ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

NOVO IZDANjE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – VODIČ KROZ LIČNE FONDOVE I ZBIRKE I ZBIRKE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Istorijski arhiv Požarevac ima čast da Vas obavesti da je iz štampe izašlo novo izdanje našeg Arhiva - „Vodič kroz lične fondove i zbirke i zbirke Istorijskog arhiva Požarevac“, autora Nataše Milošević Dulić, dr Dragane Miloradović, Slobodanke Cvetković, Gorana Mitića, Vesne Džanić i Dragane Jovanović. Publikacija predstavlja nastavak objavljivanja knjiga u ediciji „Posebna izdanja“ Istorijskog arhiva Požarevac.

vodic IAP

Arhivska građa 32 lična fonda i zbirki i 11 zbirki Istorijskog arhiva Požarevac nastala je u različitim vremenskim periodima (od 1791. godine do današnjih dana), njeni tvorci bavili su se različitim zanimanjima i uticali na sredinu u kojoj su živeli i radili. Podaci dati u ovoj publikaciji predstavljaju dragocen izvor informacija i podsticaj za korišćenje ove arhivske građe u različitim istraživanjima. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

 

IZLOŽBOM ALBUMA PORODIČNIH FOTOGRAFIJA ZAVRŠENA TREĆA VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Vaspitno-obrazovna aktivnost „Podelite sa nama sećanje na sopstvenu prošlost – hajde da pravimo porodični album“ iz ciklusa „Avantura u Arhivu“ Istorijskog arhiva Požarevac, završena je izložbom albuma porodičnih fotografija dece prvog razreda koja su učestvovala u projektu. Izložba je otvorena povodom obeležavanja Dana Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, 16. decembra 2022.

Avantura u Arhivu

 

NOVI ZBORNIK DOKUMENATA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC PRED VAMA
Povodom obeležavanja sto godina od izgradnje pruge Požarevac – Mala Krsna i Mala Krsna – Topčider, Istorijski arhiv Požarevac objavio je deveti zbornik dokumenata u okviru edicije „Zbornici dokumenata“, pod nazivom „Razvoj saobraćajne službe Požarevačke železnice u Dunavskoj banovini, 1929-1941 – odabrana dokumenta“. Zbornik priređene arhivske građe donosi 63 izvorna dokumenta o razvoju saobraćajne službe Požarevačke železnice u vremenskom periodu od 1929. do 1941. godine, koji se čuvaju u fondovima Arhiva Jugoslavije, Arhiva Vojvodine, Železničkog muzeja u sastavu „Železnice Srbije“ ad u Beogradu i Istorijskog arhiva Požarevac.

Ybornik 9, Arhiv Požarevac

Zbornik odabranih dokumenata priredili su Mirjana Stepanović, Milan Stanković, msr. i Dragana Jovanović, arhivski poslenici iz Istorijskog arhiva Požarevac. Programska aktivnost publikovanja zbornika arhivskih dokumenata, realizuje se u okviru višegodišnjeg projekta publikovanja arhivske građe o Požarevcu i Braničevskom regionu, koja se nalazi u drugim arhivskim i muzejskim institucijama u zemlji, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

 

PREDSTAVLjENA NAUČNA MONOGRAFIJA „OSVAJANjE SFERE JAVNOG ŽIVOTA – ULOGA ŽENA U DRUŠTVENOM I KULTURNOM ŽIVOTU POŽAREVCA KRAJEM 19. I POČETKOM 20. VEKA“ AUTORKE DR DRAGANE MILORADOVIĆ, ARHIVSKOG SAVETNIKA
U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, 2. decembra 2022. predstavljena je naučna monografija „Osvajanje sfere javnog života - uloga žena u društvenom i kulturnom životu Požarevca krajem 19. i početkom 20. veka“, autorke dr Dragane Miloradović, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac.

Arhiv Požarevac
Arhiv Požarevac

Naučnu monografiju koja pruža uvid u razvoj Požarevca i njegove promene kroz svakodnevni život koje su oblikovale žene, a koja je autorkina doktorska disertacija odbranjena na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, predstavile su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, prof. dr Senka Kovač i prof. dr Danijela Velimirović, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koje su i recenzenti izdanja, i autorka dela dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik iz Istorijskog arhiva Požarevac.
Pogledajte nekoliko fotografija sa promocije u Požarevcu.
Pogledajte poster promocije.
Pogledajte TV prilog SAT TV Požarevac.

