ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2020.

 

 

 

OBJAVLjEN ZBORNIK DOKUMENATA „ZAPISNICI SA SEDNICA KOMISIJE ZA UTVRĐIVANjE RATNE DOBITI OKRUŽNOG NARODNOG ODBORA POŽAREVAC,1944-1947“
Zbornik „Zapisnici sa sednica Komisije za utvrđivanje ratne dobiti Okružnog Narodnog Odbora Požarevac, 1944-1947“, osmi u ediciji „Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac, nastao je objavljivanjem i popularizacijom arhivske građe o slučajevima ratne dobiti na teritoriji Požarevačkog okruga i radu nadležne Komisije Okruga za utvrđivanje ratne dobiti, u periodu od 1945. do 1947. godine, koji se čuvaju u okviru arhivskog fonda „Okružni narodni odbor Požarevac, 1944-1947“, u Istorijskom arhivu Požarevac. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

zbornik 8

Publikovani zapisnici pružaju sliku jednog vremena u izgradnji socijalističke ekonomije, razvlašćivanja predratnog građanstva i imućnijih slojeva stanovništva. Ova arhivska građa predstavlja i značajan istorijski izvor za proučavanje upravne organizacije i rada lokalnih organa (samo)uprave u Srbiji neposredno posle Drugog svetskog rata. Priređivač zbornika dokumenata je arhivski savetnik dr Jasmina Živković

___________________________________________________

 

 

 

OBJAVLjEN ZBORNIK DOKUMENATA „POŽAREVAČKI PROTOPREZVITERAT 1836-1888“
Zbornik „Požarevački protoprezviterat 1836-1888“, sedmi u ediciji „Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac, značajan je izdavački poduhvat povodom obeležavanja deset godina protokolarne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske Srpske Pravoslavne Crkve. Objavljivanjem i popularizacijom arhivskih dokumenata o istoriji crkve i društva iz fonda „Požarevački protoprezviterat 1836-1888“, Istorijski arhiv Požarevac i Eparhija braničevska potvrđuju posvećenost očuvanju duhovnog, nacionalnog i kulturnog blaga i identiteta srpskog naroda. Zbornik svojom strukturom i sadržinom svrstava se u publikacije priređene arhivske građe.

zbornik 7

U ovom zborniku priređene arhivske građe objavljeno je 125 izvornih dokumenata o crkvenom i narodnom životu druge polovine 19. veka fonda „Požarevački protoprezviterat 1836-1888“ koji se čuva u Istorijskom arhivu Požarevac. Priređivač zbornika dokumenata je arhivist Nataša Milošević Dulić. Knjiga je objavljena u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Zbornik dokumenata dostupan je u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/zbornicidokumenata/.

___________________________________________________

 

 

 

 

DIGITALIZOVAN FOND STARE I RETKE KNjIGE 1752-1864.
Digitalizacija „Fonda stare i retke knjige 1752-1864“ Istorijskog arhiva Požarevac izvršena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru odobrenog projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u 2020. godini. Iz digitalizovane zbirke starih i retkih knjiga izdvajamo rukopis iz manastira Manasija s kraja 17. veka, Mesecoslov iz 1777. godine, Svešteno Jevanđelje iz 1843, Zakonik građanski za Kneževinu Srbiju iz 1844, romantično „sočinjenije“ Milana Vidakovića – Ljubezna scena iz 1864. godine...

Stara i retka knjiga Arhiv Pozarevac

Digitalizacijom zbirke stare i retke knjige dat je doprinos zaštiti i korišćenju arhivske građe kao kulturnog nasleđa i njene vidljivosti na internetu, ali i omogućeno korišćenje digitalnih kopija knjiga iz 18. i 19. veka novoj publici putem digitalnih komunikacionih kanala. Digitalizovan fond stare i retke knjige biće postavljen na Nacionalni pretraživač kulturnog nasleđa i na sajt Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

 

DIGITALIZOVANA KOLEKCIJA LISTOVA IZ ZAVIČAJNE PERIODIKE 1885-1941.
Digitalizacija listova, časopisa i novina iz zavičajne periodike 1885-1941. koja se čuva u specijalizovanoj biblioteci Istorijskog arhiva Požarevac, izvršena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru odobrenog projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u 2020. godini. Digitalizovani su sledeći listovi: Požarevačka oblasna samouprava: službeni oblasni list, Naš list za privredni i prosvetni napredak grada i sela, Okružne novine: službeni list okruga požarevačkog, ODBRANA - organ samostalnih demokrata oblasti požarevačke, SELjAK – list za preporod sela i Braničevski vesnik – organ Udruženog Sveštenstva Eparhije Braničevske.

