ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2021.

 

 

 

 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О НАУЧНОЈ И КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
У Ректорату Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, 15. априла 2021. године, потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и Историјског архива Пожаревац. Споразум су потписали проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета и др Јасмина Николић, вд.директорка Историјског архива Пожаревац. Потписивању Споразума присуствовали су проф. др Радован Радовановић, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum IAP i KPU

Споразумом о научној и културној сарадњи је, између осталог, предвиђена заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и културе, чији је циљ неговање и промовисање делатности Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, затим размењивање идеја и искустава са циљем унапређења стратегија научног и културног развоја, учестововање у уредничким, програмским и организационим одборима и редакцијама и размена научних и других публикација у циљу обогаћивања библиотечког фонда Криминалистичко-полицијског универзитета и Историјског архива Пожаревац.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum KPU i IAP

Након свечаности потписивања Споразума о сарадњи, за делегацију Историјског архива Пожаревац организована је посета и обилазак спомен-собе др Арчибалда Рајса и библиотеке Криминалистичко-полицијског универзитета, уз стручно вођење професора са овог Универзитета.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

 

РАДНА ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ Представници Архива Војводине др Борис Булатовић, Јованка Алимпић Вујичић, Ивана Петровић и Владимир Мучибабић били су у радној посети Историјском архиву Пожаревац, 2. априла 2021. године. Најпре је указано на могућност и потребу за успостављањем сарадње у оквиру заједничког пројекта који би подразумевао истраживање и објављивање архивских докумената из фондова Архива Војводине који се односе на Пожаревац и Округ из времена Дунавске бановине.

AV u poseti IAP

Временски преовлађујући део радног састанка протекао је у разговору уредника два репрезентативна научно-стручна часописа, др Јасмине Николић (часописа Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац) и др Бориса Булатовића (часописа Археон), који су, апострофирајући важност стицања адекватног ранга у поступку категоризације домаћих научних часописа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, изнели сопствена уредничка искуства и уједно представили најновије бројеве својих часописа.

AV u poseti IAP

Након размене новообјављених публикација између два Архива, представници Архива Војводине посетили су архивску изложбу „Априлски рат” у Галерији савремене уметности, кроз коју су их провеле ауторке др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић.

AV u poseti IAP

Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 


 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Поводом обележавања осамдесет година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 26. марта 2021. отворена је изложба „Априлски рат“. Изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета реализовао је Историјски архив Пожаревац у сарадњи са Војним архивом и Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

Aprilski rat

Aprilski rat

Кроз изложбу „Априлски рат“ посетиоце воде ауторке изложбе др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић из Историјског архива Пожаревац и Драган Јацановић из Народног музеја Пожаревац. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу изложба ће бити отворена за посетиоце до 18. априла 2021.

Aprilski rat


Погледајте флајер изложбе „Априлски рат“.
Погледајте постер изложбе „Aприлски рат“.
Погледајте видео-прилог САТ ТВ.

___________________________________________________

 

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ У ГАЛЕРИЈИ „СИНАГОГА“ У НИШУ Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и уласка окупатора у Ниш 8. априла 1941, али и осамдесетосам година од оснивања Народног музеја Ниш, у галерији „Синагога“ у Нишу, 25. марта 2021. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије, свечано је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

На отварању изложбе говорили су Ненад Спасић, директор Народног музеја Ниш, Адриана Анастасов, члан Градског већа Града Ниша и вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, директори културних институција из Ниша, Прокупља и Књажевца, и многи медији.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутори музеолошког и уметничког дела поставке Вук Обрадовић и Јелена Кнежевић. У галерији „Синагога“ у Нишу изложба ће бити отворена до 2. маја 2021.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Више о отварању изложбе у Нишу прочитајте овде.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог ТV K::CN.

___________________________________________________

 


 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ НИШ – ГАЛЕРИЈИ СИНАГОГА
Поводом обележавања 80 година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, али и Дана Народног музеја Ниш, 25. марта 2021. године, у Галерији „Синагога“ Народног музеја Ниш у Нишу, биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije, Niš

Ова изложба архивских докумената, фотографија, музејских и уметничких предмета реализује се у Галерији „Синагога“ у Нишу, у организацији Народног музеја Ниш и биће отворена за посетиоце у периоду од 25. марта до 2. маја 2021. године. Погледајте банер изложбе.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ “ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Поводом обележавања осамдесет година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, Историјски архив Пожаревац у сарадњи са Војним архивом и Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца, приредио је изложбу под називом „Априлски рат“. Изложба је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја, Музеја историје Југославије, Историјског архива Ниш и Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу.

