ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2020.

 


 

OTVORENA IZLOŽBA „PLAKAT – „VIZUELNI SKANDAL“,
ODJEK STVARNOSTI I GLASNIK PROPAGANDE“
U okviru „Oktobarskih svečanosti“ Grada Kragujevca, u organizaciji Muzeja „21. oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“, otvorena je izložba Istorijskog arhiva Požarevac pod nazivom “Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande“, koju je 19. oktobra 2020, u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, svečano otvorila ministarka u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ratni plakat

Izložba je priređena povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ali i obeležavanja Dana oslobođenja Grada Kragujevca u Drugom svetskom ratu. Goste je pozdravio Nenad Karamijalković, zamenik direktora Muzeja „21. oktobar“, a na otvaranju izložbe govorila je  vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Ratni plakat

Ratni plakat

Kroz izložbenu postavku na kojoj je predstavljeno 97 plakata koji su bili distribuirani u Požarevcu tokom okupacije u Drugom svetskom ratu (1941-1944), a koji kao celina ostavljaju snažan utisak jedinstva i smisao identifikacije događaja i tokova prošlosti, goste je provela koautorka izložbe arhivski savetnik dr Dragana Miloradović.

Ratni plakat

Ratni plakat


Izložba „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande”,  autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, otvorena je u Muzeju „21. oktobar“ – Spomen – park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu, do 19. novembra 2020. 
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster izložbe.

___________________________________________________

 

 


Izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande, 1941-1944“, autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, gostuje u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u periodu od 19. oktobra do 19. novembra 2020, u okviru Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca i Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, kojom se baštini kultura sećanja na građane Kragujevca stradale u streljanjima 19, 20. i 21. oktobra 1941.

Ratni plakat, Arhiv Pozarevac

Plakat je predstavljen kao samostalni učesnik u saznajnom postupku shvatanja prošlosti, u funkciji prvorazrednog istorijskog izvora i vrednog arhivskog eksponata. Organizator gostovanja izložbe plakata iz zbirke Istorijskog arhiva Požarevac je Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu. Izložba će biti otvorena na svečanosti u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u ponedeljak 19. oktobra 2020, u 19 časova. Izložbu će otvoriti prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije.

___________________________________________________

 

 


OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU“
U vreme obeležavanja sedamdeset i pet godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, priredila je izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, koju je 15. oktobra 2020, u Domu Vojske Srbije u Beogradu, svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Izložba je priređena sa namerom da se učestvovanjem u obeležavanju ovog istorijskog događaja istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata ponude dokazi koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica, ali i oda poštovanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije.
Na otvaranju izložbe govorili su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Slaviša Aleksić i  vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”,  autorki dr Marijane Mraović, Nataše Milošević Dulić, dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević, otvorena je u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 15. novembra 2020. Katalog izložbe možete pogledati na našoj stranici Izdavačka delatnost/edicija Izložbeni katalozi/katalog 28.


Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte flajer izložbe.
Pogledajte poster.
Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“

___________________________________________________

 

 


Pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“, sa velikim zadovoljstvom predstavljaju izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, u periodu od 15. oktobra do 15. novembra 2020.

plakat, drugi svetski rat

Ova izložba koja donosi 240 arhivskih fotografija i dokumenata, iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz 7 gradova u Republici Srbiji, kao i 65 muzejskih predmeta (odlikovanja, ratne zastave, vojno naoružanje i delovi ratnih uniformi, odeće i opreme) iz fundusa Vojnog muzeja, faktografski oslikava ratne prilike i događaje u Srbiji u periodu od 1941. do 1945. godine, sa akcentom na delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije.
Dodatak izložbi čini deo „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ - 13 eksponata umetničkih slika i vajarskih dela umetnika koji su stvarali u našoj zemlji posle Drugog svetskog rata - iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu.
Izložba će biti otvorena na svečanosti u Domu Vojske Srbije u Beogradu, u četvrtak 15. oktobra 2020, u 13 časova.

___________________________________________________

 U Istorijskom arhivu Požarevac 30. septembra 2020, autorski tim sa saradnicima izvršio je poslednju proveru izložbe „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ pre ulaska u galeriju Doma Vojske Srbije u Beogradu 8. oktobra 2020.

Arhiv Pozarevac

Podsećamo, izložba i publikacija „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ je zajednička programska aktivnost Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, realizovana povodom obeležavanja 75. godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 


U dvorišnom kompleksu Istorijskog arhiva Požarevac, 18. septembra 2020, održana je sednica Redakcije časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj su razmatrani, vrednovani i prihvaćeni radovi 29 autora iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, za objavljivanje u ovogodišnjem broju časopisa.

