ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2022.

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“ OTVORENA U ZAVIČAJNOM MUZEJU U PARAĆINU
Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu, u Zavičajnom muzeju u Paraćinu, 13. oktobra 2022. otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“, grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjenu predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, Grada Požarevca i Opštine Paraćin, u organizaciji Zavičajnog muzeja Paraćin.

Ratna slika Srbije IAP

Ratna slika Srbije IAP

Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su mnogobrojni gosti - predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša, Opštine Paraćin, kulturnih i prosvetnih institucija, predstavnici boračkih organizacija Pomoravskog okruga, mediji i građani. Prisutne goste pozdravio je direktor Zavičajnog muzeja Paraćin Branislav Stojanović, a o izložbi su govorile dve autorke dr Dragana Miloradović i dr Marijana Mraović.

Ratna slika Srbiej IAP
Izložba arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ biće otvorena za posetioce u periodu od 15. oktobra do 15. novembra 2022.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster izložbe.
Pogledajte tv-prilog RTV Paraćin.

___________________________________________________

 

 


NAJAVA DOGAĐAJA – IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“ GOSTUJE U ZAVIČAJNOM MUZEJU U PARAĆINU

Ratna slika Srbije

___________________________________________________

 

 


STALNU SPOMEN-IZLOŽBENU POSTAVKU „DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I CENTRA ZA OBUKU KOV POSETILI SU POLAZNICI 32. KLASE VOJNE AKADEMIJE KOPNENE VOJSKE
Polaznici 32. klase Vojne akademije kopnene vojske, u pratnji komandanta Centra za obuku KoV Požarevac pukovnika Duška Jovića, gradonačelnika Grada Požarevca Saše Pavlovića i predsednika Udruženja vojnih penzionera potpukovnika u penziji mr Dragutina Strahinjića, posetili su 8. oktobra 2022. spomen-postavku „Dva veka Vojske u Braničevu“ Istorijskog arhiva i Garnizona Požarevac, koja se nalazi u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu.

Spomen soba IAP

Spomen soba IAP

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koautorka izložbe, vodila je 70 polaznika 32. klase Vojne akademije kopnene vojske kroz izložbenu postavku, koja predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih događaja iz života i rada vojnih jedinica u Braničevskom, Podunavskom i Pomoravsom okrugu tokom 19. i 20. veka. Aktivnost je realizovana u organizaciji Udruženja vojnih penzionera Požarevac.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 


ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC OBELEŽIO „DEČIJU NEDELjU“ POSETOM DECE IZ VRTIĆA „BAMBI“
Deca predškolskog uzrasta iz požarevačkog vrtića „Bambi“, organizovano su posetila Istorijski arhiv Požarevac, 6. oktobra 2022, u cilju sticanja znanja o istoriji i kulturi grada. Obišli su stalne izložbe Arhiva „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“ i „Požarevac na starim fotografijama“, kroz koje ih je vodila autorka dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik. Aktivnost je realizovana u okviru manifestacije „Dečija nedelja“.

Istorijski arhiv Požarevac

Realizacijom obrazovno-vaspitnih aktivnosti podstiče se sticanje znanja o istoriji i kulturi grada i naroda, sa jedne strane, a sa druge, deca se edukuju u oblasti zaštite arhivske građe kao kulturnog nasleđa.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

MEĐUNARODNO ARHIVISTIČKO SAVETOVANjE „MOKRA GORA 2022“
– ČUVAMO PROŠLOST – MISLIMO NA BUDUĆNOST

Međunarodno arhivističko savetovanje „Mokra Gora 2022” pod sloganom „Čuvamo prošlost – mislimo na budućnost“ održano je u periodu od 5. do 7. oktobra 2022. godine, u organizaciji Arhivističkog društva Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Savetovanje je okupilo oko 150 učesnika iz zemlje i inostranstva, a iz Istorijskog arhiva Požarevac prisustvovali su arhivisti Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, msr, Slobodanka Cvetković i Dragana Jovanović.

