ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

O AKTIVNOSTIMA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC REGIONALNA TELEVIZIJA „SAT TV“ POŽAREVAC JE SNIMILA TV-EMISIJU „POGLED IZBLIZA NA DOGAĐAJE I LjUDE“
Regionalna televizija „SAT TV“ Požarevac boravila je u Istorijskom arhivu Požarevac 7. i 9. februara 2024. radi snimanja TV-emisije „Pogled izbliza na događaje i ljude“ o aktivnostima Istorijskog arhiva Požarevac. Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić i arhivski savetnik dr Dragana Miloradović bile su sagovornice u TV-emisiji.

sat tv emisija 2024, arhiv pozarevac

TV-emisiju „Pogled izbliza na događaje i ljude – Istorijski arhiv Požarevac“ možete pogledati na YouTube kanalu SAT TV Požarevac, kao i na našoj stranici Arhiv u medijima.

NAJNOVIJI BROJ VRHUNSKOG ČASOPISA NACIONALNOG ZNAČAJA „ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“
PRED VAMA

Dvanaest godina redovnog izlaženja našeg časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ (M51) i uspešnog promovisanja arhivističke teorije, prakse i postulata društvenih i humanističkih nauka, je lep kontinuitet i činjenica koja potvrđuje naš izuzetan doprinos očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa i identiteta. Časopis izlazi godišnje, a njegovo publikovanje od osnivanja do današnjih dana omogućava Grad Požarevac.

Zapisi 12-2023

Najnoviji Godišnjak koji je okupio 32 autora iz 22 institucije iz Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, donosi 16 priloga iz oblasti arhivistike i istoriografije i 13 priloga o održanim međunarodnim konferencijama, novoobjavljenim publikacijama i realizovanim aktivnostima ustanova kulture. Podsećamo da su svi dosadašnji brojevi časopisa Zapisi dostupni i u elektronskom obliku, na našoj strani Izdavačka delatnost i Digitalizovana izdanja Istorijskog arhiva Požarevac.

„ZLATNA ARHIVA“ DR JASMINI NIKOLIĆ, DIREKTORKI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, dobitnik je prestižne nagrade „Zlatna arhiva“, za njen sveukupni dosadašnji rad i doprinos razvoju arhivske službe u Republici Srbiji.

Zlatna Arhiva, dr Jasmina Nikolić

Nagrada „Zlatna arhiva“ dodeljena joj je tokom svečanosti povodom 125 godina postojanja Državnog arhiva Srbije i obeležavanja Dana arhiva u Srbiji, u Državnom arhivu Srbije u Beogradu, 21. decembra 2023, u prisustvu najviših državnih funkcionera i visokih zvanica iz zemlje i inostranstva.

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Nagradu „Zlatna arhiva“ dodeljuje Fondacija Aleksandra Arnautovića, koju su ustanovile njegove kćerke Margerita i Anđica Arnautović, u cilju čuvanja i negovanja uspomene na dr Aleksandra Arnautovića upravnika Državne arhive (1939–1941).Dobitnica nagrade „Zlatna arhiva“ dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac zahvalila se Državnom arhivu Srbije i kolegama na dodeljenoj nagradi.
Pogledajte nekoliko fotografija sa dodele nagrada „Zlatna arhiva“.

MONOGRAFIJA VIŠEG SUDA U POŽAREVCU I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC „200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U SRBIJI – U POŽAREVCU, 1821-2021“
PRED VAMA

Viši sud u Požarevcu i Istorijski arhiv Požarevac su suizdavači naučne monografije „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“, koja je objavljena u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac „Posebna izdanja“. Knjiga je publikovana povodom obeležavanja dva veka trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva pravde Republike Srbije.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Glavni i odgovorni urednik je Dragan Vučićević, urednik monografije i tehnički urednik je dr Jasmina Nikolić, dok su recenzenti prof. dr Milan Škulić, prof. dr Aleksandar Rastović i Predrag Trifunović. Autori monografije su dr Aleksandar Stojanović, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, dr Uroš Stanković, prof. dr Goran Vasin, dr Marijana Mraović i dr Radomir Popović.

