ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU“ U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU
Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavljaju izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Ratna slika Srbije Pozarevac

Izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca. Izložba je otvorena do 25. decembra 2020, a poštovanje svih epidemioloških mera je obavezno.

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović posetio je 14. novembra 2020. izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, ‪1941-1945“, u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, koja je deo ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10”.‬‬

Ratna slika Srbije

Izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca i delo je grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.
Više o poseti pročitajte ovde.
Pogledajte video prilog.

 

RTS SNIMILA REPORTAŽU O IZLOŽBI „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“
U prostoru izložbe „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, postavljenoj u Domu Vojske Srbije u Beogradu, Radio Televizija Srbije je 10. novembra 2020. godine snimila reportažu o ovoj izložbi za emisiju „Dozvolite...“.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Sagovornici su bili autori izložbe iz Istorijskog arhiva Požarevac (dr Jasmina Nikolić i Nataša Milošević Dulić), Vojnog arhiva (dr Marijana Mraović), Medija centra „Odbrana“ (Jelena Knežević) i Vojnog muzeja (Vuk Obradović).

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Pogledajte TV reportažu RTS.

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“ DEO KULTURNE MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10“
Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, koja je postavljena u Domu Vojske Srbije u Beogradu, učestvuje na ovogodišnjoj manifestaciji „Muzeji za 10”.

ratna slika srbije

Ova manifestacija održava se u periodu od 9. do 15. novembra 2020, na temu „Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“, pod koordinacijom Nacionalnog komiteta ICOM Srbija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte video prilog o izložbi.

Priču o izložbi „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, postavljenoj u Domu Vojske Srbije u Beogradu, donosi novembarski broj magazina „Odbrana“, u članku „Doprinos kulturi sećanja“.

ratna slika srbije

Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“

STRANI VOJNI PREDSTAVNICI OBIŠLI IZLOŽBU „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941–1945”
Izložbu arhivskih fotografija i dokumenata „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945” u Domu Vojske Srbije u Beogradu, 20. oktobra 2020, obišli su strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji – iz Nemačke, Italije, Evropske Unije, Turske, Švajcarske, Češke, Rumunije, Indonezije, Alžira i Velike Britanije.

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije


Kroz izložbenu postavku Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, na kojoj je predstavljeno 160 arhivskih fotografija, 80 dokumenata, 65 muzejskih i 13 umetničkih predmeta, koji predstavljaju svedočanstva o ratnim događajima u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, strane vojne predstavnike su provele autorke izložbe dr Jasmina Nikolić, dr Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić i Jelena Knežević.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Izložbeni eksponati faktografski oslikavaju ratne prilike i događaje u Srbiji u periodu od 1941. do 1945. godine, sa akcentom na delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije.

Ratna slika Srbije

Poseta stranih vojnih predstavnika akreditovanih u Srbiji izložbi u Domu Vojske Srbije u Beogradu, organizovana je u okviru međunarodne saradnje, povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“

OTVORENA IZLOŽBA „PLAKAT – „VIZUELNI SKANDAL“,
ODJEK STVARNOSTI I GLASNIK PROPAGANDE“
U okviru „Oktobarskih svečanosti“ Grada Kragujevca, u organizaciji Muzeja „21. oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“, otvorena je izložba Istorijskog arhiva Požarevac pod nazivom “Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande“, koju je 19. oktobra 2020, u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, svečano otvorila ministarka u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ratni plakat

Izložba je priređena povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ali i obeležavanja Dana oslobođenja Grada Kragujevca u Drugom svetskom ratu. Goste je pozdravio Nenad Karamijalković, zamenik direktora Muzeja „21. oktobar“, a na otvaranju izložbe govorila je  vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Ratni plakat

Ratni plakat

Kroz izložbenu postavku na kojoj je predstavljeno 97 plakata koji su bili distribuirani u Požarevcu tokom okupacije u Drugom svetskom ratu (1941-1944), a koji kao celina ostavljaju snažan utisak jedinstva i smisao identifikacije događaja i tokova prošlosti, goste je provela koautorka izložbe arhivski savetnik dr Dragana Miloradović.

Ratni plakat

Ratni plakat


Izložba „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande”,  autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, otvorena je u Muzeju „21. oktobar“ – Spomen – park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu, do 19. novembra 2020. 
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster izložbe.

Izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande, 1941-1944“, autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, gostuje u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u periodu od 19. oktobra do 19. novembra 2020, u okviru Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca i Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, kojom se baštini kultura sećanja na građane Kragujevca stradale u streljanjima 19, 20. i 21. oktobra 1941.

Ratni plakat, Arhiv Pozarevac

Plakat je predstavljen kao samostalni učesnik u saznajnom postupku shvatanja prošlosti, u funkciji prvorazrednog istorijskog izvora i vrednog arhivskog eksponata. Organizator gostovanja izložbe plakata iz zbirke Istorijskog arhiva Požarevac je Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu. Izložba će biti otvorena na svečanosti u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u ponedeljak 19. oktobra 2020, u 19 časova. Izložbu će otvoriti prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije.


OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU“
U vreme obeležavanja sedamdeset i pet godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, priredila je izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, koju je 15. oktobra 2020, u Domu Vojske Srbije u Beogradu, svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Izložba je priređena sa namerom da se učestvovanjem u obeležavanju ovog istorijskog događaja istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata ponude dokazi koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica, ali i oda poštovanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije.
Na otvaranju izložbe govorili su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Slaviša Aleksić i  vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”,  autorki dr Marijane Mraović, Nataše Milošević Dulić, dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević, otvorena je u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 15. novembra 2020. Katalog izložbe možete pogledati na našoj stranici Izdavačka delatnost/edicija Izložbeni katalozi/katalog 28.


Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte flajer izložbe.
Pogledajte poster.
Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“


Pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“, sa velikim zadovoljstvom predstavljaju izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, u periodu od 15. oktobra do 15. novembra 2020.

plakat, drugi svetski rat

Ova izložba koja donosi 240 arhivskih fotografija i dokumenata, iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz 7 gradova u Republici Srbiji, kao i 65 muzejskih predmeta (odlikovanja, ratne zastave, vojno naoružanje i delovi ratnih uniformi, odeće i opreme) iz fundusa Vojnog muzeja, faktografski oslikava ratne prilike i događaje u Srbiji u periodu od 1941. do 1945. godine, sa akcentom na delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije.
Dodatak izložbi čini deo „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ - 13 eksponata umetničkih slika i vajarskih dela umetnika koji su stvarali u našoj zemlji posle Drugog svetskog rata - iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu.
Izložba će biti otvorena na svečanosti u Domu Vojske Srbije u Beogradu, u četvrtak 15. oktobra 2020, u 13 časova.U Istorijskom arhivu Požarevac 30. septembra 2020, autorski tim sa saradnicima izvršio je poslednju proveru izložbe „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ pre ulaska u galeriju Doma Vojske Srbije u Beogradu 8. oktobra 2020.

Arhiv Pozarevac

Podsećamo, izložba i publikacija „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ je zajednička programska aktivnost Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, realizovana povodom obeležavanja 75. godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca.

Arhiv Pozarevac


U dvorišnom kompleksu Istorijskog arhiva Požarevac, 18. septembra 2020, održana je sednica Redakcije časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj su razmatrani, vrednovani i prihvaćeni radovi 29 autora iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, za objavljivanje u ovogodišnjem broju časopisa.

Redakcija, časopis zapisi, arhiv požarevac

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski Univerzitet, Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski Univerzitet, Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije u Beogradu), dr Dragomir Bondžić (Institut za savremenu istoriju u Beogradu), dr Dragana Miloradović (Istorijski arhiv Požarevac), Nataša Milošević Dulić, tehnički urednik i sekretar redakcije (Istorijski arhiv Požarevac), Jasmina Živković, msr. i Slobodanka Cvetković (Istorijski arhiv Požarevac).

redakcija, časopis zapisi

Deveti broj časopisa sadrži 27 radova - tematska celina „Arhivistika“ donosi sedam stručnih radova iz arhivske teorije i prakse, „Istoriografija“ osam originalnih pogleda na teme iz ovog domena naučnog istraživanja; celine „Iz rada arhiva“ i „Međunarodna arhivska i kulturna saradnja“, donose šest radova kojima se promoviše nauka, struka i saradnja, dok celina „Rasprave i prikazi“ donosi jednu raspravu i pet prikaza nove literature iz oblasti istorije, arhivistike i kulture.

redakcija, časopis zapisi

Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M52 – časopis nacionalnog značaja. Svi objavljeni brojevi časopisa dostupni su u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/časopis Zapisi.