Arhivsko savetovanje 2022, Arhiv Požarevac

___________________________________________________

 

 


REDAKCIONI ODBOR I DEO AUTORSKOG TIMA ZA IZRADU MONOGRAFIJE „200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U SRBIJI, U POŽAREVCU, 1821-2021“ ODRŽAN NA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOM UNIVERZITETU U BEOGRADU
Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu, 5. oktobra 2022. održan je radni sastanak Redakcionog odbora i dela autorskog tima za izradu naučne monografije kao dela projekta obeležavanja dva veka od osnivanja prvog Nahijskog suda u Srbiji, u Požarevcu, koji se realizuje u okviru Sporazuma o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta i Istorijskog instituta SANU u Beogradu, u organizaciji Višeg suda u Požarevcu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Republike Srbije, Braničevskog upravnog okruga i Grada Požarevca.

Prvi nahijski sud

Predsednik Višeg suda u Požarevcu sudija Dragan Vučićević, koji je i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje ovog jubileja, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i član Organizacionog i Redakcionog odbora i direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu prof.dr Aleksandar Rastović, koji je i član Redakcionog odbora i recenzent monografije, sastali su se sa autorima prof.dr Ivanom Krstić Mistridželović, prof. dr Radovanom Radovanovićem, dr Aleksandrom Stojanovićem i dr Marijanom Mraović, radi analize recenzija rukopisa i upućivanja monografije na štampanje.

___________________________________________________

 

 


ODRŽANA PROMOCIJA EDICIJE „NAUČNOINFORMATIVNA SREDSTVA O ARHIVSKOJ GRAĐI“
ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, 29. septembra 2022. održana je promocija edicije „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi” Istorijskog arhiva Požarevac. Ediciju i 12 publikacija predstavili su arhivisti Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, msr. i Mirjana Stepanović. Prisutne je pozdravila Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac.

Promocija Analitičkih inventara

Edicija je utemeljena 2009. godine objavljivanjem prvog naslova Udruženje požarevačkih zanatlija i radenika Sloga 1893-1950. Nastavljena je publikovanjem naslova Načelstvo Okruga Požarevačkog 1839-1922 (2010), Gradsko Poglavarstvo Požarevac 1918-1945 (2011), Požarevačka trgovačka omladina 1903-1947 (2012) i Varia 1791-2012 (2013). U periodu od 2014. godine do današnjih dana objavljeno je sedam publikacija o arhivskoj građi fonda Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo 1839-1918. Idejni tvorac, pokretač, osnivač i prvi i glavni urednik ove edicije je dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac. 

Analitički inventari

Priređivači objavljenih naučnoinformativnih sredstava o arhivskoj građi u ovoj ediciji jesu arhivisti i arhivski pomoćnici Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe Istorijskog arhiva Požarevac – Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, msr, Živislav Antonijević, Petar Vinkić i Mirjana Urošev. Sve do sada objavljene publikacije dostupne su u elektronskom obliku na sajtu Istorijskog arhiva Požarevac – stranice „Digitalizovana izdanja Istorijskog arhiva Požarevac“ i Izdavačka delatnost/edicija „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“.  
Pogledajte poster za promociju edicije.
Pogledajte TV prilog SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA - PROMOCIJA 12 PUBLIKACIJA
IZ EDICIJE „NAUČNOINFORMATIVNA SREDSTVA O ARHIVSKOJ GRAĐI“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

Edicije IAP

___________________________________________________

 

 


REDAKCIJA VRHUNSKOG ČASOPISA NACIONALNOG ZNAČAJA „ZAPISI – GODIŠNJAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ ODRŽANA U ISTORIJSKOM ARHIVU U POŽAREVCU,
16. SEPTEMBRA 2022.

U Istorijskom arhivu Požarevac u Požarevcu, 16. septembra 2022, održana je sednica Redakcije vrhunskog časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj je razmatrano, vrednovano i prihvaćeno za objavljivanje u ovogodišnjem broju, 26 radova 28 autora iz 20 institucija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Ruske Federacije. Od ukupnog broja radova, 6 priloga obrađuje teme iz oblasti arhivske teorije i prakse, 14 iz istoriografije, dok 6 priloga donosi prikaze novoobjavljenih publikacija, međunarodnih naučnih konferencija i realizovanih programa ustanova kulture.

