ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Vesti

PROMOCIJA ZBORNIKA DOKUMENATA „DELOVANjE NARODNOOSLOBODILAČKIH JEDINICA NA TERITORIJI SRBIJE I POŽAREVAČKOG OKRUGA U DRUGOM SVETSKOM RATU – ODABRANA DOKUMENTA“
Povodom obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata, Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, 21. oktobra 2021, u svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca, predstaviće zbornik dokumenata „Delovanje narodnooslobodilačkih jedinica na teritoriji Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu - odabrana dokumenta”, priređivača dr Jasmine Nikolić i dr Marijane Mraović.

ybornik 6, arhiv pozarevac

Auditorijumu će se obratiti prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, profesor Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i recenzent izdanja, dr Aleksandar Stojanović, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu i recenzent izdanja, dr Marijana Mraović, naučni saradnik i načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac. Svečanost predstavljanja knjige biće upotpunjena virtuelnom izložbom arhivskih dokumenata i fotografija iz fundusa Vojnog arhiva i Istorijskog arhiva Požarevac i oplemenjena prigodnim muzičkim numerama u izvođenju profesora Predraga Paunovića, direktora Muzičkog ateljea „Maestro“.

OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“ U NARODNOM MUZEJU U KRALjEVU
Povodom obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata i masovnog streljanja talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine, u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, 13. oktobra 2021. otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“. Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjenu predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac, realizovanu pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva, svečano je otvorio direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu prof. dr Aleksandar Rastović.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

Na otvaranju izložbe govorili su Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Grada Kraljeva zadužen za kulturne manifestacije, Darko Gučanin, direktor Narodnog muzeja Kraljevo i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Eparhije Žičke SPC, predstavnici kulturnih institucija iz Kraljeva i mediji.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

Kroz izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ posetioce su vodile autorke dr Marijana Mraović i Nataša Milošević Dulić, kao i autor muzeološkog dela postavke Dragan Jacanović. Izložba u Kraljevu realizovana je u organizaciji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva iz Kraljeva i Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja iz Požarevca. U Narodnom muzeju u Kraljevu izložba će biti otvorena do 13. novembra 2021.
Pogledajte nekoliko fotografija.

Povodom obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog
rata i masovnog streljanja talaca u oktobru 1941.godine, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 15.oktobra 2021, biće otvorena izložba ,,Kultura sećanja - ko ne pamti iznova proživljava,, Narodnog muzeja Kraljevo.

kultura secanja

Izložba dokumenata i muzejskih predmeta realizuje se u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Kraljevo i Istorijskog arhiva Kraljevo, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva. Izložba ce biti otvorena za posetioce do 8.novembra 2021.

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“ NA GOSTOVANjU U NARODNOM MUZEJU KRALjEVO
Povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata i masovnog streljanja talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine, u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, 13. oktobra 2021. biće otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjena predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac. Izložbu će otvoriti prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu.

Arhiv Poarevac

Gostovanje ove izložbe arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta u Kraljevu, realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva, u organizaciji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva iz Kraljeva. Izložba će biti otvorena za posetioce u periodu od 13. oktobra do 13. novembra 2021.

„ARHIVALIJA MESECA“ NOVA RUBRIKA NA NAŠEM SAJTU
U okviru kontinuiranog promovisanja arhivske građe kao kulturne baštine, Istorijski arhiv Požarevac 1. oktobra 2021. godine, pokreće novu programsku i kulturnu aktivnost popularizacije arhivskih dokumenata postavljanjem nove rubrike „Arhivalija meseca“ na naš sajt. Predstavljaćemo arhivalije koje su vizuelno ili sadržajno posebno zanimljive a odnose se na razne godišnjice, događaje, ličnosti, i drugo. Osim reprodukcije dokumenata, pripremaćemo i prateće tekstove koji nude kratak opis sadržaja, okolnosti nastanka dokumenta,, događaj ili proces koji dokument odražava. Namera nam je i da „Arhivalija meseca“ bude registrovana kao elektronski izvor – periodična publikacija ili novine. Verujemo da ćemo na ovaj način široj javnosti predstaviti bogatstvo fundusa Arhiva, kao i da ćemo postepeno sastaviti jedinstveni mozaik arhivalija iz naših fondova i zbirki, u slikama i rečima.

