ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije objavljuju zbornik dokumenata „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za Okrug Požarevački, 1941-1942. godina“, priređivača dr Jasmine Nikolić, arhivskog savetnika-direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijane Mraović, arhivskog savetnika/naučnog saradnika-načelnika odeljenja u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije. Zbornik dokumenata sadrži izveštaje Okružnog načelstva u Požarevcu koji pružaju detaljne informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i u način na koji su okružna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkim pokretima na teritoriji okruga.

zbornik, arhiv pozarevac

Izveštaji obiluju i podacima o nastanku i rivalstvu različitih političkih pokreta na okupiranoj teritoriji, zbrinjavanju izbeglica iz NDH, Kosova, Slovenije i Bačke, ulozi predsednika vlade Milana Nedića, pokretu Koste Pećanca, kao i o Ravnogorskom pokretu. Zbornik je objavljen u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac «Zbornici dokumenata», pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Istorijski arhiv Požarevac objavio je deveti analitički inventar fonda u ediciji „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo sreza zviškog Kučevo, 1839-1918 (1855-1858)“. Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr.

analiticki inventar, arhiv pozareac

 Publikaciju možete pogledati na stranici Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi.

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac održana je „Škola arhivistike 2018“, 20. novembra 2018, u maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu. Ovogodišnji jednodnevni edukativni seminar bio je namenjen registraturama vaspitno-obrazovne delatnosti sa teritorije Braničevskog upravnog okruga odnosno teritorijalne nadležnosti Istorijskog arhiva Požarevac. Seminar je održala arhivski savetnik Jasmina Živković, msr.

skola arhivistike, arhiv pozarevac

 

Dokumentarni film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije emitovan je u programu televizije Pomoravlje, u nedelju 11. novembra 2018. godine, od 17h i 23h, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Procena gledanosti televizije Pomoravlje je 10.000 gledalaca.

srbija i branicevo, arhiv pozarevac


Stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu obeležena je 11.11.2018, svečanošću u Domu Vojske Srbije u Beogradu, predstavljanjem monografije "Spomen-sobe ogledalo istorije i tradicije 1804-1918", istoimenog dokumentarnog filma i otvaranjem izložbe "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja. Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, otvarajući izložbu "Srbija u Velikom ratu 1914-1918", pozdravio je prisutne u ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, naglasivši da je događaj, proslava završetka i obeležavanje pobede u Velikom ratu, čin kojim se zaokružuje stogodišnjica najvećeg stradanja našeg naroda i države.

stogodisnjica od zavrsetka prvog svetskog rata, arhiv pozarevac

Izložbena postavka kroz arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice), ponudila je jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odrazu na jednu sredinu kao što je Braničevo.


arhiv pozarevac

Izložbu su obišli izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije  general-potpukovnik Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, visoke vojne starešine, predstavnici verskih zajednica i predstavnici kulturnog i javnog života. Kroz izložbu su vodile arhivski savetnici dr Dragana Miloradović i dr Marijana Mraović.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte reklamni flajer izložbe.

Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavljaju izložbu „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, 11. novembra 2018. Ova izložba je segment projekta obeležavanja 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Izložbena postavka kroz arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice), ponudila je jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odrazu na jednu manju sredinu kao što je Braničevo.

srbija u velikom ratu, pozarevac

Podsećamo, izložba je do sada gostovala u 15 gradova u Srbiji, ostvarila 322 izložbena dana i zabeležila 13.184 posetilaca. Izložba će biti otvorena za posetioce do 1. decembra 2018. Izložbu će otvoriti Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. Dobrodošli!
Pogledajte reklamni flajer izložbe.

Na svečanoj akademiji povodom Dana radnika u obrazovanju Grada Požarevca, održanoj 6. novembra 2018. godine u Centru za kulturu u Požarevcu, dodeljene su nagrade i zahvalnice pojedincima i institucijama u znak dugogodišnje uspešne saradnje i doprinosa ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja. Među nagrađenima je i Istorijski arhiv Požarevac.

dodela nagrade, arhiv pozarevac

Zahvalnicu je direktorki Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmini Nikolić uručio Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović.

Arhiva vesti

 

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

 

