ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti 2021.

 

 

 

ČASOPISU „ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ KATEGORIJA M 51
– VRHUNSKI ČASOPIS NACIONALNOG ZNAČAJA
Odlukom o kategorizaciji naučnih časopisa za 2021. godinu nadležnih organa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, časopisu „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ dodeljena je kategorija M 51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja - što njegovom uredništvu čini izuzetnu čast i veliko zadovoljstvo i daje motiva za dalji rad.

zapisi

Zahvaljujemo domaćim i inostranim članovima redakcije i recenzentima iz sveta nauke, koji su nesebično ugrađivali svoj autoritet u ugled časopisa, nastojeći da osiguraju njegov visoki naučni rang i kontinuitet njegovog uticaja na naučni i kulturni život u zemlji i van nje. Posebnu zahvalnost dugujemo autorima koji su izdvajali svoje dragoceno vreme za pisanje stručnih radova, naučnih članaka i prikaza, kao i na poverenju koje su nam poklanjali tokom prethodne decenije. Naizmernu zahvalnost iskazujemo Gradu Požarevcu koji, prepoznavši suštinu naše želje, od osnivanja časopisa 2012.godine do današnjih dana, pruža materijalnu podršku čime omogućava publikovanje časopisa i njegovo redovno izlaženje.

___________________________________________________

 

 

 

NOVO E-IZDANjE U EDICIJI „ELEKTRONSKA IZDANjA I VIRTUELNE IZLOŽBE“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U okviru kontinuiranog promovisanja arhivske građe kao kulturne baštine, u ediciji „Elektronska izdanja i virtuelne izložbe“ Istorijski arhiv Požarevac objavio je novo elektronsko izdanje „Fudbalski klub Mladi radnik Požarevac – od vremena ideala do vremena idola – refleksija vremena 1926-2014: iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac“, priređivača prof. mr Dragana Šalera.

fk mladi radnik

Objavljivanje ovog elektronskog izdanja omogućio je Grad Požarevac povodom obeležavanja 95 godina od osnivanja fudbalskog kluba „Mladi radni Požarevac“.

___________________________________________________

 

 

 

ZBORNIK DOKUMENATA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I PRAVOSLAVNE EPARHIJE BRANIČEVSKE PREDSTAVLjEN JAVNOSTI U OBRAZOVNOM CENTRU
„ECCLESIA VIMINACIENSIS” EPARHIJE BRANIČEVSKE U POŽAREVCU
U amfiteatru Obrazovnog centra „Ecclesia Viminaciensis“ Eparhije braničevske u Požarevcu, 30. decembra 2021. održana je promocija zbornika dokumenata „Požarevački Protoprezviterat 1836-1888“. Zbornik dokumenata je plod višegodišnje uspešne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske, uz podršku Grada Požarevca koji je omogućio realizaciju projekta i publikovanje zbornika dokumenata povodom obeležavanja deset godina od potpisivanja Protokola o saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske Srpske Pravoslavne Crkve.

zbornik 7

Objavljivanjem istorijskih dokumenata arhivskog fonda „Požarevački Protoprezviterat 1836-1888“, Istorijski arhiv Požarevac i Eparhija braničevska potvrđuju posvećenost očuvanju duhovnog, nacionalnog i kulturnog blaga i identiteta srpskog naroda. Zbornik priređene arhivske građe donosi 125 izvornih dokumenata o crkvenom i narodnom životu druge polovine 19. veka. Prvi objavljeni dokument u zborniku je Rešenje Konzistorije Mitropolije Knjažestva Srpkog o razvodu braka Raje i Grozde Nikolić, od 18. novembra 1836. godine. Poslednji priređeni dokument u zborniku je Raspis Konzistorije Mitropolije Knjažestva Srpkog za držanje „molebstvija“ protiv velikih kiša, od 12. maja 1888. godine.

zbornik 7

Priređivač zbornika dokumenata je arhivista Nataša Milošević Dulić. Recenzent izdanja je protođakon prof. dr Zlatko Matić iz Odbora za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je, pored Njegovog Preosveštenstva Episkopa braničevskog Gospodina dr Ignatija, direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i glavnog i odgovornog urednika dr Jasmine Nikolić i priređivača zbornika Nataše Milošević Dulić, bio promoter ove knjige na svečanosti u Obrazovnom centru „Ecclesia Viminaciensis“ u Požarevcu.

Više o tome pročitajte ovde.

Pogledajte video-prilog.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster za promociju u Požarevcu.

___________________________________________________

 

 

 

PROMOCIJA SEDMOG NASLOVA IZ EDICIJE „ZBORNICI DOKUMENATA“ ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
„POŽAREVAČKI PROTOPREZVITERAT 1836-1888.“
Povodom obeležavanja 10 godina od potpisivanja Protokola o saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac i Eparhije braničevske Srpske Pravoslavne Crkve, Istorijski arhiv Požarevac i Eparhija braničevska, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, 30. decembra 2021, u amfiteatru Obrazovnog centra „Ecclesia Viminaciensis“ Eparhije braničevske u Požarevcu, predstaviće zbornik dokumenata „Požarevački Protoprezviterat 1836-1888”, priređivača Nataše Milošević Dulić.

