ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

ЧАСОПИСУ „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ КАТЕГОРИЈА М 51 – ВРХУНСКИ ЧАСОПИС НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА
Одлуком о категоризацији научних часописа за 2021. годину надлежних органа Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, часопису „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ додељена је категорија М 51 – врхунски часопис националног значаја - што његовом уредништву чини изузетну част и велико задовољство и даје мотива за даљи рад.

zapisi

Захваљујемо домаћим и иностраним члановима редакције и рецензентима из света науке, који су несебично уграђивали свој ауторитет у углед часописа, настојећи да осигурају његов високи научни ранг и континуитет његовог утицаја на научни и културни живот у земљи и ван ње. Посебну захвалност дугујемо ауторима који су издвајали своје драгоцено време за писање стручних радова, научних чланака и приказа, као и на поверењу које су нам поклањали током претходне деценије. Наизмерну захвалност исказујемо Граду Пожаревцу који, препознавши суштину наше жеље, од оснивања часописа 2012.године до данашњих дана, пружа материјалну подршку чиме омогућава публиковање часописа и његово редовно излажење.

ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ БРАНИЧЕВСКЕ ПРЕДСТАВЉЕН ЈАВНОСТИ У ОБРАЗОВНОМ ЦЕНТРУ „ECCLESIA VIMINACIENSIS” ЕПАРХИЈЕ БРАНИЧЕВСКЕ У ПОЖАРЕВЦУ
У амфитеатру Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“ Епархије браничевске у Пожаревцу, 30. децембра 2021. одржана је промоција зборника докумената „Пожаревачки Протопрезвитерат 1836-1888“. Зборник докумената је плод вишегодишње успешне сарадње Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске, уз подршку Града Пожаревца који је омогућио реализацију пројекта и публиковање зборника докумената поводом обележавања десет година од потписивања Протокола о сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске Српске Православне Цркве.

zbornik 7

Објављивањем историјских докумената архивског фонда „Пожаревачки Протопрезвитерат 1836-1888“, Историјски архив Пожаревац и Епархија браничевска потврђују посвећеност очувању духовног, националног и културног блага и идентитета српског народа. Зборник приређене архивске грађе доноси 125 изворних докумената о црквеном и народном животу друге половине 19. века. Први објављени документ у зборнику је Решење Конзисторије Митрополије Књажества Српког о разводу брака Раје и Грозде Николић, од 18. новембра 1836. године. Последњи приређени документ у зборнику је Распис Конзисторије Митрополије Књажества Српког за држање „молебствија“ против великих киша, од 12. маја 1888. године.

zbornik 7

Приређивач зборника докумената је архивиста Наташа Милошевић Дулић. Рецензент издања је протођакон проф. др Златко Матић из Одбора за просвету и културу Епархије браничевске и професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, који је, поред Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина др Игнатија, директорке Историјског архива Пожаревац и главног и одговорног уредника др Јасмине Николић и приређивача зборника Наташе Милошевић Дулић, био промотер ове књиге на свечаности у Образовном центру „Ecclesia Viminaciensis“ у Пожаревцу.

Више о томе прочитајте овде.

Погледајте видео-прилог.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер за промоцију у Пожаревцу.

ПРОМОЦИЈА СЕДМОГ НАСЛОВА ИЗ ЕДИЦИЈЕ „ЗБОРНИЦИ ДОКУМЕНАТА“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ „ПОЖАРЕВАЧКИ ПРОТОПРЕЗВИТЕРАТ 1836-1888.“
Поводом обележавања 10 година од потписивања Протокола о сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске Српске Православне Цркве, Историјски архив Пожаревац и Епархија браничевска, под покровитељством Града Пожаревца, 30. децембра 2021, у амфитеатру Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“ Епархије браничевске у Пожаревцу, представиће зборник докумената „Пожаревачки Протопрезвитерат 1836-1888”, приређивача Наташе Милошевић Дулић.

zbornik

Аудиторијуму ће се обратити  Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски Господин др Игнатије, протођакон доц. др Златко Матић из Одбора за просвету и културу Епархије браничевске, рецензент издања, др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и главни и одговорни уредник и Наташа Милошевић Дулић, архивист и приређивач. Свечаност представљања књиге биће употпуњена виртуелном изложбом архивских докумената и фотографија из фундуса Историјског архива Пожаревац.