OSNOVNE INFORMACIJE I DELATNOST ARHIVA

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je, kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine, od strane tadašnjeg Gradskog narodnog odbora Požarevac, a sadašnjeg sledbenika – Grada Požarevca. Potom su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga, čiji su današnji sledbenici Opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Golubac, Veliko Gradište i Malo Crniće.
Dakle, mesna nadležnost Istorijskog arhiva Požarevac danas obuhvata teritorije Grada Požarevca i opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće. Osnovna delatnost Istorijskog arhiva Požarevac sastoji se u prethodnoj zaštiti registraturskog materijala i potpunoj zaštiti arhivske građe u registraturama Braničevskog okruga, u nastajanju, evidentiranju, utvrđivanju i odabiranju arhivske građe i izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u registraturama, u preuzimanju arhivske građe, tehničkoj zaštiti, smeštaju i čuvanju u arhivskim depoima, sređivanju, valorizaciji, obradi arhivske građe kao kulturnog dobra, u izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u ovoj Ustanovi, sprovođenju tehničkih i drugih mera za trajno čuvanje, održavanje i obezbeđivanje od svih oblika oštećenja i uništenja, u izlaganju, publikovanju i objavljivanju arhivske građe, davanju arhivske građe na korišćenje (u skladu sa njenom namenom), a u cilju zaštite arhivske građe kao kulturnog dobra od posebnog društvenog značaja.
U zgradi arhivskog depoa Ustanove smešteno je i trajno se čuva 530 arhivskih fondova i zbirki u količini od oko 5000 dužnih metara građe, koja obuhvata vremenski period od 18. do 20. veka, zatim oko 10000 bibliotečkih jedinica čiji su tekstovi nastali u periodu od 1650. do 2013. godine. Vršimo nadzor nad postupanjem sa registraturskim materijalom i arhivskom građom u oko 380 registratura od ukupno evidentiranih oko 800 registratura kao potencijalnih stvaralaca arhivske građe. U svim registraturama sada se nalazi oko 20 kilometara registraturskog materijala, nastalog od 1950. godine do danas.
Istorijski arhiv Požarevac nema nikakav građevinski objekat ili zemljište u svojini. Upravni (administrativni) deo ove Ustanove u kulturi smešten je u delu zgrade Narodnog muzeja Požarevac, u ulici Dr Voje Dulića 10. Arhivski depo Istorijskog arhiva smešten je u zgradi „Stara kasarna – paviljon 4.
Istorijski arhiv Požarevac obavlja delatnost zaštite registraturskog materijala i arhivske građe, poslove zaštite i korišćenja registraturskog materijala i arhivske građe. Istorijski arhiv Požarevac, pored poslova utvrđenih članom 65. Zakona o kulturnim dobrima i članom 6. Statuta Istorijskog arhiva Požarevac, vrši: - stručni nadzor nad arhiviranjem, čuvanjem, stručnim održavanjem i odabiranjem arhivske građe, kao i izlučivanjem bezvrednog registraturskog materijala, koji se nalazi van arhiva; - nalaže preduzimanje mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka u pogledu zaštite arhivske građe i registraturskog materijala; preuzima, čuva i održava arhivsku građu; - sređuje i obrađuje arhivsku građu; - objavljuje arhivsku građu; - vrši istraživanja radi stvaranja celina arhivske građe (arhivski fond);

- Arhivsku građu čine izvorni i reprodukovani pisani, štampani, crtani, kompjuterizovani, fotografisani, filmovani, mikrofilmovani, fonografisani ili na drugi način zabeleženi dokumentarni materijal od posebnog značaja za nauku i kulturu koji je nastao radom državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, političkih organizacija i njihovih organa, ustanova i drugih organizacija, verskih zajednica, kao i pojedinaca, bez obzira na to kad je i gde nastao i da li se nalazi u ustanovama zaštite ili van njih.

- Registraturski materijal čine spisi, kompjuterski, filmski ili video zapisi; slike u pokretu, tekstovi i snimci televizijskih programa, fotografski i fonografski snimci i na drugi način sastavljeni zapisi i dokumenti; knjige i kartoteke o evidenciji tih spisa, zapisi i dokumenti, tekstovi i snimci radio programa, kao i mikrofilmovi o njima, primljeni i nastali u radu državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, ustanova, drugih organizacija i verskih zajednica dok su od značaja za njihov tekući rad ili dok iz tog materijala nije izvršeno odabiranje arhivske građe u skladu sa odredbama ovog zakona.

STATUT

STATUT U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA

 

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA U ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC I SAGLASNOST U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR

 

UPRAVNI ODBOR:

-Kostić Jelena, iz Požarevca, predsednica
-Žikić Miroslav, iz sela Bare, zamenik predsednice
-Kosijer-Pantić Dejana, iz Požarevca, članica
-Dragan Ranisavljev, član
-Nebojša Stanojlović, član
-Miloradović Dragana, iz Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, članca
-Cvetković Slobodanka, iz Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, članca

 

NADZORNI ODBOR:

-Nikolić Živadin, iz Kličevca, predsednik
-Marković Dragana, iz Požarevca članica
-Milan Stanković, član

PLANOVI I IZVEŠTAJI
SARADNJA-PROTOKOLI
  • Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske, 2010.
  • Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta , 2010.
  • Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Zgodovinskog arhiva Ptuj/Slovenija, 2011.
  • Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske u Banjaluci/Republika Srpska, 2012.
  • Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i IIAS u Trstu/Italija i MIAS Univerziteta u Mariboru/Slovenija, 2013.
KOLEKTIV

 

Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Istorijskom arhivu Požarevac je 11, i jedan zaposleni na određeno vreme.

 

DIREKTOR:
Dr Jasmina Nikolić

 

ODELJENJE OPŠTIH POSLOVA:
Dragana Jovanović
Nataša Milošević Dulić

 

ODELJENJE ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE VAN ARHIVA:
Jasmina Živković, Msr

 

ODELJENJE ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE U ARHIVU-DEPO:
Slobodanka Cvetković
Goran Mitić
Vesna Džanić

 

ODELJENJE ZA SREĐIVANJE I OBRADU ARHIVSKE GRAĐE :
Milan Stanković, Msr
Dragica Deljanin

 

ODELJENJE KULTURNO- PROSVETNE, IZDAVAČKE DELATNOSTI:
Dr Dragana Miloradović
Mirjana Stepanović

ZGRADA ARHIVA

Upravnici i direktori

1. Dr Igor Pletnjev
2. Todor Ilić
3. Vojislav Živković
4. Lazar Dimović
5. Tihomir Nikolić
6. Radmila Dinić
7. Nadežda Krečov
8. Vlastimir Radivojević
9. Vladimir Božinović
10. Nadežda Krečov
11. Jovanka Nikolić
12. Predrag Jevremović
13. Vukadin Josić
14. Živorad Sarafinović
15. Dr Jasmina Nikolić - Biografija

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-