Yavi;ajna periodika, Arhiv Pozarevac

Digitalizacija zavičajne periodike je bitan faktor u preventivnoj zaštiti ovog kulturnog nasleđa, ali i faktor kojim se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija arhivske građe kao kulturnog dobra. Povećana je dostupnost digitalizovane građe široj javnosti, a samim tim stvaranje i širenje nove publike putem digitalnih komunikacionih kanala. Kolekcija digitalizovanih listova, časopisa i novina iz zavičajne periodike biće postavljena na Nacionalni pretraživač kulturnog nasleđa i na sajt Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

 

DR JASMINA NIKOLIĆ, VD. DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC DOBITNIK PRIZNANjA GARDE VOJSKE SRBIJE
Povodom 190 godina od osnivanja Garde Vojske Srbije, a u znak zahvalnosti za dugogodišnju saradnju i izuzetan doprinos časti i ugledu Garde, Garda Vojske Srbije je dodelila priznanje dr Jasmini Nikolić, vd. direktorki Istorijskog arhiva Požarevac.

Dodela priynanja, Arhiv Pozarevac

Svečana ceremonija dodele priznanja održana je u Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu, 29. decembra 2020. godine. Priznanje je dr Jasmini Nikolić uručio Ađutant Predsednika Republike general-major Milomir Todorović, komandant Garde Vojske Srbije.

___________________________________________________

 

 

 

Požarevački gimnazijalci društveno-jezičkog smera posetili su 25. decembra 2020. izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, ‪1941-1945“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Kroz izložbu ih je provela arhivist Nataša Milošević Dulić, koautorka izložbe.‬

Arhiv Pozarevac

Izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca i delo je grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.

___________________________________________________

 

 

 

OBJAVLjEN ZBORNIK DOKUMENATA „DELOVANjE NARODNOOSLOBODILAČKIH JEDINICA NA TERITORIJI SRBIJE I POŽAREVAČKOG OKRUGA U DRUGOM SVETSKOM RATU – ODABRANA DOKUMENTA“
Zbornik „Delovanje narodnooslobodilačkih jedinica na teritoriji Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu – odabrana dokumenta“, šesti u ediciji „Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac, značajan je izdavački poduhvat u okviru obeležavanja važnog jubileja, 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Zbornik koji predstavlja svojevrsnu hrestomatiju izvora o partizanskom pokretu u okrugu požarevačkom od 1941. do 1944. godine, svojom strukturom i sadržinom svrstava se u publikacije priređene arhivske građe.

Zbornik 6

U zborniku odabranih dokumenata priređeno je 103 dokumenta iz „Grupe fondova Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ)“ i „Zbirka dokumenata o Radničkom pokretu i NOB-u“, koji se čuvaju u Vojnom arhivu i Istorijskom arhivu Požarevac. Priređivači zbornika dokumenata su arhivski savetnik dr Jasmina Nikolić, vd. direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i arhivski savetnik dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu. Knjiga je objavljena u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Zbornik dokumenata dostupan je u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/zbornici dokumenata.

___________________________________________________

 

 


Izložbu arhivskih fotografija, dokumenata i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 18. decembra 2020, obišli su pripadnici Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu. Kroz izložbenu postavku Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Narodnog muzeja Požarevac, pripadnike Vojske Srbije provela je arhivist Nataša Milošević Dulić, koautorka izložbe.

Arhiv Pozarevac

Poseta pripadnika Centra za obuku kopnene vojske izložbi u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, organizovana je u okviru civilno-vojne saradnje, povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

___________________________________________________

 

 

 

Arhivski savetnik Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Živković, msr. stekla je zvanje doktora istorijske nauke, 2. decembra 2020. godine, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odbranivši svoju doktorsku disertaciju "Zaštita arhivske građe saveznih organa u Jugoslaviji, 1945-1991".

