ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2023.

 

 

 

NAJNOVIJI BROJ VRHUNSKOG ČASOPISA NACIONALNOG ZNAČAJA

„ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ PRED VAMA
Dvanaest godina redovnog izlaženja našeg časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ (M51) i uspešnog promovisanja arhivističke teorije, prakse i postulata društvenih i humanističkih nauka, je lep kontinuitet i činjenica koja potvrđuje naš izuzetan doprinos očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa i identiteta. Časopis izlazi godišnje, a njegovo publikovanje od osnivanja do današnjih dana omogućava Grad Požarevac.

Zapisi 12-2023

Najnoviji Godišnjak koji je okupio 32 autora iz 22 institucije iz Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, donosi 16 priloga iz oblasti arhivistike i istoriografije i 13 priloga o održanim međunarodnim konferencijama, novoobjavljenim publikacijama i realizovanim aktivnostima ustanova kulture. Podsećamo da su svi dosadašnji brojevi časopisa Zapisi dostupni i u elektronskom obliku, na našoj strani Izdavačka delatnost i Digitalizovana izdanja Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 


„ZLATNA ARHIVA“ DR JASMINI NIKOLIĆ, DIREKTORKI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, dobitnik je prestižne nagrade „Zlatna arhiva“, za njen sveukupni dosadašnji rad i doprinos razvoju arhivske službe u Republici Srbiji.

Zlatna Arhiva, dr Jasmina Nikolić

Nagrada „Zlatna arhiva“ dodeljena joj je tokom svečanosti povodom 125 godina postojanja Državnog arhiva Srbije i obeležavanja Dana arhiva u Srbiji, u Državnom arhivu Srbije u Beogradu, 21. decembra 2023, u prisustvu najviših državnih funkcionera i visokih zvanica iz zemlje i inostranstva.

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Nagradu „Zlatna arhiva“ dodeljuje Fondacija Aleksandra Arnautovića, koju su ustanovile njegove kćerke Margerita i Anđica Arnautović, u cilju čuvanja i negovanja uspomene na dr Aleksandra Arnautovića upravnika Državne arhive (1939–1941).Dobitnica nagrade „Zlatna arhiva“ dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac zahvalila se Državnom arhivu Srbije i kolegama na dodeljenoj nagradi.
Pogledajte nekoliko fotografija sa dodele nagrada „Zlatna arhiva“.
Pogledajte TV prilog SAT TV „Zlatna arhiva dr Jasmini Nikolić“.

__________________________________

_________________

 

 

MONOGRAFIJA VIŠEG SUDA U POŽAREVCU I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC „200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U SRBIJI – U POŽAREVCU,
1821-2021“ PRED VAMA

Viši sud u Požarevcu i Istorijski arhiv Požarevac su suizdavači naučne monografije „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“, koja je objavljena u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac „Posebna izdanja“. Knjiga je publikovana povodom obeležavanja dva veka trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva pravde Republike Srbije.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Glavni i odgovorni urednik je Dragan Vučićević, urednik monografije i tehnički urednik je dr Jasmina Nikolić, dok su recenzenti prof. dr Milan Škulić, prof. dr Aleksandar Rastović i Predrag Trifunović. Autori monografije su dr Aleksandar Stojanović, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, dr Uroš Stanković, prof. dr Goran Vasin, dr Marijana Mraović i dr Radomir Popović.

___________________________________________________

 

 

 

