ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2021.

 

 

 

 

ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА ДОКУМЕНАТА „ДЕЛОВАЊЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИХ ЈЕДИНИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ И ПОЖАРЕВАЧКОГ ОКРУГА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ОДАБРАНА ДОКУМЕНТА“
Поводом обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату и осамдесет година од почетка Другог светског рата, Историјски архив Пожаревац и Војни архив Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране Министарства одбране Републике Србије, под покровитељством Града Пожаревца, 21. октобра 2021, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представиће зборник докумената „Деловање народноослободилачких јединица на територији Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату - одабрана документа”, приређивача др Јасмине Николић и др Маријане Мраовић.

ybornik 6, arhiv pozarevac

Аудиторијуму ће се обратити проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, професор Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и рецензент издања, др Александар Стојановић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије у Београду и рецензент издања, др Маријана Мраовић, научни сарадник и начелник у Војном архиву Министарства одбране Републике Србије и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац. Свечаност представљања књиге биће употпуњена виртуелном изложбом архивских докумената и фотографија из фундуса Војног архива и Историјског архива Пожаревац и оплемењена пригодним музичким нумерама у извођењу професора Предрага Пауновића, директора Музичког атељеа „Маестро“.

___________________________________________________

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КУЛТУРА СЕЋАЊА – КО НЕ ПАМТИ ИЗНОВА ПРОЖИВЉАВА“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
У организацији Историјског архива Пожаревац, Народног музеја Пожаревац, Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљево, под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 15. октобра 2021. отворена је изложба „Култура сећања – ко не памти изнова проживљава“. Изложбу групе аутора из Народног музеја Краљево, реализовану поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и масовног стрељања талаца из Краљева у октобру 1941. свечано је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић.

Kultura sećanja

На отварању изложбе говорили су др Гордан Бојковић, директор Народног музеја Пожаревац у име организатора гостовања ове изложбе и Мирјана Савић и Сузана Новчић, ауторке изложбе из Народног музеја Краљево.

Kultura sećanja

Kultura secanja

Поред архивских докумената, фотографија и музејских предмета, изложбу чини и списак жртава страдалих у Краљеву октобра 1941. године пореклом из Пожаревца, Великог Градишта и Кучева. Део изложбене поставке представљају уметничке слике, цртежи и графике на тему антифашизма најзначајнијих југословенских аутора. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 8.новембра 2021.
Погледајте постер изложбе.

___________________________________________________

 

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“
У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРАЉЕВУ
Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и масовног стрељања талаца у Краљеву у октобру 1941. године, у галерији Народног музеја у Краљеву, 13. октобра 2021. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњену предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац, реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева, свечано је отворио директор Историјског института САНУ у Београду проф. др Александар Растовић.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

На отварању изложбе говорили су Милош Милишић, помоћник градоначелника Града Краљева задужен за културне манифестације, Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Епархије Жичке СПЦ, представници културних институција из Краљева и медији.

ratna slika srbije

ratna slika srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Маријана Мраовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутор музеолошког дела поставке Драган Јацановић. Изложба у Краљеву реализована је у организацији Народног музеја и Историјског архива из Краљева и Историјског архива и Народног музеја из Пожаревца. У Народном музеју у Краљеву изложба ће бити отворена до 13. новембра 2021.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

 

Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског
рата и масовног стрељања талаца у октобру 1941.године, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 15.октобра 2021, биће отворена изложба ,,Култура сећања - ко не памти изнова проживљава,, Народног музеја Краљево.

kultura secanja

Изложба докумената и музејских предмета реализује се у организацији Историјског архива Пожаревац, Народног музеја Пожаревац, Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљево, под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева. Изложба це бити отворена за посетиоце до 8.новембра 2021.

___________________________________________________

 

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“
НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ КРАЉЕВО
Поводом обележавања 80 година од почетка Другог светског рата и масовног стрељања талаца у Краљеву у октобру 1941. године, у Галерији Народног музеја у Краљеву, 13. октобра 2021. биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњена предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац. Изложбу ће отворити проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду.

Arhiv Poarevac

Гостовање ове изложбе архивских докумената, фотографија и музејских предмета у Краљеву, реализује се под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева, у организацији Народног музеја и Историјског архива из Краљева. Изложба ће бити отворена за посетиоце у периоду од 13. октобра до 13. новембра 2021.