 

NAJAVA DOGAĐAJA - PROMOCIJA NAUČNE MONOGRAFIJE IZ EDICIJE „POSEBNA IZDANjA“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – OSVAJANjE JAVNE SFERE ŽIVOTA – ULOGA ŽENA U DRUŠTVENOM I KULTURNOM ŽIVOTU POŽAREVCA KRAJEM 19. I POČETKOM 20. VEKA, AUTORKE DR DRAGANE MILORADOVIĆ

Uloga zene u drustvenom i kulturnom zivotu...

 

VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST „PODELITE SA NAMA SEĆANjE NA SOPSTVENU PROŠLOST – HAJDE DA PRAVIMO PORODIČNI ALBUM“ IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC REALIZOVANA U OSNOVNOJ ŠKOLI „KRALj ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU
Nastavljena je saradnja Istorijskog arhiva Požarevac i Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu. Učenici prvog razreda, zajedno sa učiteljima razredne nastave i arhivistima, realizovali su radionicu sa edukativnim sadržajem „Podelite sa nama sećanje na sopstvenu prošlost – Hajde da pravimo porodični album“, u Osnovoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“, u periodu od 21. do 25. novembra 2022. Dvadeset prvaka je ozbiljno shvatilo zadatak i uz pomoć roditelja pribavilo veoma stare porodične fotografije koje su poslužile za izradu sopstvenih arhiva fotografija.

Avantura u arhivu

Avantura u Arhivu IAP

Vaspitno-obrazovnu aktivnost „Podelite sa nama sećanje na sopstvenu prošlost – Hajde da pravimo porodični album“ iz ciklusa „Avantura u Arhivu“ Istorijskog arhiva Požarevac, autorke projekta dr Jasmine Nikolić, realizovali su arhivski poslenici dr Dragana Miloradović, Mirjana Stepanović, Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, Dragana Jovanović iz Istorijskog arhiva Požarevac, učenici prvog razreda i učitelji razredne nastave Nataša Nikolić Gajić, Violeta Šaler, Ana Mitrović, Vesna Cvetković, Aleksandra Milošević i Mirjana Borojević iz Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu. Albumi porodičnih fotografija biće izloženi na izložbi povodom obeležavanja Dana Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“, 16. decembra 2022.  
Pogledajte poster „Avantura u Arhivu 3“.
Pogledajte nekoliko fotografija „Avantura u Arhivu 3“.
Pogledajte tv-prilog SAT TV Požarevac

 

NAJAVA – VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST „SAČUVAJMO SEĆANJE NA SOPSTVENU PROŠLOST – HAJDE DA PRAVIMO PORODIČNI ALBUM“ IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZUJE SE U OSNOVNOJ ŠKOLI „KRALJ ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU

Avantura u Arhivu, Arhiv Poyarevac

 

DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC DR JASMINA NIKOLIĆ U TV-PRILOGU „BOGATI SADRŽAJI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“, IZ PROJEKTA „SVA ČETIRI GODIŠNjA DOBA“ REGIONALNE TELEVIZIJE „SAT TV“ POŽAREVAC

dr Jasmina Nikolic

Projekat Regionalne televizije SAT TV Požarevac podržao je Grad Požarevac, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini. TV-prilog „Bogati sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac“ možete pogledati na YouTube kanalu „SAT TV“ Požarevac, kao i na našoj stranici Arhiv u medijima.

NOVA PUBLIKACIJA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC PRED VAMA
Istorijski arhiv Požarevac objavljuje trinaestu publikaciju u okviru edicije „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo 1839-1918 – Analitički inventar 8 (1864-1866)“. Cilj objavljivanja publikacija ovakve vrste jeste informisanje naučne, kulturne i šire javnosti o arhivskoj građi koju poseduje Arhiv, ali one imaju i funkciju zaštite od nestajanja ili ugrožavanja osobenosti dokumenta kao kulturnog dobra.

Analitički inventar 13

Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr. iz Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost Istorijskog arhiva Požarevac. Publikacija u elektronskom obliku dostupna je na strani Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi i Digitalizovana izdanja Istorijskog arhiva Požarevac.

