Војске Србије у Београду, организована је у оквиру међународне сарадње, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату и обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.
Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

Архива вести

 

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

Историјски архив Пожаревац основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и Мало Црниће.
Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће. Основна делатност Историјског архива Пожаревац састоји се у претходној заштити регистратурског материјала и потпуној заштити архивске грађе у регистратурама Браничевског округа, у настајању, евидентирању, утврђивању и одабирању архивске грађе и излучивању безвредног регистратурског материјала у регистратурама, у преузимању архивске грађе, техничкој заштити, смештају и чувању у архивским депоима, сређивању, валоризацији, обради архивске грађе као културног добра, у излучивању безвредног регистратурског материјала у овој Установи, спровођењу техничких и других мера за трајно чување, одржавање и обезбеђивање од свих облика оштећења и уништења, у излагању, публиковању и објављивању архивске грађе, давању архивске грађе на коришћење (у складу са њеном наменом), а у циљу заштите архивске грађе као културног добра од посебног друштвеног значаја.
У згради архивског депоа Установе смештено је и трајно се чува 530 архивских фондова и збирки у количини од око 5000 дужних метара грађе, која обухвата временски период од 18. до 20. века, затим око 10000 библиотечких јединица чији су текстови настали у периоду од 1650. до 2013. године. Вршимо надзор над поступањем са регистратурским материјалом и архивском грађом у око 380 регистратура од укупно евидентираних око 800 регистратура као потенцијалних стваралаца архивске грађе. У свим регистратурама сада се налази око 20 километара регистратурског материјала, насталог од 1950. године до данас.
Историјски архив Пожаревац нема никакав грађевински објекат или земљиште у својини. Управни (административни) део ове Установе у култури смештен је у делу зграде Народног музеја Пожаревац, у улици Др Воје Дулића 10. Архивски депо Историјског архива смештен је у згради „Стара касарна – павиљон 4.
Историјски архив Пожаревац обавља делатност заштите регистратурског материјала и архивске грађе, послове заштите и коришћења регистратурског материјала и архивске грађе. Историјски архив Пожаревац, поред послова утврђених чланом 65. Закона о културним добрима и чланом 6. Статута Историјског архива Пожаревац, врши: - стручни надзор над архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и одабирањем архивске грађе, као и излучивањем безвредног регистратурског материјала, који се налази ван архива; - налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и регистратурског материјала; преузима, чува и одржава архивску грађу; - сређује и обрађује архивску грађу; - објављује архивску грађу; - врши истраживања ради стварања целина архивске грађе (архивски фонд);

- Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, штампани, цртани, компјутеризовани, фотографисани, филмовани, микрофилмовани, фонографисани или на други начин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао радом државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница, као и појединаца, без обзира на то кад је и где настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

- Регистратурски материјал чине списи, компјутерски, филмски или видео записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци и на други начин састављени записи и документи; књиге и картотеке о евиденцији тих списа, записи и документи, текстови и снимци радио програма, као и микрофилмови о њима, примљени и настали у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, установа, других организација и верских заједница док су од значаја за њихов текући рад или док из тог материјала није извршено одабирање архивске грађе у складу са одредбама овог закона.

СТАТУТ

СТАТУТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ И САГЛАСНОСТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Славко Митровић из Пожаревца, председник
2. Катарина Серафиновић из Петке, заменица председника,
3. Ивана Илић из Пожаревца, чланица,
4. Анђела Драгић из Костолца, чланица,
5. Мирјана Степановић из Пожаревца, чланица и
6. Јасмина Живковић из Пожаревца, чланица.


НАДЗОРНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Никола Живковић из Пожаревца, председник,
2. Александра Максић из Пожаревца, чланица и
3. Горан Митић из Великог Црнића, члан.

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ

 

   
IAP I Severna Makedonija Меморандум о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Државног архива Републике Северне Македоније – Одељење у Скопљу, Државни архив Републике Северне Македоније, Скопље, 3. јун 2019.
IAP I IIAS Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 12. март 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 28. септембар 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, Архив Србије, Београд, 14. децембар 2011.
IAP i Megatrend Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 29. октобар 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, Двор Епархије Браничевске, Пожаревац, 15. октобар 2010.

 

КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Јасмина Живковић, Mср
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Мирјана Степановић

Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница Завичајног музеја Петровац на Млави, на оствареној успешној сарадњи - поводом 20 година постојања и рада Музеја, Петровац на Млави, 2019.

 • - Захвалница и сребрњак ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе - поводом 80 година од оснивања и рада школе, Центар за културу, Пожаревац, 16. децембар 2019.

 • - Архипастирска Грамата Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина Господина др Игнатија за показану делотворну љубав према Саборној цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу и дугогодишњу сарадњу на очувању црквено-културних вредности, Епархија браничевска, Пожаревац, 26. јул 2019.

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.

 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.
ЗГРАДА АРХИВА

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-