___________________________________________________

 

 

 

„АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА“ НОВА РУБРИКА НА НАШЕМ САЈТУ
У оквиру континуираног промовисања архивске грађе као културне баштине, Историјски архив Пожаревац 1. октобра 2021. године, покреће нову програмску и културну активност популаризације архивских докумената постављањем нове рубрике „Архивалија месеца“ на наш сајт. Представљаћемо архивалије које су визуелно или садржајно посебно занимљиве а односе се на разне годишњице, догађаје, личности, и друго. Осим репродукције докумената, припремаћемо и пратеће текстове који нуде кратак опис садржаја, околности настанка документа,, догађај или процес који документ одражава. Намера нам је и да „Архивалија месеца“ буде регистрована као електронски извор – периодична публикација или новине. Верујемо да ћемо на овај начин широј јавности представити богатство фундуса Архива, као и да ћемо постепено саставити јединствени мозаик архивалија из наших фондова и збирки, у сликама и речима.

ybirka arhivalija

Актуелна архивалија месеца, као и архива претходних архивалија месеца биће доступна на arhivpozarevac.org.rs/pocetna/
arhivalija meseca

___________________________________________________

 

 

 

 

У Историјском архиву Пожаревац у Пожаревцу, 17. септембра 2021, одржана је седница Редакције часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац”, на којој је разматрано, вредновано и прихваћено 33 рада за објављивање у овогодишњем десетом броју часописа, 36 аутора из 22 институције из Србије, Хрватске и Црне Горе. Од укупног броја, 9 прилога обрађује теме из архивистике, 11 из историографије и 2 библиографије, затим 4 прилога обрађује реализоване програмске активности установа културе, док 7 прилога доноси приказе две изложбе, три новообјављене публикације, једне међународне научне конференције и једне стваралачке личности и њеног дела из области архивистике.

Redakcija časopisa Zapisi

Редакција је радила у саставу: др Јасмина Николић, главни и одговорни уредник (Историјски архив Пожаревац), Наташа Милошевић Дулић, технички уредник и секретар редакције (Историјски архив Пожаревац), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Александар Растовић (Историјски институт САНУ Београд), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије Београд), др Маријана Мраовић (Војни архив Министарства одбране Републике Србије), др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић и Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац).

časopis Zapisi

Подсећамо, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је нашем часопису доделило категорију М52 – часопис националног значаја. Сви до сада објављени бројеви часописа доступни су у електронском облику на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

___________________________________________________

 

 

 

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ НА КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ
На Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду, 8. јула 2021. одржана је промоција монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Kазнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 - књига друга”. Монографија је плод вишегодишње успешне сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, уз подршку Града Пожаревца који је омогућио реализацију пројекта и публиковање монографије. Издање представља логичан наставак сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијске академије започете у оквиру пројекта који је покренут 2015. године ради обележавања стопедесет година трајања, рада и деловања Казнено-поправног завода у Пожаревцу.

KPU Arhiv Pozarevac

Аутори монографије су: проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, проф. др Радован Радовановић, др Мартин Матијашевић, др Невенка Кнежевић Лукић, др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић, мр Небојша Ђокић и Слободанка Цветковић. Друга књига је драгоцено сведочанство о функционисању Казненог завода Забела у периоду од 1918. до 1945. године. Аутори су се потрудили да расветле значајне теме из историје кривичног права, организације казнених завода у Краљевини СХС / Југославији, настојали су да прикажу опште и специфичне услове за издржавање казни лишења слободе, да опишу живот и рад осуђених лица и документују случајеве политичких и војних осуђеника, малолетних лица и осуђеница.

KPU Arhiv Pozarevac

Научну монографију националног значаја рецензирали су угледни професори и истакнути научници из области наше националне историје: проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, проф. др Саша Недељковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Ивана Добривојевић Томић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду.
Монографију су представили проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, у име рецензената. проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић у име аутора. Присутне су поздравили др Јасмина Николић, уредник монографије и директорка Историјског архива Пожаревац и проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета.

KPU

Промоцији су присуствовали угледни гости и представници Владе Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства одбране, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Академије за националну безбедност, Града Пожаревца и Криминалистичко-полицијског универзитета.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер.

