qa Istorijski Arhiv Požarevac
ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

Вести

О АКТИВНОСТИМА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ РЕГИОНАЛНA ТЕЛЕВИЗИЈA „САТ ТВ“ ПОЖАРЕВАЦ ЈЕ СНИМИЛА ТВ-ЕМИСИЈУ „ПОГЛЕД ИЗБЛИЗА НА ДОГАЂАЈЕ И ЉУДЕ“
Регионална телевизија „САТ ТВ“ Пожаревац боравила је у Историјском архиву Пожаревац 7. и 9. фебруара 2024. ради снимања ТВ-емисије „Поглед изблиза на догађаје и људе“ о активностима Историјског архива Пожаревац. Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и архивски саветник др Драгана Милорадовић биле су саговорнице у ТВ-емисији.

sat tv emisija 2024, arhiv pozarevac

ТВ-емисију „Поглед изблиза на догађаје и људе – Историјски архив Пожаревац“ можете погледати на YouTube каналу САТ ТВ Пожаревац, као и на нашој страници Архив у медијима.

НАЈНОВИЈИ БРОЈ ВРХУНСКОГ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“
ПРЕД ВАМА

Дванаест година редовног излажења нашег часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ (М51) и успешног промовисања архивистичке теорије, праксе и постулата друштвених и хуманистичких наука, је леп континуитет и чињеница која потврђује наш изузетан допринос очувању националног културног наслеђа и идентитета. Часопис излази годишње, а његово публиковање од оснивања до данашњих дана омогућава Град Пожаревац.

Zapisi 12-2023

Најновији Годишњак који је окупио 32 аутора из 22 институцијe из Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, доноси 16 прилога из области архивистике и историографије и 13 прилога о одржаним међународним конференцијама, новообјављеним публикацијама и реализованим активностима установа културе. Подсећамо да су сви досадашњи бројеви часописа Записи доступни и у електронском облику, на нашој страни Издавачка делатност и Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац.

„ЗЛАТНА АРХИВА“ ДР ЈАСМИНИ НИКОЛИЋ, ДИРЕКТОРКИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Др Јасмина Николић, архивски саветник, директорка Историјског архива Пожаревац, добитник је престижне награде „Златна архива“, за њен свеукупни досадашњи рад и допринос развоју архивске службе у Републици Србији.

Zlatna Arhiva, dr Jasmina Nikolić

Награда „Златна архива“ додељена јој је током свечаности поводом 125 година постојања Државног архива Србије и обележавања Дана архива у Србији, у Државном архиву Србије у Београду, 21. децембра 2023, у присуству највиших државних функционера и високих званица из земље и иностранства.

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Награду „Златна архива“ додељује Фондација Александра Арнаутовића, коју су установиле његове кћерке Маргерита и Анђица Арнаутовић, у циљу чувања и неговања успомене на др Александра Арнаутовића управника Државне архиве (1939–1941).Добитница награде „Златна архива“ др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац захвалила се Државном архиву Србије и колегама на додељеној награди.
Погледајте неколико фотографија са доделе награда „Златна архива“.

МОНОГРАФИЈА ВИШЕГ СУДА У ПОЖАРЕВЦУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ – У ПОЖАРЕВЦУ, 1821-2021“
ПРЕД ВАМА