Redakcija, časopis zapisi, arhiv požarevac

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski Univerzitet, Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski Univerzitet, Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije u Beogradu), dr Dragomir Bondžić (Institut za savremenu istoriju u Beogradu), dr Dragana Miloradović (Istorijski arhiv Požarevac), Nataša Milošević Dulić, tehnički urednik i sekretar redakcije (Istorijski arhiv Požarevac), Jasmina Živković, msr. i Slobodanka Cvetković (Istorijski arhiv Požarevac).

redakcija, časopis zapisi

Deveti broj časopisa sadrži 27 radova - tematska celina „Arhivistika“ donosi sedam stručnih radova iz arhivske teorije i prakse, „Istoriografija“ osam originalnih pogleda na teme iz ovog domena naučnog istraživanja; celine „Iz rada arhiva“ i „Međunarodna arhivska i kulturna saradnja“, donose šest radova kojima se promoviše nauka, struka i saradnja, dok celina „Rasprave i prikazi“ donosi jednu raspravu i pet prikaza nove literature iz oblasti istorije, arhivistike i kulture.

redakcija, časopis zapisi

Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M52 – časopis nacionalnog značaja. Svi objavljeni brojevi časopisa dostupni su u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/časopis Zapisi.

___________________________________________________

 

 


Maj i jun su vreme svečanosti, slavlja, svadbi i mladenaca... Najlepše venčanice, bogati velovi, lepeze od svile, perja, odabrane cipele, bidermajeri, nakit... Virtuelna izložba „Na ludom kamenu...1880-1930 - fotografije venčanja iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac“ koja je pred Vama, prikazuje uticaje Evrope i procesa modernizacije na izgled modnih kostima za venčanje, dajući im formu prestiža. Izložbu je priredila dr Dragana Miloradović, etnolog-antropolog i arhivski savetnik.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Pogledajte kolekciju fotografija venčanja iz zbirki fotografija Istorijskog arhiva Požarevac.
Pogledajte virtuelnu izložbu „Na ludom kamenu...1880–1930... fotografije venčanja iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac“.

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac objavljuje jedanaestu publikaciju u okviru edicije „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo, 1839-1918 – Analitički inventar 6 (1861-1863)“. Cilj publikovanja informativnih sredstava je da informiše naučnu, kulturnu i širu javnost o arhivskoj građi koju poseduje Arhiv. Pored ove, ona imaju i funkciju zaštite od nestajanja ili ugrožavanja osobenosti dokumenta kao kulturnog dobra

analitički inventar 6, Arhiv Požarevac

Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr. iz Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost Istorijskog arhiva Požarevac. Analitički inventar u PDF možete pogledati na stranici  Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi.

Virtuelna izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Filmske priče iz Drugog svetskog rata – YU kinematografija iz ugla partizana“
- #OstaniKodKuće

___________________________________________________

 

 Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Istorijski arhiv Požarevac predstavlja deo digitalne zbirke filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala koji se odnosi na partizanski film u okviru jugoslovenske kinematografije, nalazeći u njoj neprocenjivo blago filmske dokumentovanosti istorije i vrednosti filmskih ostvarenja iz perioda 1947-1980. Digitalna zbirka filmskih postera i reklamnog materijala je poklon-zbirka Marka Čkonjevića iz Beograda, Istorijskom arhivu Požarevac.

Bombasi, Arhiv pozarevac

Devojacki most

Partizanski filmovi, dominantan žanr jugoslovenske kinematografije, snimani su u funkciji održavanja uspomene na narodnooslobodilačku borbu koju su jugoslovenski partizani vodili tokom Drugog svetskog rata. Ovi filmovi predstavljali su „državne projekte“ u kojima je učestvovao veliki broj pripadnika JNA, ali su bila angažovana i velika imena svetske kinematografije u cilju promovisanja YU kinematografije i Jugoslavije.
Pogledajte virtuelnu izložbu „Filmske priče iz Drugog svetskog rata - YU kinematografija iz ugla partizana“