ODRŽAN RADNI SASTANAK TIMA ZA REALIZACIJU AKTIVNOSTI IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“, POD NAZIVOM „PODELITE SA NAMA SEĆANjE NA SOPSTVENU PROŠLOST – HAJDE DA PRAVIMO PORODIČNI ALBUM“
U Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, 14. novembra 2022, održan je radni sastanak dela tima za realizaciju vaspitno-obrazovne aktivnosti iz ciklusa „Avantura u Arhivu“ Istorijskog arhiva Požarevac, pod nazivom „Podelite sa nama sećanje na sopstvenu prošlost – Hajde da pravimo porodični album“. Projekat se realizuje u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Avantura u arhivu

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i autorka projekta „Avantura u Arhivu“ i direktor Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ Goran Seger, sastali su se sa članovima tima dr Draganom Miloradović, Natašom Milošević Dulić, Natašom Nikolić Gajić i Violetom Šaler, radi utvrđivanja načina i dinamike realizacije ove aktivnosti vaspitno-obrazovne delatnosti Arhiva.

JEDANAESTI BROJ VRHUNSKOG ČASOPISA NACIONALNOG ZNAČAJA „ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ PRED VAMA
Jedanaest godina redovnog izlaženja našeg časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ (M51) i uspešnog promovisanja arhivističke teorije, prakse i postulata društvenih i humanističkih nauka, je lep kontinuitet i činjenica koja potvrđuje naš izuzetan doprinos očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa i identiteta. Časopis izlazi godišnje, a njegovo publikovanje od osnivanja do današnjih dana omogućava Grad Požarevac.

Casopis Zapisi

Najnoviji, jedanaesti, broj časopisa, koji je okupio 27 autora iz 21 institucije iz Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i Ruske Federacije, predstavlja dvadeset priloga iz oblasti arhivistike i istoriografije. Takođe, donosi i sedam priloga o održanim međunarodnim konferencijama, novoobjavljenim publikacijama i realizovanim aktivnostima ustanova kulture. Svi brojevi časopisa Zapisi dostupni su i u elektronskom obliku na našoj strani Izdavačka delatnost i Digitalizovana izdanja Istorijskog arhiva Požarevac

ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC I PREDŠKOLSKA USTANOVA „LjUBICA VREBALOV“ POŽAREVAC U REALIZACIJI PROJEKTA „DAME I GOSPODA“ KOJI SU INICIRALA DECA
Prethodna poseta dece iz vrtića „Bambi“, u okviru manifestacije „Dečija nedelja“, inicirala je početak realizacije projekta „Dame i gospoda“ Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca. Tako je usledila poseta tridesetak predškolaca iz vrtića „Bambi“ Istorijskom arhivu Požarevac, 28. oktobra 2022. Uz razgledanje stalnih izložbi „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“ i „Požarevac na starim fotografijama“, deca su postavljala brojna pitanja o životu u starom Požarevcu, na koje im je odgovarala dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik i autor izložbi.

DAme i gospoda, Arhiv Poyarevac

Pogledajte nekoliko fotografija.

Arhiva vesti

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

OSNOVNE INFORMACIJE I DELATNOST ARHIVA

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je, kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine, od strane tadašnjeg Gradskog narodnog odbora Požarevac, a sadašnjeg sledbenika – Grada Požarevca. Potom su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga, čiji su današnji sledbenici Opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Golubac, Veliko Gradište i Malo Crniće. Dakle, mesna nadležnost Istorijskog arhiva Požarevac danas obuhvata teritorije Grada Požarevca i opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće.

Istorijski arhiv Požarevac (dalje: Arhiv) je moderna, efikasna i otvorena ustanova kulture, koja ima za zadatak, da primenom najviših standarda, na najadekvatniji način, evidentira, preuzima, sređuje, obrađuje, izučava i štiti arhivsku građu koja se u njemu čuva, kao i da omogući njeno nesmetano korišćenje i objavljivanje.
Delatnost Arhiva razvrstava se prema jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti u oblasti rada institucija kulture – 90.01 delatnost biblioteka i arhiva.