___________________________________________________

 

 

 

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОДИ У СРБИЈИ – ПРИМЕР КАЗНЕНО-ПОПРАВНОГ ЗАВОДА ПОЖАРЕВАЦ, ЗАБЕЛА 1918-1945 – КЊИГА ДРУГА“
На Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду, 8. јула 2021. године, биће представљена научна монографија „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“, која је резултат заједничког вишегодишњег истраживачког подухвата Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета.

KPZ

О овој монографији групе аутора из Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, говориће проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и руководилац пројекта, проф. др Александар Растовић, директор Историјског института Београд и рецензент монографије и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић испред групе аутора.

___________________________________________________

ОБЕЛЕЖЕНО ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА СПОМЕН СОБЕ – ИЗЛОЖБЕНЕ ПОСТАВКЕ „ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ“ У ПОЖАРЕВЦУ
У касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу, на Видовдан 28. јуна 2021. године, свечано је обележено десет година од отварања Спомен собе – изложбене поставке „Два века војске у Браничеву“, која је заједнички пројекат Историјског архива Пожаревац и Команде за обуку Копнене војске и Гарнизона Пожаревац, реализован под покровитељством Града Пожаревца и Војске Србије.

10 godina Spomen sobe

Обележавању су присуствовали градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, некадашњи командант Гарнизона и аутор поставке пуковник др Миливоје Пајовић, садашњи командант пуковник Милован Васић, директорка Историјског архива Пожаревац и аутор поставке др Јасмина Николић, официри и подофицири Центра за обуку Копнене војске и Гарнизона Пожаревац.

10 godina Spomen sobe 10 godina spomen sobe

10 godina spomen sobe10 godina spomen sobe

У протеклој деценији, у посети и обиласку Спомен собе - изложбе „Два века војске у Браничеву“ биле су многе војне и цивилне делегације из земље и иностранства, челници из градова и општина у Србији, војници на добровољном служењу војног рока, официри, подофицири и професионални војници из других градова и јединица, ученици основних и средњих школа у Србији, велики број грађана из земље и иностранства – укупно 24.500 посетилаца који су имали прилику да погледају сажету слику војних прилика двовековне модерне Србије. Погледајте неколико фотографија
Више о томе прочитајте овде.

___________________________________________________

 

 

 

ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ, ЕТНОЛОГ-АНТРОПОЛОГ И АРХИВСКИ САВЕТНИК,
ИМЕНОВАНАЗА ДИРЕКТОРКУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Скупштина Града Пожаревца је на седници одржаној 20. маја 2021. године именовала др Јасмину Николић, етнолог-антрополога и архивског саветника, за директорку Историјског архива Пожаревац на период од четири године.

dr jasmina nikolic

 

___________________________________________________

 

 

 

ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА БРАНКО РУЖИЋ СА САРАДНИЦИМА У ПОСЕТИ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић са сарадницима и председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић са сарадницима, посетили су Историјски архив Пожаревац поводом 24. априла, Дана установе. Вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић упознала је госте са архивским фондовима и збиркама, пословима на заштити архивске грађе као културног наслеђа, микрофилмовања, дигитализовања, као и објављивања историјских докумената кроз изложбену и издавачку делатност Архива.

Дан Архива 2021

Дан Архива 2021

Уважени посетиоци обишли су и изложбене поставке Архива „Мода у Пожаревцу од 1880. до 1929. године“, „Пожаревац на старим фотографијама и разгледницама са краја 19. и почетка 20. века“ и поставку фотографија о 27. мартовским демонстрацијама у Пожаревцу и Београду и Априлском рату 1941. године. Обилазак је завршен кроз занимљиве наслове сопствене издавачке делатности Архива, као и наслове који се чувају у специјализованој архивској библиотеци која броји преко 10.000 књига.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог САТ ТВ.

___________________________________________________

 

 

 

 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О НАУЧНОЈ И КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
У Ректорату Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, 15. априла 2021. године, потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и Историјског архива Пожаревац. Споразум су потписали проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета и др Јасмина Николић, вд.директорка Историјског архива Пожаревац. Потписивању Споразума присуствовали су проф. др Радован Радовановић, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum IAP i KPU

Споразумом о научној и културној сарадњи је, између осталог, предвиђена заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и културе, чији је циљ неговање и промовисање делатности Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, затим размењивање идеја и искустава са циљем унапређења стратегија научног и културног развоја, учестововање у уредничким, програмским и организационим одборима и редакцијама и размена научних и других публикација у циљу обогаћивања библиотечког фонда Криминалистичко-полицијског универзитета и Историјског архива Пожаревац.