Jasmina Živković

___________________________________________________

 

 

 

 

OBJAVLjEN DEVETI BROJ ČASOPISA NACIONALNOG ZNAČAJA „ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ Istorijski arhiv Požarevac objavio je deveti broj časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ kojim se uspešno, već devet godina zaredom, promoviše arhivska teorija i praksa i postulati društvenih i humanističkih nauka. Okupljajući veliki broj saradnika tokom devet godina – 134 iz devet država - do sada je široj stručnoj i naučnoj, domaćoj i inostranoj javnosti, predstavio 280 članaka iz oblasti arhivistike, istoriografije, etnologije, antropologije, sociologije, bibliotekarstva, kulturologije, metodologije i drugih naučnih disciplina.

ZApisi 9

Poslednji, deveti broj, donosi 28 priloga 31 autora iz zemlje i inostranstva, od kojih 8 priloga obrađuje teme iz arhivistike, 8 iz istoriografije, dok 12 priloga daje prikaze međunarodnih naučnih konferencija, izložbi, novoobjavljenih publikacija i primere/projekte iz rada arhiva i drugih institucija u zemlji i inostranstvu. Kako ovaj broj časopisa izlazi u godini obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, više objavljenih autorskih priloga obrađuje teme koje se odnose na period 1941-1945. godine, čime su istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata dati dokazi koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica. Časopis je objavljen pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Svi objavljeni brojevi časopisa, od osnivanja 2012. godine do današnjih dana, dostupni su u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/časopis Zapisi.

___________________________________________________

 

 

 

 

OBJAVLjENA NAUČNA MONOGRAFIJA „KAZNENO-POPRAVNI ZAVODI U SRBIJI – PRIMER KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA POŽAREVAC, ZABELA 1918-1945 – KNjIGA DRUGA“ Istorijski arhiv Požarevac i Kriminalističko-policijski univerzitet u Beogradu objavio je naučnu monografiju „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“, čime je realizovan višegodišnji zajednički istraživački poduhvat kojim je produkovano novo znanje i dat doprinos negovanju srpske istorije, tradicije i kulture. Knjiga sadrži osam poglavlja koja na poseban način osvetljavaju važne teme iz pravne istorije Kraljevine SHS / Jugoslavije od 1918. do 1941. godine - krivično pravo, kaznenu politiku i zaštitu javne bezbednosti, pitanje organizacije kaznenih zavoda u Kraljevini sa posebnim osvrtom na kvalifikovanost i naoružanost zavodskog osoblja.

KPZ Zabela

Na primeru Kazneno-popravnog zavoda Zabela u periodu od 1918. do 1945. godine, obrađeni su i prostorni, ambijentalni i bezbednosni uslovi za izdržavanje kazni lišenja slobode, osuđenički život, slučajevi političkih i vojnih osuda, veleizdaje, maloletnih osuđenika i žena osuđenica, kao i funkcionisanje institucije pod okupacijom od 1941. do 1945. godine. Autori monografije su prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Radovan Radovanović, dr Nevenka Knežević Lukić, dr Martin Matijašević, dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković, mr Nebojša Đokić i Slobodanka Cvetković. Knjiga je objavljena, kao šesnaesti naslov, u ediciji „Posebna izdanja“ Istorijskog arhiva Požarevac, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

___________________________________________________

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU“ U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU
Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavljaju izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Ratna slika Srbije Pozarevac

Izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca.Izložba je upotpunjena predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.
Izložba je otvorena do 25. decembra 2020, a poštovanje svih epidemioloških mera je obavezno.
Pogledajte nekoliko fotografija postavke u GSU u Požarevcu.
Pogledajte Tv-prilog Sat TV o izložbi u Požarevcu.
Pogledajte tekst o izlozbi nedeljnika “Reč naroda”.

___________________________________________________

 

 

 

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović posetio je 14. novembra 2020. izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, ‪1941-1945“, u galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, koja je deo ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10”.‬‬

Ratna slika Srbije

Izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca i delo je grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.
Više o poseti pročitajte ovde.
Pogledajte video prilog.

