ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

PREDSTAVLjEN DEVETI ZBORNIK DOKUMENATA „RAZVOJ SAOBRAĆAJNE SLUŽBE POŽAREVAČKE ŽELEZNICE U DUNAVSKOJ BANOVINI 1929-1941“ U IZDANjU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, 7. aprila 2023. predstavljen je zbornik dokumenata „Razvoj saobraćajne službe Požarevačke železnice u Dunavskoj banovini 1929-1941“, priređivača arhivskih poslenika Mirjane Stepanović, Milana Stankovića, msr. i Dragane Jovanović, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac.

Zbornik železnica Athiv Požarevac

Zbornik železnica, IAP


Zbornik priređene arhivske građe donosi 63 izvorna dokumenta iz fondova Arhiva Jugoslavije, Arhiva Vojvodine, Železničkog muzeja u sastavu „Železnice Srbije“ ad u Beogradu i Istorijskog arhiva Požarevac. Dokumenta prikazuju razvoj saobraćajne službe Požarevačke železnice u periodu od 1929. do 1941. godine. Na promociji ovog izdanja govorili su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i priređivači publikacije Mirjana Stepanović, pomoćnik direktora za arhivsku oblast, Milan Stanković, msr. viši arhivist i Dragana Jovanović, rukovodilac finansijskih poslova. Zbornik dokumenata objavljen je u ediciji „Zbornici dokumenata“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija sa promocije u Požarevcu.
Pogledajte poster promocije.
Pogledajte tv-prilog SAT TV Požarevac.

DR JASMINA NIKOLIĆ, DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U ŽIRIJU PUBLIKE 27. GLUMAČKIH SVEČANOSTI „MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“
Prva nedelja aprila svake godine požarevačkoj publici pruža mogućnost da se susretne sa najvišim glumačkim dometima u najboljim predstavama godišnje produkcije naših prestižnih pozorišta, kroz festival Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. U Centru za kulturu u Požarevcu, u periodu od 2. do 7. aprila 2023. održane su 27. Glumačke svečanosti, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva kulture Republike Srbije. U žiriju publike ovogodišnjeg pozorišnog festivala bila je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Glumacke svecanosti, Arhiv Pozarevac

Glumacke svecanosti, Arhiv Pozarevac

Predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Čudo u Šarganu“, 2. aprila 2023. počele su Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Tokom trajanja pozorišnog festivala požarevačka publika imala je prilike da uživa u predstavama Ateljea 212 (Rolerkoster), Narodnog pozorišta Beograd (Godine vrana i Magbet), Narodnog pozorišta Sombor (Galeb) i dodeljuje nagrade glumcima za najbolja glumačka ostvarenja.

NAJAVA DOGAĐAJA - PROMOCIJA DEVETOG ZBORNIKA DOKUMENATA IZ EDICIJE „ZBORNICI DOKUMENATA“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – RAZVOJ SAOBRAĆAJNE SLUŽBE POŽAREVAČKE ŽELEZNICE U DUNAVSKOJ BANOVINI, 1929-1941 – ODABRANA DOKUMENTA“, PRIREĐIVAČA ARHIVISKIH POSLENIKA MIRJANE STEPANOVIĆ, MILANA STANKOVIĆA, MSR. I DRAGANE JOVANOVIĆ

Zbornik 9, Arhiv Pozarevac

STALNU IZLOŽBENU POSTAVKU „DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I CENTRA ZA OBUKU KOPNENE VOJSKE POŽAREVAC, ORGANIZOVANO SU POSETILI PREDSTAVNICI FONDA „SVETOZAR MARKOVIĆ“ IZ BEOGRADA
Predstavnici Fonda „Svetozar Marković“ iz Beograda, posetili su 11. marta 2023. stalnu izložbenu postavku „Dva veka Vojske u Braničevu“, Istorijskog arhiva Požarevac i Garnizona Požarevac, koja se nalazi u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu.

Dva veka vojske u Brani;evi, IAP

Dva veka vojske u Branicevu, IAP

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koautorka izložbe, vodila je predstavnike Fonda „Svetozar Marković“ iz Beograda kroz izložbenu postavku, koja predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih događaja iz života i rada vojnih jedinica u Braničevskom, Podunavskom i Pomoravsom okrugu tokom 19. i 20. veka. Pozdravne reči uputili su komandant Garnizona Požarevac pukovnik Duško Jović i direktor Istorijskog instituta SANU Beograd prof. dr Aleksandar Rastović.