U ORGANIZACIJI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC ODRŽAN SEMINAR ZA IMAOCE I STVARAOCE ARHIVSKE GRAĐE I DOKUMENTARNOG MATERIJALA NA TEMU „UPRAVLjANjE DOKUMENTIMA, KLASIČNO I ELEKTRONSKO ARHIVIRANjE – NOVINE, PROPISI, OBAVEZE PRAVNIH LICA I PRAKTIČNA PRIMENA“
U maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu, 15. decembra 2023. u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, održan je seminar za imaoce i stvaraoce arhivske građe i dokumentarnog materijala sa teritorije Braničevskog upravnog okruga, na temu „Upravljanje dokumentima, klasično i elektronsko arhiviranje – novine, propisi, obaveze pravnih lica i praktična primena“.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Prisutne predstavnike 57 pravnih subjekata iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, Velikog Gradišta, Golupca, Kučeva, Žabara, Žagubice i Malog Crnića, pozdravila je pomoćnik direktora za arhivsku oblast Mirjana Stepanović, dok je arhivski savetnik na poslovima zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala van arhiva u Istorijskom arhivu Požarevac dr Jasmina Živković održala stručno predavanje i prezentaciju na ovu temu.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Prvi deo seminara bio je posvećen zakonskim obavezama u vezi sa zaštitom arhivske građe i uređenjem sistema kancelarijskog i arhivskog poslovanja kod pravnih subjekata kao stvaralaca i imalaca arhivske građe i dokumentarnog materijala. Drugi deo seminara bio je posvećen upravljanju elektronskim dokumentima i pitanju elektronskog arhiviranja.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Podsećamo, kontinuirana edukacija predstavnika pravnih subjekata sa područja Braničevskog upravnog okruga o zaštiti arhivske građe i dokumentarnog materijala nastalog njihovim radom, vrši se kroz organizaciju stručnih seminara, počev od 2013. godine pa do današnjih dana, u okviru programske aktivnosti Istorijskog arhiva Požarevac „Škola arhivistike“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster.

___________________________________________________

 

 


NAJAVA – SEMINAR ZA IMAOCE I STVARAOCE ARHIVSKE GRAĐE I DOKUMENTARNOG MATERIJALA NA TEMU „UPRAVLjANjE DOKUMENTIMA, KLASIČNO I ELEKTRONSKO ARHIVIRANjE – NOVINE, PROPISI, OBAVEZE PRAVNIH LICA I PRAKTIČNA PRIMENA“ U ORGANIZACIJI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZUJE SE 15. I 22. DECEMBRA 2023. U MALOJ SALI CENTRA ZA KULTURU U POŽAREVCU

Skola arhivistike arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST „SEĆANjE NA PROŠLOST – U SUSRET NOVOGODIŠNjIM I BOŽIĆNIM PRAZNICIMA“ IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZOVANA JE U OSNOVNOJ ŠKOLI „KRALj ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU
Nastavljena je saradnja Istorijskog arhiva Požarevac i Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu. Učenici drugog razreda, zajedno sa učiteljima razredne nastave i arhivistima, realizovali su kreativnu radionicu sa edukativnim sadržajem „Sećanje na sopstvenu prošlost – u susret novogodišnjim i božićnim praznicima“, u Osnovoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, 11. decembra 2023.

Avantura u arhivu Arhiv Požarevac

Trideset drugaka je ozbiljno shvatilo zadatak i uz pomoć roditelja pribavilo stare porodične fotografije sa novogodišnjih praznika iz druge polovine 20. veka, koje su poslužile deci za izradu izložbe fotografija.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Vaspitno-obrazovnu aktivnost „Sećanje na prošlost – u susret novogodišnjim i božićnim praznicima“ iz ciklusa „Avantura u Arhivu“ Istorijskog arhiva Požarevac, autorke dr Jasmine Nikolić, realizovali su arhivski poslenici Mirjana Stepanović, Nataša Milošević Dulić, Milan Stanković, msr. i dr Jasmina Nikolić iz Istorijskog arhiva Požarevac, učenici drugog razreda, učitelji razredne nastave Ana Mitrović, Vesna Cvetković i Aleksandra Milošević iz Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu i direktor ove škole Goran Seger.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Dečija izložba fotografija o novogodišnjim praznicima druge polovine 20. veka, biće otvorena povodom obeležavanja Dana Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, 15. decembra 2023.
Pogledajte poster „Avantura u Arhivu 4“.
Pogledajte nekoliko fotografija
„Avantura u Arhivu 4“.

Pogledajte TV prilog SAT TV o „Avanturi u Arhivu 4“.