Redakcija Casopis Zapisi

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut SANU Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Dragana Miloradović (Istorijski arhiv Požarevac) i Nataša Milošević Dulić, tehnički urednik i sekretar redakcije (Istorijski arhiv Požarevac). Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja. Svi do sada objavljeni brojevi časopisa dostupni su u elektronskom obliku na sajtu Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 


STALNU SPOMEN-IZLOŽBENU POSTAVKU „DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“ CENTRA ZA OBUKU KOV I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC POSETILI SU PRIPADNICI INSPEKTORATA ODBRANE MINISTARSTVA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
Pripadnici Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, u pratnji komandanta Centra za obuku KoV Požarevac pukovnika Duška Jovića, posetili su 9. septembra 2022. spomen-postavku „Dva veka Vojske u Braničevu“ - stalnu izložbu Centra za obuku KoV Požarevac i Istorijskog arhiva Požarevac, u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Kroz izložbenu postavku vodila ih je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i koautorka izložbe.

Poseta Spomen sobi IAP

Poseta Spomen sobi IAP

Podsećamo, izložba predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih događaja iz života i rada vojnih jedinica u Braničevskom, Podunavskom i Pomoravsom okrugu tokom 19. i 20. veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova (blizu 15.000), kao i zastavama, oružjem, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i drugih predmeta. Izložba je otvorena za prethodno najavljene i organizovane posete iz zemlje i inostranstva.
Pogledajte reklamno-propagandni flajer izložbe 

___________________________________________________

 

 

 

PORTALU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC - ARHIVALIJA MESECA, DODELjEN „ISSN “ BROJ
Nacionalni ISSN centar Srbije dodelio je „PORTALU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – ARHIVALIJA MESECA“, elektronskoj (Online) serijskoj publikaciji, zaseban ISSN (Online) broj 2812-9636, kao integrativnom izvoru od posebnog značaja za Srbiju (10.05.2022.) Portalu “Arhivalija meseca“ možete pristupiti na Početnoj strani sajta Istorijskog arhiva Požarevac.

portal

___________________________________________________

 

 


„DIGITALIZOVANA IZDANJA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ – NOVA STRANA NA NAŠEM SAJTU

Digitalizovana izdanja

___________________________________________________

 

 

 


PETI RADNI SASTANAK REDAKCIONOG ODBORA I DELA TIMA ZA IZRADU NAUČNE MONOGRAFIJE „200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U POŽAREVCU“ ODRŽAN U VIŠEM SUDU U POŽAREVCU
U kabinetu Predsednika Višeg suda u Požarevcu, 15. jula 2022. održan je peti radni sastanak Redakcionog odbora i dela tima za izradu naučne monografije kao dela projekta obeležavanja 200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Požarevcu (1821-2021).

Tim monografija Viši sud u Požarevcu

Naime, predsednik Višeg suda u Požarevcu sudija Dragan Vučićević, koji je i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje ovog velikog jubileja i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i član Organizacionog odbora, sastali su se sa predstavnicima Kriminalističko-policijskog univerziteta, Istorijskog instituta SANU i Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda, radi analize rukopisa autora monografije „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Požarevcu, 1821-2021“ i njegovog upućivanja na mišljenje eminentnim recenzentima: dr Milanu Škuliću, redovnom profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i zameniku predsednika Ustavnog suda Srbije, zatim dr Aleksandru Rastoviću, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, naučnom savetniku i direktoru Istorijskog instituta SANU u Beogradu, kao i Predragu Trifunoviću, sudiji Vrhovnog suda Srbije.

___________________________________________________

 

 

 

PROMOCIJA MONOGRAFIJE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA U CENTRU ZA KULTURU U POŽAREVCU
U Centru za kulturu u Požarevcu, 9. juna 2022. održana je promocija monografije „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 - knjiga druga”. Monografija je plod višegodišnje uspešne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, uz podršku Grada Požarevca koji je omogućio realizaciju projekta i publikovanje monografije. Izdanje predstavlja nastavak saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta započete u okviru projekta koji je pokrenut 2015. godine radi obeležavanja stopedeset godina trajanja, rada i delovanja
Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu.

