ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

PREDSTAVLjENA NOVA KNjIGA U IZDANjU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu, 27. septembra 2023. predstavljeno je posebno izdanje „Vodič kroz lične fondove i zbirke i zbirke Istorijskog arhiva Požarevac“, autora Nataše Milošević Dulić, dr Dragane Miloradović, Slobodanke Cvetković, Gorana Mitića, Vesne Džanić i Dragane Jovanović, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac. Knjiga je objavljena u ediciji „Posebna izdanja“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Vodič, Arhiv Pozarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Razotkrivanje bogatog i raznovrsnog sadržaja ličnih fondova i zbirki jeste prilika za upoznavanje izuzetne vrednosti njihovih stvaralaca, ali i mogućnost za buduća istraživanja i stvaranje naučnih i kulturnih dela. Na promociji ovog izdanja govorili su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Slavica Solomun, arhivski savetnik Državnog arhiva Srbije, Nataša Milošević Dulić i dr Dragana Miloradović, u ime grupe autora.

Vodič, Arhiv Požarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Nakon predstavljanja knjige, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević govorila je o zbirci umetničkih dela i predmeta Miodraga Markovića, namesnika kulture i dobročinstva.
Pogledajte nekoliko fotografija sa promocije knjige u Požarevcu.
Pogledajte poster za promociju knjige.
Pogledajte TV-prilog SAT TV Požarevac.

 


NAJAVA DOGAĐAJA – PROMOCIJA SEDAMNAESTOG IZDANjA IZ EDICIJE „POSEBNA IZDANjA“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC „VODIČ KROZ LIČNE FONDOVE I ZBIRKE I ZBIRKE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“

Arhiv Pozarevac


OTVORENA IZLOŽBA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U KULTURNOM CENTRU SRBIJE „IVO ANDRIĆ“
U PEKINGU
U Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu, 2. septembra 2023. godine, otvorena je izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Filmovi koje smo voleli, 1947-1980“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Povod za izložbu je 110 godina srpskog filma, 100 godina jugoslovenske kinematografije i 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića. Ovo je prvi put da Kulturni centar Srbije u Pekingu organizuje jednu izložbu.

Peking, Arhiv Požarevac

Izložbu u Kulturnom centru Srbije u Pekingu svečano je otvorila ambasadorka Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Nj.E. Maja Stefanović, a zvanicama su se obratile direktorka Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu Tatjana Soldat i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.


Peking, Arhiv Požarevac

Peking, Arhiv Požarevac

Peking, Arhiv Požarevac

Autorke izložbe i kataloga dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović nastojale su da, osim kineskoj publici najpoznatijih filmova „Valter brani Sarajevo“ i „Most“, posetiocima prikažu i poster prvog Batinog filma „Pesma sa Kumbare“ i postere brojnih drugih ostvarenja u kojima je igrao „Tri“, „Vlak bez voznog reda“, „Kozara“, „Diverzanti“, „Breza“..., zatim, postere jugoslovenskog kandidata za Oskara i dobitnika Gran-pri u Kanu 1967. godine filma „Skupljači perja“, čuvenog predstavnika crnog talasa „Kad budem mrtav i beo“ i postere partizanskih filmova „Bitka na Neretvi“, „Devojački most“, „Bombaši“ i dr.


Peking, Arhiv POžarevac

Peking, Arhiv POžarevac

 

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su ambasadorka Republike Srbije u NR Kini Nj.E. Maja Stefanović, ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini Nj.E. Siniša Berjan, izaslanik odbrane MO RS u NR Kini kbb Slobodan Novaković, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Kulturnih centara Japana i Rumunije, nekadašnji ambasador NR Kine u Republici Srbiji Li Man Čang, profesorka na Univerzitetu za film u Pekingu Sun Hongyun, predstavnici Kineske Kinoteke, predstavnici kineskih državnih kompanija „China construction“, „CRBC“, „Yihai“, predstavnici kineskih medijskih kuća CCTV, CGNT, CICN, Guangming ribao, diplomatskog magazina Lokwee i drugi ugledni gosti. Izložba u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu biće otvorena za posetioce do 30. septembra 2023. godine.

Pogledajte video-prilog sa otvaranja izložbe u Pekingu.
Pogledajte poster izložbe Peking.
Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe u Pekingu.
Više o otvaranju izložbe u Pekingu pogledajte ovde.