ybirka arhivalija

Aktuelna arhivalija meseca, kao i arhiva prethodnih arhivalija meseca biće dostupna na arhivpozarevac.org.rs/pocetna/
arhivalija meseca

U Istorijskom arhivu Požarevac u Požarevcu, 17. septembra 2021, održana je sednica Redakcije časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj je razmatrano, vrednovano i prihvaćeno 33 rada za objavljivanje u ovogodišnjem desetom broju časopisa, 36 autora iz 22 institucije iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Od ukupnog broja, 9 priloga obrađuje teme iz arhivistike, 11 iz istoriografije i 2 bibliografije, zatim 4 priloga obrađuje realizovane programske aktivnosti ustanova kulture, dok 7 priloga donosi prikaze dve izložbe, tri novoobjavljene publikacije, jedne međunarodne naučne konferencije i jedne stvaralačke ličnosti i njenog dela iz oblasti arhivistike.

Redakcija časopisa Zapisi

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), Nataša Milošević Dulić, tehnički urednik i sekretar redakcije (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut SANU Beograd), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković i Slobodanka Cvetković (Istorijski arhiv Požarevac).

časopis Zapisi

Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M52 – časopis nacionalnog značaja. Svi do sada objavljeni brojevi časopisa dostupni su u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/časopis Zapisi.

Arhiva vesti

Pogledajte arhivu vesti

 

Linkovi

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

 

OSNOVNE INFORMACIJE I DELATNOST ARHIVA

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je, kao Arhivsko središte, 24. aprila 1948. godine, od strane tadašnjeg Gradskog narodnog odbora Požarevac, a sadašnjeg sledbenika – Grada Požarevca. Potom su suosnivačka prava ove Ustanove prihvatili i drugi organi uprave Braničevskog okruga, čiji su današnji sledbenici Opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Golubac, Veliko Gradište i Malo Crniće.
Dakle, mesna nadležnost Istorijskog arhiva Požarevac danas obuhvata teritorije Grada Požarevca i opština Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Žabari, Veliko Gradište, Golubac i Malo Crniće. Osnovna delatnost Istorijskog arhiva Požarevac sastoji se u prethodnoj zaštiti registraturskog materijala i potpunoj zaštiti arhivske građe u registraturama Braničevskog okruga, u nastajanju, evidentiranju, utvrđivanju i odabiranju arhivske građe i izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u registraturama, u preuzimanju arhivske građe, tehničkoj zaštiti, smeštaju i čuvanju u arhivskim depoima, sređivanju, valorizaciji, obradi arhivske građe kao kulturnog dobra, u izlučivanju bezvrednog registraturskog materijala u ovoj Ustanovi, sprovođenju tehničkih i drugih mera za trajno čuvanje, održavanje i obezbeđivanje od svih oblika oštećenja i uništenja, u izlaganju, publikovanju i objavljivanju arhivske građe, davanju arhivske građe na korišćenje (u skladu sa njenom namenom), a u cilju zaštite arhivske građe kao kulturnog dobra od posebnog društvenog značaja.
U zgradi arhivskog depoa Ustanove smešteno je i trajno se čuva 530 arhivskih fondova i zbirki u količini od oko 5000 dužnih metara građe, koja obuhvata vremenski period od 18. do 20. veka, zatim oko 10000 bibliotečkih jedinica čiji su tekstovi nastali u periodu od 1650. do 2013. godine. Vršimo nadzor nad postupanjem sa registraturskim materijalom i arhivskom građom u oko 380 registratura od ukupno evidentiranih oko 800 registratura kao potencijalnih stvaralaca arhivske građe. U svim registraturama sada se nalazi oko 20 kilometara registraturskog materijala, nastalog od 1950. godine do danas.
Istorijski arhiv Požarevac nema nikakav građevinski objekat ili zemljište u svojini. Upravni (administrativni) deo ove Ustanove u kulturi smešten je u delu zgrade Narodnog muzeja Požarevac, u ulici Dr Voje Dulića 10. Arhivski depo Istorijskog arhiva smešten je u zgradi „Stara kasarna – paviljon 4.
Istorijski arhiv Požarevac obavlja delatnost zaštite registraturskog materijala i arhivske građe, poslove zaštite i korišćenja registraturskog materijala i arhivske građe. Istorijski arhiv Požarevac, pored poslova utvrđenih članom 65. Zakona o kulturnim dobrima i članom 6. Statuta Istorijskog arhiva Požarevac, vrši: - stručni nadzor nad arhiviranjem, čuvanjem, stručnim održavanjem i odabiranjem arhivske građe, kao i izlučivanjem bezvrednog registraturskog materijala, koji se nalazi van arhiva; - nalaže preduzimanje mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka u pogledu zaštite arhivske građe i registraturskog materijala; preuzima, čuva i održava arhivsku građu; - sređuje i obrađuje arhivsku građu; - objavljuje arhivsku građu; - vrši istraživanja radi stvaranja celina arhivske građe (arhivski fond);