KPU i AIP

Autori monografije su: prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Radovan Radovanović, dr Martin Matijašević, dr Nevenka Knežević Lukić, dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković, mr Nebojša Đokić i Slobodanka Cvetković. Druga knjiga je dragoceno svedočanstvo o funkcionisanju Kaznenog zavoda Zabela u periodu od 1918. do 1945. godine. Autori su se potrudili da rasvetle značajne teme iz istorije krivičnog prava, organizacije kaznenih zavoda u Kraljevini SHS / Jugoslaviji, nastojali su da prikažu opšte i specifične uslove za izdržavanje kazni lišenja slobode, da opišu život i rad osuđenih lica i dokumentuju slučajeve političkih i vojnih osuđenika, maloletnih lica i osuđenica.

 dr JAsmina NIkolic

dr Aleksandar Boskovic

Naučnu monografiju nacionalnog značaja recenzirali su ugledni profesori i istaknuti naučnici iz oblasti naše nacionalne istorije: prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu, prof. dr Saša Nedeljković, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Ivana Dobrivojević Tomić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.
Monografiju su predstavili prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu, u ime recenzenata i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović u ime autora. Prisutne su pozdravili dr Jasmina Nikolić, urednik monografije i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i prof. dr Aleksandar Bošković, prorektor Kriminalističko-policijskog univerziteta.

prof Aleksandar Ristovic

dr Ivana Krstic Mistridzalovic

Promociji su prisustvovali ugledni gosti i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, gradskih ustanova kulture i mediji.

6

IAP

Nakon održane promocije monografije, zvanice i gosti prisustvovali su otvaranju izložbe „Forenzika više od veka“, koju su priredili Muzej nauke i tehnike i Kriminalističko-policijski univerzitet.

Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte TV prilog SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC DR JASMINA NIKOLIĆ I ARHIVSKI SAVETNIK DR DRAGANA MILORADOVIĆ GOŠĆE U EMISIJI „NEDREMANjE“ HIT-RADIJA POŽAREVAC
U emisiji uživo „Nedremanje“ Hit-radija Požarevac, 9. juna 2022. godine, gošće su bile direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić i arhivski savetnik dr Dragana Miloradović, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana arhiva, kao i predstavljanja javnosti monografije „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac Zabela, 1918-1945 – knjiga druga“.

Nedremanje Arhiv Pozarevac

Emisiju „Nedremanje“ Hit-radija Požarevac možete pogledati ovde.

___________________________________________________

 

 

 

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „KAZNENO-POPRAVNI ZAVODI U SRBIJI – PRIMER KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA POŽAREVAC, ZABELA 1918-1945 – KNJIGA DRUGA“
U Centru za kulturu u Požarevcu, 9. juna 2022.godine u 18 časova, biće predstavljena naučna monografija „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“, koja je rezultat zajedničkog višegodišnjeg istraživačkog poduhvata Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

KPZ monografija Arhiv Pozarevac

O ovoj monografiji grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, govoriće dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, idejni autor projekta i urednik izdanja, prof. dr Aleksandar Bošković, prorektor Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU Beograd i recenzent monografije i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović ispred grupe autora. Dobrodošli!

___________________________________________________

 

 

 

ISTRAŽIVANJE POŽAREVAČKIH ARHIVISTA U ARHIVU JUGOSLAVIJE U BEOGRADU
Arhivisti Istorijskog arhiva Požarevac Mirjana Stepanović, Milan Stanković i Dragana Jovanović, boravili su tokom maja 2022. godine u Arhivu Jugoslavije u Beogradu, gde su istraživali arhivsku građu fondova „Ministarstvo saobraćaja Kraljevine Jugoslavije“ i „Generalna direkcija državnih železnica Kraljevine Jugoslavije“, radi izdvajanja dokumenata o Požarevačkoj železnici u periodu
od 1929. do 1941.