Sporazum KPU i IAP

Sporazum KPU i IAP

Након свечаности потписивања Споразума о сарадњи, за делегацију Историјског архива Пожаревац организована је посета и обилазак спомен-собе др Арчибалда Рајса и библиотеке Криминалистичко-полицијског универзитета, уз стручно вођење професора са овог Универзитета.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

 

РАДНА ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Представници Архива Војводине др Борис Булатовић, Јованка Алимпић Вујичић, Ивана Петровић и Владимир Мучибабић били су у радној посети Историјском архиву Пожаревац, 2. априла 2021. године. Најпре је указано на могућност и потребу за успостављањем сарадње у оквиру заједничког пројекта који би подразумевао истраживање и објављивање архивских докумената из фондова Архива Војводине који се односе на Пожаревац и Округ из времена Дунавске бановине.

AV u poseti IAP

Временски преовлађујући део радног састанка протекао је у разговору уредника два репрезентативна научно-стручна часописа, др Јасмине Николић (часописа Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац) и др Бориса Булатовића (часописа Археон), који су, апострофирајући важност стицања адекватног ранга у поступку категоризације домаћих научних часописа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, изнели сопствена уредничка искуства и уједно представили најновије бројеве својих часописа.

AV u poseti IAP

Након размене новообјављених публикација између два Архива, представници Архива Војводине посетили су архивску изложбу „Априлски рат” у Галерији савремене уметности, кроз коју су их провеле ауторке др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић.

AV u poseti IAP

Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 


 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Поводом обележавања осамдесет година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 26. марта 2021. отворена је изложба „Априлски рат“. Изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета реализовао је Историјски архив Пожаревац у сарадњи са Војним архивом и Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

Aprilski rat

Aprilski rat

Кроз изложбу „Априлски рат“ посетиоце воде ауторке изложбе др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић из Историјског архива Пожаревац и Драган Јацановић из Народног музеја Пожаревац. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу изложба ће бити отворена за посетиоце до 18. априла 2021.

Aprilski rat


Погледајте флајер изложбе „Априлски рат“.
Погледајте постер изложбе „Aприлски рат“.
Погледајте видео-прилог САТ ТВ.

___________________________________________________

 

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“
У ГАЛЕРИЈИ „СИНАГОГА“ У НИШУ
Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и уласка окупатора у Ниш 8. априла 1941, али и осамдесетосам година од оснивања Народног музеја Ниш, у галерији „Синагога“ у Нишу, 25. марта 2021. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије, свечано је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

На отварању изложбе говорили су Ненад Спасић, директор Народног музеја Ниш, Адриана Анастасов, члан Градског већа Града Ниша и вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, директори културних институција из Ниша, Прокупља и Књажевца, и многи медији.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Драгана Милорадовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутори музеолошког и уметничког дела поставке Вук Обрадовић и Јелена Кнежевић. У галерији „Синагога“ у Нишу изложба ће бити отворена до 2. маја 2021.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Више о отварању изложбе у Нишу прочитајте овде.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог ТV K::CN.

___________________________________________________

 


 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“
НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ НИШ – ГАЛЕРИЈИ СИНАГОГА
Поводом обележавања 80 година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, али и Дана Народног музеја Ниш, 25. марта 2021. године, у Галерији „Синагога“ Народног музеја Ниш у Нишу, биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije, Niš

Ова изложба архивских докумената, фотографија, музејских и уметничких предмета реализује се у Галерији „Синагога“ у Нишу, у организацији Народног музеја Ниш и биће отворена за посетиоце у периоду од 25. марта до 2. маја 2021. године. Погледајте банер изложбе.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ “ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Поводом обележавања осамдесет година од демонстрација 27. марта и Априлског рата 1941. године, Историјски архив Пожаревац у сарадњи са Војним архивом и Народним музејом Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца, приредио је изложбу под називом „Априлски рат“. Изложба је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја, Музеја историје Југославије, Историјског архива Ниш и Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу.