- Arhivsku građu čine izvorni i reprodukovani pisani, štampani, crtani, kompjuterizovani, fotografisani, filmovani, mikrofilmovani, fonografisani ili na drugi način zabeleženi dokumentarni materijal od posebnog značaja za nauku i kulturu koji je nastao radom državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, političkih organizacija i njihovih organa, ustanova i drugih organizacija, verskih zajednica, kao i pojedinaca, bez obzira na to kad je i gde nastao i da li se nalazi u ustanovama zaštite ili van njih.

- Registraturski materijal čine spisi, kompjuterski, filmski ili video zapisi; slike u pokretu, tekstovi i snimci televizijskih programa, fotografski i fonografski snimci i na drugi način sastavljeni zapisi i dokumenti; knjige i kartoteke o evidenciji tih spisa, zapisi i dokumenti, tekstovi i snimci radio programa, kao i mikrofilmovi o njima, primljeni i nastali u radu državnih organa i organizacija, organa jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, ustanova, drugih organizacija i verskih zajednica dok su od značaja za njihov tekući rad ili dok iz tog materijala nije izvršeno odabiranje arhivske građe u skladu sa odredbama ovog zakona.

STATUT

STATUT U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA

 

PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI POSLOVA I RADNIH MESTA U ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC I SAGLASNOST U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDE

UPRAVNI I NADZORNI ODBOR

 

UPRAVNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Vuk Simonović iz Požarevca, predsednik
2. Katarina Serafinović iz Petke, zamenica predsednika,
3. Aleksandra Maksić iz Požarevca, članica,
4. Anđela Dragić iz Kostolca, članica,
5. Mirjana Stepanović iz Požarevca, članica i
6. Jasmina Živković iz Požarevca, članica.


NADZORNI ODBOR ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

1. Nikola Živković iz Požarevca, predsednik,
2. Slavko Mitrović iz Požarevca, član i
3. Goran Mitić iz Velikog Crnića, član.

PLANOVI I IZVEŠTAJI
SARADNJA-PROTOKOLI

 

   
IAP Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Kriminalističko-policijskog univerziteta Beograd i Istorijskog arhiva Požarevac, Rektorat Kriminalističko-policijskog univerziteta, Beograd, 15. april 2021.
IAP Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog instituta Beograd i Istorijskog arhiva Požarevac, Vlada Republike Srbije, Beograd, 4. mart 2021.
IAP I Severna Makedonija Memorandum o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Državnog arhiva Republike Severne Makedonije – Odeljenje u Skoplju, Državni arhiv Republike Severne Makedonije, Skoplje, 3. jun 2019.
IAP I IIAS Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i IIAS u Trstu/Italija i MIAS Univerziteta u Mariboru/Slovenija, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 12. mart 2013.
IAP I Arhiv Republike Srpske Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Republike Srpske u Banjaluci/Republika Srpska, Skupština Grada Požarevca, Požarevac, 28. septembar 2012.
IAP i Zgodvinski arhiv Ptuj Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Zgodovinskog arhiva Ptuj/Slovenija, Arhiv Srbije, Beograd, 14. decembar 2011.
IAP i Megatrend Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Fakulteta za poslovne studije Megatrend Univerziteta, Istorijski arhiv Požarevac, Požarevac, 29. oktobar 2010.
IAP i Eparhija Braničevska
Protokol o saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske, Dvor Eparhije Braničevske, Požarevac, 15. oktobar 2010.