Arhiv je nadležan za zaštitu arhivske građe svih pravnih subjekata koji nisu republički organi i organizacije a delatnost obavljaju na teritoriji Braničevskog upravnog okruga. Arhiv u svom radu sprovodi poslove vezane za brigu o zaštiti arhivske građe kako kod imalaca tako i kod stvaralaca građe, podižući svest o značaju arhivske građe za istoriju Grada Požarevca, opštine Braničevskog upravnog okruga i regiona. Arhiv u svom svakodnevnom radu koristi savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama i medijskim kućama, kao i putem izložbi, izdavačke delatnosti, promocijama i predavanjima, Arhiv široj javnosti pruža informacije o kulturno-istorijskoj baštini koja se u njemu čuva. U skladu sa tim Arhiv:
• vodi evidencije o arhivskoj građi i stvaraocima i imaocima arhivske građe;
• obavlja stručni nadzor nad klasifikacijom, odabiranjem, arhiviranjem, čuvanjem, stručnim održavanjem i zaštitom arhivske građe, kod stvaralaca i imalaca dokumentarnog materijala;
• daje saglasnost na liste kategorija dokumentarnog materijala sa rokovima čuvanja koje donose organi, preduzeća i ustanove;
• obavlja stručni nadzor nad izdvajanjem bezvrednog dokumentarnog materijala koji se nalazi kod stvaralaca i imalaca, radi uništenja;
• nalaže preduzimanje mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka u pogledu zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala; 
• preuzima arhivsku građu u skladu sa zakonom iz oblasti uprave, kao i arhivsku građu ugašenih privrednih subjekata;
• preuzima, sređuje, obrađuje, izrađuje informativna sredstva o arhivskoj građi, čuva i održava arhivsku građu;
• obavlja preventivnu zaštitu arhivske građe iz svojih fondova;
• obavlja istraživanja radi stvaranja celine arhivskog fonda;
• prikuplja arhivsku građu u privatnom vlasništvu otkupom, poklonom, ili deponovanjem i obogaćuje fondove i zbirke spisima, fotografijama, razglednicama, neobjavljenim rukopisima, digitalizovanim ličnim kolekcijama i drugim dokumentacionim materijalom istaknutih porodica i pojedinaca;
• obezbeđuje jednake uslove za sve korisnike građe i kontinuirano unapređuje modele pristupa građi koji odgovaraju potrebama (svih) korisnika;
• izdaje arhivsku građu na korišćenje u službene svrhe, za naučno istraživanje i potrebe publikovanja, televizijske i filmske produkcije, nastave, za izložbe, za ostvarivanje ili zaštitu ličnih prava i drugo, u skladu sa propisima i normativnim aktima Arhiva;
• na zahtev korisnika daje podatke, overene kopije dokumenata i uverenja;
• otvoren je za potrebe, interesovanja, sugestije korisnika, zaposlenih, šire zajednice, u okviru vršenja osnovne delatnosti - zaštite arhivske građe i obezbeđivanju javnosti pristupa građi;
• obavlja kulturno-prosvetnu delatnost, prezentuje javnosti kulturna dobra iz fondova i zbirki putem izložbi, radi podsticanja interesovanja i izgrađivanja svesti najšire javnosti o značaju arhivske građe kao kulturnog dobra i značaju arhivske delatnosti uopšte;
• obavlja izdavačku delatnost objavljivanjem stručnih i naučnih, štampanih i elektronskih publikacija kao i video, audio i multimedijalnih izdanja;
• realizuje obrazovne aktivnosti kroz javna vođenja, predavanja, radionice, publikacije i druge informativno-obrazovne aktivnosti;
• inicira formalno i neformalno obrazovanje kroz širok spektar aktivnosti, putem dostupnosti tačnih informacija i adekvatnu preglednost građe;
• aktivno primenjuje nove tehnologije u zaštiti, pristupu građi i njenoj promociji, priređivanjem elektronskih kataloga, web prezentacijama, i sl. u skladu sa potrebama savremenog društva;
• sarađuje sa domaćim i stranim arhivima u cilju promovisanja i razvoja arhivske delatnosti razmenom reprodukovane arhivske građe, razmenom arhivskih stručnjaka, stručne literature i iskustava, organizovanjem stručnih i naučnih savetovanja, priređivanjem raznih vrsta manifestacija, te organizovanjem i realizacijom zajedničkih projekata.
• organizuje propagandnu delatnost putem štampanih i elektronskih medija i drugih promotivnih aktivnosti;
• stara se o korišćenju kulturnih dobara u svrhe određene zakonom;
• organizuje stručna i naučna predavanja, konferencije, okrugle stolove, prezentacije, video projekcije i performanse;
• stara se o redovnom stručnom obrazovanju zaposlenih;
• sačinjava plan zaštite u vanrednim okolnostima;
• obavlja i druge poslove u cilju zaštite arhivskog nasleđa u skladu sa zakonom.

