ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

ODRŽANA PROMOCIJA DVE PUBLIKACIJE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Promocija posebnog izdanja „Bibliografija časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“ i najnovijeg dvanaestog broja časopisa „Zapisi“, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, održana je u ambijentu Ergele Ljubičevo u Požarevcu, 14. juna 2024

Promocija casopisa u Ljubicevu

Promocija casopisa u Ljubicevu

Prisutnima su se obratili direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, u svojstvu idejnog autora, osnivača, izdavača, prvog glavnog i odgovornog urednika časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta i dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije u svojstvu recenzenata i članova redakcije ovog vrhunskog časopisa nacionalnog značaja „Zapisi“.

Promocija casopisa u Ljubicevu

Promocija casopisa u Ljubicevu

Promocija casopisa u Ljubicevu

Utiske autorskog tima o izradi „Bibliografije časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“ podelile su koautorke Nataša Milošević Dulić, viši arhivist i Renata Minić, msr, dipl.bibliotekar – savetnik.

Promocija casopisa u Ljubicevu

Promocija casopisa u Ljubicevu

Promociju dve publikacije Istorijskog arhiva Požarevac upotpunio je muzički program, koji je izveo kamerni hor „Odjek“ Centra za kulturu u Požarevcu.
Pogledajte fotografije sa promocije dve publikacije u Ergeli Ljubičevo.
Više o događaju pročitajte ovde.
Pogledajte TV-prilog SAT TV Požarevac.

NAJAVA DOGAĐAJA – PROMOCIJA DVA IZDANjA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U PROSTORU NA OTVORENOM – U „ERGELI LjUBIČEVO“ U POŽAREVCU, 14. JUNA 2024.

NAjava događaja

 

PRIPADNICI GARNIZONA POŽAREVAC VOJSKE SRBIJE U POSETI ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC
Istorijski arhiv Požarevac posetili su pripadnici Vojske Srbije Garnizona Požarevac, 11. juna 2024. godine. Prilikom posete, osim upoznavanja sa radom Istorijskog arhiva Požarevac, pripadnici Garnizona Požarevac imali su priliku i da razgledaju izložbe arhivskih fotografija „Kroz odabranu arhivsku građu 1880-1980” i „Požarevac na starim razglednicama i fotografijama“, u pratnji viših arhivista Mirjane Stepanović, Nataše Milošević Dulić i Milana Stankovića.

Garnizon u Arhivu

Garnizon u Arhivu

Predstavljen im je i deo fonda „Stara i retka knjiga 1752-1864“. Poseta pripadnika Vojske Srbije odvijala se u okviru ambijentalne nastave koja se realizuje kroz uspešnu civilno-vojnu saradnju Istorijskog arhiva Požarevac i Garnizona Požarevac Vojske Srbije.

 

DR JASMINA NIKOLIĆ, DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC GOVORILA NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 150 GODINA KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA ZA ŽENE U POŽAREVCU
U velikoj dvorani Centra za kulturu u Požarevcu je, 7. juna 2024. godine, održana Svečana akademija povodom jubileja - 150 godina Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu. Prisutnim zvanicama su se obratili Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i Rodoljub Rončević, upravnik Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu.

KPZ i Arhiv Požarevac

KPZ i Arhiv Požarevac

Direktorka dr Jasmina Nikolić govorila  je o najbitnijim istorijskim činjenicama u radu zavoda, predstavljajući višegodišnji naučni projekat na istraživanju, proučavanju i objavljivanju arhivskih izvora o istorijatu nastanka i funkcionisanja požarevačkog KPZ, u okviru kazneno–vaspitne politike Srbije u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

 

ODRŽANA PROMOCIJA NAUČNE MONOGRAFIJE VIŠEG SUDA I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC NA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOM UNIVERZITETU U BEOGRADU
Promocija naučne monografije „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji – u Požarevcu 1821-2021“, objavljene u saizdanju Višeg suda u Požarevcu i Istorijskog arhiva Požarevac, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva pravde Republike Srbije, održana je u amfiteatru Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, 31. maja 2024.

Promocija monografije u Beogradu

Promocija monografije u Beogradu

Prisutne je pozdravio rektor, prof. dr Zoran Đurđević, istakavši činjenicu da Kriminalističko-policijski univerzitet i Istorijski arhiv Požarevac već pune dve decenije neguju uspešnu saradnju, izražavajući zadovoljstvo što su se baš na ovom univerzitetu, prvi put okupili autori, urednici i recenzenti monografije. Prisutnima su se obratili i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić i vf. predsednika Višeg suda u Požarevcu sudija Dragan Vučićević, u svojstvu izdavača, urednika i članova Organizacionog i Redakcionog odbora za obeležavanje ovog značajnog jubileja za sveukupni sudski sistem Republike Srbije.