Maj i jun su vreme svečanosti, slavlja, svadbi i mladenaca... Najlepše venčanice, bogati velovi, lepeze od svile, perja, odabrane cipele, bidermajeri, nakit... Virtuelna izložba „Na ludom kamenu...1880-1930 - fotografije venčanja iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac“ koja je pred Vama, prikazuje uticaje Evrope i procesa modernizacije na izgled modnih kostima za venčanje, dajući im formu prestiža. Izložbu je priredila dr Dragana Miloradović, etnolog-antropolog i arhivski savetnik.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Pogledajte kolekciju fotografija venčanja iz zbirki fotografija Istorijskog arhiva Požarevac.
Pogledajte virtuelnu izložbu „Na ludom kamenu...1880–1930... fotografije venčanja iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac“.

Istorijski arhiv Požarevac objavljuje jedanaestu publikaciju u okviru edicije „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo, 1839-1918 – Analitički inventar 6 (1861-1863)“. Cilj publikovanja informativnih sredstava je da informiše naučnu, kulturnu i širu javnost o arhivskoj građi koju poseduje Arhiv. Pored ove, ona imaju i funkciju zaštite od nestajanja ili ugrožavanja osobenosti dokumenta kao kulturnog dobra

analitički inventar 6, Arhiv Požarevac

Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr. iz Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost Istorijskog arhiva Požarevac. Analitički inventar u PDF možete pogledati na stranici  Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi.

Virtuelna izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Filmske priče iz Drugog svetskog rata – YU kinematografija iz ugla partizana“
- #OstaniKodKuće

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Istorijski arhiv Požarevac predstavlja deo digitalne zbirke filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala koji se odnosi na partizanski film u okviru jugoslovenske kinematografije, nalazeći u njoj neprocenjivo blago filmske dokumentovanosti istorije i vrednosti filmskih ostvarenja iz perioda 1947-1980. Digitalna zbirka filmskih postera i reklamnog materijala je poklon-zbirka Marka Čkonjevića iz Beograda, Istorijskom arhivu Požarevac.

Bombasi, Arhiv pozarevac

Devojacki most

Partizanski filmovi, dominantan žanr jugoslovenske kinematografije, snimani su u funkciji održavanja uspomene na narodnooslobodilačku borbu koju su jugoslovenski partizani vodili tokom Drugog svetskog rata. Ovi filmovi predstavljali su „državne projekte“ u kojima je učestvovao veliki broj pripadnika JNA, ali su bila angažovana i velika imena svetske kinematografije u cilju promovisanja YU kinematografije i Jugoslavije.
Pogledajte virtuelnu izložbu „Filmske priče iz Drugog svetskog rata - YU kinematografija iz ugla partizana“

Arhiva vesti

 