ДРУГИ РАДНИ САСТАНАК РЕДАКЦИОНОГ ОДБОРА И ДЕЛА ТИМА ЗА ИЗРАДУ НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У ПОЖАРЕВЦУ“ ОДРЖАН НА КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ
У амфитеатру Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, 20. децембра 2021. одржан је други радни састанак Редакционог одбора и дела тима за израду научне монографије као дела пројекта обележавања 200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Пожаревцу (1821-2021). Наиме, председник Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић, који је и председник Организационог одбора за обележавање овог великог јубилеја и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, која је и члан Организационог одбора, састали су се са представницима Криминалистичко-полицијског универзитета, Историјског института САНУ, Института за новију историју Србије и Филозофског факултета у Новом Саду, ради договора о изради научне монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Пожаревцу, 1821-2021“.

Istorijski arhiv pozarevac

Istorijski arhiv Pozarevac

Обележавање 200 година трајања, рада и деловања правосудних органа на овом подручју представља значајан друштвено-културни чин који објективно превазилази границе Града Пожаревца и постаје догађај од прворазредног значаја за свеукупан судски систем Републике Србије. Ова заједничка активност у области људских ресурса, истраживања и публиковања резултата истраживања кроз научну монографију, реализује се у оквиру потписаних Споразума о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац, Криминалистичко-полицијског универзитета и Историјског института САНУ у Београду.

ДЕСЕТИ БРОЈ ЧАСОПИСА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ ПРЕД ВАМА
Десет година редовног излажења нашег часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ (М51) и успешног промовисања архивистичке теорије и праксе и постулата друштвених и хуманистичких наука је леп континуитет и чињеница која потврђује наш значајан допринос очувању националног културног наслеђа и идентитета, као и очувања и промовисања европских културних и духовних вредности, идеја и тековина. Часопис излази годишње, а његово публиковање од оснивања до данашњих дана омогућава Град Пожаревац.

zapisi 10

Јубиларни, десети број, окупио је 36 аутора из 22 институцијe из Републике Србије, Републике Хрватске и Републике Црне Горе и доноси тридесет три прилога. Од тог броја, девет прилога обрађује теме из архивистике, дванаест из историографије, четири прилога обрађује реализоване програмске активности установа културе, док осам прилога доноси приказе две изложбе, четири новообјављене публикације, једног међународног научног скупа и једне стваралачке личности и њеног дела из области архивистике. Сви до сада објављени бројеви часописа, доступни су у електронском облику на нашој страници Издавачка делатност/Записи.

„ДИГИТАЛНИ АРХИВ“ НОВА РУБРИКА НА НАШЕМ САЈТУ
У оквиру континуираног промовисања архивске грађе као културне баштине, Историјски архив Пожаревац 1. новембра 2021. године, покреће нову програмску и културну активност популаризације архивске грађе постављањем нове рубрике „Дигитални архив“ на наш сајт. Постојеће дигиталне колекције Историјског архива Пожаревац „Завичајна периодика 1892-1941“ и „Стара и ретка књига, 1752-1864“ видљиве су у оквиру ове рубрике и доступне широј корисничкој публици.

digitalni arhiv istorijski arhiv pozarevac

Постављање дигиталних архивских колекција на сајт има за циљ повећање доступности дигитализованог културног наслеђа широј јавности, ширење и стварање нове корисничке публике и обезбеђивање квалитетног, уједначеног и брзог приступа дигитализованој грађи. Са друге стране, ова програмска активност даје допринос заштити архивске грађе, подизању свести о значају процеса дигитализације архивске грађе као културног наслеђа и улоге дигитализације у информатичком друштву. Рубрика „Дигитални архив“ налази се у горњем десном углу на свакој страници сајта.

 