TUŽNO PODSEĆANjE NA ZLOČIN U LOGORU BANjICA TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA - POGLEDAJTE KATALOG I VIRTUELNU IZLOŽBU „LOGOR BANjICA 1941-1944 – ZATOČENICI IZ POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA“
Povodom obeležavanja 27. januara - Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta - omogućili smo ponovno pregledanje kataloga i virtuelne izložbe „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“. Nastali u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda 2017. godine, publikacije autorki Isidore Stojanović, dr Jasmine Nikolić i Snežane Lazić, donose kratak pregled istorije formiranja nemačke okupacione uprave, kolaboracionističkih vlasti i osnivanja logora na Banjici, sa posebnim osvrtom na stanje u okupiranom Požarevcu i Braničevskom okrugu. Srž publikacije je jedinstveni spisak 1.683 zatočenika logora Banjica iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, Velikog Gradišta, Golupca, Kučeva, Malog Crnića, Žabara i Žagubice i 60 ilustracija arhivskih fotografija i dokumenata. Publikacije, koje je podržao Grad Požarevac, možete pogledati na linkovima:

Logor Banjica, IAP

Katalogu Logor Banjica.

Logor banjica

Virtuelna izložba Logor Banjica.

 

Arhiva vesti

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

Dobrodošli


DOBRODOŠLI U ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC


Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac, osnovan 1948. godine, je ustanova kulture koja obavlja delatnost zaštite arhivske gradje kao kulturne baštine od posebnog društvenog značaja na području Braničevskog okruga - grad Požarevac i opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Kučevo i Petrovac na Mlavi. U arhivskim depoima trajno se čuva 645 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.200 m/1 arhivske gradje, iz perioda od 17. do 20. veka. Već sedamdeset tri godine Arhiv sakuplja ove neme a rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.

Pogledajte brošuru „Upoznajte Istorijski arhiv Požarevac“

               

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog arhivskog saveta (ICA) sa sedištem u Parizu od 2010.

 

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog centra za arhivska istraživanja sa sedištem
u Beču od 2017.

ica, arhiv, pozarevac
 
icarus, arhiv, pozarevac

 

645
10000
119

arhivskih fondova i zbirki

bibliotečkih jedinica

izdatih publikacija

33
111
19

premijera izložbi

organizovanih izložbi

virtuelnih izložbi


—————————————————

IZLOŽBA NA OTVORENOM 
– U DVORIŠNOM KOMPLEKSU 
ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

Izložba na otvorenom „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“, iz vizure promena u kostimu, prezentuje promene koje su se dešavale u društvu u vremenu najznačajnijih događaja na prelazu 19. u 20. vek. Fotografije dece, žena i muškaraca prate kostim od narodnog, građanskog do modnog kostima u godinama posle Velikog rata. Izložba oslikava istorijske, političke, ekonomske i društvene prilike, procese modernizacije i evropeizacije Srbije. Kostim reprezentuje estetske vrednosti, ali `tiho` govori i o socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj poziciji osobe koja ga nosi.


Autorka izložbe i pratećeg štampanog materijala je dr Dragana Miloradović, etnolog-antropolog i arhivski savetnik Istorijskog arhiva Požarevac, koja je prezentovanim arhivskim fotografijama progovorila o modi preko koje vidimo put Srbije od Istoka ka Zapadu – stvaranje nezavisne Kneževine i Kraljevine, čujemo `eho` patrijarhalnog društva u uzavrelim modernizacijskim procesima.
Izabrali smo najlepše fotografije iz 19 i 20. veka iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac.

izložba na otvorenom

Izložbu, štampani katalog, reklamno-propagandni flajer izložbe, poster i lepezu, možete preuzeti na stranicama Korisnici/Projekti Istorijskog arhiva Požarevac, Korisnici/Reklamno-propagandni materijal Istorijskog arhiva Požarevac, Korisnici/Turistički flajeri, Izdavačka delatnost i Izložbe.