U objektu arhivskog depoa smešteno je i trajno se čuva 646 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.200 m/1 građe (koja obuhvata vremenski period od 18. do 21. veka), zatim, smeštena je specijalizovana arhivska biblioteka zatvorenog tipa, koja raspolaže bogatim i raznovrsnim knjižnim fondom od oko 10.000 bibliotečkih jedinica. Takođe, ovde su smeštene i mikrofilmska i digitalna biblioteka crkvenih matičnih knjiga, digitalna biblioteka zemljišnih knjiga i pojedinih arhivskih fondova i zbirki. Zbirka mikrofilmova sadrži oko 500.000 mikrofilmskih snimaka originala i diazo kopija, dok zbirka digitalizovane arhivske građe sadrži oko milion digitalnih zapisa.

 

Organizacioni delovi Arhiva su odseci i grupa poslova, i to:

* Odsek zaštite arhivske građe, rad sa korisnicima i istraživačima i arhivska biblioteka;
* Odsek za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost;

* Odsek za tehničku zaštitu, mikrofilmovanje i digitalizaciju arhivske građe i

* Grupa za opšte poslove.

 

 

Istorijski arhiv Požarevac u svom dvorišnom kompleksu arhivskog depoa „Stara kasarna – paviljon 4“, od 2017. godine, ima stalnu izložbenu postavku na otvorenom, koja je dostupna zainteresovanim posetiocima tokom godine i deo je turističke ponude grada Požarevca.

Arhiv ima i svoj časopis Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac (od 2012. godine - ), kategorije M51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja - kategorisan je 2021. godine, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog arhivskog saveta (ICA) sa sedištem u Parizu/Francuska od 2010. godine.

Istorijski arhiv Požarevac je član Međunarodnog instituta za arhivska istraživanja sa sedištem u Beču/Austrija od 2017. godine.

Stručna zaposlena lica Istorijskog arhiva Požarevac su članovi Arhivističkog društva Srbije sa sedištem u Beogradu/Srbija.

 

STATUT

STATUT U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

INFORMATOR O RADU

 

Informator o radu Istorijskog arhiva Požarevac dostupan je u okviru Jedinstvenog Informacionog sistema na sajtu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR

 

UPRAVNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Vuk Simonović iz Požarevca, predsednik
2. Katarina Serafinović iz Petke, zamenica predsednika,
3. Aleksandra Maksić iz Požarevca, članica,
4. Anđela Dragić iz Kostolca, članica,
5. Mirjana Stepanović iz Požarevca, članica i
6. Jasmina Živković iz Požarevca, članica,
7. Vladan Stokić, iz Trnjana, član.


NADZORNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Nikola Živković iz Požarevca, predsednik,
2. Slavko Mitrović iz Požarevca, član i
3. Goran Mitić iz Velikog Crnića, član.

PLANOVI I IZVEŠTAJI
SARADNJA-PROTOKOLI

 

   
IAP Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Kriminalističko-policijskog univerziteta Beograd i Istorijskog arhiva Požarevac, Rektorat Kriminalističko-policijskog univerziteta, Beograd, 15. april 2021.
IAP Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog instituta Beograd i Istorijskog arhiva Požarevac, Vlada Republike Srbije, Beograd, 4. mart 2021.
IAP I Severna Makedonija Memorandum o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Državnog arhiva Republike Severne Makedonije – Odeljenje u Skoplju, Državni arhiv Republike Severne Makedonije, Skoplje, 3. jun 2019.
IAP I IIAS Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i IIAS u Trstu/Italija i MIAS Univerziteta u Mariboru/Slovenija, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 12. mart 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske u Banjaluci/Republika Srpska, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 28. septembar 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Zgodovinskog arhiva Ptuj/Slovenija, Arhiv Srbije, Beograd, 14. decembar 2011.
IAP i Megatrend Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta, Istorijski arhiv Požarevac, Požarevac, 29. oktobar 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske, Dvor Eparhije Braničevske, Požarevac, 15. oktobar 2010.