zbornik

Auditorijumu će se obratiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop požarevačko-braničevski Gospodin dr Ignatije, protođakon doc. dr Zlatko Matić iz Odbora za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske, recenzent izdanja, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i glavni i odgovorni urednik i Nataša Milošević Dulić, arhivist i priređivač. Svečanost predstavljanja knjige biće upotpunjena virtuelnom izložbom arhivskih dokumenata i fotografija iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

DRUGI RADNI SASTANAK REDAKCIONOG ODBORA I DELA TIMA ZA IZRADU NAUČNE MONOGRAFIJE „200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U POŽAREVCU“ ODRŽAN NA
KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOM UNIVERZITETU U BEOGRADU
D U amfiteatru Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, 20. decembra 2021. održan je drugi radni sastanak Redakcionog odbora i dela tima za izradu naučne monografije kao dela projekta obeležavanja 200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Požarevcu (1821-2021). Naime, predsednik Višeg suda u Požarevcu sudija Dragan Vučićević, koji je i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje ovog velikog jubileja i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, koja je i član Organizacionog odbora, sastali su se sa predstavnicima Kriminalističko-policijskog univerziteta, Istorijskog instituta SANU, Instituta za noviju istoriju Srbije i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, radi dogovora o izradi naučne monografije „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Požarevcu, 1821-2021“.

Istorijski arhiv pozarevac

Istorijski arhiv Pozarevac

Obeležavanje 200 godina trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području predstavlja značajan društveno-kulturni čin koji objektivno prevazilazi granice Grada Požarevca i postaje događaj od prvorazrednog značaja za sveukupan sudski sistem Republike Srbije. Ova zajednička aktivnost u oblasti ljudskih resursa, istraživanja i publikovanja rezultata istraživanja kroz naučnu monografiju, realizuje se u okviru potpisanih Sporazuma o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta i Istorijskog instituta SANU u Beogradu.

___________________________________________________

 

 

 

DESETI BROJ ČASOPISA „ZAPISI – GODIŠNjAK ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC“ PRED VAMA
Deset godina redovnog izlaženja našeg istaknutog nacionalnog časopisa „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac“ (M52) i uspešnog promovisanja arhivističke teorije i prakse i postulata društvenih i humanističkih nauka je lep kontinuitet i činjenica koja potvrđuje naš značajan doprinos očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa i identiteta, kao i očuvanja i promovisanja evropskih kulturnih i duhovnih vrednosti, ideja i tekovina. Časopis izlazi godišnje, a njegovo publikovanje od osnivanja do današnjih dana omogućava Grad Požarevac.

zapisi 10

Jubilarni, deseti broj, okupio je 36 autora iz 22 institucije iz Republike Srbije, Republike Hrvatske i Republike Crne Gore i donosi trideset tri priloga. Od tog broja, devet priloga obrađuje teme iz arhivistike, dvanaest iz istoriografije, četiri priloga obrađuje realizovane programske aktivnosti ustanova kulture, dok osam priloga donosi prikaze dve izložbe, četiri novoobjavljene publikacije, jednog međunarodnog naučnog skupa i jedne stvaralačke ličnosti i njenog dela iz oblasti arhivistike. Svi do sada objavljeni brojevi časopisa, dostupni su u elektronskom obliku na našoj stranici Izdavačka delatnost/Zapisi.

___________________________________________________

 

 

 

„DIGITALNI ARHIV“ NOVA RUBRIKA NA NAŠEM SAJTU
U okviru kontinuiranog promovisanja arhivske građe kao kulturne baštine, Istorijski arhiv Požarevac 1. novembra 2021. godine, pokreće novu programsku i kulturnu aktivnost popularizacije arhivske građe postavljanjem nove rubrike „Digitalni arhiv“ na naš sajt. Postojeće digitalne kolekcije Istorijskog arhiva Požarevac „Zavičajna periodika 1892-1941“ i „Stara i retka knjiga, 1752-1864“ vidljive su u okviru ove rubrike i dostupne široj korisničkoj publici.

digitalni arhiv istorijski arhiv pozarevac

Postavljanje digitalnih arhivskih kolekcija na sajt ima za cilj povećanje dostupnosti digitalizovanog kulturnog nasleđa široj javnosti, širenje i stvaranje nove korisničke publike i obezbeđivanje kvalitetnog, ujednačenog i brzog pristupa digitalizovanoj građi. Sa druge strane, ova programska aktivnost daje doprinos zaštiti arhivske građe, podizanju svesti o značaju procesa digitalizacije arhivske građe kao kulturnog nasleđa i uloge digitalizacije u informatičkom društvu. Rubrika „Digitalni arhiv“ nalazi se u gornjem desnom uglu na svakoj stranici sajta.

___________________________________________________

 

 

 

 

NOVA PUBLIKACIJA ARHIVA - NAUČNOINFORMATIVNO SREDSTVO O ARHIVSKOJ GRAĐI FONDA
„NAČELSTVO SREZA ZVIŠKOG KUČEVO, 1839-1918.“
Nova dvanaesta publikacija „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo, 1839-1918“, objavljena u ediciji „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, sadrži analitički inventar arhivske građe delovanja sreskog načelstva u Gornjoj Kruševici (Kučevo) za godine 1863. i 1864, imenski i geografski registar. Objavljeno naučnoinformativno sredstvo o arhivskoj građi koja se čuva u Istorijskom arhivu Požarevac ima za cilj da potpuno informiše korisnike arhivske građe o sadržaju arhivskih izvora, bude dostupno u arhivima i bibliotekama i omogući istraživanje kako lokalne istorije tako i istorije srpskog naroda u drugoj polovini 19. veka.

