ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2022.

 

 

 

НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ – ВОДИЧ КРОЗ ЛИЧНЕ ФОНДОВЕ И ЗБИРКЕ И ЗБИРКЕ
ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Историјски архив Пожаревац има част да Вас обавести да је из штампе изашло ново издање нашег Архива - „Водич кроз личне фондове и збирке и збирке Историјског архива Пожаревац“, ауторa Наташе Милошевић Дулић, др Драгане Милорадовић, Слободанке Цветковић, Горана Митића, Весне Џанић и Драгане Јовановић. Публикација представља наставак објављивања књига у едицији „Посебна издања“ Историјског архива Пожаревац.

vodic IAP

Архивска грађа 32 лична фонда и збирки и 11 збирки Историјског архива Пожаревац настала је у различитим временским периодима (од 1791. године до данашњих дана), њени творци бавили су се различитим занимањима и утицали на средину у којој су живели и радили. Подаци дати у овој публикацији представљају драгоцен извор информација и подстицај за коришћење ове архивске грађе у различитим истраживањима. Књига је објављена под покровитељством Града Пожаревца.

___________________________________________________

 

 

 

НОВИ ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ПРЕД ВАМА
Поводом обележавања сто година од изградње пруге Пожаревац – Мала Крсна и Мала Крсна – Топчидер, Историјски архив Пожаревац објавио је девети зборник докумената у оквиру едиције „Зборници докумената“, под називом „Развој саобраћајне службе Пожаревачке железнице у Дунавској бановини, 1929-1941 – одабрана документа“. Зборник приређене архивске грађе доноси 63 изворна документа о развоју саобраћајне службе Пожаревачке железнице у временском периоду од 1929. до 1941. године, који се чувају у фондовима Архива Југославије, Архива Војводине, Железничког музеја у саставу „Железнице Србије“ ад у Београду и Историјског архива Пожаревац.

Ybornik 9, Arhiv Požarevac

Зборник одабраних докумената приредили су Мирјана Степановић, Милан Станковић, мср. и Драгана Јовановић, архивски посленици из Историјског архива Пожаревац. Програмска активност публиковања зборника архивских докумената, реализује се у оквиру вишегодишњег пројекта публиковања архивске грађе о Пожаревцу и Браничевском региону, која се налази у другим архивским и музејским институцијама у земљи, под покровитељством Града Пожаревца.

___________________________________________________

 

 

 

ПРЕДСТАВЉЕНА НАУЧНА МОНОГРАФИЈА „ОСВАЈАЊЕ СФЕРЕ ЈАВНОГ ЖИВОТА – УЛОГА ЖЕНА У ДРУШТВЕНОМ И КУЛТУРНОМ ЖИВОТУ ПОЖАРЕВЦА КРАЈЕМ 19. И ПОЧЕТКОМ 20. ВЕКА“
АУТОРКЕ ДР ДРАГАНЕ МИЛОРАДОВИЋ, АРХИВСКОГ САВЕТНИКА
У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, 2. децембра 2022. представљена је научна монографија „Освајање сфере јавног живота - улога жена у друштвеном и културном животу Пожаревца крајем 19. и почетком 20. века“, ауторке др Драгане Милорадовић, у издању Историјског архива Пожаревац.

Arhiv Požarevac
Arhiv Požarevac

Научну монографију која пружа увид у развој Пожаревца и његове промене кроз свакодневни живот које су обликовале жене, а која је ауторкина докторска дисертација одбрањена на Филозофском факултету Универзитета у Београду, представиле су др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац, проф. др Сенка Ковач и проф. др Данијела Велимировић, са Филозофског факултета Универзитета у Београду, које су и рецензенти издања, и ауторка дела др Драгана Милорадовић, архивски саветник из Историјског архива Пожаревац.
Погледајте неколико фотографија са промоције у Пожаревцу.
Погледајте постер промоције.
Погледајте ТВ прилог САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - ПРОМОЦИЈА НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ ИЗ ЕДИЦИЈЕ „ПОСЕБНА ИЗДАЊА“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ – ОСВАЈАЊЕ ЈАВНЕ СФЕРЕ ЖИВОТА – УЛОГА ЖЕНА У ДРУШТВЕНОМ И КУЛТУРНОМ ЖИВОТУ ПОЖАРЕВЦА КРАЈЕМ 19. И ПОЧЕТКОМ 20. ВЕКА, АУТОРКЕ ДР ДРАГАНЕ МИЛОРАДОВИЋ

Uloga zene u drustvenom i kulturnom zivotu...