___________________________________________________

 

 

NAJAVA – VASPITNO-OBRAZOVNA AKTIVNOST „SEĆANjE NA PROŠLOST – U SUSRET NOVOGODIŠNjIM I BOŽIĆNIM PRAZNICIMA“ IZ CIKLUSA „AVANTURA U ARHIVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, REALIZUJE SE OD 11. DO 15. DECEMBRA 2023. U OSNOVNOJ ŠKOLI „KRALj ALEKSANDAR PRVI“ U POŽAREVCU

Avantura u Arhivu 2023, Arhiv Pozareva

___________________________________________________

 

 

 

REDAKCIONI ODBOR I AUTORSKI TIM NAUČNE MONOGRAFIJE „200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U SRBIJI - U POŽAREVCU 1821-2021“ NA SVEČANOM SASTANKU ODRŽANOM U VIŠEM SUDU U POŽAREVCU
U kabinetu Predsednika Višeg suda u Požarevcu, 8. decembra 2023. održan je svečani sastanak Redakcionog odbora i autorskog tima naučne monografije „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“, povodom objavljivanja i izlaska iz štampe ovog kapitalnog dela u izdanju Višeg suda u Požarevcu i Istorijskog arhiva Požarevac.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Predsednik Višeg suda u Požarevcu sudija Dragan Vučićević, koji je i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje ovog jubileja, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i član Organizacionog i Redakcionog odbora, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu prof.dr Aleksandar Rastović, koji je i član Redakcionog odbora i recenzent monografije i Predrag Trifunović, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji, koji je i recenzent monografije, sastali su se sa autorima prof. dr Ivanom Krstić Mistridželović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, dr Aleksandrom Stojanovićem sa Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, dr Radomirom Popovićem sa Istorijskog instituta SANU u Beogradu i dr Marijanom Mraović iz Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, povodom objavljene naučne monografije i dogovora oko njenog predstavljanja srpskoj javnosti.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Podsećamo da je ova zajednička aktivnost u oblasti ljudskih resursa, istraživanja i publikovanja rezultata istraživanja kroz naučnu monografiju, realizovana u okviru potpisanih Sporazuma o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Istorijskog instituta SANU u Beogradu, u organizaciji Višeg suda u Požarevcu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija

___________________________________________________

 

 


DR JASMINA NIKOLIĆ, DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC GOVORILA NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 170 GODINA POSTOJANjA KPZ POŽAREVAC - ZABELA
Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, po pozivu uprave
Kazneno-popravnog zavoda Požarevac – Zabela Uprave za izvršenje krivičnih sankcija
Ministarstva pravde RS, govorila je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 170
godina postojanja ovog Zavoda, koja je održana 24. novembra 2023. godine u svečanoj sali
hotela „Preporod“ u Požarevcu – Zabeli.

KPZ Zabela, Arhiv Pozarevac

KPZ Zabela, Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 


NOVA PUBLIKACIJA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC PRED VAMA
Istorijski arhiv Požarevac objavljuje četrnaestu publikaciju u okviru edicije „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo 1839-1918 – Analitički inventar 9 (1866-1867)“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Cilj objavljivanja publikacija ovakve vrste jeste informisanje naučne, kulturne, stručne i šire javnosti o arhivskoj građi koju poseduje Arhiv, ali one imaju i funkciju zaštite od nestajanja ili ugrožavanja osobenosti dokumenta kao kulturnog dobra.

NSZ 14
Publikaciju je priredio viši arhivist Milan Stanković, msr. iz Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 


NAJAVA DOGAĐAJA – NOVA IZLOŽBA NA OTVORENOM „KROZ ODABRANU ARHIVSKU GRAĐU“, U DVORIŠNOM KOMPLEKSU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC (POVODOM 75 GODINA OD OSNIVANjA I RADA IAP, 1948-2023)

Izložba Arhiv Požarevac

___________________________________________________

 

 