Виши суд у Пожаревцу и Историјски архив Пожаревац су суиздавачи научне монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Србији - у Пожаревцу 1821-2021“, која је објављена у едицији Историјског архива Пожаревац „Посебна издања“. Књига је публикована поводом обележавања два века трајања, рада и деловања правосудних органа на овом подручју, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства правде Републике Србије.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Главни и одговорни уредник је Драган Вучићевић, уредник монографије и технички уредник је др Јасмина Николић, док су рецензенти проф. др Милан Шкулић, проф. др Александар Растовић и Предраг Трифуновић. Аутори монографије су др Александар Стојановић, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, др Урош Станковић, проф. др Горан Васин, др Маријана Мраовић и др Радомир Поповић.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ИМАОЦЕ И СТВАРАОЦЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДОКУМЕНТАРНОГ МАТЕРИЈАЛА НА ТЕМУ „УПРАВЉАЊЕ ДОКУМЕНТИМА, КЛАСИЧНО И ЕЛЕКТРОНСКО АРХИВИРАЊЕ – НОВИНЕ, ПРОПИСИ, ОБАВЕЗЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“
У малој сали Центра за културу у Пожаревцу, 15. децембра 2023. у организацији Историјског архива Пожаревац, одржан је семинар за имаоце и ствараоце архивске грађе и документарног материјала са територије Браничевског управног округа, на тему „Управљање документима, класично и електронско архивирање – новине, прописи, обавезе правних лица и практична примена“.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Присутне представнике 57 правних субјеката из Пожаревца, Петровца на Млави, Великог Градишта, Голупца, Кучева, Жабара, Жагубице и Малог Црнића, поздравила је помоћник директора за архивску област Мирјана Степановић, док је архивски саветник на пословима заштите архивске грађе и документарног материјала ван архива у Историјском архиву Пожаревац др Јасмина Живковић одржала стручно предавање и презентацију на ову тему.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Први део семинара био је посвећен законским обавезама у вези са заштитом архивске грађе и уређењем система канцеларијског и архивског пословања код правних субјеката као стваралаца и ималаца архивске грађе и документарног материјала. Други део семинара био је посвећен управљању електронским документима и питању електронског архивирања.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Подсећамо, континуирана едукација представника правних субјеката са подручја Браничевског управног округа о заштити архивске грађе и документарног материјала насталог њиховим радом, врши се кроз организацију стручних семинара, почев од 2013. године па до данашњих дана, у оквиру програмске активности Историјског архива Пожаревац „Школа архивистике“, под покровитељством Града Пожаревца.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер.

НАЈАВА – СЕМИНАР ЗА ИМАОЦЕ И СТВАРАОЦЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДОКУМЕНТАРНОГ МАТЕРИЈАЛА НА ТЕМУ „УПРАВЉАЊЕ ДОКУМЕНТИМА, КЛАСИЧНО И ЕЛЕКТРОНСКО АРХИВИРАЊЕ – НОВИНЕ, ПРОПИСИ, ОБАВЕЗЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ 15. И 22. ДЕЦЕМБРА 2023. У МАЛОЈ САЛИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ У ПОЖАРЕВЦУ

Skola arhivistike arhiv Pozarevac


ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „СЕЋАЊЕ НА ПРОШЛОСТ – У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ И БОЖИЋНИМ ПРАЗНИЦИМА“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗОВАНА ЈЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ
Настављена је сарадња Историјског архива Пожаревац и Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу. Ученици другог разреда, заједно са учитељима разредне наставе и архивистима, реализовали су креативну радионицу са едукативним садржајем „Сећање на сопствену прошлост – у сусрет новогодишњим и божићним празницима“, у Основој школи „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 11. децембра 2023.

Avantura u arhivu Arhiv Požarevac

Тридесет другака је озбиљно схватило задатак и уз помоћ родитеља прибавило старе породичне фотографије са новогодишњих празника из друге половине 20. века, које су послужиле деци за израду изложбе фотографија.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Васпитно-образовну активност „Сећање на прошлост – у сусрет новогодишњим и божићним празницима“ из циклуса „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац, ауторке др Јасмине Николић, реализовали су архивски посленици Мирјана Степановић, Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, мср. и др Јасмина Николић из Историјског архива Пожаревац, ученици другог разреда, учитељи разредне наставе Ана Митровић, Весна Цветковић и Александра Милошевић из Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу и директор ове школе Горан Сегер.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Дечија изложба фотографија о новогодишњим празницима друге половине 20. века, биће отворена поводом обележавања Дана Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 15. децембра 2023.
Погледајте постер „Авантура у Архиву 4“.
Погледајте неколико фотографија
„Авантура у Архиву 4“.