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac objavio je naučnu monografiju „Osvajanje sfere javnog života – uloga žena u društvenom i kulturnom životu Požarevca krajem 19. i početkom 20. veka“ autorke dr Dragane Miloradović, etnologa-antropologa i arhivskog savetnika. Istorijski arhiv Požarevac je, još jednom, pokazao bogatstvo svojih fondova i zbirki, promovišući ih u cilju antropološkog istraživanja i prezentacije arhivskih fotografija i dokumenata kroz koje se nedogađajna istorija i svakodnevni život grada i njegovih žitelja predstavlja iz perspektive malih ljudi na putu modernizacije i evropeizacije Kneževine/Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

arhiv pozarevac

Monografija koju stavljamo čitalačkoj javnosti na uvid, za osnovu ima doktorsku disertaciju autorke dr Dragane Miloradović, odbranjenu na Katedri za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Knjiga je objavljena u okviru edicije „Posebna izdanja“ Istorijskog arhiva Požarevac, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

___________________________________________________

 

 


Danas je Dan Istorijskog arhiva Požarevac!

Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je 24. aprila
1948. godine.
Zbog uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, nismo u mogućnosti da zajedno
svečano obeležimo sedamdesetdvogodišnjicu postojanja i rada Arhiva, te smo za Vas, uvaženi posetioci, pripremili izbor arhivskih dokumenata iz naše zbirke „Varia 1791 - /“ koji se odnose na događaje tokom 19. veka u Požarevcu. Dokumenta možete pogledati na linku ispod. #OstaniKodKuće!
Pogledajte prezentaciju dokumenata.

___________________________________________________

 

 


U godini obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom, pogledajte virtuelne izložbe Istorijskog arhiva Požarevac „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, „Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 – okupaciona uprava, izbeglice i prosveta“ i „Propagandni ratni plakat 1941-1945“.  

ostani kod kuce

„Virtuelne izložbe Istorijskog arhiva Požarevac“ – izbor na temu Drugi svetski rat – u godini obeležavanja 75. godina od pobede nad fašizmom.

___________________________________________________


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN...

Pre 205 godina – na Cveti 1815.


U dalekoj Engleskoj tek što je Stivenson pronašao parnu lokomotivu, u Beču Šuman komponuje najlepše solo-pesme, Meternih predsedava Bečkim kongresom dok se marta 1815. Napoleon vraća u Pariz da vlada još 100 dana, što će okončati juna na Vaterlou...
U Srbiji, u Takovu na Cveti 1815. počinje Drugi srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića...

cveti

„Takovski krst“ kojim knez Mihailo odlikuje Požarevljanina Đergu Stojanovića za učešće u ratu za oslobođenje otečestva uz Knjaza. (IAP, Varia, 190)

___________________________________________________

 

 

 

 

Ostani kod kuce, arhiv pozarevac

Digitalni sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac – časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ 2012-2019.godina

___________________________________________________


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN...

6. APRIL 1941. NEDELJA, USKRS...

Po potpisivanju Trojnog pakta, 25. marta 1941, već 27. marta u Beogradu, ali i u drugim mestima u Srbiji, izbili su protesti. Kao odgovor na narodni bunt, usledio je brzi odgovor Trećeg rajha. Još 4. aprila stizale su vesti o grupisanju nemačkih snaga na granici Kraljevine Jugoslavije. U nedeljno jutro, na Uskrs, usledilo je bombardovanje Beograda... Počeo je rat...

drugi svetski rat

___________________________________________________


 

ostani kod kuće

Digitalni sadržaji Istorijskog arhiva PožarevacPožarevac – tema Drugi svetski rat. .
___________________________________________________

  Spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima.

spisak

Spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina. Kontakt listu možete naći na sajtu Vlade Republike Srbije, ili klikom na ovaj link.
___________________________________________________


 

 

arhiv pozarevac

Mere Istorijskog arhiva Požarevac zbog uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji.

___________________________________________________

 

 


U Dvoru Eparhije Braničevske u Požarevcu, 19. februara 2020, održan je sastanak profesora Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednika Odbora za prosvetu i kulturu Eparhije Braničevske protođakona doc. dr Zlatka Matića sa direktorkom Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasminom Nikolić, o radu na istraživačkom projektu publikovanja arhivskih dokumenata fonda „Požarevački Protoprezviterat 1836-1888“, i članovima tima sekretarom Eparhije Braničevske protojerejom Dejanom Ivkovićem i arhivistom Natašom Milošević Dulić. Rad na projektu čiji je nosilac Istorijski arhiv Požarevac i u kome Eparhija Braničevska učestvuje kao partnerska ustanova, omogućio je Grad Požarevac, povodom obeležavanja deset godina od protokolarne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske Srpske Pravoslavne Crkve.