Železnička stanica u Požarevcu IAP

Ovogodišnje istraživanje i odabiranje arhivske građe o Požarevačkoj železnici, u cilju publikovanja zbornika arhivskih dokumenata, realizuje se u okviru višegodišnjeg projekta publikovanja arhivske građe o Požarevcu i Braničevskom regionu, koja se nalazi u drugim arhivskim i muzejskim institucijama u zemlji.

___________________________________________________

 

 

 

 

PRIKUPLjANjE ARHIVALIJA U PRIVATNOM VLASNIŠTVU - SVEDOČANSTVA SA PUTOVANjA,
ODMORA I REKREACIJE – JAVNI POZIV GRAĐANIMA - „OŽIVIMO SEĆANjA“
Realizacija izložbe na temu turizma u Požarevcu i Braničevskom kraju u periodu između dva svetska rata, kao i u periodu od 1946. do 1980. godine je u toku, te arhivisti požarevačkog Arhiva i autori izložbe Mirjana Stepanović i Milan Stanković, žele da svoju izložbenu postavku upotpune arhivalijama iz privatnih kolekcija građana.

RAZGLEDNICA POŽAREVAC

Stoga, Istorijski arhiv Požarevac poziva građane da, ukoliko poseduju fotografije, razglednice, dokumenta, brošure, karte, turističke flajere, i druge arhivalije kao svedočanstva sa putovanja, odmora i rekreacije, donesu materijal u Istorijski arhiv Požarevac, a autori će se potruditi da pojedine arhivalije ugledaju svetlost dana na ovoj izložbenoj postavci.

BANJA KOVILJACA

___________________________________________________

 

 

 

 

ISTRAŽIVANjE POŽAREVAČKIH ARHIVISTA U ŽELEZNIČKOM MUZEJU SRBIJE U BEOGRADU
Arhivisti Istorijskog arhiva Požarevac Mirjana Stepanović, Milan Stanković i Dragana Jovanović, boravili su 12. maja 2022. u Železničkom muzeju Srbije u Beogradu, gde su obavili istraživanje arhivske građe u okviru istorijske zbirke muzeja, radi izdvajanja dokumenata koji će biti publikovani u zborniku priređene arhivske građe o Požarevačkoj železnici u periodu od 1929. do 1941.

arhiv Pozarevac

Nakon završenog istraživanja i odabira arhivskih dokumenata, požarevački arhivisti su posetili stalnu izložbenu postavku Železničkog muzeja Srbije u Beogradu.

___________________________________________________

 

 

 

ISTRAŽIVANjE POŽAREVAČKIH ARHIVISTA U ARHIVU
VOJVODINE U NOVOM SADU
Arhivisti Istorijskog arhiva Požarevac Mirjana Stepanović, Milan Stanković i Dragana Jovanović, boravili su tokom aprila 2022. u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, gde su istraživali arhivsku građu fonda „Kraljevska banska uprava Dunavske banovine, Novi Sad, 1929-1941“, radi izdvajanja dokumenata o Požarevačkoj železnici u periodu od 1929. do 1941.

Istraživanje u Arhivu Vojvodine

Ovogodišnje istraživanje i odabiranje arhivske građe o Požarevačkoj železnici, u cilju publikovanja zbornika arhivskih dokumenata, realizuje se u okviru višegodišnjeg projekta publikovanja arhivske građe o Požarevcu i Braničevskom regionu, koja se nalazi u drugim arhivskim i muzejskim institucijama u zemlji.

___________________________________________________

 

 

 

U SUSRET PRIMENI ZAKONA O ELEKTRONSKOM FAKTURISANjU I ZAKONA O FISKALIZACIJI
ODRŽANO JE SAVETOVANjE U VRNjAČKOJ BANjI
Savetovanje u vezi sa početkom primene Zakona o elektronskom fakturisanju i Zakona o fiskalizaciji, za subjekte javnog sektora, održano je u Vrnjačkoj banji, u periodu od 23. do 25. marta 2022. Savetovanju su prisustvovale rukovodilac finansijsko-računovodstvenih poslova Istorijskog arhiva Požarevac Dragana Jovanović i arhivist Nataša Milošević Dulić. Za seminar je vladalo veliko interesovanje, a stručna zaposlena lica iz Istorijskog arhiva Požarevac, postavljajući brojna pitanja, aktivno su učestvovale u programskom radu seminara.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

