ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“ OTVORENA U KRAGUJEVAČKOM MUZEJU
„21. OKTOBAR“
Povodom Dana državnosti Republike Srbije i 45 godina kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u toj ustanovi kulture 15. februara 2021. otvorena je izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945". Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra "Odbrana", realizovanu pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije, svečano je otvorila Katarina Tomašević, pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

Na otvaranju izložbe govorili su i predsednici skupština gradova Požarevca i Kragujevca Predrag Mijatović i Miroslav Petrašinović, direktorka Spomen-parka "Kragujevački oktobar" Marijana Stanković i vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su i član Gradskog veća Grada Požarevca za kulturu Dejan Krstić i predsednik Upravnog odbora Istorijskog arhiva Požarevac Slavko Mitrović.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

RAtna slika Srbije

Kroz izložbu "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945" posetioce su vodili autori dr Marijana Mraović i Nataša Milošević Dulić, kao i autori muzeološkog i umetničkog dela postavke Vuk Obradović i Jelena Knežević. U kragujevačkom Muzeju "21. oktobar" izložba će biti postavljena do 15. marta 2021.
Više o otvaranju izložbe
pročitajte ovde.

Više o otvaranju izložbe
pročitajte ovde.

Pogledajte prilog TV Kragujevac. 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“ DEO PROGRAMA OBELEŽAVANjA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE I DANA MUZEJA „21.OKTOBAR“ U KRAGUJEVCU
Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i Dana Muzeja „21. oktobar“ u Kragujevcu, 15. februara 2021.godine u 17 časova, u Muzeju „21.oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“ biće svečano otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ratna slika Srbije

Ova izložba arhivskih dokumenata, fotografija, muzejskih i umetničkih predmeta se realizuje u Muzeju "21. oktobar" u organizaciji Grada Kragujevca i Muzeja „21. oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“ i biće otvorena za posetioce u periodu od 15. februara do 15. marta 2021. godine.

 

SARADNJA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA BEOGRADU
rektoratu Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, 27. januara 2021. održan je sastanak rektora KPU, prof. dr Daneta Subošića i vd.direktorke Istorijskog arhiva Požarevac, dr Jasmine Nikolić, povodom objavljivanja zajedničke naučne monografije „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“. Sastanku je prisustvovala i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović kao jedan od članova istraživačkog tima i autora monografije.

Arhiv Pozarevac

Arhiv Pozarevac

Dr Jasmina Nikolić, vd.direktorka IAP izrazila je zadovoljstvo zbog uspešno okončane druge faze višegodišnjeg projekta „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac“, realizovanog u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu. Rektor prof. dr Dane Subošić naglasio je da objavljena monografija predstavlja rezultat zajedničkog istraživačkog poduhvata koji potvrđuje opredeljenost Kriminalističko-policijskog univerziteta da obrazovnu delatnost razvija i kroz naučnoistraživački rad i saradnju sa drugim institucijama u cilju transfera znanja. Vd.direktorka dr Jasmina Nikolić i rektor prof. dr Dane Subošić su se kao urednici saglasili da u martu organizuju promociju ove monografije i na Kriminalističko-policijskom univerzitetu i u Istorijskom arhivu Požarevac.

 

OBJAVLjEN ZBORNIK DOKUMENATA „POŽAREVAČKI PROTOPREZVITERAT 1836-1888“ Zbornik „Požarevački protoprezviterat 1836-1888“, sedmi u ediciji „Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac, značajan je izdavački poduhvat povodom obeležavanja deset godina protokolarne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske Srpske Pravoslavne Crkve. Objavljivanjem i popularizacijom arhivskih dokumenata o istoriji crkve i društva iz fonda „Požarevački protoprezviterat 1836-1888“, Istorijski arhiv Požarevac i Eparhija braničevska potvrđuju posvećenost očuvanju duhovnog, nacionalnog i kulturnog blaga i identiteta srpskog naroda. Zbornik svojom strukturom i sadržinom svrstava se u publikacije priređene arhivske građe.

zbornik 7

U ovom zborniku priređene arhivske građe objavljeno je 125 izvornih dokumenata o crkvenom i narodnom životu druge polovine 19. veka fonda „Požarevački protoprezviterat 1836-1888“ koji se čuva u Istorijskom arhivu Požarevac. Priređivač zbornika dokumenata je arhivist Nataša Milošević Dulić. Knjiga je objavljena u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Zbornik dokumenata dostupan je u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/zbornicidokumenata/.

DIGITALIZOVAN FOND STARE I RETKE KNjIGE 1752-1864.
Digitalizacija „Fonda stare i retke knjige 1752-1864“ Istorijskog arhiva Požarevac izvršena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru odobrenog projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u 2020. godini. Iz digitalizovane zbirke starih i retkih knjiga izdvajamo rukopis iz manastira Manasija s kraja 17. veka, Mesecoslov iz 1777. godine, Svešteno Jevanđelje iz 1843, Zakonik građanski za Kneževinu Srbiju iz 1844, romantično „sočinjenije“ Milana Vidakovića – Ljubezna scena iz 1864. godine...

