ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2022.

 

 

 

ISTRAŽIVANjE POŽAREVAČKIH ARHIVISTA U ARHIVU
VOJVODINE U NOVOM SADU
Arhivisti Istorijskog arhiva Požarevac Mirjana Stepanović, Milan Stanković i Dragana Jovanović, boravili su tokom aprila 2022. u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, gde su istraživali arhivsku građu fonda „Kraljevska banska uprava Dunavske banovine, Novi Sad, 1929-1941“, radi izdvajanja dokumenata o Požarevačkoj železnici u periodu od 1929. do 1941.

Istraživanje u Arhivu Vojvodine

Ovogodišnje istraživanje i odabiranje arhivske građe o Požarevačkoj železnici, u cilju publikovanja zbornika arhivskih dokumenata, realizuje se u okviru višegodišnjeg projekta publikovanja arhivske građe o Požarevcu i Braničevskom regionu, koja se nalazi u drugim arhivskim i muzejskim institucijama u zemlji.

___________________________________________________

 

 

 

U SUSRET PRIMENI ZAKONA O ELEKTRONSKOM FAKTURISANjU I ZAKONA O FISKALIZACIJI
ODRŽANO JE SAVETOVANjE U VRNjAČKOJ BANjI
Savetovanje u vezi sa početkom primene Zakona o elektronskom fakturisanju i Zakona o fiskalizaciji, za subjekte javnog sektora, održano je u Vrnjačkoj banji, u periodu od 23. do 25. marta 2022. Savetovanju su prisustvovale rukovodilac finansijsko-računovodstvenih poslova Istorijskog arhiva Požarevac Dragana Jovanović i arhivist Nataša Milošević Dulić. Za seminar je vladalo veliko interesovanje, a stručna zaposlena lica iz Istorijskog arhiva Požarevac, postavljajući brojna pitanja, aktivno su učestvovale u programskom radu seminara.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

OBUKA ZA RAD U JEDINSTVENOM INFORMACIONOM SISTEMU ZA ARHIVE U REPUBLICI SRBIJI – ARHIS,
ODRŽANA JE U ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC
Stručna komisija Državnog arhiva Srbije, u sastavu Tatjana Dragićević, arhivski savetnik, Nikola Adžić, arhivist i rukovodilac službe Centar za obradu podataka i Aleksandra Janošev, viši arhivski pomoćnik za informacione tehnologije, održala je obuku za rad u jedinstvenom arhivskom informacionom sistemu ARHIS, za zaposlene u Istorijskom arhivu Požarevac, 18. marta 2022.

arhis

Obuka za rad zaposlenih arhivskih savetnika, viših arhivista, arhivista i arhivskih pomoćnika Istorijskog arhiva Požarevac u ARHIS-u, obuhvatila je podsisteme registar arhivske građe, preuzimanje i smeštaj arhivske građe, sređivanje, obrada i digitalizacija arhivske građe, izdanja, biblioteka, kao i administracija i pretraga.

arhis

arhis

___________________________________________________

 

 

 

 

O NOVIM PUBLIKACIJAMA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC TELEVIZIJA „SAT TV“ POŽAREVAC
JE SNIMILA TRI TV-PRILOGA
Svaki novi naslov Istorijskog arhiva Požarevac upotpunjuje ne samo zavičajnu istoriju, već i nacionalnu, uz obilje arhivskih dokumenata koji donose činjenice. Stoga je Televizija „SAT TV“ Požarevac krajem februara 2022. snimila tri priloga o publikovanim novim naslovima koje su zaposleni u Istorijskom arhivu Požarevac pripremali tokom pandemije Kovida-19. Arhivist Nataša Milošević Dulić predstavila je nova izdanja iz edicije "Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi" - do sada objavljene delove arhivskog fonda Načelstvo Sreza Zviškog i zbirke Varia.

Natasa Milosevic Dulic

dr Dragana Miloradovic

Arhivski savetnik dr Dragana Miloradović najavila je predstavljanje novih naslova iz edicije "Posebna izdanja": "Kazneno-popravni zavodi u Srbiji - primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac Zabela 1918-1945 - knjiga druga“, grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, i "Osvajanje sfere javnog života - uloga žena u društvenom i kulturnom životu Požarevca krajem 19. i početkom 20. veka", autorke dr Dragane Miloradović. TV-priloge možete pogledati i na stranici „Arhiv u medijima“, kao i na YouTube kanalu „Sat TV“ Požarevac.
Pogledajte TV prilog 1 Sat TV Požarevac.
Pogledajte TV prilog 2 Sat TV Požarevac.
Pogledajte TV pril.og 3 Sat TV Požarevac

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“ OTVORENA U NARODNOM MUZEJU U VALjEVU
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, 14. februara 2022. otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“. Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjenu predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac, realizovanu pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, Grada Valjeva i Grada Požarevca, svečano je otvorio rektor Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane general-potpukovnik prof. dr Goran Radovanović.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Na otvaranju izložbe, govorila je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Prisutne goste pozdravila je direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Valjeva, predstavnici kulturnih institucija iz Valjeva, mediji i građani Valjeva.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Kroz izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ posetioce su vodile autorke dr Marijana Mraović i dr Dragana Miloradović, kao i autori muzeološkog dela postavke Dragan Jacanović i Vuk Obradović. Izložba je realizovana u organizaciji Narodnog muzeja Valjevo. Izložba u Valjevu biće otvorena do 15. marta 2022.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte TV prilog SAT-TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“
NA GOSTOVANjU U NARODNOM MUZEJU U VALjEVU
Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije 15. februara 2022. godine, u Narodnom muzeju u Valjevu, biće otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjena predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac. Izložba će biti realizovana pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ratna slika Srbije

Organizator gostovanja ove izložbe arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta je Narodni muzej Valjevo. Izložba će biti otvorena za posetioce u periodu od 14. februara do 15. marta 2022. godine.

___________________________________________________