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

OSNOVNE INFORMACIJE I DELATNOST ARHIVA

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je, kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine, od strane tadašnjeg Gradskog narodnog odbora Požarevac, a sadašnjeg sledbenika – Grada Požarevca. Potom su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga, čiji su današnji sledbenici Opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Golubac, Veliko Gradište i Malo Crniće.
Dakle, mesna nadležnost Istorijskog arhiva Požarevac danas obuhvata teritorije Grada Požarevca i opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće. Osnovna delatnost Istorijskog arhiva Požarevac sastoji se u prethodnoj zaštiti registraturskog materijala i potpunoj zaštiti arhivske građe u registraturama Braničevskog okruga, u nastajanju, evidentiranju, utvrđivanju i odabiranju arhivske građe i izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u registraturama, u preuzimanju arhivske građe, tehničkoj zaštiti, smeštaju i čuvanju u arhivskim depoima, sređivanju, valorizaciji, obradi arhivske građe kao kulturnog dobra, u izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u ovoj Ustanovi, sprovođenju tehničkih i drugih mera za trajno čuvanje, održavanje i obezbeđivanje od svih oblika oštećenja i uništenja, u izlaganju, publikovanju i objavljivanju arhivske građe, davanju arhivske građe na korišćenje (u skladu sa njenom namenom), a u cilju zaštite arhivske građe kao kulturnog dobra od posebnog društvenog značaja.
U zgradi arhivskog depoa Ustanove smešteno je i trajno se čuva 530 arhivskih fondova i zbirki u količini od oko 5000 dužnih metara građe, koja obuhvata vremenski period od 18. do 20. veka, zatim oko 10000 bibliotečkih jedinica čiji su tekstovi nastali u periodu od 1650. do 2013. godine. Vršimo nadzor nad postupanjem sa registraturskim materijalom i arhivskom građom u oko 380 registratura od ukupno evidentiranih oko 800 registratura kao potencijalnih stvaralaca arhivske građe. U svim registraturama sada se nalazi oko 20 kilometara registraturskog materijala, nastalog od 1950. godine do danas.
Istorijski arhiv Požarevac nema nikakav građevinski objekat ili zemljište u svojini. Upravni (administrativni) deo ove Ustanove u kulturi smešten je u delu zgrade Narodnog muzeja Požarevac, u ulici Dr Voje Dulića 10. Arhivski depo Istorijskog arhiva smešten je u zgradi „Stara kasarna – paviljon 4.
Istorijski arhiv Požarevac obavlja delatnost zaštite registraturskog materijala i arhivske građe, poslove zaštite i korišćenja registraturskog materijala i arhivske građe. Istorijski arhiv Požarevac, pored poslova utvrđenih članom 65. Zakona o kulturnim dobrima i članom 6. Statuta Istorijskog arhiva Požarevac, vrši: - stručni nadzor nad arhiviranjem, čuvanjem, stručnim održavanjem i odabiranjem arhivske građe, kao i izlučivanjem bezvrednog registraturskog materijala, koji se nalazi van arhiva; - nalaže preduzimanje mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka u pogledu zaštite arhivske građe i registraturskog materijala; preuzima, čuva i održava arhivsku građu; - sređuje i obrađuje arhivsku građu; - objavljuje arhivsku građu; - vrši istraživanja radi stvaranja celina arhivske građe (arhivski fond);

- Arhivsku građu čine izvorni i reprodukovani pisani, štampani, crtani, kompjuterizovani, fotografisani, filmovani, mikrofilmovani, fonografisani ili na drugi način zabeleženi dokumentarni materijal od posebnog značaja za nauku i kulturu koji je nastao radom državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, političkih organizacija i njihovih organa, ustanova i drugih organizacija, verskih zajednica, kao i pojedinaca, bez obzira na to kad je i gde nastao i da li se nalazi u ustanovama zaštite ili van njih.

- Registraturski materijal čine spisi, kompjuterski, filmski ili video zapisi; slike u pokretu, tekstovi i snimci televizijskih programa, fotografski i fonografski snimci i na drugi način sastavljeni zapisi i dokumenti; knjige i kartoteke o evidenciji tih spisa, zapisi i dokumenti, tekstovi i snimci radio programa, kao i mikrofilmovi o njima, primljeni i nastali u radu državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, ustanova, drugih organizacija i verskih zajednica dok su od značaja za njihov tekući rad ili dok iz tog materijala nije izvršeno odabiranje arhivske građe u skladu sa odredbama ovog zakona.

STATUT

STATUT U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA

 

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA U ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC I SAGLASNOST U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR

 

UPRAVNI ODBOR:

-Kostić Jelena, iz Požarevca, predsednica
-Žikić Miroslav, iz sela Bare, zamenik predsednice
-Kosijer-Pantić Dejana, iz Požarevca, članica
-Dragan Ranisavljev, član
-Nebojša Stanojlović, član
-Miloradović Dragana, iz Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, članca
-Cvetković Slobodanka, iz Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, članca

 

NADZORNI ODBOR:

-Nikolić Živadin, iz Kličevca, predsednik
-Marković Dragana, iz Požarevca članica
-Milan Stanković, član

PLANOVI I IZVEŠTAJI
SARADNJA-PROTOKOLI

 

   
IAP i Eparhija Braničevska
Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske, Dvor Eparhije Braničevske, Požarevac, 15. oktobar 2010.
IAP i Megatrend Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta, Istorijski arhiv Požarevac, Požarevac, 29. oktobar 2010.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Zgodovinskog arhiva Ptuj/Slovenija, Arhiv Srbije, Beograd, 14. decembar 2011.
IAP I Arhiv Republike Srpske Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske u Banjaluci/Republika Srpska, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 28. septembar 2012.
IAP I IIAS Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i IIAS u Trstu/Italija i MIAS Univerziteta u Mariboru/Slovenija, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 12. mart 2013.
IAP I Severna Makedonija Memorandum o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Državnog arhiva Republike Severne Makedonije – Odeljenje u Skoplju, Državni arhiv Republike Severne Makedonije, Skoplje, 3. jun 2019.