NAJAVA DOGAĐAJA – IZLOŽBA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U KULTURNOM CENTRU SRBIJE "IVO ANDRIĆ" U PEKINGU, POD POKROVITELjSTVOM MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE

Arhiv Pozarevac


OBELEŽEN JUBILEJ – 75 GODINA POSTOJANJA I RADA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Svečanim prijemom i akademijom u svečanim salonima Skupštine Grada Požarevca, 30. juna 2023. obeleženo je 75 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva Požarevac. Brojnim zvanicama i gostima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske obratili su se gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Jubilej 75 godina IAP

Jubilej 75 godina IAP

Gradonačelnik Saša Pavlović ukazao je na značaj izuzetnih rezultata Istorijskog arhiva Požarevac, koji predstavlja ponos Grada, i podsetio na izložbe, izdavačku delatnost, promocije, predavanja i saradnju Arhiva sa renomiranim institucijama u zemlji i inostranstvu. Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić govorio je o značaju arhiva i arhivistike za svaku državu, narod, pojedinca, naglasivši da pamćenje čuvano u istorijskim arhivima ima neizmernu snagu, čiji je značajan deo Istorijski arhiv Požarevac.

Jubilej 75 godina IAP

Jubilej 75 godina IAP

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić istakla je da „svi mi i oni koji dolaze posle nas, ukorenjuju smisao sopstvenog života i života naše zajednice na kulturnom identitetu koji traje vekovima. Korene sećanja, koje kroz arhivsku građu svakodnevno prikupljamo, obrađujemo i čuvamo, i o kojima svedočimo izlazeći istinama na svetlo naših dana, svedočimo i o teškim danima naše istorije i o slavnim događajima koji su ugrađeni u identitet naše državnosti“.

Jubilej 75 godina IAP

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva prosvete, Braničevskog upravnog okruga, Grada Požarevca, Opština Veliko Gradište i Malo Crniće, Eparhije Braničevske SPC, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Istorijskog instituta SANU Beograd, Instituta za noviju istoriju Srbije,  Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa u Beogradu, Međunarodnog centra za arhivska istraživanja ICARUS Hrvatska i EURBICA, Državnog arhiva Srbije, Državnog arhiva Bosne i Hercegovine, Državnog arhiva Severne Makedonije, Arhiva Jugoslavije, Vojnog arhiva, Narodne biblioteke Srbije, Arhiva Vojvodine, direktori arhiva i muzeja u Srbiji sa saradnicima, direktori javnih preduzeća, javnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, privrednih organizacija, mediji i drugi gosti.

Jubilej 75 goduna IAP

Jubilej 75 goduna IAP

U čast jubileja, Istorijski arhiv Požarevac publikovao je posebno izdanje „Bibliografija časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“, brošuru „Ekspresije prošlosti – kalendar kroz arhivalije meseca“, reklamno-propagandni flajer „Fond Stara i retka knjiga 1752-1864“ i set arhivskih fotografija sa kalendarom „Putujte sa nama kroz vreme – mi čuvamo istoriju – 75 godina sa vama“.
Više o događaju pročitajte ovde.
Pogledajte fotografije sa svečanosti.
Pogledajte tv-prilog SAT TV Požarevac.  

 

Arhiva vesti

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

OSNOVNE INFORMACIJE I DELATNOST ARHIVA

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je, kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine, od strane tadašnjeg Gradskog narodnog odbora Požarevac, a sadašnjeg sledbenika – Grada Požarevca. Potom su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga, čiji su današnji sledbenici Opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Golubac, Veliko Gradište i Malo Crniće. Dakle, mesna nadležnost Istorijskog arhiva Požarevac danas obuhvata teritorije Grada Požarevca i opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće.

Istorijski arhiv Požarevac (dalje: Arhiv) je moderna, efikasna i otvorena ustanova kulture, koja ima za zadatak, da primenom najviših standarda, na najadekvatniji način, evidentira, preuzima, sređuje, obrađuje, izučava i štiti arhivsku građu koja se u njemu čuva, kao i da omogući njeno nesmetano korišćenje i objavljivanje.
Delatnost Arhiva razvrstava se prema jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti u oblasti rada institucija kulture – 90.01 delatnost biblioteka i arhiva.