U ORGANIZACIJI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC ODRŽAN SEMINAR ZA IMAOCE I STVARAOCE ARHIVSKE GRAĐE I DOKUMENTARNOG MATERIJALA NA TEMU „UPRAVLjANjE DOKUMENTIMA, KLASIČNO I ELEKTRONSKO ARHIVIRANjE – NOVINE, PROPISI, OBAVEZE PRAVNIH LICA I PRAKTIČNA PRIMENA“
U maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu, 15. decembra 2023. u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, održan je seminar za imaoce i stvaraoce arhivske građe i dokumentarnog materijala sa teritorije Braničevskog upravnog okruga, na temu „Upravljanje dokumentima, klasično i elektronsko arhiviranje – novine, propisi, obaveze pravnih lica i praktična primena“.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Prisutne predstavnike 57 pravnih subjekata iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, Velikog Gradišta, Golupca, Kučeva, Žabara, Žagubice i Malog Crnića, pozdravila je pomoćnik direktora za arhivsku oblast Mirjana Stepanović, dok je arhivski savetnik na poslovima zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala van arhiva u Istorijskom arhivu Požarevac dr Jasmina Živković održala stručno predavanje i prezentaciju na ovu temu.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Prvi deo seminara bio je posvećen zakonskim obavezama u vezi sa zaštitom arhivske građe i uređenjem sistema kancelarijskog i arhivskog poslovanja kod pravnih subjekata kao stvaralaca i imalaca arhivske građe i dokumentarnog materijala. Drugi deo seminara bio je posvećen upravljanju elektronskim dokumentima i pitanju elektronskog arhiviranja.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Podsećamo, kontinuirana edukacija predstavnika pravnih subjekata sa područja Braničevskog upravnog okruga o zaštiti arhivske građe i dokumentarnog materijala nastalog njihovim radom, vrši se kroz organizaciju stručnih seminara, počev od 2013. godine pa do današnjih dana, u okviru programske aktivnosti Istorijskog arhiva Požarevac „Škola arhivistike“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster.

NAJAVA – SEMINAR ZA IMAOCE I STVARAOCE ARHIVSKE GRAĐE I DOKUMENTARNOG MATERIJALA NA TEMU „UPRAVLjANjE DOKUMENTIMA, KLASIČNO I ELEKTRONSKO ARHIVIRANjE – NOVINE, PROPISI, OBAVEZE PRAVNIH LICA I PRAKTIČNA PRIMENA“ U ORGANIZACIJI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZUJE SE 15. I 22. DECEMBRA 2023. U MALOJ SALI CENTRA ZA KULTURU U POŽAREVCU

Skola arhivistike arhiv Pozarevac


VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST „SEĆANjE NA PROŠLOST – U SUSRET NOVOGODIŠNjIM I BOŽIĆNIM PRAZNICIMA“ IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZOVANA JE U OSNOVNOJ ŠKOLI „KRALj ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU
Nastavljena je saradnja Istorijskog arhiva Požarevac i Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu. Učenici drugog razreda, zajedno sa učiteljima razredne nastave i arhivistima, realizovali su kreativnu radionicu sa edukativnim sadržajem „Sećanje na sopstvenu prošlost – u susret novogodišnjim i božićnim praznicima“, u Osnovoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, 11. decembra 2023.

Avantura u arhivu Arhiv Požarevac

Trideset drugaka je ozbiljno shvatilo zadatak i uz pomoć roditelja pribavilo stare porodične fotografije sa novogodišnjih praznika iz druge polovine 20. veka, koje su poslužile deci za izradu izložbe fotografija.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Vaspitno-obrazovnu aktivnost „Sećanje na prošlost – u susret novogodišnjim i božićnim praznicima“ iz ciklusa „Avantura u Arhivu“ Istorijskog arhiva Požarevac, autorke dr Jasmine Nikolić, realizovali su arhivski poslenici Mirjana Stepanović, Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, msr. i dr Jasmina Nikolić iz Istorijskog arhiva Požarevac, učenici drugog razreda, učitelji razredne nastave Ana Mitrović, Vesna Cvetković i Aleksandra Milošević iz Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu i direktor ove škole Goran Seger.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Dečija izložba fotografija o novogodišnjim praznicima druge polovine 20. veka, biće otvorena povodom obeležavanja Dana Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, 15. decembra 2023.
Pogledajte poster „Avantura u Arhivu 4“.
Pogledajte nekoliko fotografija
„Avantura u Arhivu 4“.