NAčelstvo sreza Zviškog Istorijski arhiv Požarevac

Poslednji (dvanaesti) naslov u ovoj ediciji rezultat je stručnog rada na sređivanju i obradi najstarijeg i najkompletnijeg arhivskog fonda „Načelstvo Sreza Zviškog Kučevo, 1839-1918“, arhiviste Milana Stankovića iz Odseka za sređivanje i obradu arhivske građe, kulturno-prosvetnu, obrazovnu, izdavačku, izložbenu i informativno-propagandnu delatnost Istorijskog arhiva Požarevac. Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i dostupna je u elektronskom obliku na našoj stranici Izdavačka delatnost/naučnoinformativna
sredstvaoarhivskojgrađi/.

___________________________________________________

 

 

 

 

RADNI SASTANAK TIMA ZA IZRADU NAUČNE MONOGRAFIJE POVODOM OBELEŽAVANjA 200 GODINA OD OSNIVANjA PRVOG NAHIJSKOG SUDA U SRBIJI ODRŽAN U VIŠEM SUDU U POŽAREVCU
U kabinetu Predsednika Višeg suda u Požarevcu, 1. novembra 2021. održan je radni sastanak Tima za izradu naučne monografije kao dela projekta obeležavanja 200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Požarevca. Naime, predsednik Višeg suda u Požarevcu Dragan Vučićević, koji je i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje ovog velikog jubileja, sastao se sa predstavnicima Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Istorijskog instituta SANU i Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, radi dogovora o saradnji u vezi sa izradom i objavljivanjem naučne monografije i izložbe radnog naziva „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji, 1821-2021“.

istorijski arhiv pozarevac

Na sastanku je predstavljen idejni projekat, preliminarna struktura buduće naučne monografije i izložbe i razmatrani su dalji koraci za njihovu realizaciju. Obeležavanje 200 godina trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području predstavlja značajan društveno-kulturni čin koji objektivno prevazilazi granice Grada Požarevca i postaje događaj od prvorazrednog značaja za sveukupan sudski sistem Republike Srbije. Ova zajednička aktivnost u oblasti ljudskih resursa, istraživanja i publikovanja rezultata istraživanja kroz naučnu monografiju i izložbu, realizuje se u okviru potpisanih Sporazuma o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta i Istorijskog instituta SANU u Beogradu.

Podsećamo, Organizacioni odbor za obeležavanje ovog jubileja konstituisan je 13. jula 2021. na sednici održanoj u Višem sudu u Požarevcu, u sastavu: predsednik Višeg suda u Požarevcu, sudija Dragan Vučićević kao predsednik Organizacionog odbora, gradonačelnik grada Požarevca Saša Pavlović kao zamenik predsednika Organizacionog odbora, predsednik Osnovnog suda u Požarevcu, sudija Dobrica Živković kao član Organizacionog odbora, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić kao član Organizacionog odbora i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić kao član Organizacionog odbora.

___________________________________________________

 

 

 

U ORGANIZACIJI ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC ODRŽAN SEMINAR O ZAŠTITI ARHIVSKE GRAĐE I DOKUMENTARNOG MATERIJALA KOD PRAVNIH SUBJEKATA/STVARALACA I IMALACA ARHIVSKE GRAĐE PRIVREDNE DELATNOSTI
U maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu, 28. oktobra 2021. u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, uz tehničku podršku Regionalne privredne komore u Požarevcu, održan je jednodnevni seminar o zaštiti arhivske građe i dokumentarnog materijala kod pravnih subjekata/stvaralaca i imalaca arhivske građe privredne delatnosti sa teritorije Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga. Prisutne predstavnike 35 pravnih subjekata iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, Kučeva, Žabara, Žagubice, Smedereva i Smederevske Palanke, pozdravila je Mirjana Stepanović, pomoćnik direktora za arhivsku oblast, dok je dr Jasmina Živković, arhivski savetnik za zaštitu arhivske građe van arhiva održala stručno predavanje i prezentaciju na temu „Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti - struktura i sadržaj, podzakonski propisi o zaštiti arhivske građe i dokumentarnog materijala“.

skola arhiviskike 2021

Prvi deo seminara bio je posvećen zakonskim obavezama u vezi sa zaštitom arhivske građe i uređenjem sistema kancelarijskog i arhivskog poslovanja kod pravnih subjekata kao stvaralaca/imalaca arhivske građe i dokumentarnog materijala. Drugi deo seminara bio je posvećen dokumentarnom materijalu, njegovom čuvanju i zaštiti, dok se treći deo seminara bavio upravljanjem elektronskim dokumentima i pitanjem elektronskog arhiviranja.

skola arhivistike

Podsećamo, kontinuirana edukacija predstavnika pravnih subjekata sa područja Braničevskog upravnog okruga o zaštiti arhivske građe i dokumentarnog materijala nastalog njihovm radom, vrši se kroz organizaciju stručnih seminara, počev od 2013. godine pa do današnjih dana, u okviru programske aktivnosti Istorijskog arhiva Požarevac „Škola arhivistike“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster.