Arhiv je nadležan za zaštitu arhivske građe svih pravnih subjekata koji nisu republički organi i organizacije a delatnost obavljaju na teritoriji Braničevskog upravnog okruga. Arhiv u svom radu sprovodi poslove vezane za brigu o zaštiti arhivske građe kako kod imalaca tako i kod stvaralaca građe, podižući svest o značaju arhivske građe za istoriju Grada Požarevca, opštine Braničevskog upravnog okruga i regiona. Arhiv u svom svakodnevnom radu koristi savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama i medijskim kućama, kao i putem izložbi, izdavačke delatnosti, promocijama i predavanjima, Arhiv široj javnosti pruža informacije o kulturno-istorijskoj baštini koja se u njemu čuva. U skladu sa tim Arhiv:
• vodi evidencije o arhivskoj građi i stvaraocima i imaocima arhivske građe;
• obavlja stručni nadzor nad klasifikacijom, odabiranjem, arhiviranjem, čuvanjem, stručnim održavanjem i zaštitom arhivske građe, kod stvaralaca i imalaca dokumentarnog materijala;
• daje saglasnost na liste kategorija dokumentarnog materijala sa rokovima čuvanja koje donose organi, preduzeća i ustanove;
• obavlja stručni nadzor nad izdvajanjem bezvrednog dokumentarnog materijala koji se nalazi kod stvaralaca i imalaca, radi uništenja;
• nalaže preduzimanje mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka u pogledu zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala; 
• preuzima arhivsku građu u skladu sa zakonom iz oblasti uprave, kao i arhivsku građu ugašenih privrednih subjekata;
• preuzima, sređuje, obrađuje, izrađuje informativna sredstva o arhivskoj građi, čuva i održava arhivsku građu;
• obavlja preventivnu zaštitu arhivske građe iz svojih fondova;
• obavlja istraživanja radi stvaranja celine arhivskog fonda;
• prikuplja arhivsku građu u privatnom vlasništvu otkupom, poklonom, ili deponovanjem i obogaćuje fondove i zbirke spisima, fotografijama, razglednicama, neobjavljenim rukopisima, digitalizovanim ličnim kolekcijama i drugim dokumentacionim materijalom istaknutih porodica i pojedinaca;
• obezbeđuje jednake uslove za sve korisnike građe i kontinuirano unapređuje modele pristupa građi koji odgovaraju potrebama (svih) korisnika;
• izdaje arhivsku građu na korišćenje u službene svrhe, za naučno istraživanje i potrebe publikovanja, televizijske i filmske produkcije, nastave, za izložbe, za ostvarivanje ili zaštitu ličnih prava i drugo, u skladu sa propisima i normativnim aktima Arhiva;
• na zahtev korisnika daje podatke, overene kopije dokumenata i uverenja;
• otvoren je za potrebe, interesovanja, sugestije korisnika, zaposlenih, šire zajednice, u okviru vršenja osnovne delatnosti - zaštite arhivske građe i obezbeđivanju javnosti pristupa građi;
• obavlja kulturno-prosvetnu delatnost, prezentuje javnosti kulturna dobra iz fondova i zbirki putem izložbi, radi podsticanja interesovanja i izgrađivanja svesti najšire javnosti o značaju arhivske građe kao kulturnog dobra i značaju arhivske delatnosti uopšte;
• obavlja izdavačku delatnost objavljivanjem stručnih i naučnih, štampanih i elektronskih publikacija kao i video, audio i multimedijalnih izdanja;
• realizuje obrazovne aktivnosti kroz javna vođenja, predavanja, radionice, publikacije i druge informativno-obrazovne aktivnosti;
• inicira formalno i neformalno obrazovanje kroz širok spektar aktivnosti, putem dostupnosti tačnih informacija i adekvatnu preglednost građe;
• aktivno primenjuje nove tehnologije u zaštiti, pristupu građi i njenoj promociji, priređivanjem elektronskih kataloga, web prezentacijama, i sl. u skladu sa potrebama savremenog društva;
• sarađuje sa domaćim i stranim arhivima u cilju promovisanja i razvoja arhivske delatnosti razmenom reprodukovane arhivske građe, razmenom arhivskih stručnjaka, stručne literature i iskustava, organizovanjem stručnih i naučnih savetovanja, priređivanjem raznih vrsta manifestacija, te organizovanjem i realizacijom zajedničkih projekata.
• organizuje propagandnu delatnost putem štampanih i elektronskih medija i drugih promotivnih aktivnosti;
• stara se o korišćenju kulturnih dobara u svrhe određene zakonom;
• organizuje stručna i naučna predavanja, konferencije, okrugle stolove, prezentacije, video projekcije i performanse;
• stara se o redovnom stručnom obrazovanju zaposlenih;
• sačinjava plan zaštite u vanrednim okolnostima;
• obavlja i druge poslove u cilju zaštite arhivskog nasleđa u skladu sa zakonom.