Promocija monografije u Beogradu

Promocija monografije u Beogradu

Promocija monografije u Beogradu


Utiske autorskog tima o istraživanju organizacije i rada Požarevačkog suda u prethodnih 200 godina podelili su autori prof. dr Ivana Krstić Mistridželović i dr Aleksandar Stojanović. Da je reč o publikaciji koja je ispunila sve uslove da bude kategorisana kao naučna monografija, potvrđuju recenzije eminentnih stručnjaka prof. dr Milana Škulića, prof. dr Aleksandra Rastovića i Predraga Trifunovića. Svoje mišljenje o monografiji tokom promocije izneo je jedan od recenzenata prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu.

Promocija monografije u Beogradu

Promocija monografije u Beogradu

Promociju monografije, objavljene povodom ovog važnog jubileja, upotpunio je muzički program, koji su izveli studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta.
Pogledajte fotografije sa promocije monografije na KPU u Beogradu.

Arhiva vesti

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

Dobrodošli


DOBRODOŠLI U ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC


Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac, osnovan 1948. godine, je ustanova kulture koja obavlja delatnost zaštite arhivske gradje kao kulturne baštine od posebnog društvenog značaja na području Braničevskog okruga - grad Požarevac i opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Kučevo i Petrovac na Mlavi. U arhivskim depoima trajno se čuva 645 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.200 m/1 arhivske gradje, iz perioda od 17. do 20. veka. Već sedamdeset tri godine Arhiv sakuplja ove neme a rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.

Pogledajte brošuru „Upoznajte Istorijski arhiv Požarevac“

               

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog arhivskog saveta (ICA) sa sedištem u Parizu od 2010.

 

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog centra za arhivska istraživanja sa sedištem
u Beču od 2017.

ica, arhiv, pozarevac
 
icarus, arhiv, pozarevac

 

645
10000
129

arhivskih fondova i zbirki

bibliotečkih jedinica

izdatih publikacija

34
115
19

premijera izložbi

organizovanih izložbi

virtuelnih izložbi


—————————————————

IZLOŽBA NA OTVORENOM 
– U DVORIŠNOM KOMPLEKSU 
ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

Tokom nastajanja izbora za izložbu na otvorenom „Kroz odabranu arhivsku građu“, posvećenu jubileju 75 godina od osnivanja i rada Istorijskog arhiva Požarevac,  otvorili smo brojne arhivske fondove i zbirke i izabrali fotografije koje govore više od 1000 reči. Pružajući vam uvid u delić bogatstva sačuvanih fotografija u fundusu Istorijskog arhiva Požarevac sačinili smo pogled kroz svojevrsni kaleidoskop - vremeplov kroz događanja u varoši - gradu Požarevcu u periodu od 1880. do 1980. godine -  tu su fotografije Tita u Požarevcu i Kostolcu, omladinskih radnih akcija, Grka u Požarevcu, glumačkog barda Milivoja Živanovića u Požarevcu, Požarevačkih ulica i starih kafana, saobraćaja, sporta i muzike, Požarevačkih pijaca i vašara, praznika, izleta i slava....

Izlozba na otvorenom

Autori izložbe i pratećeg štampanog kataloga su dr Dragana Miloradović, Mirjana Stepanović, Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, dr Jasmina Nikolić i Dragana Jovanović. Izložba i prateći štampani materijal realizovan je pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i nalazi se na turističkoj mapi Grada. Izložbu možete posetiti svakog radnog dana od 8.00 do 15.30 časova.


Pogledajte tv-prilog sa svečanog otvaranja izložbe.
Katalog izložbe na otvorenom „Kroz odabranu arhivsku gradju 1880-1980“.


—————————————————

 

a

 

————————————————

 

 

TRINAEST GODINA PRED VAMA

ČASOPIS „ZAPISI - GODIŠNJAK

ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“


Časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ izlazi redovno dvanaest godina, uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka. Izlaženje našeg časopisa vidimo kao deo šireg procesa otvaranja domaće nauke i uspostavljanja kvalitetnije komunikacije i razmene vrednosti i rezultata stručnog i naučnog rada. Časopis je važan činilac u ovom vremenu, ali i u vremenu koje je pred nama. On je, sa jedne strane, usmeren prema prošlosti, da bi arhivski dokumenti bili njen autentični tumač i zaštitinik, a sa druge strane i prema sadašnjosti, gde će svojim sadržajima pomoći menjanju odnosa prema dokumentu, u najširem smislu te reči. Časopis služi kao dijalog sa prošlošću, ali i sa vremenom koje dolazi. Podsećamo da smo tokom prethodnih dvanaest godina, oko našeg časopisa okupili 190 autora iz 82 institucije iz 10 evropskih država, i široj domaćoj i međunarodnoj javnosti predstavili 371 članak iz različitih naučnih oblasti (na više od 3.500 strana) u 12 brojeva, dostupnih kako u štampanom tako i u elektronskom obliku. Preovladavali su radovi iz oblasti istoriografije i arhivistike - tako je u celini Istoriografija ukupno objavljeno 130, a u celini Arhivistika 97 priloga. U tematskoj celini Iz rada arhiva ukupno je objavljeno 55 priloga, u Međunarodna arhivska i kulturna saradnja 34, dok je u celini Prikazi i rasprave publikovano ukupno 55 priloga.