Aprilski rat, Istoijski arhiv Pozarevac

Архивска документа и фотографије фактографски осликавају не само прве искре борбе против наступајућег фашистичког новог поретка, већ и низ догађаја - од потписивања протокола о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту, преко демонстрација 27. марта, бомбардовања Београда 6. априла, мобилизације војске, дејстава наших корпуса против Немаца, заробљавања југословенских војника и одвођења у логоре, до капитулације Југославије и договора око њене поделе. Изложба је употпуњена предметима из фундуса Народног музеја у Пожаревцу и биће отворена за посетиоце у периоду од 26. марта до 18. априла 2021. године.

___________________________________________________

 

 

 

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И ИСТОРИЈСКОГ ИНСТИТУТА БЕОГРАД
У Влади Републике Србије у Београду, 4. марта 2021. године, потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Историјског института Београд. Споразум су потписали др Јасмина Николић, вд.директорка Историјског архива Пожаревац и проф. др Александар Растовић, директор Историјског института Београд. Потписивању Споразума присуствовао је Бранко Ружић, први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Sporazum IAP

Sporazum IAP

Споразумом о сарадњи је између осталог предвиђена заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких и других активности, пројеката и програма из области науке и културе, чији је циљ неговање српске прошлости, традиције и културе и промовисање делатности Историјског архива Пожаревац и Историјског института Београд.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ ОТВОРЕНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ „21. ОКТОБАР“
Поводом Дана државности Републике Србије и 45 година крагујевачког Меморијалног музеја "21. октобар", у тој установи културе 15. фебруара 2021. отворена је изложба "Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945". Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра "Одбрана", реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије, свечано је отворила Катарина Томашевић, помоћница министра одбране за људске ресурсе.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

На отварању изложбе говорили су и председници скупштина градова Пожаревца и Крагујевца Предраг Мијатовић и Мирослав Петрашиновић, директорка Спомен-парка "Крагујевачки октобар" Маријана Станковић и вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су и члан Градског већа Града Пожаревца за културу Дејан Крстић и председник Управног одбора Историјског архива Пожаревац Славко Митровић.

Ratna slika Srbije, Arhiv Pozarevac

RAtna slika Srbije

Кроз изложбу "Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945" посетиоце су водили аутори др Маријана Мраовић и Наташа Милошевић Дулић, као и аутори музеолошког и уметничког дела поставке Вук Обрадовић и Јелена Кнежевић. У крагујевачком Музеју "21. октобар" изложба ће бити постављена до 15. марта 2021.
Више о отварању изложбе прочитајте овде.
Више о отварању изложбе прочитајте овде.
Погледајте прилог ТВ Крагујевац. 

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ ДЕО ПРОГРАМА ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ДАНА МУЗЕЈА „21.ОКТОБАР“ У КРАГУЈЕВЦУ
Поводом обележавања Дана државности Републике Србије и Дана Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу, 15. фебруара 2021.године у 17 часова, у Музеју „21.октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ биће свечано отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije

Ова изложба архивских докумената, фотографија, музејских и уметничких предмета се реализује у Музеју "21. октобар" у организацији Града Крагујевца и Музеја „21. октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ и биће отворена за посетиоце у периоду од 15. фебруара до 15. марта 2021. године.

___________________________________________________

 

 

 

 

САРАДЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА БЕОГРАДУ
ректорату Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, 27. јануара 2021. одржан је састанак ректора КПУ, проф. др Данета Субошића и вд.директорке Историјског архива Пожаревац, др Јасмине Николић, поводом објављивања заједничке научне монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“. Састанку је присуствовала и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић као један од чланова истраживачког тима и аутора монографије.

Arhiv Pozarevac

Arhiv Pozarevac

Др Јасмина Николић, вд.директорка ИАП изразила је задовољство због успешно окончане друге фазе вишегодишњег пројекта „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац“, реализованог у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду. Ректор проф. др Дане Субошић нагласио је да објављена монографија представља резултат заједничког истраживачког подухвата који потврђује опредељеност Криминалистичко-полицијског универзитета да образовну делатност развија и кроз научноистраживачки рад и сарадњу са другим институцијама у циљу трансфера знања. Вд.директорка др Јасмина Николић и ректор проф. др Дане Субошић су се као уредници сагласили да у марту организују промоцију ове монографије и на Криминалистичко-полицијском универзитету и у Историјском архиву Пожаревац.