___________________________________________________

 

 

 

 

ZBORNIK DOKUMENATA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I VOJNOG ARHIVA MINISTARSTVA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE PREDSTAVLjEN JAVNOSTI U SKUPŠTINI GRADA POŽAREVCA
U svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca u Požarevcu, 21. oktobra 2021. održana je promocija zbornika dokumenata „Delovanje narodnooslobodilačkih jedinica na teritoriji Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu – odabrana dokumenta“. Zbornik dokumenata je plod višegodišnje uspešne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, uz podršku Grada Požarevca i Ministarstva odbrane koji su omogućili realizaciju projekta i publikovanje zbornika dokumenata. Izdanje predstavlja logičan nastavak saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva započete u okviru projekta koji je pokrenut 2019. godine radi obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Zbornik 6

Priređivači i autori zbornika dokumenata su arhivski savetnici dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije. Ova knjiga je dragoceno svedočanstvo o istorijskim dešavanjima u okupiranoj Srbiji u vremenu od 1941. do 1944. godine, sa akcentom na vojno-politička dešavanja u Okrugu Požarevačkom, kao i o organizacionim i političkim aktivnostima, aktivnostima pokreta otpora prvenstveno Narodnooslobodilačke vojske i Požarevačkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda „Veljko Dugošević“, o oružanim dejstvima, odnosu prema okupatoru, kolaboracionističkoj upravi u Srbiji i Ravnogorskom pokretu, propagandnim i agitacionim naporima, čime se upotpunjuje slika istorijske stvarnosti ratnih godina u Požarevcu i Srbiji.

zbornik 6

Zbornik priređene arhivske građe, opremljen registrima dokumenata i imena i fotografijama, recenzirali su prof. dr Ivana Krstić Mistridželović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i dr Aleksandar Stojanović, viši naučni saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, koji su i bili promoteri ove knjige na svečanosti u Požarevcu organizovanoj povodom Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte video-prilog „SAT TV“ Požarevac.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster za promociju u Požarevcu.

___________________________________________________

 

 

 

PROMOCIJA ZBORNIKA DOKUMENATA „DELOVANjE NARODNOOSLOBODILAČKIH JEDINICA NA TERITORIJI SRBIJE I POŽAREVAČKOG OKRUGA U DRUGOM SVETSKOM RATU – ODABRANA DOKUMENTA“
Povodom obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata, Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, 21. oktobra 2021, u svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca, predstaviće zbornik dokumenata „Delovanje narodnooslobodilačkih jedinica na teritoriji Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu - odabrana dokumenta”, priređivača dr Jasmine Nikolić i dr Marijane Mraović.

ybornik 6, arhiv pozarevac

Auditorijumu će se obratiti prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, profesor Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i recenzent izdanja, dr Aleksandar Stojanović, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu i recenzent izdanja, dr Marijana Mraović, naučni saradnik i načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac. Svečanost predstavljanja knjige biće upotpunjena virtuelnom izložbom arhivskih dokumenata i fotografija iz fundusa Vojnog arhiva i Istorijskog arhiva Požarevac i oplemenjena prigodnim muzičkim numerama u izvođenju profesora Predraga Paunovića, direktora Muzičkog ateljea „Maestro“.

___________________________________________________

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA „KULTURA SEĆANjA – KO NE PAMTI IZNOVA PROŽIVLjAVA“ U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU
U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Kraljevo i Istorijskog arhiva Kraljevo, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 15. oktobra 2021. otvorena je izložba „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava“. Izložbu grupe autora iz Narodnog muzeja Kraljevo, realizovanu povodom obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata i masovnog streljanja talaca iz Kraljeva u oktobru 1941. svečano je otvorio predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović.

Kultura sećanja

Na otvaranju izložbe govorili su dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac u ime organizatora gostovanja ove izložbe i Mirjana Savić i Suzana Novčić, autorke izložbe iz Narodnog muzeja Kraljevo.

Kultura sećanja

Kultura secanja

Pored arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta, izložbu čini i spisak žrtava stradalih u Kraljevu oktobra 1941. godine poreklom iz Požarevca, Velikog Gradišta i Kučeva. Deo izložbene postavke predstavljaju umetničke slike, crteži i grafike na temu antifašizma najznačajnijih jugoslovenskih autora. Izložba će biti otvorena za posetioce do 8.novembra 2021.
Pogledajte poster izložbe.

___________________________________________________

 

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“
U NARODNOM MUZEJU U KRALjEVU
Povodom obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata i masovnog streljanja talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine, u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, 13. oktobra 2021. otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“. Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjenu predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac, realizovanu pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva, svečano je otvorio direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu prof. dr Aleksandar Rastović.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

Na otvaranju izložbe govorili su Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Grada Kraljeva zadužen za kulturne manifestacije, Darko Gučanin, direktor Narodnog muzeja Kraljevo i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Eparhije Žičke SPC, predstavnici kulturnih institucija iz Kraljeva i mediji.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

Kroz izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ posetioce su vodile autorke dr Marijana Mraović i Nataša Milošević Dulić, kao i autor muzeološkog dela postavke Dragan Jacanović. Izložba u Kraljevu realizovana je u organizaciji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva iz Kraljeva i Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja iz Požarevca. U Narodnom muzeju u Kraljevu izložba će biti otvorena do 13. novembra 2021.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

Povodom obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog
rata i masovnog streljanja talaca u oktobru 1941.godine, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 15.oktobra 2021, biće otvorena izložba ,,Kultura sećanja - ko ne pamti iznova proživljava,, Narodnog muzeja Kraljevo.

kultura secanja

Izložba dokumenata i muzejskih predmeta realizuje se u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Kraljevo i Istorijskog arhiva Kraljevo, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva. Izložba ce biti otvorena za posetioce do 8.novembra 2021.