 

KOLEKTIV

 

Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Istorijskom arhivu Požarevac je 11, i jedan zaposleni na određeno vreme.

 

DIREKTOR:
Dr Jasmina Nikolić

 

RUKOVODILAC FINANSIJSKO-RAČUNOVODSTVENIH POSLOVA:
Dragana Jovanović

 

ODSEK ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE, RAD SA KORISNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA I ARHIVSKA BIBLIOTEKA:
Jasmina Živković, Msr
Slobodanka Cvetković
Goran Mitić
Vesna DŽanić

 

ODSEK ZA SREĐIVANJE I OBRADU ARHIVSKE GRAĐE, KULTURNO-PROSVETNU, OBRAZOVNU, IZDAVAČKU, IZLOŽBENU I INFORMATIVNO-PROPAGANDNU DELATNOST:
Dr Dragana Miloradović
Nataša Milošević Dulić
Milan Stanković, Msr
Mirjana Stepanović

Dragica Deljanin


PRIZNANJA, NAGRADE

 

 

   Istorijski arhiv Požarevac je dobitnik priznanja i nagrada:

 • - Zahvalnica Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, na ostvarenoj uspešnoj saradnji - povodom 20 godina postojanja i rada Muzeja, Petrovac na Mlavi, 2019.

 • - Zahvalnica i srebrnjak OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Požarevac za značajne doprinose u radu škole - povodom 80 godina od osnivanja i rada škole, Centar za kulturu, Požarevac, 16. decembar 2019.

 • - Arhipastirska Gramata Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog Gospodina Gospodina dr Ignatija za pokazanu delotvornu ljubav prema Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Požarevcu i dugogodišnju saradnju na očuvanju crkveno-kulturnih vrednosti, Eparhija braničevska, Požarevac, 26. jul 2019.

 • - Zahvalnica Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd, 6. februar 2017.
 • - Zahvalnica Grada Požarevca za saradnju i doprinos na ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja, Požarevac, 12. novembar 2015.

  - Povelja Grada Požarevca i Opštine Veliko Gradište za pomoć i doprinos obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga i Braničeva 1915-2015, Požarevac, 7. oktobar 2015.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za učešće u zajedničkim projektima od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u 2014. godini, Beograd, 23. januar 2015.

  - Zahvalnica Arhiva Republike Srpske u Banjaluci za saradnju na očuvanju i zaštiti arhivske građe i istorijskog pamćenja, Banjaluka/Republika Srpska/Bosna i Hercegovina, 19. april 2013.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za uspešnu i plodotvornu saradnju u 2012. godini, Beograd, 24. januar 2013.

  - Zlatna arhiva Fonda Aleksandra Arnautovića – Arhiv Srbije, za nemerljiv doprinos očuvanju dragocene srpske baštine, Beograd, 14. decembar 2011.

  - Zahvalnica Centra za obuku kopnene vojske Vojske Srbije za iskazanu saradnju, pomoć i privrženost Vojsci Srbije, Požarevac, 16. novembar 2010.

  - Zahvalnica Istorijskog arhiva Kraljevo za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske struke i afirmaciju kulturnog stvaralaštva, Kraljevo, 2010.ZGRADA ARHIVA

Upravnici i direktori

1. Dr Igor Pletnjev
2. Todor Ilić
3. Vojislav Živković
4. Lazar Dimović
5. Tihomir Nikolić
6. Radmila Dinić
7. Nadežda Krečov
8. Vlastimir Radivojević
9. Vladimir Božinović
10. Nadežda Krečov
11. Jovanka Nikolić
12. Predrag Jevremović
13. Vukadin Josić
14. Živorad Sarafinović
15. Dr Jasmina Nikolić - Biografija

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-