ODRŽANO VII MEĐUNARODNO ARHIVISTIČKO SAVETOVANjE POD SLOGANOM „ARHIVI INSPIRIŠU“
U organizaciji Arhivističkog društva Srbije i Istorijskog arhiva Toplice Prokuplje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, održano je VII Međunarodno arhivističko savetovanje u Kuršumlijskoj banji, od 11. do 13. oktobra 2023. Na otvaranju skupa prisutne su pozdravili Lela Pavlović, predsednica ADS, Milan Jovanović, direktor Istorijskog arhiva Toplice Prokuplje, dr Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturu. Svečanom otvaranju međunarodnog arhivističkog savetovanja prisustvovala je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

arhivsko savetovanje Istorijski arhiv Pozarevac

Istorijski arhiv Požarevac svojim radom na temu „Kroz arhivsko zakonodavstvo Srbije i okruženja – vrednovanje arhivske građe i dokumentarnog materijala“ predstavila je arhivski savetnik dr Jasmina Živković. Zbornik radova br. 6 „Arhivska građa u teoriji i praksi“ predstavila je arhivski savetnik Slobodanka Cvetković.

arhivsko savetovanje Istorijski arhiv Pozarevac

arhivsko savetovanje Istorijski arhiv Pozarevac

U sklopu drugog dana savetovanja, održana je edukacija za zaposlene u arhivima na poslovima kancelarijskog poslovanja i poslovima zaštite arhivske građe E-uprava i E-pisarnica, na kojoj su predavači bile Svetlana Jovanović, viši savetnik u Kabinetu predsednice Vlade RS - Jedinica za implementaciju strateških projekata IT i Marija Milošević iz Ministarstva kulture Republike Srbije. Edukativnoj radionici su prisustvovale direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić i arhivski savetnik na poslovima zaštite arhivske građe van arhiva dr Jasmina Živković.

___________________________________________________

 

 


POTPISAN SPORAZUM O NAUČNOJ I KULTURNOJ SARADNjI IZMEĐU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
I ARHIVA BOSNE I HERCEGOVINE
U Istorijskom arhivu Požarevac u Požarevcu, 10. oktobra 2023. godine, potpisan je Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Sporazum su potpisale dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i mr Danijela Mrda, direktorka Arhiva Bosne i Hercegovine. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU i predsednik Upravnog odbora Državnog arhiva Srbije, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović i doc.dr Vlatka Lemić. Ovim povodom održana je i konferencija za medije.

Sporazum IAP i BIH

Sporazum IAP i BIH

Sporazumom o naučnoj i kulturnoj saradnji je, između ostalog, predviđena zajednička organizacija i realizacija naučnih, kulturnih, izdavačkih aktivnosti i projekata iz oblasti kulture i nauke, čiji je cilj negovanje i promovisanje delatnosti Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Bosne i Hercegovine, zatim razmenjivanje ideja i iskustava sa ciljem unapređenja strategija kulturnog i naučnog razvoja, učestovovanje u uredničkim, programskim i organizacionim odborima i redakcijama i razmena naučnih i drugih publikacija u cilju obogaćivanja bibliotečkog fonda Istorijskog arhiva Požarevac i Arhiva Bosne i Hercegovine.
Pogledajte tv prilog SAT TV Požarevac.
Pogledajte fotografije sa potpisivanja sporazuma.
Više o događaju pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 

 

REDAKCIJA VRHUNSKOG ČASOPISA NACIONALNOG ZNAČAJA „ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ ODRŽANA 10. OKTOBRA 2023. U ISTORIJSKOM ARHIVU U POŽAREVCU
U Istorijskom arhivu Požarevac u Požarevcu, 10. oktobra 2023, održana je sednica redakcije vrhunskog časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj je razmatrano, vrednovano i prihvaćeno za objavljivanje u ovogodišnjem broju, 26 radova 33 autora iz 23 institucije iz Republike Srbije, Republike Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Severne Makedonije. Od ukupnog broja radova, 5 priloga obrađuje teme iz oblasti arhivske teorije i prakse, 10 iz istoriografije, dok 11 priloga donosi prikaze izložbi, novoobjavljenih publikacija, međunarodnih naučnih konferencija i realizovanih programskih aktivnosti institucija.

Redakcija casopisa Zapisi Istorijski arhiv Pozarevac

Redakcija casopisa Zapisi Istorijski arhiv Pozarevac

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut SANU Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Zlatko Matić (Pravoslavni Bogoslovski fakultet Beograd), dr Miroslav Perišić (Državni arhiv Srbije Beograd), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Dragana Miloradović (Istorijski arhiv Požarevac), dr Jasmina Živković (Istorijski arhiv Požarevac), doc. dr Vlatka Lemić (Sveučilište u Zagrebu), mr Danijela Mrda (Arhiv Bosne i Hercegovine u Sarajevu), Slobodanka Cvetković i Nataša Milošević Dulić (Istorijski arhiv Požarevac).