OBUKA ZA RAD U JEDINSTVENOM INFORMACIONOM SISTEMU ZA ARHIVE U REPUBLICI SRBIJI – ARHIS,
ODRŽANA JE U ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC
Stručna komisija Državnog arhiva Srbije, u sastavu Tatjana Dragićević, arhivski savetnik, Nikola Adžić, arhivist i rukovodilac službe Centar za obradu podataka i Aleksandra Janošev, viši arhivski pomoćnik za informacione tehnologije, održala je obuku za rad u jedinstvenom arhivskom informacionom sistemu ARHIS, za zaposlene u Istorijskom arhivu Požarevac, 18. marta 2022.

arhis

Obuka za rad zaposlenih arhivskih savetnika, viših arhivista, arhivista i arhivskih pomoćnika Istorijskog arhiva Požarevac u ARHIS-u, obuhvatila je podsisteme registar arhivske građe, preuzimanje i smeštaj arhivske građe, sređivanje, obrada i digitalizacija arhivske građe, izdanja, biblioteka, kao i administracija i pretraga.

arhis

arhis

___________________________________________________

 

 

 

 

O NOVIM PUBLIKACIJAMA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC TELEVIZIJA „SAT TV“ POŽAREVAC
JE SNIMILA TRI TV-PRILOGA
Svaki novi naslov Istorijskog arhiva Požarevac upotpunjuje ne samo zavičajnu istoriju, već i nacionalnu, uz obilje arhivskih dokumenata koji donose činjenice. Stoga je Televizija „SAT TV“ Požarevac krajem februara 2022. snimila tri priloga o publikovanim novim naslovima koje su zaposleni u Istorijskom arhivu Požarevac pripremali tokom pandemije Kovida-19. Arhivist Nataša Milošević Dulić predstavila je nova izdanja iz edicije "Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi" - do sada objavljene delove arhivskog fonda Načelstvo Sreza Zviškog i zbirke Varia.

Natasa Milosevic Dulic

dr Dragana Miloradovic

Arhivski savetnik dr Dragana Miloradović najavila je predstavljanje novih naslova iz edicije "Posebna izdanja": "Kazneno-popravni zavodi u Srbiji - primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac Zabela 1918-1945 - knjiga druga“, grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, i "Osvajanje sfere javnog života - uloga žena u društvenom i kulturnom životu Požarevca krajem 19. i početkom 20. veka", autorke dr Dragane Miloradović. TV-priloge možete pogledati i na stranici „Arhiv u medijima“, kao i na YouTube kanalu „Sat TV“ Požarevac.
Pogledajte TV prilog 1 Sat TV Požarevac.
Pogledajte TV prilog 2 Sat TV Požarevac.
Pogledajte TV pril.og 3 Sat TV Požarevac

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“ OTVORENA U NARODNOM MUZEJU U VALjEVU
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, 14. februara 2022. otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“. Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjenu predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac, realizovanu pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, Grada Valjeva i Grada Požarevca, svečano je otvorio rektor Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane general-potpukovnik prof. dr Goran Radovanović.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Na otvaranju izložbe, govorila je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Prisutne goste pozdravila je direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Valjeva, predstavnici kulturnih institucija iz Valjeva, mediji i građani Valjeva.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Kroz izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ posetioce su vodile autorke dr Marijana Mraović i dr Dragana Miloradović, kao i autori muzeološkog dela postavke Dragan Jacanović i Vuk Obradović. Izložba je realizovana u organizaciji Narodnog muzeja Valjevo. Izložba u Valjevu biće otvorena do 15. marta 2022.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte TV prilog SAT-TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“
NA GOSTOVANjU U NARODNOM MUZEJU U VALjEVU
Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije 15. februara 2022. godine, u Narodnom muzeju u Valjevu, biće otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjena predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac. Izložba će biti realizovana pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ratna slika Srbije

Organizator gostovanja ove izložbe arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta je Narodni muzej Valjevo. Izložba će biti otvorena za posetioce u periodu od 14. februara do 15. marta 2022. godine.

___________________________________________________