arhiv pozarevac

Ovaj arhivski fond predstavlja bogat izvor za proučavanje crkvenog, društvenog i kulturnog života koji se odvijao u 19. veku na teritoriji Eparhije Braničevske - čine ga uredbe, propisi, pravila i rešenja Arhijerejskog sabora koje je Konzistorija Mitropolije beogradske, preko okružnog protoprezvitera, prosleđivala područnom sveštenstvu, zatim molbe, žalbe i predstavke građanstva za stupanje u brak i razvod braka, kao i prepiska okružnog protoprezvitera sa organima uprave, sveštenstvom lokalnih crkvenih opština, okružnim i varoškim fizikusom, i dr. Veći broj dokumenata koje je Mitropolija beogradska poslala Okružnom protoprezviteru sadrži potpise samih mitropolita, koji su ujedno bili i predsednici mitropolijske Konzistorije.

___________________________________________________

 

 


U Domu Vojske Srbije u Beogradu, 13. februara 2020, održan je sastanak članova radnog tima iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, za rad na zajedničkom istraživačkom projektu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu: Aprilski rat, okupacija, borba za oslobođenje zemlje, sudbina ratnih zarobljenika, propaganda i umetnost“ – izložba i katalog. Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, upoznala je članove radnog tima sa dosadašnjim rezultatima istraživačkog rada Istorijskog arhiva Požarevac, naglasivši da su pripremljene izložbene celine „Aprilski rat“, „Okupacija“ i „Propaganda – ratni i filmski plakat“.

radni sastanak, arhiv pozarevac

Predstavnici Vojnog muzeja, Vojnog arhiva i Medija centra „Odbrana“ dr Mirko Peković, dr Marijana Mraović i potpukovnik Biljana Pašić, upoznali su članove radnog tima sa rezultatima istraživačkog rada na odabiru arhivskih dokumenata, fotografija i predmeta iz fundusa Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Doma Vojske Srbije u Beogradu, kojima će biti predstavljene izložbene celine „Borba za oslobođenje zemlje“, „Sudbina ratnih zarobljenika“ i „Umetnost“. Na osnovu činjenice da se sve planirane aktivnosti u ovoj fazi projekta odvijaju po planu, direktorka dr Jasmina Nikolić je izrazila nadu da će i njen završni produkt, izložba i katalog koji će je pratiti, naići na dobar prijem u naučnoj i stručnoj javnosti.

___________________________________________________

 

 


Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić dobitnik je priznanja Vojnog arhiva Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije za dugogodišnju saradnju na zajedničkim projektima iz oblasti arhivistike i vojne istorije.

Priznanje VA MO RS

Priznanje je dodeljeno na svečanosti organizovanoj 5. februara 2020, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja i Dana Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 


O uspešnoj izložbi „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja Ministarstva odbrane Republike Srbije, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u članku „Brana reviziji istorije“ u januarskom broju magazina „Odbrana“, koji je postavljen i na sajt Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Srbija u Vlikom ratu Pariz

Pogledajte članak magazina „Odbrana“.

___________________________________________________

 

 

 


„Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ – časopis od nacionalnog značaja - objavljen je osmi broj koji donosi 31 prilog 33 autora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije: sedam članaka obrađuje teme iz arhivske teorije i prakse, trinaest iz istoriografije, dok jedanaest priloga daje prikaze međunarodnih konferencija, izložbi, novoobjavljenih publikacija, primere realizovanih projektnih aktivnosti arhiva i drugih institucija u zemlji i inostranstvu i rasprave.

ZAPISI 8

Časopis od nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ (kategorije M52), od svog osnivanja 2012. godine do današnjih dana, objavljuje se pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Svi objavljeni brojevi nalaze se i u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost, čime smo ga učinili dostupnim i digitalnim korisnicima širom sveta.

___________________________________________________

 Sa zadovoljstvom obaveštavamo saradnike i čitaoce da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije usvojilo konačne Liste kategorizovanih naučnih časopisa za 2019. godinu, na kojoj se naš časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ i ove godine nalazi u grupi društvenih nauka, u kategoriji M52 (časopis nacionalnog značaja).

ZAPISI

Uzimajući u obzir da se, na osnovu odluke o vrstama i kvantifikaciji individualnih naučno-istraživačkih rezultata, svaka objavljena studija adekvatno boduje, slobodni smo ponuditi Vam nastavak saradnje za naredne brojeve našeg časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“, kako bi naredni brojevi bili još raznovrsniji i zanimljiviji.

___________________________________________________