___________________________________________________

 

 

 

 

RTS SNIMILA REPORTAŽU O IZLOŽBI „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“
U prostoru izložbe „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, postavljenoj u Domu Vojske Srbije u Beogradu, Radio Televizija Srbije je 10. novembra 2020. godine snimila reportažu o ovoj izložbi za emisiju „Dozvolite...“.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Sagovornici su bili autori izložbe iz Istorijskog arhiva Požarevac (dr Jasmina Nikolić i Nataša Milošević Dulić), Vojnog arhiva (dr Marijana Mraović), Medija centra „Odbrana“ (Jelena Knežević) i Vojnog muzeja (Vuk Obradović).

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Pogledajte TV reportažu RTS.

___________________________________________________

 

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“ DEO KULTURNE MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10“
Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, koja je postavljena u Domu Vojske Srbije u Beogradu, učestvuje na ovogodišnjoj manifestaciji „Muzeji za 10”.

ratna slika srbije

Ova manifestacija održava se u periodu od 9. do 15. novembra 2020, na temu „Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“, pod koordinacijom Nacionalnog komiteta ICOM Srbija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte video prilog o izložbi.

Priču o izložbi „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, postavljenoj u Domu Vojske Srbije u Beogradu, donosi novembarski broj magazina „Odbrana“, u članku „Doprinos kulturi sećanja“.

ratna slika srbije

Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“

___________________________________________________

 

 

 

STRANI VOJNI PREDSTAVNICI OBIŠLI IZLOŽBU „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941–1945”
Izložbu arhivskih fotografija i dokumenata „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945” u Domu Vojske Srbije u Beogradu, 20. oktobra 2020, obišli su strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji – iz Nemačke, Italije, Evropske Unije, Turske, Švajcarske, Češke, Rumunije, Indonezije, Alžira i Velike Britanije.

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije


Kroz izložbenu postavku Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, na kojoj je predstavljeno 160 arhivskih fotografija, 80 dokumenata, 65 muzejskih i 13 umetničkih predmeta, koji predstavljaju svedočanstva o ratnim događajima u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, strane vojne predstavnike su provele autorke izložbe dr Jasmina Nikolić, dr Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić i Jelena Knežević.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Izložbeni eksponati faktografski oslikavaju ratne prilike i događaje u Srbiji u periodu od 1941. do 1945. godine, sa akcentom na delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije.

Ratna slika Srbije

Poseta stranih vojnih predstavnika akreditovanih u Srbiji izložbi u Domu Vojske Srbije u Beogradu, organizovana je u okviru međunarodne saradnje, povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“

___________________________________________________

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA „PLAKAT – „VIZUELNI SKANDAL“,
ODJEK STVARNOSTI I GLASNIK PROPAGANDE“
U okviru „Oktobarskih svečanosti“ Grada Kragujevca, u organizaciji Muzeja „21. oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“, otvorena je izložba Istorijskog arhiva Požarevac pod nazivom “Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande“, koju je 19. oktobra 2020, u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, svečano otvorila ministarka u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ratni plakat

Izložba je priređena povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ali i obeležavanja Dana oslobođenja Grada Kragujevca u Drugom svetskom ratu. Goste je pozdravio Nenad Karamijalković, zamenik direktora Muzeja „21. oktobar“, a na otvaranju izložbe govorila je  vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Ratni plakat

Ratni plakat

Kroz izložbenu postavku na kojoj je predstavljeno 97 plakata koji su bili distribuirani u Požarevcu tokom okupacije u Drugom svetskom ratu (1941-1944), a koji kao celina ostavljaju snažan utisak jedinstva i smisao identifikacije događaja i tokova prošlosti, goste je provela koautorka izložbe arhivski savetnik dr Dragana Miloradović.

Ratni plakat

Ratni plakat


Izložba „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande”,  autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, otvorena je u Muzeju „21. oktobar“ – Spomen – park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu, do 19. novembra 2020. 
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster izložbe.