Архива вести

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДЕЛАТНОСТ АРХИВА

Историјски архив Пожаревац основан је, као Архивско средиште, 24. априла 1948. године, од стране тадашњег Градског народног одбора Пожаревац, а садашњег следбеника – Града Пожаревца. Потом су суоснивачка права ове Установе прихватили и други органи управе Браничевског округа, чији су данашњи следбеници Општине Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Голубац, Велико Градиште и Мало Црниће.
Дакле, месна надлежност Историјског архива Пожаревац данас обухвата територије Града Пожаревца и општина Петровац на Млави, Кучево, Жагубица, Жабари, Велико Градиште, Голубац и Мало Црниће. Основна делатност Историјског архива Пожаревац састоји се у претходној заштити регистратурског материјала и потпуној заштити архивске грађе у регистратурама Браничевског округа, у настајању, евидентирању, утврђивању и одабирању архивске грађе и излучивању безвредног регистратурског материјала у регистратурама, у преузимању архивске грађе, техничкој заштити, смештају и чувању у архивским депоима, сређивању, валоризацији, обради архивске грађе као културног добра, у излучивању безвредног регистратурског материјала у овој Установи, спровођењу техничких и других мера за трајно чување, одржавање и обезбеђивање од свих облика оштећења и уништења, у излагању, публиковању и објављивању архивске грађе, давању архивске грађе на коришћење (у складу са њеном наменом), а у циљу заштите архивске грађе као културног добра од посебног друштвеног значаја.
У згради архивског депоа Установе смештено је и трајно се чува 530 архивских фондова и збирки у количини од око 5000 дужних метара грађе, која обухвата временски период од 18. до 20. века, затим око 10000 библиотечких јединица чији су текстови настали у периоду од 1650. до 2013. године. Вршимо надзор над поступањем са регистратурским материјалом и архивском грађом у око 380 регистратура од укупно евидентираних око 800 регистратура као потенцијалних стваралаца архивске грађе. У свим регистратурама сада се налази око 20 километара регистратурског материјала, насталог од 1950. године до данас.
Историјски архив Пожаревац нема никакав грађевински објекат или земљиште у својини. Управни (административни) део ове Установе у култури смештен је у делу зграде Народног музеја Пожаревац, у улици Др Воје Дулића 10. Архивски депо Историјског архива смештен је у згради „Стара касарна – павиљон 4.
Историјски архив Пожаревац обавља делатност заштите регистратурског материјала и архивске грађе, послове заштите и коришћења регистратурског материјала и архивске грађе. Историјски архив Пожаревац, поред послова утврђених чланом 65. Закона о културним добрима и чланом 6. Статута Историјског архива Пожаревац, врши: - стручни надзор над архивирањем, чувањем, стручним одржавањем и одабирањем архивске грађе, као и излучивањем безвредног регистратурског материјала, који се налази ван архива; - налаже предузимање мера за отклањање утврђених недостатака у погледу заштите архивске грађе и регистратурског материјала; преузима, чува и одржава архивску грађу; - сређује и обрађује архивску грађу; - објављује архивску грађу; - врши истраживања ради стварања целина архивске грађе (архивски фонд);

- Архивску грађу чине изворни и репродуковани писани, штампани, цртани, компјутеризовани, фотографисани, филмовани, микрофилмовани, фонографисани или на други начин забележени документарни материјал од посебног значаја за науку и културу који је настао радом државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, политичких организација и њихових органа, установа и других организација, верских заједница, као и појединаца, без обзира на то кад је и где настао и да ли се налази у установама заштите или ван њих.

- Регистратурски материјал чине списи, компјутерски, филмски или видео записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци и на други начин састављени записи и документи; књиге и картотеке о евиденцији тих списа, записи и документи, текстови и снимци радио програма, као и микрофилмови о њима, примљени и настали у раду државних органа и организација, органа јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, установа, других организација и верских заједница док су од значаја за њихов текући рад или док из тог материјала није извршено одабирање архивске грађе у складу са одредбама овог закона.

СТАТУТ

СТАТУТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА И РАДНИХ МЕСТА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ И САГЛАСНОСТ У ПДФ ФОРМАТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

УПРАВНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Вук Симоновић из Пожаревца, председник
2. Катарина Серафиновић из Петке, заменица председника,
3.Александра Максић из Пожаревца, чланица,
4. Анђела Драгић из Костолца, чланица,
5. Мирјана Степановић из Пожаревца, чланица и
6. Јасмина Живковић из Пожаревца, чланица,
7. Владан Стокић, из Трњана, члан.


НАДЗОРНИ ОДБОР ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

1. Никола Живковић из Пожаревца, председник,
2. Славко Митровић из Пожаревца, члан и
3. Горан Митић из Великог Црнића, члан.

ПЛАНОВИ И ИЗВЕШТАЈИ
САРАДЊА-ПРОТОКОЛИ

 

   
IAP

Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета Београд и Историјског архива Пожаревац, Ректорат Криминалистичко-полицијског универзитета, Београд, 15. април 2021.

IAP

Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског института Београд и Историјског архива Пожаревац, Влада Републике Србије, Београд, 4. март 2021.