Zapisi 12 brojeva, Arhiv Pozarevac 

Tokom perioda postojanja i redovnog izlaženja našeg časopisa, podignuta je svest sredine o značaju i ulozi arhiva kao institucija i arhivske građe kao kulturnog dobra, dat je doprinos negovanju nacionalne, regionalne i gradske kulturne tradicije, kao i doprinos većoj prepoznatljivosti identiteta grada, države i regiona. Tako je časopis, svojom solidnom reputacijom u javnosti, postao brend našeg Arhiva, grada, države i regiona. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je u 2021. godini, časopisu „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“, dodelilo kategoriju M 51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja.

Idejni tvorac, pokretač, osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik ovog časopisa je dr Jasmina Nikolić.

REDAKCIJA: dr Jasmina Nikolić (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut SANU Beograd), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Zlatko Matić (Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu), dr Miroslav Perišić (Državni arhiv Srbije u Beogradu), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije u Beogradu), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije) i dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković, Nataša Milošević Dulić (sekretar redakcije), Slobodanka Cvetković iz Istorijskog arhiva Požarevac.

INOSTRANI ČLANOVI REDAKCIJE: prof. dr Peter Pavel Klasinc (Slovenija), doc. dr Vlatka Lemić (Hrvatska), dr Grasia Tato (Italija), dr Dimitar Atanasov (Bugarska), dr Živana Heđbeli (Hrvatska), dr Jasna Požgan (Hrvatska), dr Bojan Stojnić (Republika Srpska/Bosna i Hercegovina), mr Danijela Mrda (Bosna i Hercegovina), mr Dmitar Bogeski (Severna Makedonija) i Svetlana Usprcova (Severna Makedonija).

RECENZENTI: prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Aleksandar Rastović, prof. dr Radovan Radovanović, prof. dr Zlatko Matić, prof. dr Peter Pavel Klasinc, dr Marijana Mraović, dr Aleksandar Stojanović, dr Vlatka Lemić, dr Mile Bakić.

UPUTSTVO AUTORIMA I PRAVILA ZA NAVOĐENjE MOŽETE PREUZETI OVDE: ĆIRILICA, LATINICA, ENGLESKI.
Časopis u PDF-u možete preuzeti na stranici izdavačka delatnost.

 

U pripremi je trinaesti broj časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“.

 —————————————————

 

TRINAEST GODINA PRED VAMA


OBAVEZNO POSETITE

STALNU SPOMEN-IZLOŽBU
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“

pogledajte turistički flajer pdf

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih dogadjaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom dva veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova, kao i zastavama, oružjem, uniformama, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i dr.predmeta. Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti, društvene i političke okolnosti od 1804. godine do današnjih dana. Čitav 19. vek i veći deo 20. veka Srbi su potrošili u ratovima širom Balkana, koje je na svojim plećima nosila hrabra srpska vojska.  

сс

Pogledajte video prilog sa svečanog otvaranja

Pogledajte prezentaciju Spomen sobe

Pogledajte video prilog sa svečanog predstavljanja monografije
"Dva veka vojske u Braničevu"


Kroz izložbene panoe putujemo kroz vreme u kome se odvija čitav proces smene različito uniformisanih i naoružanih vojnika. Pratimo razvoj moderne srpske vojske koji je tekao od Marićevića jaruge i ustaničke zakletve, Miloševih soldata, školovanja oficirskog kadra u zemlji i stvaranja oficirskog kora, sticanja nezavisnosti i jačanja moderne knjaževske i kraljevske vojske i kasnije njeno utapanje u kraljevsku jugoslovensku vojsku, kao i stvaranje Jugoslovenske Narodne Armije, do današnje Vojske Srbije.

Autori stalne spomen-izložbe su pukovnik dr Milivoje Pajović i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.
Spomen-postavka „Dva veka Vojske u Braničevu“ nalazi se u turističkoj ponudi Grada Požarevca i beleži više od 25.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Dobrodošli!

Informacija za posetioce

6