___________________________________________________

 

 


Izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Plakat – „vizuelni skandal“, odjek stvarnosti i glasnik propagande, 1941-1944“, autorki dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, gostuje u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u periodu od 19. oktobra do 19. novembra 2020, u okviru Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca i Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, kojom se baštini kultura sećanja na građane Kragujevca stradale u streljanjima 19, 20. i 21. oktobra 1941.

Ratni plakat, Arhiv Pozarevac

Plakat je predstavljen kao samostalni učesnik u saznajnom postupku shvatanja prošlosti, u funkciji prvorazrednog istorijskog izvora i vrednog arhivskog eksponata. Organizator gostovanja izložbe plakata iz zbirke Istorijskog arhiva Požarevac je Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu. Izložba će biti otvorena na svečanosti u Muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, u ponedeljak 19. oktobra 2020, u 19 časova. Izložbu će otvoriti prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije.

___________________________________________________

 

 


OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU“
U vreme obeležavanja sedamdeset i pet godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu, grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, priredila je izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, koju je 15. oktobra 2020, u Domu Vojske Srbije u Beogradu, svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Izložba je priređena sa namerom da se učestvovanjem u obeležavanju ovog istorijskog događaja istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata ponude dokazi koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica, ali i oda poštovanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije.
Na otvaranju izložbe govorili su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Slaviša Aleksić i  vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”,  autorki dr Marijane Mraović, Nataše Milošević Dulić, dr Jasmine Nikolić i dr Dragane Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević, otvorena je u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 15. novembra 2020. Katalog izložbe možete pogledati na našoj stranici Izdavačka delatnost/edicija Izložbeni katalozi/katalog 28.


Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte flajer izložbe.
Pogledajte poster.
Pogledajte članak o izložbi - magazin „Odbrana“

___________________________________________________

 

 


Pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“, sa velikim zadovoljstvom predstavljaju izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, u periodu od 15. oktobra do 15. novembra 2020.

plakat, drugi svetski rat

Ova izložba koja donosi 240 arhivskih fotografija i dokumenata, iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz 7 gradova u Republici Srbiji, kao i 65 muzejskih predmeta (odlikovanja, ratne zastave, vojno naoružanje i delovi ratnih uniformi, odeće i opreme) iz fundusa Vojnog muzeja, faktografski oslikava ratne prilike i događaje u Srbiji u periodu od 1941. do 1945. godine, sa akcentom na delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije.
Dodatak izložbi čini deo „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ - 13 eksponata umetničkih slika i vajarskih dela umetnika koji su stvarali u našoj zemlji posle Drugog svetskog rata - iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu.
Izložba će biti otvorena na svečanosti u Domu Vojske Srbije u Beogradu, u četvrtak 15. oktobra 2020, u 13 časova.

___________________________________________________

 U Istorijskom arhivu Požarevac 30. septembra 2020, autorski tim sa saradnicima izvršio je poslednju proveru izložbe „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ pre ulaska u galeriju Doma Vojske Srbije u Beogradu 8. oktobra 2020.

Arhiv Pozarevac

Podsećamo, izložba i publikacija „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ je zajednička programska aktivnost Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, realizovana povodom obeležavanja 75. godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 


U dvorišnom kompleksu Istorijskog arhiva Požarevac, 18. septembra 2020, održana je sednica Redakcije časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj su razmatrani, vrednovani i prihvaćeni radovi 29 autora iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, za objavljivanje u ovogodišnjem broju časopisa.

Redakcija, časopis zapisi, arhiv požarevac

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski Univerzitet, Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski Univerzitet, Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije u Beogradu), dr Dragomir Bondžić (Institut za savremenu istoriju u Beogradu), dr Dragana Miloradović (Istorijski arhiv Požarevac), Nataša Milošević Dulić, tehnički urednik i sekretar redakcije (Istorijski arhiv Požarevac), Jasmina Živković, msr. i Slobodanka Cvetković (Istorijski arhiv Požarevac).

redakcija, časopis zapisi

Deveti broj časopisa sadrži 27 radova - tematska celina „Arhivistika“ donosi sedam stručnih radova iz arhivske teorije i prakse, „Istoriografija“ osam originalnih pogleda na teme iz ovog domena naučnog istraživanja; celine „Iz rada arhiva“ i „Međunarodna arhivska i kulturna saradnja“, donose šest radova kojima se promoviše nauka, struka i saradnja, dok celina „Rasprave i prikazi“ donosi jednu raspravu i pet prikaza nove literature iz oblasti istorije, arhivistike i kulture.

redakcija, časopis zapisi

Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M52 – časopis nacionalnog značaja. Svi objavljeni brojevi časopisa dostupni su u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/časopis Zapisi.