Aprilski rat, Istoijski arhiv Pozarevac

Архивска документа и фотографије фактографски осликавају не само прве искре борбе против наступајућег фашистичког новог поретка, већ и низ догађаја - од потписивања протокола о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту, преко демонстрација 27. марта, бомбардовања Београда 6. априла, мобилизације војске, дејстава наших корпуса против Немаца, заробљавања југословенских војника и одвођења у логоре, до капитулације Југославије и договора око њене поделе. Изложба је употпуњена предметима из фундуса Народног музеја у Пожаревцу и биће отворена за посетиоце у периоду од 26. марта до 18. априла 2021. године.

___________________________________________________

 

 

 

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА БЕОГРАД
У Влади Републике Србије у Београду, 4. марта 2021. године, потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Историјског института Београд. Споразум су потписали др Јасмина Николић, вд.директорка Историјског архива Пожаревац и проф. др Александар Растовић, директор Историјског института Београд. Потписивању Споразума присуствовао је Бранко Ружић, први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Sporazum IAP

Sporazum IAP

Споразумом о сарадњи је између осталог предвиђена заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и културе, чији је циљ неговање српске прошлости, традиције и културе и промовисање делатности Историјског архива Пожаревац и Историјског института Београд.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ ОТВОРЕНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ „21. ОКТОБАР“
Поводом Дана државности Републике Србије и 45 година крагујевачког Меморијалног музеја "21. октобар", у тој установи културе 15. фебруара 2021. отворена је изложба "Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945". Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра "Одбрана", реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије, свечано је отворила Катарина Томашевић, помоћница министра одбране за људске ресурсе.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

На отварању изложбе говорили су и председници скупштина градова Пожаревца и Крагујевца Предраг Мијатовић и Мирослав Петрашиновић, директорка Спомен-парка "Крагујевачки октобар" Маријана Станковић и вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су и члан Градског већа Града Пожаревца за културу Дејан Крстић и председник Управног одбора Историјског архива Пожаревац Славко Митровић.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

RAtna slika Srbije

Кроз изложбу "Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945" посетиоце су водили аутори др Маријана Мраовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутори музеолошког и уметничког дела поставке Вук Обрадовић и Јелена Кнежевић. У крагујевачком Музеју "21. октобар" изложба ће бити постављена до 15. марта 2021.
Више о отварању изложбе прочитајте овде.
Више о отварању изложбе прочитајте овде.
Погледајте прилог ТВ Крагујевац. 

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ ДЕО ПРОГРАМА ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ДАНА МУЗЕЈА „21.ОКТОБАР“ У КРАГУЈЕВЦУ
Поводом обележавања Дана државности Републике Србије и Дана Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу, 15. фебруара 2021.године у 17 часова, у Музеју „21.октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ биће свечано отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije

Ова изложба архивских докумената, фотографија, музејских и уметничких предмета се реализује у Музеју "21. октобар" у организацији Града Крагујевца и Музеја „21. октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ и биће отворена за посетиоце у периоду од 15. фебруара до 15. марта 2021. године.

___________________________________________________

 

 

 

 

САРАДЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА БЕОГРАДУ
ректорату Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, 27. јануара 2021. одржан је састанак ректора КПУ, проф. др Данета Субошића и вд.директорке Историјског архива Пожаревац, др Јасмине Николић, поводом објављивања заједничке научне монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“. Састанку је присуствовала и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић као један од чланова истраживачког тима и аутора монографије.

Arhiv Pozarevac

Arhiv Pozarevac

Др Јасмина Николић, вд.директорка ИАП изразила је задовољство због успешно окончане друге фазе вишегодишњег пројекта „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац“, реализованог у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду. Ректор проф. др Дане Субошић нагласио је да објављена монографија представља резултат заједничког истраживачког подухвата који потврђује опредељеност Криминалистичко-полицијског универзитета да образовну делатност развија и кроз научноистраживачки рад и сарадњу са другим институцијама у циљу трансфера знања. Вд.директорка др Јасмина Николић и ректор проф. др Дане Субошић су се као уредници сагласили да у марту организују промоцију ове монографије и на Криминалистичко-полицијском универзитету и у Историјском архиву Пожаревац.