___________________________________________________

 

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“
NA GOSTOVANjU U NARODNOM MUZEJU KRALjEVO
Povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata i masovnog streljanja talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine, u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, 13. oktobra 2021. biće otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja, upotpunjena predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja Požarevac. Izložbu će otvoriti prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu.

Arhiv Poarevac

Gostovanje ove izložbe arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta u Kraljevu, realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Grada Kraljeva, u organizaciji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva iz Kraljeva. Izložba će biti otvorena za posetioce u periodu od 13. oktobra do 13. novembra 2021.

___________________________________________________

 

 

„ARHIVALIJA MESECA“ NOVA RUBRIKA NA NAŠEM SAJTU
U okviru kontinuiranog promovisanja arhivske građe kao kulturne baštine, Istorijski arhiv Požarevac 1. oktobra 2021. godine, pokreće novu programsku i kulturnu aktivnost popularizacije arhivskih dokumenata postavljanjem nove rubrike „Arhivalija meseca“ na naš sajt. Predstavljaćemo arhivalije koje su vizuelno ili sadržajno posebno zanimljive a odnose se na razne godišnjice, događaje, ličnosti, i drugo. Osim reprodukcije dokumenata, pripremaćemo i prateće tekstove koji nude kratak opis sadržaja, okolnosti nastanka dokumenta,, događaj ili proces koji dokument odražava. Namera nam je i da „Arhivalija meseca“ bude registrovana kao elektronski izvor – periodična publikacija ili novine. Verujemo da ćemo na ovaj način široj javnosti predstaviti bogatstvo fundusa Arhiva, kao i da ćemo postepeno sastaviti jedinstveni mozaik arhivalija iz naših fondova i zbirki, u slikama i rečima.

ybirka arhivalija

Aktuelna arhivalija meseca, kao i arhiva prethodnih arhivalija meseca biće dostupna na arhivpozarevac.org.rs/pocetna/
arhivalija meseca

___________________________________________________

 

 

 

 

U Istorijskom arhivu Požarevac u Požarevcu, 17. septembra 2021, održana je sednica Redakcije časopisa nacionalnog značaja „Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac”, na kojoj je razmatrano, vrednovano i prihvaćeno 33 rada za objavljivanje u ovogodišnjem desetom broju časopisa, 36 autora iz 22 institucije iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Od ukupnog broja, 9 priloga obrađuje teme iz arhivistike, 11 iz istoriografije i 2 bibliografije, zatim 4 priloga obrađuje realizovane programske aktivnosti ustanova kulture, dok 7 priloga donosi prikaze dve izložbe, tri novoobjavljene publikacije, jedne međunarodne naučne konferencije i jedne stvaralačke ličnosti i njenog dela iz oblasti arhivistike.

Redakcija časopisa Zapisi

Redakcija je radila u sastavu: dr Jasmina Nikolić, glavni i odgovorni urednik (Istorijski arhiv Požarevac), Nataša Milošević Dulić, tehnički urednik i sekretar redakcije (Istorijski arhiv Požarevac), prof. dr Radovan Radovanović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Ivana Krstić Mistridželović (Kriminalističko-policijski univerzitet Beograd), prof. dr Aleksandar Rastović (Istorijski institut SANU Beograd), dr Momčilo Isić (Institut za noviju istoriju Srbije Beograd), dr Marijana Mraović (Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije), dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković i Slobodanka Cvetković (Istorijski arhiv Požarevac).

časopis Zapisi

Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je našem časopisu dodelilo kategoriju M52 – časopis nacionalnog značaja. Svi do sada objavljeni brojevi časopisa dostupni su u elektronskom obliku na stranici Izdavačka delatnost/časopis Zapisi.

___________________________________________________

 

 

 

 

PROMOCIJA MONOGRAFIJE NA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOM UNIVERZITETU U BEOGRADU
Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu, 8. jula 2021. održana je promocija monografije „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 - knjiga druga”. Monografija je plod višegodišnje uspešne saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, uz podršku Grada Požarevca koji je omogućio realizaciju projekta i publikovanje monografije. Izdanje predstavlja logičan nastavak saradnje Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijske akademije započete u okviru projekta koji je pokrenut 2015. godine radi obeležavanja stopedeset godina trajanja, rada i delovanja Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu.

KPU Arhiv Pozarevac

Autori monografije su: prof. dr Ivana Krstić Mistridželović, prof. dr Radovan Radovanović, dr Martin Matijašević, dr Nevenka Knežević Lukić, dr Dragana Miloradović, dr Jasmina Živković, mr Nebojša Đokić i Slobodanka Cvetković. Druga knjiga je dragoceno svedočanstvo o funkcionisanju Kaznenog zavoda Zabela u periodu od 1918. do 1945. godine. Autori su se potrudili da rasvetle značajne teme iz istorije krivičnog prava, organizacije kaznenih zavoda u Kraljevini SHS / Jugoslaviji, nastojali su da prikažu opšte i specifične uslove za izdržavanje kazni lišenja slobode, da opišu život i rad osuđenih lica i dokumentuju slučajeve političkih i vojnih osuđenika, maloletnih lica i osuđenica.