U objektu arhivskog depoa smešteno je i trajno se čuva 646 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.200 m/1 građe (koja obuhvata vremenski period od 18. do 21. veka), zatim, smeštena je specijalizovana arhivska biblioteka zatvorenog tipa, koja raspolaže bogatim i raznovrsnim knjižnim fondom od oko 10.000 bibliotečkih jedinica. Takođe, ovde su smeštene i mikrofilmska i digitalna biblioteka crkvenih matičnih knjiga, digitalna biblioteka zemljišnih knjiga i pojedinih arhivskih fondova i zbirki. Zbirka mikrofilmova sadrži oko 500.000 mikrofilmskih snimaka originala i diazo kopija, dok zbirka digitalizovane arhivske građe sadrži oko milion digitalnih zapisa.

 

Organizacioni delovi Arhiva su odseci i grupa poslova, i to:

* Odsek zaštite arhivske građe, rad sa korisnicima i istraživačima i arhivska biblioteka;
* Odsek za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost;

* Odsek za tehničku zaštitu, mikrofilmovanje i digitalizaciju arhivske građe i

* Grupa za opšte poslove.

 

 

Istorijski arhiv Požarevac u svom dvorišnom kompleksu arhivskog depoa „Stara kasarna – paviljon 4“, od 2017. godine, ima stalnu izložbenu postavku na otvorenom, koja je dostupna zainteresovanim posetiocima tokom godine i deo je turističke ponude grada Požarevca.

Arhiv ima i svoj časopis Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac (od 2012. godine - ), kategorije M51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja - kategorisan je 2021. godine, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog arhivskog saveta (ICA) sa sedištem u Parizu/Francuska od 2010. godine.

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog instituta za arhivska istraživanja sa sedištem u Beču/Austrija od 2017. godine.

Stručna zaposlena lica Istorijskog arhiva Požarevac su članovi Arhivističkog društva Srbije sa sedištem u Beogradu/Srbija.

 

STATUT

STATUT U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

INFORMATOR O RADU

 

Informator o radu Istorijskog arhiva Požarevac dostupan je u okviru Jedinstvenog Informacionog sistema na sajtu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR

 

UPRAVNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Vuk Simonović iz Požarevca, predsednik
2. Katarina Serafinović iz Petke, zamenica predsednika,
3. Aleksandra Maksić iz Požarevca, članica,
4. Anđela Dragić iz Kostolca, članica,
5. Mirjana Stepanović iz Požarevca, članica i
6. Jasmina Živković iz Požarevca, članica,
7. Vladan Stokić, iz Trnjana, član.


NADZORNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Jelena Nikolić iz Požarevca, predsednik,
2. Nikola Živković iz Požarevca, član i
3. Goran Mitić iz Velikog Crnića, član.

PLANOVI I IZVEŠTAJI
SARADNJA-PROTOKOLI

 

   
IAP Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Kriminalističko-policijskog univerziteta Beograd i Istorijskog arhiva Požarevac, Rektorat Kriminalističko-policijskog univerziteta, Beograd, 15. april 2021.
IAP Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog instituta Beograd i Istorijskog arhiva Požarevac, Vlada Republike Srbije, Beograd, 4. mart 2021.
IAP I Severna Makedonija Memorandum o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Državnog arhiva Republike Severne Makedonije – Odeljenje u Skoplju, Državni arhiv Republike Severne Makedonije, Skoplje, 3. jun 2019.
IAP I IIAS Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i IIAS u Trstu/Italija i MIAS Univerziteta u Mariboru/Slovenija, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 12. mart 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske u Banjaluci/Republika Srpska, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 28. septembar 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Zgodovinskog arhiva Ptuj/Slovenija, Arhiv Srbije, Beograd, 14. decembar 2011.
IAP i Megatrend Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta, Istorijski arhiv Požarevac, Požarevac, 29. oktobar 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske, Dvor Eparhije Braničevske, Požarevac, 15. oktobar 2010.