Stara i retka knjiga Arhiv Pozarevac

Digitalizacijom zbirke stare i retke knjige dat je doprinos zaštiti i korišćenju arhivske građe kao kulturnog nasleđa i njene vidljivosti na internetu, ali i omogućeno korišćenje digitalnih kopija knjiga iz 18. i 19. veka novoj publici putem digitalnih komunikacionih kanala. Digitalizovan fond stare i retke knjige biće postavljen na Nacionalni pretraživač kulturnog nasleđa i na sajt Istorijskog arhiva Požarevac.

 

DIGITALIZOVANA KOLEKCIJA LISTOVA IZ ZAVIČAJNE PERIODIKE 1885-1941.
Digitalizacija listova, časopisa i novina iz zavičajne periodike 1885-1941. koja se čuva u specijalizovanoj biblioteci Istorijskog arhiva Požarevac, izvršena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru odobrenog projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u 2020. godini. Digitalizovani su sledeći listovi: Požarevačka oblasna samouprava: službeni oblasni list, Naš list za privredni i prosvetni napredak grada i sela, Okružne novine: službeni list okruga požarevačkog, ODBRANA - organ samostalnih demokrata oblasti požarevačke, SELjAK – list za preporod sela i Braničevski vesnik – organ Udruženog Sveštenstva Eparhije Braničevske.

Yavi;ajna periodika, Arhiv Pozarevac

Digitalizacija zavičajne periodike je bitan faktor u preventivnoj zaštiti ovog kulturnog nasleđa, ali i faktor kojim se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija arhivske građe kao kulturnog dobra. Povećana je dostupnost digitalizovane građe široj javnosti, a samim tim stvaranje i širenje nove publike putem digitalnih komunikacionih kanala. Kolekcija digitalizovanih listova, časopisa i novina iz zavičajne periodike biće postavljena na Nacionalni pretraživač kulturnog nasleđa i na sajt Istorijskog arhiva Požarevac.

 

DR JASMINA NIKOLIĆ, VD. DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC DOBITNIK PRIZNANjA GARDE
VOJSKE SRBIJE
Povodom 190 godina od osnivanja Garde Vojske Srbije, a u znak zahvalnosti za dugogodišnju saradnju i izuzetan doprinos časti i ugledu Garde, Garda Vojske Srbije je dodelila priznanje dr Jasmini Nikolić, vd. direktorki Istorijskog arhiva Požarevac.

Dodela priynanja, Arhiv Pozarevac

Svečana ceremonija dodele priznanja održana je u Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu, 29. decembra 2020. godine. Priznanje je dr Jasmini Nikolić uručio Ađutant Predsednika Republike general-major Milomir Todorović, komandant Garde Vojske Srbije.

Požarevački gimnazijalci društveno-jezičkog smera posetili su 25. decembra 2020. izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, ‪1941-1945“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Kroz izložbu ih je provela arhivist Nataša Milošević Dulić, koautorka izložbe.‬

Arhiv Pozarevac

Izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca i delo je grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.

 

OBJAVLjEN ZBORNIK DOKUMENATA „DELOVANjE NARODNOOSLOBODILAČKIH JEDINICA NA TERITORIJI SRBIJE I POŽAREVAČKOG OKRUGA U DRUGOM SVETSKOM RATU – ODABRANA DOKUMENTA“
Zbornik „Delovanje narodnooslobodilačkih jedinica na teritoriji Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu – odabrana dokumenta“, šesti u ediciji „Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac, značajan je izdavački poduhvat u okviru obeležavanja važnog jubileja, 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Zbornik koji predstavlja svojevrsnu hrestomatiju izvora o partizanskom pokretu u okrugu požarevačkom od 1941. do 1944. godine, svojom strukturom i sadržinom svrstava se u publikacije priređene arhivske građe.

Zbornik 6

U zborniku odabranih dokumenata priređeno je 103 dokumenta iz „Grupe fondova Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ)“ i „Zbirka dokumenata o Radničkom pokretu i NOB-u“, koji se čuvaju u Vojnom arhivu i Istorijskom arhivu Požarevac. Priređivači zbornika dokumenata su arhivski savetnik dr Jasmina Nikolić, vd. direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i arhivski savetnik dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu. Knjiga je objavljena u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Zbornik dokumenata dostupan je u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/zbornici dokumenata.