___________________________________________________

 

 


Maj i jun su vreme svečanosti, slavlja, svadbi i mladenaca... Najlepše venčanice, bogati velovi, lepeze od svile, perja, odabrane cipele, bidermajeri, nakit... Virtuelna izložba „Na ludom kamenu...1880-1930 - fotografije venčanja iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac“ koja je pred Vama, prikazuje uticaje Evrope i procesa modernizacije na izgled modnih kostima za venčanje, dajući im formu prestiža. Izložbu je priredila dr Dragana Miloradović, etnolog-antropolog i arhivski savetnik.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Pogledajte kolekciju fotografija venčanja iz zbirki fotografija Istorijskog arhiva Požarevac.
Pogledajte virtuelnu izložbu „Na ludom kamenu...1880–1930... fotografije venčanja iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac“.

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac objavljuje jedanaestu publikaciju u okviru edicije „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo, 1839-1918 – Analitički inventar 6 (1861-1863)“. Cilj publikovanja informativnih sredstava je da informiše naučnu, kulturnu i širu javnost o arhivskoj građi koju poseduje Arhiv. Pored ove, ona imaju i funkciju zaštite od nestajanja ili ugrožavanja osobenosti dokumenta kao kulturnog dobra

analitički inventar 6, Arhiv Požarevac

Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr. iz Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost Istorijskog arhiva Požarevac. Analitički inventar u PDF možete pogledati na stranici  Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi.

Virtuelna izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Filmske priče iz Drugog svetskog rata – YU kinematografija iz ugla partizana“
- #OstaniKodKuće

___________________________________________________

 

 Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Istorijski arhiv Požarevac predstavlja deo digitalne zbirke filmskih plakata i reklamnog filmskog materijala koji se odnosi na partizanski film u okviru jugoslovenske kinematografije, nalazeći u njoj neprocenjivo blago filmske dokumentovanosti istorije i vrednosti filmskih ostvarenja iz perioda 1947-1980. Digitalna zbirka filmskih postera i reklamnog materijala je poklon-zbirka Marka Čkonjevića iz Beograda, Istorijskom arhivu Požarevac.

Bombasi, Arhiv pozarevac

Devojacki most

Partizanski filmovi, dominantan žanr jugoslovenske kinematografije, snimani su u funkciji održavanja uspomene na narodnooslobodilačku borbu koju su jugoslovenski partizani vodili tokom Drugog svetskog rata. Ovi filmovi predstavljali su „državne projekte“ u kojima je učestvovao veliki broj pripadnika JNA, ali su bila angažovana i velika imena svetske kinematografije u cilju promovisanja YU kinematografije i Jugoslavije.
Pogledajte virtuelnu izložbu „Filmske priče iz Drugog svetskog rata - YU kinematografija iz ugla partizana“

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac objavio je naučnu monografiju „Osvajanje sfere javnog života – uloga žena u društvenom i kulturnom životu Požarevca krajem 19. i početkom 20. veka“ autorke dr Dragane Miloradović, etnologa-antropologa i arhivskog savetnika. Istorijski arhiv Požarevac je, još jednom, pokazao bogatstvo svojih fondova i zbirki, promovišući ih u cilju antropološkog istraživanja i prezentacije arhivskih fotografija i dokumenata kroz koje se nedogađajna istorija i svakodnevni život grada i njegovih žitelja predstavlja iz perspektive malih ljudi na putu modernizacije i evropeizacije Kneževine/Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

arhiv pozarevac

Monografija koju stavljamo čitalačkoj javnosti na uvid, za osnovu ima doktorsku disertaciju autorke dr Dragane Miloradović, odbranjenu na Katedri za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Knjiga je objavljena u okviru edicije „Posebna izdanja“ Istorijskog arhiva Požarevac, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

___________________________________________________

 

 


Danas je Dan Istorijskog arhiva Požarevac!

Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac osnovan je 24. aprila
1948. godine.
Zbog uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, nismo u mogućnosti da zajedno
svečano obeležimo sedamdesetdvogodišnjicu postojanja i rada Arhiva, te smo za Vas, uvaženi posetioci, pripremili izbor arhivskih dokumenata iz naše zbirke „Varia 1791 - /“ koji se odnose na događaje tokom 19. veka u Požarevcu. Dokumenta možete pogledati na linku ispod. #OstaniKodKuće!
Pogledajte prezentaciju dokumenata.

___________________________________________________

 

 


U godini obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom, pogledajte virtuelne izložbe Istorijskog arhiva Požarevac „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, „Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 – okupaciona uprava, izbeglice i prosveta“ i „Propagandni ratni plakat 1941-1945“.  

ostani kod kuce

„Virtuelne izložbe Istorijskog arhiva Požarevac“ – izbor na temu Drugi svetski rat – u godini obeležavanja 75. godina od pobede nad fašizmom.

___________________________________________________


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN...

Pre 205 godina – na Cveti 1815.


U dalekoj Engleskoj tek što je Stivenson pronašao parnu lokomotivu, u Beču Šuman komponuje najlepše solo-pesme, Meternih predsedava Bečkim kongresom dok se marta 1815. Napoleon vraća u Pariz da vlada još 100 dana, što će okončati juna na Vaterlou...
U Srbiji, u Takovu na Cveti 1815. počinje Drugi srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića...

cveti

„Takovski krst“ kojim knez Mihailo odlikuje Požarevljanina Đergu Stojanovića za učešće u ratu za oslobođenje otečestva uz Knjaza. (IAP, Varia, 190)

___________________________________________________

 

 

 

 

Ostani kod kuce, arhiv pozarevac

Digitalni sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac – časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ 2012-2019.godina

___________________________________________________


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN...

6. APRIL 1941. NEDELJA, USKRS...

Po potpisivanju Trojnog pakta, 25. marta 1941, već 27. marta u Beogradu, ali i u drugim mestima u Srbiji, izbili su protesti. Kao odgovor na narodni bunt, usledio je brzi odgovor Trećeg rajha. Još 4. aprila stizale su vesti o grupisanju nemačkih snaga na granici Kraljevine Jugoslavije. U nedeljno jutro, na Uskrs, usledilo je bombardovanje Beograda... Počeo je rat...

drugi svetski rat

___________________________________________________


 

ostani kod kuće

Digitalni sadržaji Istorijskog arhiva PožarevacPožarevac – tema Drugi svetski rat. .
___________________________________________________

  Spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima.

spisak

Spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina. Kontakt listu možete naći na sajtu Vlade Republike Srbije, ili klikom na ovaj link.
___________________________________________________


 

 

arhiv pozarevac

Mere Istorijskog arhiva Požarevac zbog uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji.

___________________________________________________

 

 


U Dvoru Eparhije Braničevske u Požarevcu, 19. februara 2020, održan je sastanak profesora Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednika Odbora za prosvetu i kulturu Eparhije Braničevske protođakona doc. dr Zlatka Matića sa direktorkom Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasminom Nikolić, o radu na istraživačkom projektu publikovanja arhivskih dokumenata fonda „Požarevački Protoprezviterat 1836-1888“, i članovima tima sekretarom Eparhije Braničevske protojerejom Dejanom Ivkovićem i arhivistom Natašom Milošević Dulić. Rad na projektu čiji je nosilac Istorijski arhiv Požarevac i u kome Eparhija Braničevska učestvuje kao partnerska ustanova, omogućio je Grad Požarevac, povodom obeležavanja deset godina od protokolarne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije Braničevske Srpske Pravoslavne Crkve.

arhiv pozarevac

Ovaj arhivski fond predstavlja bogat izvor za proučavanje crkvenog, društvenog i kulturnog života koji se odvijao u 19. veku na teritoriji Eparhije Braničevske - čine ga uredbe, propisi, pravila i rešenja Arhijerejskog sabora koje je Konzistorija Mitropolije beogradske, preko okružnog protoprezvitera, prosleđivala područnom sveštenstvu, zatim molbe, žalbe i predstavke građanstva za stupanje u brak i razvod braka, kao i prepiska okružnog protoprezvitera sa organima uprave, sveštenstvom lokalnih crkvenih opština, okružnim i varoškim fizikusom, i dr. Veći broj dokumenata koje je Mitropolija beogradska poslala Okružnom protoprezviteru sadrži potpise samih mitropolita, koji su ujedno bili i predsednici mitropolijske Konzistorije.