Redakcija casopisa Zapisi Istorijski arhiv Pozarevac

Podsećamo, Ministarstvo nauke Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M 51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja. Svi objavljeni brojevi časopisa (2012-2022) dostupni su u elektronskom obliku na sajtu Istorijskog arhiva Požarevac – u odeljku Izdavačka delatnost i Digitalizovana izdanja Istorijskog arhiva Požarevac

___________________________________________________

 

 

PREDSTAVLjENA NOVA KNjIGA U IZDANjU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu, 27. septembra 2023. predstavljeno je posebno izdanje „Vodič kroz lične fondove i zbirke i zbirke Istorijskog arhiva Požarevac“, autora Nataše Milošević Dulić, dr Dragane Miloradović, Slobodanke Cvetković, Gorana Mitića, Vesne Džanić i Dragane Jovanović, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac. Knjiga je objavljena u ediciji „Posebna izdanja“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Vodič, Arhiv Pozarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Razotkrivanje bogatog i raznovrsnog sadržaja ličnih fondova i zbirki jeste prilika za upoznavanje izuzetne vrednosti njihovih stvaralaca, ali i mogućnost za buduća istraživanja i stvaranje naučnih i kulturnih dela. Na promociji ovog izdanja govorili su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Slavica Solomun, arhivski savetnik Državnog arhiva Srbije, Nataša Milošević Dulić i dr Dragana Miloradović, u ime grupe autora.

Vodič, Arhiv Požarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Nakon predstavljanja knjige, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević govorila je o zbirci umetničkih dela i predmeta Miodraga Markovića, namesnika kulture i dobročinstva.
Pogledajte nekoliko fotografija sa promocije knjige u Požarevcu.
Pogledajte poster za promociju knjige.
Pogledajte TV-prilog SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA – PROMOCIJA SEDAMNAESTOG IZDANjA IZ EDICIJE „POSEBNA IZDANjA“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC „VODIČ KROZ LIČNE FONDOVE I ZBIRKE I ZBIRKE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U KULTURNOM CENTRU SRBIJE
„IVO ANDRIĆ“ U PEKINGU
U Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu, 2. septembra 2023. godine, otvorena je izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Filmovi koje smo voleli, 1947-1980“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Povod za izložbu je 110 godina srpskog filma, 100 godina jugoslovenske kinematografije i 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića. Ovo je prvi put da Kulturni centar Srbije u Pekingu organizuje jednu izložbu.

Peking, Arhiv Požarevac

Izložbu u Kulturnom centru Srbije u Pekingu svečano je otvorila ambasadorka Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Nj.E. Maja Stefanović, a zvanicama su se obratile direktorka Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu Tatjana Soldat i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.


Peking, Arhiv Požarevac

Peking, Arhiv Požarevac

Peking, Arhiv Požarevac

Autorke izložbe i kataloga dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović nastojale su da, osim kineskoj publici najpoznatijih filmova „Valter brani Sarajevo“ i „Most“, posetiocima prikažu i poster prvog Batinog filma „Pesma sa Kumbare“ i postere brojnih drugih ostvarenja u kojima je igrao „Tri“, „Vlak bez voznog reda“, „Kozara“, „Diverzanti“, „Breza“..., zatim, postere jugoslovenskog kandidata za Oskara i dobitnika Gran-pri u Kanu 1967. godine filma „Skupljači perja“, čuvenog predstavnika crnog talasa „Kad budem mrtav i beo“ i postere partizanskih filmova „Bitka na Neretvi“, „Devojački most“, „Bombaši“ i dr.