NAJAVA – VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST „SEĆANjE NA PROŠLOST – U SUSRET NOVOGODIŠNjIM I BOŽIĆNIM PRAZNICIMA“ IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZUJE SE OD 11. DO 15. DECEMBRA 2023. U OSNOVNOJ ŠKOLI „KRALj ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU

Avantura u Arhivu 2023, Arhiv Pozareva


Arhiva vesti

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

Dobrodošli


DOBRODOŠLI U ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC


Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac, osnovan 1948. godine, je ustanova kulture koja obavlja delatnost zaštite arhivske gradje kao kulturne baštine od posebnog društvenog značaja na području Braničevskog okruga - grad Požarevac i opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Kučevo i Petrovac na Mlavi. U arhivskim depoima trajno se čuva 645 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.200 m/1 arhivske gradje, iz perioda od 17. do 20. veka. Već sedamdeset tri godine Arhiv sakuplja ove neme a rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.

Pogledajte brošuru „Upoznajte Istorijski arhiv Požarevac“

               

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog arhivskog saveta (ICA) sa sedištem u Parizu od 2010.

 

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog centra za arhivska istraživanja sa sedištem
u Beču od 2017.

ica, arhiv, pozarevac
 
icarus, arhiv, pozarevac

 

645
10000
127

arhivskih fondova i zbirki

bibliotečkih jedinica

izdatih publikacija

34
111
19

premijera izložbi

organizovanih izložbi

virtuelnih izložbi


—————————————————

IZLOŽBA NA OTVORENOM 
– U DVORIŠNOM KOMPLEKSU 
ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

Tokom nastajanja izbora za izložbu na otvorenom „Kroz odabranu arhivsku građu“, posvećenu jubileju 75 godina od osnivanja i rada Istorijskog arhiva Požarevac,  otvorili smo brojne arhivske fondove i zbirke i izabrali fotografije koje govore više od 1000 reči. Pružajući vam uvid u delić bogatstva sačuvanih fotografija u fundusu Istorijskog arhiva Požarevac sačinili smo pogled kroz svojevrsni kaleidoskop - vremeplov kroz događanja u varoši - gradu Požarevcu u periodu od 1880. do 1980. godine -  tu su fotografije Tita u Požarevcu i Kostolcu, omladinskih radnih akcija, Grka u Požarevcu, glumačkog barda Milivoja Živanovića u Požarevcu, Požarevačkih ulica i starih kafana, saobraćaja, sporta i muzike, Požarevačkih pijaca i vašara, praznika, izleta i slava....

Izlozba na otvorenom

Autori izložbe i pratećeg štampanog kataloga su dr Dragana Miloradović, Mirjana Stepanović, Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, dr Jasmina Nikolić i Dragana Jovanović. Izložba i prateći štampani materijal realizovan je pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i nalazi se na turističkoj mapi Grada. Izložbu možete posetiti svakog radnog dana od 8.00 do 15.30 časova.


—————————————————

 

a

 

————————————————

 

 

TRINAEST GODINA PRED VAMA

ČASOPIS „ZAPISI - GODIŠNJAK

ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“


Časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ izlazi redovno deset godina, uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka. Izlaženje našeg časopisa vidimo kao deo šireg procesa otvaranja domaće nauke i uspostavljanja kvalitetnije komunikacije i razmene vrednosti i rezultata stručnog i naučnog rada. Časopis je važan činilac u ovom vremenu, ali i u vremenu koje je pred nama. On je, sa jedne strane, usmeren prema prošlosti, da bi arhivski dokumenti bili njen autentični tumač i zaštitinik, a sa druge strane i prema sadašnjosti, gde će svojim sadržajima pomoći menjanju odnosa prema dokumentu, u najširem smislu te reči. Časopis služi kao dijalog sa prošlošću, ali i sa vremenom koje dolazi. Podsećamo da smo tokom prethodnih dvanaest godina, oko našeg časopisa okupili 190 autora iz 82 institucije iz 10 evropskih država, i široj domaćoj i međunarodnoj javnosti predstavili 371 članak iz različitih naučnih oblasti (na više od 3.500 strana) u 12 brojeva, dostupnih kako u štampanom tako i u elektronskom obliku. Preovladavali su radovi iz oblasti istoriografije i arhivistike - tako je u celini Istoriografija ukupno objavljeno 130, a u celini Arhivistika 97 priloga. U tematskoj celini Iz rada arhiva ukupno je objavljeno 55 priloga, u Međunarodna arhivska i kulturna saradnja 34, dok je u celini Prikazi i rasprave publikovano ukupno 55 priloga.