___________________________________________________

 

 


U Domu Vojske Srbije u Beogradu, 13. februara 2020, održan je sastanak članova radnog tima iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, za rad na zajedničkom istraživačkom projektu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu: Aprilski rat, okupacija, borba za oslobođenje zemlje, sudbina ratnih zarobljenika, propaganda i umetnost“ – izložba i katalog. Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, upoznala je članove radnog tima sa dosadašnjim rezultatima istraživačkog rada Istorijskog arhiva Požarevac, naglasivši da su pripremljene izložbene celine „Aprilski rat“, „Okupacija“ i „Propaganda – ratni i filmski plakat“.

radni sastanak, arhiv pozarevac

Predstavnici Vojnog muzeja, Vojnog arhiva i Medija centra „Odbrana“ dr Mirko Peković, dr Marijana Mraović i potpukovnik Biljana Pašić, upoznali su članove radnog tima sa rezultatima istraživačkog rada na odabiru arhivskih dokumenata, fotografija i predmeta iz fundusa Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Doma Vojske Srbije u Beogradu, kojima će biti predstavljene izložbene celine „Borba za oslobođenje zemlje“, „Sudbina ratnih zarobljenika“ i „Umetnost“. Na osnovu činjenice da se sve planirane aktivnosti u ovoj fazi projekta odvijaju po planu, direktorka dr Jasmina Nikolić je izrazila nadu da će i njen završni produkt, izložba i katalog koji će je pratiti, naići na dobar prijem u naučnoj i stručnoj javnosti.

___________________________________________________

 

 


Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić dobitnik je priznanja Vojnog arhiva Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije za dugogodišnju saradnju na zajedničkim projektima iz oblasti arhivistike i vojne istorije.

Priznanje VA MO RS

Priznanje je dodeljeno na svečanosti organizovanoj 5. februara 2020, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja i Dana Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 


O uspešnoj izložbi „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja Ministarstva odbrane Republike Srbije, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u članku „Brana reviziji istorije“ u januarskom broju magazina „Odbrana“, koji je postavljen i na sajt Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Srbija u Vlikom ratu Pariz

Pogledajte članak magazina „Odbrana“.

___________________________________________________

 

 

 


„Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ – časopis od nacionalnog značaja - objavljen je osmi broj koji donosi 31 prilog 33 autora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije: sedam članaka obrađuje teme iz arhivske teorije i prakse, trinaest iz istoriografije, dok jedanaest priloga daje prikaze međunarodnih konferencija, izložbi, novoobjavljenih publikacija, primere realizovanih projektnih aktivnosti arhiva i drugih institucija u zemlji i inostranstvu i rasprave.

ZAPISI 8

Časopis od nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ (kategorije M52), od svog osnivanja 2012. godine do današnjih dana, objavljuje se pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Svi objavljeni brojevi nalaze se i u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost, čime smo ga učinili dostupnim i digitalnim korisnicima širom sveta.

___________________________________________________

 Sa zadovoljstvom obaveštavamo saradnike i čitaoce da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije usvojilo konačne Liste kategorizovanih naučnih časopisa za 2019. godinu, na kojoj se naš časopis „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ i ove godine nalazi u grupi društvenih nauka, u kategoriji M52 (časopis nacionalnog značaja).

ZAPISI

Uzimajući u obzir da se, na osnovu odluke o vrstama i kvantifikaciji individualnih naučno-istraživačkih rezultata, svaka objavljena studija adekvatno boduje, slobodni smo ponuditi Vam nastavak saradnje za naredne brojeve našeg časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“, kako bi naredni brojevi bili još raznovrsniji i zanimljiviji.

___________________________________________________