Peking, Arhiv POžarevac

Peking, Arhiv POžarevac

 

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su ambasadorka Republike Srbije u NR Kini Nj.E. Maja Stefanović, ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini Nj.E. Siniša Berjan, izaslanik odbrane MO RS u NR Kini kbb Slobodan Novaković, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Kulturnih centara Japana i Rumunije, nekadašnji ambasador NR Kine u Republici Srbiji Li Man Čang, profesorka na Univerzitetu za film u Pekingu Sun Hongyun, predstavnici Kineske Kinoteke, predstavnici kineskih državnih kompanija „China construction“, „CRBC“, „Yihai“, predstavnici kineskih medijskih kuća CCTV, CGNT, CICN, Guangming ribao, diplomatskog magazina Lokwee i drugi ugledni gosti. Izložba u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu biće otvorena za posetioce do 30. septembra 2023. godine.

Pogledajte video-prilog sa otvaranja izložbe u Pekingu.
Pogledajte poster izložbe Peking.
Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe u Pekingu.
Više o otvaranju izložbe u Pekingu pogledajte ovde.
Emisija "Pogled izbliza" - SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA – IZLOŽBA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U KULTURNOM CENTRU SRBIJE "IVO ANDRIĆ" U PEKINGU, POD POKROVITELjSTVOM MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


OBELEŽEN JUBILEJ – 75 GODINA POSTOJANJA I RADA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Svečanim prijemom i akademijom u svečanim salonima Skupštine Grada Požarevca, 30. juna 2023. obeleženo je 75 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva Požarevac. Brojnim zvanicama i gostima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske obratili su se gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Jubilej 75 godina IAP

Jubilej 75 godina IAP

Gradonačelnik Saša Pavlović ukazao je na značaj izuzetnih rezultata Istorijskog arhiva Požarevac, koji predstavlja ponos Grada, i podsetio na izložbe, izdavačku delatnost, promocije, predavanja i saradnju Arhiva sa renomiranim institucijama u zemlji i inostranstvu. Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić govorio je o značaju arhiva i arhivistike za svaku državu, narod, pojedinca, naglasivši da pamćenje čuvano u istorijskim arhivima ima neizmernu snagu, čiji je značajan deo Istorijski arhiv Požarevac.

Jubilej 75 godina IAP

Jubilej 75 godina IAP

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić istakla je da „svi mi i oni koji dolaze posle nas, ukorenjuju smisao sopstvenog života i života naše zajednice na kulturnom identitetu koji traje vekovima. Korene sećanja, koje kroz arhivsku građu svakodnevno prikupljamo, obrađujemo i čuvamo, i o kojima svedočimo izlazeći istinama na svetlo naših dana, svedočimo i o teškim danima naše istorije i o slavnim događajima koji su ugrađeni u identitet naše državnosti“.

Jubilej 75 godina IAP

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva prosvete, Braničevskog upravnog okruga, Grada Požarevca, Opština Veliko Gradište i Malo Crniće, Eparhije Braničevske SPC, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Istorijskog instituta SANU Beograd, Instituta za noviju istoriju Srbije,  Međunarodnog instituta za istraživanje katastrofa u Beogradu, Međunarodnog centra za arhivska istraživanja ICARUS Hrvatska i EURBICA, Državnog arhiva Srbije, Državnog arhiva Bosne i Hercegovine, Državnog arhiva Severne Makedonije, Arhiva Jugoslavije, Vojnog arhiva, Narodne biblioteke Srbije, Arhiva Vojvodine, direktori arhiva i muzeja u Srbiji sa saradnicima, direktori javnih preduzeća, javnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, privrednih organizacija, mediji i drugi gosti.

Jubilej 75 goduna IAP

Jubilej 75 goduna IAP

U čast jubileja, Istorijski arhiv Požarevac publikovao je posebno izdanje „Bibliografija časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“, brošuru „Ekspresije prošlosti – kalendar kroz arhivalije meseca“, reklamno-propagandni flajer „Fond Stara i retka knjiga 1752-1864“ i set arhivskih fotografija sa kalendarom „Putujte sa nama kroz vreme – mi čuvamo istoriju – 75 godina sa vama“.
Više o događaju pročitajte ovde.
Pogledajte fotografije sa svečanosti.
Pogledajte tv-prilog SAT TV Požarevac.  