KPU Arhiv Pozarevac

Naučnu monografiju nacionalnog značaja recenzirali su ugledni profesori i istaknuti naučnici iz oblasti naše nacionalne istorije: prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu, prof. dr Saša Nedeljković, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Ivana Dobrivojević Tomić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.
Monografiju su predstavili prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu, u ime recenzenata. prof. dr Ivana Krstić Mistridželović u ime autora. Prisutne su pozdravili dr Jasmina Nikolić, urednik monografije i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i prof. dr Dane Subošić, rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta.

KPU

Promociji su prisustvovali ugledni gosti i predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Akademije za nacionalnu bezbednost, Grada Požarevca i Kriminalističko-policijskog univerziteta.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte poster.

___________________________________________________

 

 

 

 

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „KAZNENO-POPRAVNI ZAVODI U SRBIJI – PRIMER KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA POŽAREVAC, ZABELA 1918-1945 – KNjIGA DRUGA“
Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu, 8. jula 2021. godine, biće predstavljena naučna monografija „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“, koja je rezultat zajedničkog višegodišnjeg istraživačkog poduhvata Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta.

KPZ

O ovoj monografiji grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, govoriće prof. dr Dane Subošić, rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i rukovodilac projekta, prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta Beograd i recenzent monografije i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović ispred grupe autora.

___________________________________________________

 

 

 

 

OBELEŽENO DESET GODINA OD OTVARANjA SPOMEN SOBE – IZLOŽBENE POSTAVKE
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“ U POŽAREVCU
U kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, na Vidovdan 28. juna 2021. godine, svečano je obeleženo deset godina od otvaranja Spomen sobe – izložbene postavke „Dva veka vojske u Braničevu“, koja je zajednički projekat Istorijskog arhiva Požarevac i Komande za obuku Kopnene vojske i Garnizona Požarevac, realizovan pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Vojske Srbije.

10 godina Spomen sobe

Obeležavanju su prisustvovali gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović, nekadašnji komandant Garnizona i autor postavke pukovnik dr Milivoje Pajović, sadašnji komandant pukovnik Milovan Vasić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i autor postavke dr Jasmina Nikolić, oficiri i podoficiri Centra za obuku Kopnene vojske i Garnizona Požarevac.

10 godina Spomen sobe 10 godina spomen sobe

10 godina spomen sobe10 godina spomen sobe

U protekloj deceniji, u poseti i obilasku Spomen sobe - izložbe „Dva veka vojske u Braničevu“ bile su mnoge vojne i civilne delegacije iz zemlje i inostranstva, čelnici iz gradova i opština u Srbiji, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici iz drugih gradova i jedinica, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji, veliki broj građana iz zemlje i inostranstva – ukupno 24.500 posetilaca koji su imali priliku da pogledaju sažetu sliku vojnih prilika dvovekovne moderne Srbije.
Pogledajte nekoliko fotografija
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 

 

DR JASMINA NIKOLIĆ, ETNOLOG-ANTROPOLOG I ARHIVSKI SAVETNIK,
IMENOVANA ZA DIREKTORKU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
Skupština Grada Požarevca je na sednici održanoj 20. maja 2021. godine imenovala dr Jasminu Nikolić, etnolog-antropologa i arhivskog savetnika, za direktorku Istorijskog arhiva Požarevac na period od četiri godine.

dr jasmina nikolic

___________________________________________________

 

 

 

 

PRVI POTPREDSEDNIK VLADE REPUBLIKE SRBIJE I MINISTAR PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA BRANKO RUŽIĆ SA SARADNICIMA U POSETI ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC
Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sa saradnicima i predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović sa saradnicima, posetili su Istorijski arhiv Požarevac povodom 24. aprila, Dana ustanove. Vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić upoznala je goste sa arhivskim fondovima i zbirkama, poslovima na zaštiti arhivske građe kao kulturnog nasleđa, mikrofilmovanja, digitalizovanja, kao i objavljivanja istorijskih dokumenata kroz izložbenu i izdavačku delatnost Arhiva.

Dan Arhiva 2021

Dan Arhiva 2021

Uvaženi posetioci obišli su i izložbene postavke Arhiva „Moda u Požarevcu od 1880. do 1929. godine“, „Požarevac na starim fotografijama i razglednicama sa kraja 19. i početka 20. veka“ i postavku fotografija o 27. martovskim demonstracijama u Požarevcu i Beogradu i Aprilskom ratu 1941. godine. Obilazak je završen kroz zanimljive naslove sopstvene izdavačke delatnosti Arhiva, kao i naslove koji se čuvaju u specijalizovanoj arhivskoj biblioteci koja broji preko 10.000 knjiga.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte prilog SAT TV.