 

Arhiva vesti

 

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

OSNOVNE INFORMACIJE I DELATNOST ARHIVA

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je, kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine, od strane tadašnjeg Gradskog narodnog odbora Požarevac, a sadašnjeg sledbenika – Grada Požarevca. Potom su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga, čiji su današnji sledbenici Opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Golubac, Veliko Gradište i Malo Crniće.
Dakle, mesna nadležnost Istorijskog arhiva Požarevac danas obuhvata teritorije Grada Požarevca i opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće. Osnovna delatnost Istorijskog arhiva Požarevac sastoji se u prethodnoj zaštiti registraturskog materijala i potpunoj zaštiti arhivske građe u registraturama Braničevskog okruga, u nastajanju, evidentiranju, utvrđivanju i odabiranju arhivske građe i izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u registraturama, u preuzimanju arhivske građe, tehničkoj zaštiti, smeštaju i čuvanju u arhivskim depoima, sređivanju, valorizaciji, obradi arhivske građe kao kulturnog dobra, u izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u ovoj Ustanovi, sprovođenju tehničkih i drugih mera za trajno čuvanje, održavanje i obezbeđivanje od svih oblika oštećenja i uništenja, u izlaganju, publikovanju i objavljivanju arhivske građe, davanju arhivske građe na korišćenje (u skladu sa njenom namenom), a u cilju zaštite arhivske građe kao kulturnog dobra od posebnog društvenog značaja.
U zgradi arhivskog depoa Ustanove smešteno je i trajno se čuva 530 arhivskih fondova i zbirki u količini od oko 5000 dužnih metara građe, koja obuhvata vremenski period od 18. do 20. veka, zatim oko 10000 bibliotečkih jedinica čiji su tekstovi nastali u periodu od 1650. do 2013. godine. Vršimo nadzor nad postupanjem sa registraturskim materijalom i arhivskom građom u oko 380 registratura od ukupno evidentiranih oko 800 registratura kao potencijalnih stvaralaca arhivske građe. U svim registraturama sada se nalazi oko 20 kilometara registraturskog materijala, nastalog od 1950. godine do danas.
Istorijski arhiv Požarevac nema nikakav građevinski objekat ili zemljište u svojini. Upravni (administrativni) deo ove Ustanove u kulturi smešten je u delu zgrade Narodnog muzeja Požarevac, u ulici Dr Voje Dulića 10. Arhivski depo Istorijskog arhiva smešten je u zgradi „Stara kasarna – paviljon 4.
Istorijski arhiv Požarevac obavlja delatnost zaštite registraturskog materijala i arhivske građe, poslove zaštite i korišćenja registraturskog materijala i arhivske građe. Istorijski arhiv Požarevac, pored poslova utvrđenih članom 65. Zakona o kulturnim dobrima i članom 6. Statuta Istorijskog arhiva Požarevac, vrši: - stručni nadzor nad arhiviranjem, čuvanjem, stručnim održavanjem i odabiranjem arhivske građe, kao i izlučivanjem bezvrednog registraturskog materijala, koji se nalazi van arhiva; - nalaže preduzimanje mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka u pogledu zaštite arhivske građe i registraturskog materijala; preuzima, čuva i održava arhivsku građu; - sređuje i obrađuje arhivsku građu; - objavljuje arhivsku građu; - vrši istraživanja radi stvaranja celina arhivske građe (arhivski fond);

- Arhivsku građu čine izvorni i reprodukovani pisani, štampani, crtani, kompjuterizovani, fotografisani, filmovani, mikrofilmovani, fonografisani ili na drugi način zabeleženi dokumentarni materijal od posebnog značaja za nauku i kulturu koji je nastao radom državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, političkih organizacija i njihovih organa, ustanova i drugih organizacija, verskih zajednica, kao i pojedinaca, bez obzira na to kad je i gde nastao i da li se nalazi u ustanovama zaštite ili van njih.

- Registraturski materijal čine spisi, kompjuterski, filmski ili video zapisi; slike u pokretu, tekstovi i snimci televizijskih programa, fotografski i fonografski snimci i na drugi način sastavljeni zapisi i dokumenti; knjige i kartoteke o evidenciji tih spisa, zapisi i dokumenti, tekstovi i snimci radio programa, kao i mikrofilmovi o njima, primljeni i nastali u radu državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, ustanova, drugih organizacija i verskih zajednica dok su od značaja za njihov tekući rad ili dok iz tog materijala nije izvršeno odabiranje arhivske građe u skladu sa odredbama ovog zakona.

STATUT

STATUT U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA

 

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA U ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC I SAGLASNOST U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR

 

UPRAVNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Slavko Mitrović iz Požarevca, predsednik
2. Katarina Serafinović iz Petke, zamenica predsednika,
3. Ivana Ilić iz Požarevca, članica,
4. Anđela Dragić iz Kostolca, članica,
5. Mirjana Stepanović iz Požarevca, članica i
6. Jasmina Živković iz Požarevca, članica.


NADZORNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Nikola Živković iz Požarevca, predsednik,
2. Aleksandra Maksić iz Požarevca, članica i
3. Goran Mitić iz Velikog Crnića, član.

PLANOVI I IZVEŠTAJI
SARADNJA-PROTOKOLI

 

   
IAP I Severna Makedonija Memorandum o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Državnog arhiva Republike Severne Makedonije – Odeljenje u Skoplju, Državni arhiv Republike Severne Makedonije, Skoplje, 3. jun 2019.
IAP I IIAS Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i IIAS u Trstu/Italija i MIAS Univerziteta u Mariboru/Slovenija, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 12. mart 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske u Banjaluci/Republika Srpska, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 28. septembar 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Zgodovinskog arhiva Ptuj/Slovenija, Arhiv Srbije, Beograd, 14. decembar 2011.
IAP i Megatrend Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta, Istorijski arhiv Požarevac, Požarevac, 29. oktobar 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske, Dvor Eparhije Braničevske, Požarevac, 15. oktobar 2010.

 

KOLEKTIV

 

Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Istorijskom arhivu Požarevac je 11, i jedan zaposleni na određeno vreme.

 

DIREKTOR:
Dr Jasmina Nikolić

 

RUKOVODILAC FINANSIJSKO-RAČUNOVODSTVENIH POSLOVA:
Dragana Jovanović

 

ODSEK ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE, RAD SA KORISNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA I ARHIVSKA BIBLIOTEKA:
Jasmina Živković, Msr
Slobodanka Cvetković
Goran Mitić
Vesna DŽanić

 

ODSEK ZA SREĐIVANJE I OBRADU ARHIVSKE GRAĐE, KULTURNO-PROSVETNU, OBRAZOVNU, IZDAVAČKU, IZLOŽBENU I INFORMATIVNO-PROPAGANDNU DELATNOST:
Dr Dragana Miloradović
Nataša Milošević Dulić
Milan Stanković, Msr
Mirjana Stepanović

Dragica Deljanin


PRIZNANJA, NAGRADE

 

 

   Istorijski arhiv Požarevac je dobitnik priznanja i nagrada:

 • - Zahvalnica Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, na ostvarenoj uspešnoj saradnji - povodom 20 godina postojanja i rada Muzeja, Petrovac na Mlavi, 2019.

 • - Zahvalnica i srebrnjak OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Požarevac za značajne doprinose u radu škole - povodom 80 godina od osnivanja i rada škole, Centar za kulturu, Požarevac, 16. decembar 2019.

 • - Arhipastirska Gramata Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog Gospodina Gospodina dr Ignatija za pokazanu delotvornu ljubav prema Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Požarevcu i dugogodišnju saradnju na očuvanju crkveno-kulturnih vrednosti, Eparhija braničevska, Požarevac, 26. jul 2019.

 • - Zahvalnica Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd, 6. februar 2017.
 • - Zahvalnica Grada Požarevca za saradnju i doprinos na ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja, Požarevac, 12. novembar 2015.

  - Povelja Grada Požarevca i Opštine Veliko Gradište za pomoć i doprinos obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga i Braničeva 1915-2015, Požarevac, 7. oktobar 2015.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za učešće u zajedničkim projektima od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u 2014. godini, Beograd, 23. januar 2015.

  - Zahvalnica Arhiva Republike Srpske u Banjaluci za saradnju na očuvanju i zaštiti arhivske građe i istorijskog pamćenja, Banjaluka/Republika Srpska/Bosna i Hercegovina, 19. april 2013.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za uspešnu i plodotvornu saradnju u 2012. godini, Beograd, 24. januar 2013.

  - Zlatna arhiva Fonda Aleksandra Arnautovića – Arhiv Srbije, za nemerljiv doprinos očuvanju dragocene srpske baštine, Beograd, 14. decembar 2011.

  - Zahvalnica Centra za obuku kopnene vojske Vojske Srbije za iskazanu saradnju, pomoć i privrženost Vojsci Srbije, Požarevac, 16. novembar 2010.

  - Zahvalnica Istorijskog arhiva Kraljevo za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske struke i afirmaciju kulturnog stvaralaštva, Kraljevo, 2010.ZGRADA ARHIVA

Upravnici i direktori

1. Dr Igor Pletnjev
2. Todor Ilić
3. Vojislav Živković
4. Lazar Dimović
5. Tihomir Nikolić
6. Radmila Dinić
7. Nadežda Krečov
8. Vlastimir Radivojević
9. Vladimir Božinović
10. Nadežda Krečov
11. Jovanka Nikolić
12. Predrag Jevremović
13. Vukadin Josić
14. Živorad Sarafinović
15. Dr Jasmina Nikolić - Biografija

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-