___________________________________________________

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA – SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANjA JUBILEJA -
75 VREDNIH, USPEŠNIH I KVALITETNIH GODINA POSTOJANjA I RADA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

75 godina IAP

___________________________________________________

 

 


NOVA PUBLIKACIJA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – „EKSPRESIJE PROŠLOSTI –
KALENDAR KROZ ARHIVALIJE MESECA - BROŠURA“
Istorijski arhiv Požarevac ima čast da Vas obavesti da je iz štampe izašla nova publikacija našeg Arhiva – „Ekspresije prošlosti – kalendar kroz arhivalije meseca - brošura“, autora tekstova dr Jasmine Nikolić, dr Dragane Miloradović, Nataše Milošević Dulić i Mirjane Stepanović. Brošura je objavljena u ediciji „Kulturna baština“, povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Požarevac, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

brosura arhivalije meseca


U okviru brošure, a u cilju kontinuiranog promovisanja arhivske građe kao kulturne baštine i Arhiva kao institucije, predstavljene su arhivalije iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac koje su vizuelno ili sadržajno posebno zanimljive a odnose se na razne godišnjice, istorijske događaje, ličnosti... Reprodukcije dokumenata prate tekstovi autora koji su ponudili opis sadržaja i okolnosti nastanka dokumenta, događaja ili procesa koji dokument odražava. Brošura je dostupna u elektronskom obliku na strani Izdavačka delatnost/Kulturna baština.

___________________________________________________

 

 

 

NOVO IZDANjE ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – „BIBLIOGRAFIJA ČASOPISA ZAPISI –
GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC, 2012-2022“
Istorijski arhiv Požarevac ima čast da Vas obavesti da je iz štampe izašlo novo izdanje našeg Arhiva - „Bibliografija časopisa Zapisi - Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“, autora Nataše Milošević Dulić, dr Jasmine Nikolić i Renate Minić, msr. Publikacija predstavlja nastavak objavljivanja knjiga u ediciji „Posebna izdanja“ Istorijskog arhiva Požarevac sa naslovima iz zavičajne i srpske istorije i kulture.

bibiografija casopisa Zapisi, Arhiv Pozarevac

Knjigom „Bibliografija časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac, 2012-2022“, srpska bibliografija dobija značajan prilog, koji svojom informativnošću i savremenim načinom izrade olakšava korišćenje izvora bogate istorijske baštine. Publikacija sadrži 365 bibliografskih jedinica sa opisom sadržaja, bibliografiju po autorima (159), pregled sadržaja po brojevima časopisa i imenski registar. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

PREDSTAVLjEN DEVETI ZBORNIK DOKUMENATA „RAZVOJ SAOBRAĆAJNE SLUŽBE POŽAREVAČKE ŽELEZNICE U DUNAVSKOJ BANOVINI 1929-1941“ U IZDANjU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, 7. aprila 2023. predstavljen je zbornik dokumenata „Razvoj saobraćajne službe Požarevačke železnice u Dunavskoj banovini 1929-1941“, priređivača arhivskih poslenika Mirjane Stepanović, Milana Stankovića, msr. i Dragane Jovanović, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac.

Zbornik železnica Athiv Požarevac

Zbornik železnica, IAP


Zbornik priređene arhivske građe donosi 63 izvorna dokumenta iz fondova Arhiva Jugoslavije, Arhiva Vojvodine, Železničkog muzeja u sastavu „Železnice Srbije“ ad u Beogradu i Istorijskog arhiva Požarevac. Dokumenta prikazuju razvoj saobraćajne službe Požarevačke železnice u periodu od 1929. do 1941. godine. Na promociji ovog izdanja govorili su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i priređivači publikacije Mirjana Stepanović, pomoćnik direktora za arhivsku oblast, Milan Stanković, msr. viši arhivist i Dragana Jovanović, rukovodilac finansijskih poslova. Zbornik dokumenata objavljen je u ediciji „Zbornici dokumenata“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija sa promocije u Požarevcu.
Pogledajte poster promocije.
Pogledajte tv-prilog SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