IAP I Severna Makedonija Меморандум о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Државног архива Републике Северне Македоније – Одељење у Скопљу, Државни архив Републике Северне Македоније, Скопље, 3. јун 2019.
IAP I IIAS Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и ИИАС у Трсту/Италија и МИАС Универзитета у Марибору/Словенија, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 12. март 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Архива Републике Српске у Бањалуци/Република Српска, Скупштина Града Пожаревца, Пожаревац, 28. септембар 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Згодовинског архива Птуј/Словенија, Архив Србије, Београд, 14. децембар 2011.
IAP i Megatrend Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Факултета за пословне студије Мегатренд Универзитета, Историјски архив Пожаревац, Пожаревац, 29. октобар 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Протокол о сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске, Двор Епархије Браничевске, Пожаревац, 15. октобар 2010.

 

КОЛЕКТИВ

 

Укупан број запослених на неодређено време у Историјском архиву Пожаревац је 11, и један запослени на одређено време.

 

ДИРЕКТОР:
Др Јасмина Николић

 

РУКОВОДИЛАЦ ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ПОСЛОВА:
Драгана Јовановић

 

ПОМОЋНИК ДИРЕКТОРА ЗА АРХИВСКУ ОБЛАСТ:
Мирјана Степановић

 

ОДСЕК ЗАШТИТЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, РАД СА КОРИСНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА И АРХИВСКА БИБЛИОТЕКА:
Др Јасмина Живковић
Слободанка Цветковић
Горан Митић
Весна Џанић

 

ОДСЕК ЗА СРЕЂИВАЊЕ И ОБРАДУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНУ, ОБРАЗОВНУ, ИЗДАВАЧКУ, ИЗЛОЖБЕНУ И ИНФОРМАТИВНО-ПРОПАГАНДНУ ДЕЛАТНОСТ:
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Милан Станковић, Mср
Драгица ДељанинПРИЗНАЊА, НАГРАДЕ

 

 

   Историјски архив Пожаревац је добитник признања и награда:

 • - Захвалница Завичајног музеја Петровац на Млави, на оствареној успешној сарадњи - поводом 20 година постојања и рада Музеја, Петровац на Млави, 2019.

 • - Захвалница и сребрњак ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац за значајне доприносе у раду школе - поводом 80 година од оснивања и рада школе, Центар за културу, Пожаревац, 16. децембар 2019.

 • - Архипастирска Грамата Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Господина Господина др Игнатија за показану делотворну љубав према Саборној цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила у Пожаревцу и дугогодишњу сарадњу на очувању црквено-културних вредности, Епархија браничевска, Пожаревац, 26. јул 2019.

 • - Захвалница Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије, Београд, 6. фебруар 2017.

 • - Захвалница Града Пожаревца за сарадњу и допринос на остваривању задатака васпитања и образовања, Пожаревац, 12. новембар 2015.

  - Повеља Града Пожаревца и Општине Велико Градиште за помоћ и допринос обележавања стогодишњице одбране Стига и Браничева 1915-2015, Пожаревац, 7. октобар 2015.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за учешће у заједничким пројектима од значаја за Министарство одбране и Војску Србије у 2014. години, Београд, 23. јануар 2015.

  - Захвалница Архива Републике Српске у Бањалуци за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења, Бањалука/Република Српска/Босна и Херцеговина, 19. април 2013.

  - Захвалница Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије за успешну и плодотворну сарадњу у 2012. години, Београд, 24. јануар 2013.

  - Златна архива Фонда Александра Арнаутовића – Архив Србије, за немерљив допринос очувању драгоцене српске баштине, Београд, 14. децембар 2011.

  - Захвалница Центра за обуку копнене војске Војске Србије за исказану сарадњу, помоћ и приврженост Војсци Србије, Пожаревац, 16. новембар 2010.

  - Захвалница Историјског архива Краљево за рад и успешну сарадњу на развоју архивске струке и афирмацију културног стваралаштва, Краљево, 2010.
ЗГРАДА АРХИВА

  

Управници и директори

1. Др Игор Плетњев
2. Тодор Илић
3. Војислав Живковић
4. Лазар Димовић
5. Тихомир Николић
6. Радмила Динић
7. Надежда Кречов
8. Властимир Радивојевић
9. Владимир Божиновић
10. Надежда Кречов
11. Јованка Николић
12. Предраг Јевремовић
13. Вукадин Јосић
14. Живорад Сарафиновић
15. Др Јасмина Николић - Биографија

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-