НАЈАВА – ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „СЕЋАЊЕ НА ПРОШЛОСТ – У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ И БОЖИЋНИМ ПРАЗНИЦИМА“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ ОД 11. ДО 15. ДЕЦЕМБРА 2023. У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Avantura u Arhivu 2023, Arhiv Pozareva


Архива вести

Погледајте архиву вести

 

Линкови

ica, arhiv, pozarevac

icarus, arhiv, pozarevac

grad, pozarevac, arhiv

ministarstvo, kulture

arhiv, srbije, pozarevac

kultura

Добродошли


ДОБРОДОШЛИ У ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ

Zgrada depoa IAP

Историјски архив Пожаревац, основан 1948. године, је установа културе која обавља делатност заштите архивске грађе као културне баштине од посебног друштвеног значаја на подручју Браничевског округа - град Пожаревац и општине Велико Градиште, Голубац, Мало Црниће, Жабари, Жагубица, Кучево и Петровац на Млави. У архивским депоима трајно се чува 645 архивских фондова и збирки, у количини од око 5.200 м/1 архивске грађе, из периода од 17. до 20. века. Већ седамдесет три године Архив сакупља ове неме а речите сведоке векова и чува у аманет оних који се још нису родили.

Погледајте брошуру „Упознајте Историјски архив Пожаревац“

                    

Историјски архив Пожаревац је члан Међународног архивског савета (ICA) са седиштем у Паризу од 2010.

 

Историјски архив Пожаревац је члан Међународног центра за архивска истраживања са седиштем у Бечу од 2017.

ica, arhiv, pozarevac
 
icarus, arhiv, pozarevac

 

645
10000
127

архивских фондова и збирки

библиотечких јединица

издатих публикација

34
111
19

премијера изложби

организованих изложби

виртуелних изложби


—————————————————

ИЗЛОЖБА НА ОТВОРЕНОМ 
– У ДВОРИШНОМ КОМПЛЕКСУ 
ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

Током настајања избора за изложбу на отвореном „Кроз одабрану архивску грађу“, посвећену јубилеју 75 година од оснивања и рада Историјског архива Пожаревац,  отворили смо бројне архивске фондове и збирке и изабрали фотографије које говоре више од 1000 речи. Пружајући вам увид у делић богатства сачуваних фотографија у фундусу Историјског архива Пожаревац сачинили смо поглед кроз својеврсни калеидоскоп - времеплов кроз догађања у вароши - граду Пожаревцу у периоду од 1880. до 1980. године -  ту су фотографије Тита у Пожаревцу и Костолцу, омладинских радних акција, Грка у Пожаревцу, глумачког барда Миливоја Живановића у Пожаревцу, Пожаревачких улица и старих кафана, саобраћаја, спорта и музике, Пожаревачких пијаца и вашара, празника, излета и слава....

Izlozba na otvorenom

Аутори изложбе и пратећег штампаног каталога су др Драгана Милорадовић, Мирјана Степановић, Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, др Јасмина Николић и Драгана Јовановић. Изложба и пратећи штампани материјал реализован је под покровитељством Града Пожаревца и налази се на туристичкој мапи Града. Изложбу можете посетити сваког радног дана од 8.00 до 15.30 часова.


—————————————————

 

a

 

————————————————

 

 

ТРИНАЕСТ ГОДИНА ПРЕД ВАМА

ЧАСОПИС „ЗАПИСИ - ГОДИШЊАК

ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“Часопис „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ излази редовно десет година, успешно промовишући архивистичку теорију и праксу, као и постулате друштвених и хуманистичких наука. Излажење нашег часописа видимо као део ширег процеса отварања домаће науке и успостављања квалитетније комуникације и размене вредности и резултата стручног и научног рада. Часопис је важан чинилац у овом времену, али и у времену које је пред нама. Он је, са једне стране, усмерен према прошлости, да би архивски документи били њен аутентични тумач и заштитиник, а са друге стране и према садашњости, где ће својим садржајима помоћи мењању односа према документу, у најширем смислу те речи. Часопис служи као дијалог са прошлошћу, али и са временом које долази. Подсећамо да смо током претходних дванаест година, око нашег часописа окупили 190 аутора из 82 институције из 10 европских држава, и широј домаћој и међународној јавности представили 371 чланак из различитих научних области (на више од 3.500 страна) у 12 бројева, доступних како у штампаном тако и у електронском облику. Преовладавали су радови из области историографије и архивистике - тако је у целини Историографија укупно објављено 130, а у целини Архивистика 97 прилога. У тематској целини Из рада архива укупно је објављено 55 прилога, у Међународна архивска и културна сарадња 34, док је у целини Прикази и расправе публиковано укупно 55 прилога.