Zapisi 12 brojeva, Arhiv Pozarevac 

Tokom perioda postojanja i redovnog izlaženja našeg časopisa, podignuta je svest sredine o značaju i ulozi arhiva kao institucija i arhivske građe kao kulturnog dobra, dat je doprinos negovanju nacionalne, regionalne i gradske kulturne tradicije, kao i doprinos većoj prepoznatljivosti identiteta grada, države i regiona. Tako je časopis, svojom solidnom reputacijom u javnosti, postao brend našeg Arhiva, grada, države i regiona. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je u 2021. godini, časopisu „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“, dodelilo kategoriju M 51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja.

Idejni tvorac, pokretač, osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik ovog časopisa je dr Jasmina Nikolić.

REDAKCIJA: dr Jasmina Nikolić (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut SANU Beograd), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Zlatko Matić (Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu), dr Miroslav Perišić (Državni arhiv Srbije u Beogradu), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije u Beogradu), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije) i dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković, Nataša Milošević Dulić (sekretar redakcije), Slobodanka Cvetković iz Istorijskog arhiva Požarevac.

INOSTRANI ČLANOVI REDAKCIJE: prof. dr Peter Pavel Klasinc (Slovenija), doc. dr Vlatka Lemić (Hrvatska), dr Grasia Tato (Italija), dr Dimitar Atanasov (Bugarska), dr Živana Heđbeli (Hrvatska), dr Jasna Požgan (Hrvatska), dr Bojan Stojnić (Republika Srpska/Bosna i Hercegovina), mr Danijela Mrda (Bosna i Hercegovina), mr Dmitar Bogeski (Severna Makedonija) i Svetlana Usprcova (Severna Makedonija).

RECENZENTI: prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Aleksandar Rastović, prof. dr Radovan Radovanović, prof. dr Zlatko Matić, prof. dr Peter Pavel Klasinc, dr Marijana Mraović, dr Aleksandar Stojanović, dr Vlatka Lemić, dr Mile Bakić.

UPUTSTVO AUTORIMA I PRAVILA ZA NAVOĐENjE MOŽETE PREUZETI OVDE: ĆIRILICA, LATINICA, ENGLESKI.
Časopis u PDF-u možete preuzeti na stranici izdavačka delatnost.

 

U pripremi je trinaesti broj časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“.

 —————————————————

 

TRINAEST GODINA PRED VAMA


OBAVEZNO POSETITE

STALNU SPOMEN-IZLOŽBU
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“

pogledajte turistički flajer pdf

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih dogadjaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom dva veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova, kao i zastavama, oružjem, uniformama, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i dr.predmeta. Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti, društvene i političke okolnosti od 1804. godine do današnjih dana. Čitav 19. vek i veći deo 20. veka Srbi su potrošili u ratovima širom Balkana, koje je na svojim plećima nosila hrabra srpska vojska.  

сс

Pogledajte video prilog sa svečanog otvaranja

Pogledajte prezentaciju Spomen sobe

Pogledajte video prilog sa svečanog predstavljanja monografije
"Dva veka vojske u Braničevu"


Kroz izložbene panoe putujemo kroz vreme u kome se odvija čitav proces smene različito uniformisanih i naoružanih vojnika. Pratimo razvoj moderne srpske vojske koji je tekao od Marićevića jaruge i ustaničke zakletve, Miloševih soldata, školovanja oficirskog kadra u zemlji i stvaranja oficirskog kora, sticanja nezavisnosti i jačanja moderne knjaževske i kraljevske vojske i kasnije njeno utapanje u kraljevsku jugoslovensku vojsku, kao i stvaranje Jugoslovenske Narodne Armije, do današnje Vojske Srbije.

Autori stalne spomen-izložbe su pukovnik dr Milivoje Pajović i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.
Spomen-postavka „Dva veka Vojske u Braničevu“ nalazi se u turističkoj ponudi Grada Požarevca i beleži više od 25.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Dobrodošli!

Informacija za posetioce

6