DR JASMINA NIKOLIĆ, DIREKTORKA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC U ŽIRIJU PUBLIKE
27. GLUMAČKIH SVEČANOSTI „MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“
Prva nedelja aprila svake godine požarevačkoj publici pruža mogućnost da se susretne sa najvišim glumačkim dometima u najboljim predstavama godišnje produkcije naših prestižnih pozorišta, kroz festival Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. U Centru za kulturu u Požarevcu, u periodu od 2. do 7. aprila 2023. održane su 27. Glumačke svečanosti, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva kulture Republike Srbije. U žiriju publike ovogodišnjeg pozorišnog festivala bila je
direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

Glumacke svecanosti, Arhiv Pozarevac

Glumacke svecanosti, Arhiv Pozarevac

Predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Čudo u Šarganu“, 2. aprila 2023. počele su Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Tokom trajanja pozorišnog festivala požarevačka publika imala je prilike da uživa u predstavama Ateljea 212 (Rolerkoster), Narodnog pozorišta Beograd (Godine vrana i Magbet), Narodnog pozorišta Sombor (Galeb) i dodeljuje nagrade glumcima za najbolja glumačka ostvarenja.

___________________________________________________

 

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA - PROMOCIJA DEVETOG ZBORNIKA DOKUMENATA IZ EDICIJE „ZBORNICI DOKUMENATA“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC – RAZVOJ SAOBRAĆAJNE SLUŽBE POŽAREVAČKE ŽELEZNICE U DUNAVSKOJ BANOVINI, 1929-1941 – ODABRANA DOKUMENTA“, PRIREĐIVAČA ARHIVISKIH POSLENIKA MIRJANE STEPANOVIĆ, MILANA STANKOVIĆA, MSR. I DRAGANE JOVANOVIĆ

Zbornik 9, Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

STALNU IZLOŽBENU POSTAVKU „DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I
CENTRA ZA OBUKU KOPNENE VOJSKE POŽAREVAC, ORGANIZOVANO SU POSETILI PREDSTAVNICI FONDA
„SVETOZAR MARKOVIĆ“ IZ BEOGRADA
Predstavnici Fonda „Svetozar Marković“ iz Beograda, posetili su 11. marta 2023. stalnu izložbenu postavku „Dva veka Vojske u Braničevu“, Istorijskog arhiva Požarevac i Garnizona Požarevac, koja se nalazi u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu.

Dva veka vojske u Brani;evi, IAP

Dva veka vojske u Branicevu, IAP

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koautorka izložbe, vodila je predstavnike Fonda „Svetozar Marković“ iz Beograda kroz izložbenu postavku, koja predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih događaja iz života i rada vojnih jedinica u Braničevskom, Podunavskom i Pomoravsom okrugu tokom 19. i 20. veka. Pozdravne reči uputili su komandant Garnizona Požarevac pukovnik Duško Jović i direktor Istorijskog instituta SANU Beograd prof. dr Aleksandar Rastović.

___________________________________________________

 

 

TUŽNO PODSEĆANjE NA ZLOČIN U LOGORU BANjICA TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA - POGLEDAJTE KATALOG I VIRTUELNU IZLOŽBU „LOGOR BANjICA 1941-1944 – ZATOČENICI IZ POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA“
Povodom obeležavanja 27. januara - Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta - omogućili smo ponovno pregledanje kataloga i virtuelne izložbe „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“. Nastali u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda 2017. godine, publikacije autorki Isidore Stojanović, dr Jasmine Nikolić i Snežane Lazić, donose kratak pregled istorije formiranja nemačke okupacione uprave, kolaboracionističkih vlasti i osnivanja logora na Banjici, sa posebnim osvrtom na stanje u okupiranom Požarevcu i Braničevskom okrugu. Srž publikacije je jedinstveni spisak 1.683 zatočenika logora Banjica iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, Velikog Gradišta, Golupca, Kučeva, Malog Crnića, Žabara i Žagubice i 60 ilustracija arhivskih fotografija i dokumenata. Publikacije, koje je podržao Grad Požarevac, možete pogledati na linkovima:

Logor Banjica, IAP

Katalogu Logor Banjica.

Logor banjica

Virtuelna izložba Logor Banjica.