 

KOLEKTIV

 

Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Istorijskom arhivu Požarevac je 11, i jedan zaposleni na određeno vreme.

 

DIREKTOR:
Dr Jasmina Nikolić

 

RUKOVODILAC FINANSIJSKO-RAČUNOVODSTVENIH POSLOVA:
Dragana Jovanović

 

POMOĆNIK DIREKTORA ZA ARHIVSKU OBLAST:
Mirjana Stepanović

 

ODSEK ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE, RAD SA KORISNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA I ARHIVSKA BIBLIOTEKA:
Dr Jasmina Živković
Slobodanka Cvetković
Goran Mitić
Vesna DŽanić

 

ODSEK ZA SREĐIVANJE I OBRADU ARHIVSKE GRAĐE, KULTURNO-PROSVETNU, OBRAZOVNU, IZDAVAČKU, IZLOŽBENU I INFORMATIVNO-PROPAGANDNU DELATNOST:
Dr Dragana Miloradović
Nataša Milošević Dulić
Milan Stanković, Msr
Dragica Deljanin


PRIZNANJA, NAGRADE

 

 

   Istorijski arhiv Požarevac je dobitnik priznanja i nagrada:

 • - Zahvalnica Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, na ostvarenoj uspešnoj saradnji - povodom 20 godina postojanja i rada Muzeja, Petrovac na Mlavi, 2019.

 • - Zahvalnica i srebrnjak OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Požarevac za značajne doprinose u radu škole - povodom 80 godina od osnivanja i rada škole, Centar za kulturu, Požarevac, 16. decembar 2019.

 • - Arhipastirska Gramata Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog Gospodina Gospodina dr Ignatija za pokazanu delotvornu ljubav prema Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Požarevcu i dugogodišnju saradnju na očuvanju crkveno-kulturnih vrednosti, Eparhija braničevska, Požarevac, 26. jul 2019.

 • - Zahvalnica Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd, 6. februar 2017.
 • - Zahvalnica Grada Požarevca za saradnju i doprinos na ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja, Požarevac, 12. novembar 2015.

  - Povelja Grada Požarevca i Opštine Veliko Gradište za pomoć i doprinos obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga i Braničeva 1915-2015, Požarevac, 7. oktobar 2015.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za učešće u zajedničkim projektima od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u 2014. godini, Beograd, 23. januar 2015.

  - Zahvalnica Arhiva Republike Srpske u Banjaluci za saradnju na očuvanju i zaštiti arhivske građe i istorijskog pamćenja, Banjaluka/Republika Srpska/Bosna i Hercegovina, 19. april 2013.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za uspešnu i plodotvornu saradnju u 2012. godini, Beograd, 24. januar 2013.

  - Zlatna arhiva Fonda Aleksandra Arnautovića – Arhiv Srbije, za nemerljiv doprinos očuvanju dragocene srpske baštine, Beograd, 14. decembar 2011.

  - Zahvalnica Centra za obuku kopnene vojske Vojske Srbije za iskazanu saradnju, pomoć i privrženost Vojsci Srbije, Požarevac, 16. novembar 2010.

  - Zahvalnica Istorijskog arhiva Kraljevo za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske struke i afirmaciju kulturnog stvaralaštva, Kraljevo, 2010.ZGRADA ARHIVA

Upravnici i direktori

1. Dr Igor Pletnjev
2. Todor Ilić
3. Vojislav Živković
4. Lazar Dimović
5. Tihomir Nikolić
6. Radmila Dinić
7. Nadežda Krečov
8. Vlastimir Radivojević
9. Vladimir Božinović
10. Nadežda Krečov
11. Jovanka Nikolić
12. Predrag Jevremović
13. Vukadin Josić
14. Živorad Sarafinović
15. Dr Jasmina Nikolić - Biografija

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-

 

 

 

______________________________

Digitalizovana izdanja IAP