___________________________________________________

 

 

 

 

POTPISAN SPORAZUM O NAUČNOJ I KULTURNOJ SARADNjI IZMEĐU
KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA U BEOGRADU I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
U Rektoratu Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, 15. aprila 2021. godine, potpisan je Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Istorijskog arhiva Požarevac. Sporazum su potpisali prof. dr Dane Subošić, rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta i dr Jasmina Nikolić, vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su prof. dr Radovan Radovanović, prof. dr Ivana Krstić Mistridželović,
dr Dragana Miloradović i Nataša Milošević Dulić.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum IAP i KPU

Sporazumom o naučnoj i kulturnoj saradnji je, između ostalog, predviđena zajednička organizacija i realizacija naučnih, kulturnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i kulture, čiji je cilj negovanje i promovisanje delatnosti Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta, zatim razmenjivanje ideja i iskustava sa ciljem unapređenja strategija naučnog i kulturnog razvoja, učestovovanje u uredničkim, programskim i organizacionim odborima i redakcijama i razmena naučnih i drugih publikacija u cilju obogaćivanja bibliotečkog fonda Kriminalističko-policijskog univerziteta i Istorijskog arhiva Požarevac.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum KPU i IAP

Nakon svečanosti potpisivanja Sporazuma o saradnji, za delegaciju Istorijskog arhiva Požarevac organizovana je poseta i obilazak spomen-sobe dr Arčibalda Rajsa i biblioteke Kriminalističko-policijskog univerziteta, uz stručno vođenje profesora sa ovog Univerziteta.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

RADNA POSETA PREDSTAVNIKA ARHIVA VOJVODINE ISTORIJSKOM ARHIVU POŽAREVAC
Predstavnici Arhiva Vojvodine dr Boris Bulatović, Jovanka Alimpić Vujičić, Ivana Petrović i Vladimir Mučibabić bili su u radnoj poseti Istorijskom arhivu Požarevac, 2. aprila 2021. godine. Najpre je ukazano na mogućnost i potrebu za uspostavljanjem saradnje u okviru zajedničkog projekta koji bi podrazumevao istraživanje i objavljivanje arhivskih dokumenata iz fondova Arhiva Vojvodine koji se odnose na Požarevac i Okrug iz vremena Dunavske banovine.

AV u poseti IAP

Vremenski preovlađujući deo radnog sastanka protekao je u razgovoru urednika dva reprezentativna naučno-stručna časopisa, dr Jasmine Nikolić (časopisa Zapisi – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac) i dr Borisa Bulatovića (časopisa Arheon), koji su, apostrofirajući važnost sticanja adekvatnog ranga u postupku kategorizacije domaćih naučnih časopisa od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, izneli sopstvena urednička iskustva i ujedno predstavili najnovije brojeve svojih časopisa.

AV u poseti IAP

Nakon razmene novoobjavljenih publikacija između dva Arhiva, predstavnici Arhiva Vojvodine posetili su arhivsku izložbu „Aprilski rat” u Galeriji savremene umetnosti, kroz koju su ih provele autorke dr Dragana Miloradović i Nataša Milošević Dulić.

AV u poseti IAP

Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA „APRILSKI RAT“ U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU
Povodom obeležavanja osamdeset godina od demonstracija 27. marta i Aprilskog rata 1941. godine, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 26. marta 2021. otvorena je izložba „Aprilski rat“. Izložbu arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih predmeta realizovao je Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa Vojnim arhivom i Narodnim muzejom Požarevac, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Aprilski rat

Aprilski rat

Kroz izložbu „Aprilski rat“ posetioce vode autorke izložbe dr Dragana Miloradović i Nataša Milošević Dulić iz Istorijskog arhiva Požarevac i Dragan Jacanović iz Narodnog muzeja Požarevac. U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu izložba će biti otvorena za posetioce do 18. aprila 2021.

Aprilski rat


Pogledajte flajer izložbe „Aprilski rat“.
Pogledajte poster izložbe „Aprilski rat“.
Pogledajte video-prilog SAT TV.

___________________________________________________

 

 

 

 

OTVORENA IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“ U GALERIJI „SINAGOGA“ U NIŠU Povodom obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata i ulaska okupatora u Niš 8. aprila 1941, ali i osamdesetosam godina od osnivanja Narodnog muzeja Niš, u galeriji „Sinagoga“ u Nišu, 25. marta 2021. otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“. Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, realizovanu pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije,
svečano je otvorio predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Na otvaranju izložbe govorili su Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja Niš, Adriana Anastasov, član Gradskog veća Grada Niša i vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, direktori kulturnih institucija iz Niša, Prokuplja i Knjaževca, i mnogi mediji.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Kroz izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“ posetioce su vodile autorke dr Dragana Miloradović i Nataša Milošević Dulić, kao i autori muzeološkog i umetničkog dela postavke Vuk Obradović i Jelena Knežević. U galeriji „Sinagoga“ u Nišu izložba će biti otvorena do 2. maja 2021.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Više o otvaranju izložbe u Nišu pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte prilog TV K::CN.

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“
NA GOSTOVANjU U NARODNOM MUZEJU NIŠ – GALERIJI SINAGOGA
Povodom obeležavanja 80 godina od demonstracija 27. marta i Aprilskog rata 1941. godine, ali i Dana Narodnog muzeja Niš, 25. marta 2021. godine, u Galeriji „Sinagoga“ Narodnog muzeja Niš u Nišu, biće otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ratna slika Srbije, Niš

Ova izložba arhivskih dokumenata, fotografija, muzejskih i umetničkih predmeta realizuje se u Galeriji „Sinagoga“ u Nišu, u organizaciji Narodnog muzeja Niš i biće otvorena za posetioce u periodu od 25. marta do 2. maja 2021. godine.
Pogledajte baner izložbe.