Zapisi 12 brojeva, Arhiv Pozarevac 

Током периода постојања и редовног излажења нашег часописа, подигнута је свест средине о значају и улози архива као институција и архивске грађе као културног добра, дат је допринос неговању националне, регионалне и градске културне традиције, као и допринос већој препознатљивости идентитета града, државе и региона. Тако је часопис, својом солидном репутацијом у јавности, постао бренд нашег Архива, града, државе и региона. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је у 2021. години, часопису „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“, доделило категорију М 51 – врхунски часопис националног значаја.

Идејни творац, покретач, оснивач и први главни и одговорни уредник овог часописа је др Јасмина Николић.

РЕДАКЦИЈА: др Јасмина Николић (Историјски архив Пожаревац), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Александар Растовић (Историјски институт САНУ Београд), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Златко Матић (Православни богословски факултет у Београду), др Мирослав Перишић (Државни архив Србије у Београду), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије у Београду), др Маријана Мраовић (Војни архив Министарства одбране Републике Србије) и др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић, Наташа Милошевић Дулић (секретар редакције), Слободанка Цветковић из Историјског архива Пожаревац.

ИНОСТРАНИ ЧЛАНОВИ РЕДАКЦИЈЕ: проф. др Петер Павел Класинц (Словенија), доц. др Влатка Лемић (Хрватска), др Грасиа Тато (Италија), др Димитар Атанасов (Бугарска), др Живана Хеђбели (Хрватска), др Јасна Пожган (Хрватска), др Бојан Стојнић (Република Српска/Босна и Херцеговина), мр Данијела Мрда (Босна и Херцеговина), мр Дмитар Богески (Северна Македонија) и Светлана Успрцова (Северна Македонија).

РЕЦЕНЗЕНТИ: проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, проф. др Александар Растовић, проф. др Радован Радовановић, проф. др Златко Матић, проф. др Петер Павел Класинц, др Маријана Мраовић, др Александар Стојановић, др Влатка Лемић, др Миле Бакић.


УПУТСТВО АУТОРИМА И ПРАВИЛА ЗА НАВОЂЕЊЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ: ЋИРИЛИЦА, ЛАТИНИЦА, ЕНГЛЕСКИ.
Часопис у ПДФ-у можете преузети на страници издавачка делатност.

 

У припреми је тринаести број часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“.

 —————————————————

 

ТРИНАЕСТ ГОДИНА ПРЕД ВАМА

ОБАВЕЗНО ПОСЕТИТЕ

СТАЛНУ СПОМЕН-ИЗЛОЖБУ
„ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ“

погледајте туристички флајер pdf

Стална спомен-изложба „Два века војске у Браничеву“ представља преглед војне историје, попис најзначајнијих догађаја из живота и рада војних јединица у овом делу Србије током два века. Ток историје илустрован је факсимилима докумената, фотографијама, мапама, цртежима, списковима изгинулих ратника и жртава ратова, као и заставама, оружјем, униформама, мањим бројем оригиналних музејских експоната попут ордења, медаља и др.предмета. Изложбом су обухваћени најважнији датуми, личности, друштвене и политичке околности од 1804. године до данашњих дана. Читав 19. век и већи део 20. века Срби су потрошили у ратовима широм Балкана, које је на својим плећима носила храбра српска војска. 

сс

Погледајте видео прилог са свечаног отварања

Погледајте презентацију Спомен собе

Погледајте видео прилог са свечаног представљања монографије
"Два века војске у Браничеву"


Кроз изложбене паное путујемо кроз време у коме се одвија читав процес смене различито униформисаних и наоружаних војника. Пратимо развој модерне српске војске који је текао од Марићевића јаруге и устаничке заклетве, Милошевих солдата, школовања официрског кадра у земљи и стварања официрског кора, стицања независности и јачања модерне књажевске и краљевске војске и касније њено утапање у краљевску југословенску војску, као и стварање Југословенске Народне Армије, до данашње Војске Србије.

Аутори сталне спомен-изложбе су пуковник др Миливоје Пајовић и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац.
Спомен-поставка „Два века Војске у Браничеву“ налази се у туристичкој понуди Града Пожаревца и бележи више од 25.000 посетилаца из земље и иностранства. Добродошли!

Информација за посетиоце

6