—————————————————

 

a

 

————————————————

 

 

DVANAEST GODINA PRED VAMA

ČASOPIS „ZAPISI - GODIŠNJAK

ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“


Časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ izlazi redovno deset godina, uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka. Izlaženje našeg časopisa vidimo kao deo šireg procesa otvaranja domaće nauke i uspostavljanja kvalitetnije komunikacije i razmene vrednosti i rezultata stručnog i naučnog rada. Časopis je važan činilac u ovom vremenu, ali i u vremenu koje je pred nama. On je, sa jedne strane, usmeren prema prošlosti, da bi arhivski dokumenti bili njen autentični tumač i zaštitinik, a sa druge strane i prema sadašnjosti, gde će svojim sadržajima pomoći menjanju odnosa prema dokumentu, u najširem smislu te reči. Časopis služi kao dijalog sa prošlošću, ali i sa vremenom koje dolazi. Okupljajući veliki broj saradnika tokom deset godina – 178 iz deset država (Srbije, Ruske Federacije, Italije, Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine / Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije) - do sada je široj stručnoj i naučnoj, domaćoj i inostranoj javnosti, predstavio tristapedesetjedan (351) članak iz oblasti arhivistike, istoriografije, etnologije, antropologije, bibliotekarstva, kulturologije, informatike, metodologije i dr, dostupnih kako u štampanom tako i u elektronskom obliku

casopis zapisi 

Tokom perioda postojanja i redovnog izlaženja našeg časopisa, podignuta je svest sredine o značaju i ulozi arhiva kao institucija i arhivske građe kao kulturnog dobra, dat je doprinos negovanju nacionalne, regionalne i gradske kulturne tradicije, kao i doprinos većoj prepoznatljivosti identiteta grada, države i regiona. Tako je časopis, svojom solidnom reputacijom u javnosti, postao brend našeg Arhiva, grada, države i regiona. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je u 2021. godini, časopisu „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“, dodelilo kategoriju M 51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja.

Idejni tvorac, pokretač, osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik ovog časopisa je dr Jasmina Nikolić.

Redakcija: dr Jasmina Nikolić (Istorijski arhiv Požarevac), prof.dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof.dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut Beograd, )dr Dragana Miloradović (Istorijski arhiv Požarevac), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije u Beogradu), Nataša Milošević Dulić, sekretar redakcije i tehnički urednik (Istorijski arhiv Požarevac), dr Jasmina Živković (Istorijski arhiv Požarevac) i Slobodanka Cvetković (Istorijski arhiv Požarevac).

Inostrani članovi Redakcije: prof. dr Peter Pavel Klasinc (Slovenija), dr Grasia Tato (Italija), dr Dimitar Atanasov (Bugarska), dr Živana Heđbeli (Hrvatska), dr Jasna Požgan (Hrvatska), dr Bojan Cvelfar (Slovenija), dr Bojan Stojnić (Republika Srpska/BiH), Dmitar Bogeski (Severna Makedonija) i Svetlana Usprcova (Severna Makedonija).

Recenzenti: prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Aleksandar Rastović, prof. dr Radovan Radovanović, prof. dr Zlatko Matić, prof. dr Branko Ćupurdija, prof. dr Peter Pavel Klasinc, dr Marijana Mraović, dr Aleksandar Stojanović, dr Mile Bakić, dr Vlatka Lemić.

Uputstvo saradnicima možete preuzeti ovde.
Časopis u PDF-u možete preuzeti na stranici izdavačka delatnost.

 

U pripremi je dvanaesti broj časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“.

 —————————————————

 

DVANAEST GODINA PRED VAMA


OBAVEZNO POSETITE

STALNU SPOMEN-IZLOŽBU
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“

pogledajte turistički flajer pdf

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih dogadjaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom dva veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova, kao i zastavama, oružjem, uniformama, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i dr.predmeta. Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti, društvene i političke okolnosti od 1804. godine do današnjih dana. Čitav 19. vek i veći deo 20. veka Srbi su potrošili u ratovima širom Balkana, koje je na svojim plećima nosila hrabra srpska vojska.  

сс

Pogledajte video prilog sa svečanog otvaranja

Pogledajte prezentaciju Spomen sobe

Pogledajte video prilog sa svečanog predstavljanja monografije
"Dva veka vojske u Braničevu"


Kroz izložbene panoe putujemo kroz vreme u kome se odvija čitav proces smene različito uniformisanih i naoružanih vojnika. Pratimo razvoj moderne srpske vojske koji je tekao od Marićevića jaruge i ustaničke zakletve, Miloševih soldata, školovanja oficirskog kadra u zemlji i stvaranja oficirskog kora, sticanja nezavisnosti i jačanja moderne knjaževske i kraljevske vojske i kasnije njeno utapanje u kraljevsku jugoslovensku vojsku, kao i stvaranje Jugoslovenske Narodne Armije, do današnje Vojske Srbije.

Autori stalne spomen-izložbe su pukovnik dr Milivoje Pajović i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.
Spomen-postavka „Dva veka Vojske u Braničevu“ nalazi se u turističkoj ponudi Grada Požarevca i beleži više od 25.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Dobrodošli!

Informacija za posetioce

6