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „APRILSKI RAT “ U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU
Povodom obeležavanja osamdeset godina od demonstracija 27. marta i Aprilskog rata 1941. godine, Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa Vojnim arhivom i Narodnim muzejom Požarevac, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, priredio je izložbu pod nazivom „Aprilski rat“. Izložba je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Muzeja istorije Jugoslavije, Istorijskog arhiva Niš i Muzeja „21. oktobar“ u Kragujevcu.

Aprilski rat, Istoijski arhiv Pozarevac

Arhivska dokumenta i fotografije faktografski oslikavaju ne samo prve iskre borbe protiv nastupajućeg fašističkog novog poretka, već i niz događaja - od potpisivanja protokola o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, preko demonstracija 27. marta, bombardovanja Beograda 6. aprila, mobilizacije vojske, dejstava naših korpusa protiv Nemaca, zarobljavanja jugoslovenskih vojnika i odvođenja u logore, do kapitulacije Jugoslavije i dogovora oko njene podele. Izložba je upotpunjena predmetima iz fundusa Narodnog muzeja u Požarevcu i biće otvorena za posetioce u periodu od 26. marta do 18. aprila 2021. godine.

___________________________________________________

 


SPORAZUM O SARADNjI IZMEĐU ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I ISTORIJSKOG INSTITUTA BEOGRAD
U Vladi Republike Srbije u Beogradu, 4. marta 2021. godine, potpisan je Sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog instituta Beograd. Sporazum su potpisali dr Jasmina Nikolić, vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta Beograd. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sporazum IAP

Sporazum IAP

Sporazumom o saradnji je između ostalog predviđena zajednička organizacija i realizacija naučnih, kulturnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i kulture, čiji je cilj negovanje srpske prošlosti, tradicije i kulture i promovisanje delatnosti Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog instituta Beograd.
Pogledajte nekoliko fotografija

___________________________________________________

 

 

.

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU 1941-1945“
OTVORENA U KRAGUJEVAČKOM MUZEJU „21. OKTOBAR“
Povodom Dana državnosti Republike Srbije i 45 godina kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u toj ustanovi kulture 15. februara 2021. otvorena je izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945". Izložbu grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra "Odbrana", realizovanu pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije, svečano je otvorila Katarina Tomašević, pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

Na otvaranju izložbe govorili su i predsednici skupština gradova Požarevca i Kragujevca Predrag Mijatović i Miroslav Petrašinović, direktorka Spomen-parka "Kragujevački oktobar" Marijana Stanković i vd.direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su i član Gradskog veća Grada Požarevca za kulturu Dejan Krstić i predsednik Upravnog odbora Istorijskog arhiva Požarevac Slavko Mitrović.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

RAtna slika Srbije

Kroz izložbu "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945" posetioce su vodili autori dr Marijana Mraović i Nataša Milošević Dulić, kao i autori muzeološkog i umetničkog dela postavke Vuk Obradović i Jelena Knežević. U kragujevačkom Muzeju "21. oktobar" izložba će biti postavljena do 15. marta 2021.
Više o otvaranju izložbe
pročitajte ovde.

Više o otvaranju izložbe
pročitajte ovde.

Pogledajte prilog TV Kragujevac. 

___________________________________________________

 

 

 

IZLOŽBA „RATNA SLIKA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU, 1941-1945“ DEO PROGRAMA OBELEŽAVANjA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE I DANA MUZEJA „21.OKTOBAR“ U KRAGUJEVCU
Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i Dana Muzeja „21. oktobar“ u Kragujevcu, 15. februara 2021.godine u 17 časova, u Muzeju „21.oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“ biće svečano otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ratna slika Srbije

Ova izložba arhivskih dokumenata, fotografija, muzejskih i umetničkih predmeta se realizuje u Muzeju "21. oktobar" u organizaciji Grada Kragujevca i Muzeja „21. oktobar“ – Spomen-park „Kragujevački oktobar“ i biće otvorena za posetioce u periodu od 15. februara do 15. marta 2021. godine.

___________________________________________________

 

 

 

SARADNJA ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA BEOGRADU
rektoratu Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, 27. januara 2021. održan je sastanak rektora KPU, prof. dr Daneta Subošića i vd.direktorke Istorijskog arhiva Požarevac, dr Jasmine Nikolić, povodom objavljivanja zajedničke naučne monografije „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“. Sastanku je prisustvovala i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović kao jedan od članova istraživačkog tima i autora monografije.

Arhiv Pozarevac

Arhiv Pozarevac

Dr Jasmina Nikolić, vd.direktorka IAP izrazila je zadovoljstvo zbog uspešno okončane druge faze višegodišnjeg projekta „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac“, realizovanog u saradnji Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu. Rektor prof. dr Dane Subošić naglasio je da objavljena monografija predstavlja rezultat zajedničkog istraživačkog poduhvata koji potvrđuje opredeljenost Kriminalističko-policijskog univerziteta da obrazovnu delatnost razvija i kroz naučnoistraživački rad i saradnju sa drugim institucijama u cilju transfera znanja. Vd.direktorka dr Jasmina Nikolić i rektor prof. dr Dane Subošić su se kao urednici saglasili da u martu organizuju promociju ove monografije i na Kriminalističko-policijskom univerzitetu i u Istorijskom arhivu Požarevac.