 

KOLEKTIV

 

Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Istorijskom arhivu Požarevac je 11, i jedan zaposleni na određeno vreme.

 

DIREKTOR:
Dr Jasmina Nikolić

 

RUKOVODILAC FINANSIJSKO-RAČUNOVODSTVENIH POSLOVA:
Dragana Jovanović

 

POMOĆNIK DIREKTORA ZA ARHIVSKU OBLAST:
Mirjana Stepanović

 

ODSEK ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE, RAD SA KORISNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA I ARHIVSKA BIBLIOTEKA:
Dr Jasmina Živković
Slobodanka Cvetković
Goran Mitić
Vesna DŽanić

 

ODSEK ZA SREĐIVANJE I OBRADU ARHIVSKE GRAĐE, KULTURNO-PROSVETNU, OBRAZOVNU, IZDAVAČKU, IZLOŽBENU I INFORMATIVNO-PROPAGANDNU DELATNOST:
Dr Dragana Miloradović
Nataša Milošević Dulić
Milan Stanković, Msr
Dragica Deljanin


PRIZNANJA, NAGRADE

 

 

   Istorijski arhiv Požarevac je dobitnik priznanja i nagrada:

 • - Zahvalnica Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, na ostvarenoj uspešnoj saradnji - povodom 20 godina postojanja i rada Muzeja, Petrovac na Mlavi, 2019.

 • - Zahvalnica i srebrnjak OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Požarevac za značajne doprinose u radu škole - povodom 80 godina od osnivanja i rada škole, Centar za kulturu, Požarevac, 16. decembar 2019.

 • - Arhipastirska Gramata Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog Gospodina Gospodina dr Ignatija za pokazanu delotvornu ljubav prema Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Požarevcu i dugogodišnju saradnju na očuvanju crkveno-kulturnih vrednosti, Eparhija braničevska, Požarevac, 26. jul 2019.

 • - Zahvalnica Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd, 6. februar 2017.
 • - Zahvalnica Grada Požarevca za saradnju i doprinos na ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja, Požarevac, 12. novembar 2015.

  - Povelja Grada Požarevca i Opštine Veliko Gradište za pomoć i doprinos obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga i Braničeva 1915-2015, Požarevac, 7. oktobar 2015.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za učešće u zajedničkim projektima od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u 2014. godini, Beograd, 23. januar 2015.

  - Zahvalnica Arhiva Republike Srpske u Banjaluci za saradnju na očuvanju i zaštiti arhivske građe i istorijskog pamćenja, Banjaluka/Republika Srpska/Bosna i Hercegovina, 19. april 2013.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za uspešnu i plodotvornu saradnju u 2012. godini, Beograd, 24. januar 2013.

  - Zlatna arhiva Fonda Aleksandra Arnautovića – Arhiv Srbije, za nemerljiv doprinos očuvanju dragocene srpske baštine, Beograd, 14. decembar 2011.

  - Zahvalnica Centra za obuku kopnene vojske Vojske Srbije za iskazanu saradnju, pomoć i privrženost Vojsci Srbije, Požarevac, 16. novembar 2010.

  - Zahvalnica Istorijskog arhiva Kraljevo za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske struke i afirmaciju kulturnog stvaralaštva, Kraljevo, 2010.ZGRADA ARHIVA

Upravnici i direktori

1. Dr Igor Pletnjev
2. Todor Ilić
3. Vojislav Živković
4. Lazar Dimović
5. Tihomir Nikolić
6. Radmila Dinić
7. Nadežda Krečov
8. Vlastimir Radivojević
9. Vladimir Božinović
10. Nadežda Krečov
11. Jovanka Nikolić
12. Predrag Jevremović
13. Vukadin Josić
14. Živorad Sarafinović
15. Dr Jasmina Nikolić - Biografija

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-

 

 

 

______________________________

Digitalizovana izdanja IAP