 

KOLEKTIV

 

Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme u Istorijskom arhivu Požarevac je 11, i jedan zaposleni na određeno vreme.

 

DIREKTOR:
Dr Jasmina Nikolić

 

RUKOVODILAC FINANSIJSKO-RAČUNOVODSTVENIH POSLOVA:
Dragana Jovanović

 

POMOĆNIK DIREKTORA ZA ARHIVSKU OBLAST:
Mirjana Stepanović

 

ODSEK ZAŠTITE ARHIVSKE GRAĐE, RAD SA KORISNICIMA I ISTRAŽIVAČIMA I ARHIVSKA BIBLIOTEKA:
Dr Jasmina Živković
Slobodanka Cvetković
Goran Mitić
Vesna DŽanić

 

ODSEK ZA SREĐIVANJE I OBRADU ARHIVSKE GRAĐE, KULTURNO-PROSVETNU, OBRAZOVNU, IZDAVAČKU, IZLOŽBENU I INFORMATIVNO-PROPAGANDNU DELATNOST:
Dr Dragana Miloradović
Nataša Milošević Dulić
Milan Stanković, Msr
Dragica Deljanin


PRIZNANJA, NAGRADE

 

 

   Istorijski arhiv Požarevac je dobitnik priznanja i nagrada:

 • - Zahvalnica Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, na ostvarenoj uspešnoj saradnji - povodom 20 godina postojanja i rada Muzeja, Petrovac na Mlavi, 2019.

 • - Zahvalnica i srebrnjak OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Požarevac za značajne doprinose u radu škole - povodom 80 godina od osnivanja i rada škole, Centar za kulturu, Požarevac, 16. decembar 2019.

 • - Arhipastirska Gramata Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog Gospodina Gospodina dr Ignatija za pokazanu delotvornu ljubav prema Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Požarevcu i dugogodišnju saradnju na očuvanju crkveno-kulturnih vrednosti, Eparhija braničevska, Požarevac, 26. jul 2019.

 • - Zahvalnica Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, Beograd, 6. februar 2017.
 • - Zahvalnica Grada Požarevca za saradnju i doprinos na ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja, Požarevac, 12. novembar 2015.

  - Povelja Grada Požarevca i Opštine Veliko Gradište za pomoć i doprinos obeležavanja stogodišnjice odbrane Stiga i Braničeva 1915-2015, Požarevac, 7. oktobar 2015.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za učešće u zajedničkim projektima od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u 2014. godini, Beograd, 23. januar 2015.

  - Zahvalnica Arhiva Republike Srpske u Banjaluci za saradnju na očuvanju i zaštiti arhivske građe i istorijskog pamćenja, Banjaluka/Republika Srpska/Bosna i Hercegovina, 19. april 2013.

  - Zahvalnica Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije za uspešnu i plodotvornu saradnju u 2012. godini, Beograd, 24. januar 2013.

  - Zlatna arhiva Fonda Aleksandra Arnautovića – Arhiv Srbije, za nemerljiv doprinos očuvanju dragocene srpske baštine, Beograd, 14. decembar 2011.

  - Zahvalnica Centra za obuku kopnene vojske Vojske Srbije za iskazanu saradnju, pomoć i privrženost Vojsci Srbije, Požarevac, 16. novembar 2010.

  - Zahvalnica Istorijskog arhiva Kraljevo za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske struke i afirmaciju kulturnog stvaralaštva, Kraljevo, 2010.ZGRADA ARHIVA

Upravnici i direktori

1. Dr Igor Pletnjev
2. Todor Ilić
3. Vojislav Živković
4. Lazar Dimović
5. Tihomir Nikolić
6. Radmila Dinić
7. Nadežda Krečov
8. Vlastimir Radivojević
9. Vladimir Božinović
10. Nadežda Krečov
11. Jovanka Nikolić
12. Predrag Jevremović
13. Vukadin Josić
14. Živorad Sarafinović
15. Dr Jasmina Nikolić - Biografija

1948-1949
1949-1952
1952-1953
1953-1954
1954-1956
1956-1957
1957-1958
1958
1958-1959
1959-1963
1963-1969
1969-1996
1997-2001
2001-2003
2003-