___________________________________________________

 

 

 

ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „ПОДЕЛИТЕ СА НАМА СЕЋАЊЕ НА СОПСТВЕНУ ПРОШЛОСТ – ХАЈДЕ ДА ПРАВИМО ПОРОДИЧНИ АЛБУМ“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ РЕАЛИЗОВАНА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ
Настављена је сарадња Историјског архива Пожаревац и Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу. Ученици првог разреда, заједно са учитељима разредне наставе и архивистима, реализовали су радионицу са едукативним садржајем „Поделите са нама сећање на сопствену прошлост – Хајде да правимо породични албум“, у Основој школи „Краљ Александар Први“, у периоду од 21. до 25. новембра 2022. Двадесет првака је озбиљно схватило задатак и уз помоћ родитеља прибавило веома старе породичне фотографије које су послужиле за израду сопствених архива фотографија.

Avantura u arhivu

Avantura u Arhivu IAP

Васпитно-образовну активност „Поделите са нама сећање на сопствену прошлост – Хајде да правимо породични албум“ из циклуса „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац, ауторке пројекта др Јасмине Николић, реализовали су архивски посленици др Драгана Милорадовић, Мирјана Степановић, Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, Драгана Јовановић из Историјског архива Пожаревац, ученици првог разреда и учитељи разредне наставе Наташа Николић Гајић, Виолета Шалер, Ана Митровић, Весна Цветковић, Александра Милошевић и Мирјана Боројевић из Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу. Албуми породичних фотографија биће изложени на изложби поводом обележавања Дана Основне школе „Краљ Александар Први“, 16. децембра 2022.  
Погледајте постер „Авантура у Архиву 3“.
Погледајте неколико фотографија „Авантура у Архиву 3“.
Погледајте тв-прилог САТ ТВ Пожаревац

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА – ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „САЧУВАЈМО СЕЋАЊЕ НА СОПСТВЕНУ ПРОШЛОСТ – ХАЈДЕ ДА ПРАВИМО ПОРОДИЧНИ АЛБУМ“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Avantura u Arhivu, Arhiv Poyarevac

___________________________________________________

 

 

 

 

ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ У ТВ-ПРИЛОГУ „БОГАТИ САДРЖАЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“, ИЗ ПРОЈЕКТА „СВА ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА“ РЕГИОНАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ „САТ ТВ“ ПОЖАРЕВАЦ

dr Jasmina Nikolic

Пројекат Регионалне телевизије САТ ТВ Пожаревац подржао је Град Пожаревац, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2022. години. ТВ-прилог „Богати садржаји Историјског архива Пожаревац“ можете погледати на YouTube каналу „САТ ТВ“ Пожаревац, као и на нашој страници Архив у медијима.

___________________________________________________

 

 

 

НОВА ПУБЛИКАЦИЈА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ПРЕД ВАМА
Историјски архив Пожаревац објављује тринаесту публикацију у оквиру едиције „Научноинформативна средства о архивској грађи“, под називом „Начелство Среза Звишког Кучево 1839-1918 – Аналитички инвентар 8 (1864-1866)“. Циљ објављивања публикација овакве врсте јесте информисање научне, културне и шире јавности о архивској грађи коју поседује Архив, али оне имају и функцију заштите од нестајања или угрожавања особености документа као културног добра.

Analitički inventar 13

Публикацију је приредио архивист Милан Станковић, мср. из Одсека за сређивање и обраду архивске грађе, културно-просветну, образовну, издавачку, изложбену и информативно-пропагандну делатност Историјског архива Пожаревац. Публикација у електронском облику доступна је на страни Издавачка делатност/Научноинформативна средства о архивској грађи и Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ТИМА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ АКТИВНОСТИ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“, ПОД НАЗИВОМ „ПОДЕЛИТЕ СА НАМА СЕЋАЊЕ НА СОПСТВЕНУ ПРОШЛОСТ – ХАЈДЕ ДА ПРАВИМО ПОРОДИЧНИ АЛБУМ“
У Основној школи „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 14. новембра 2022, одржан је радни састанак дела тима за реализацију васпитно-образовне активности из циклуса „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац, под називом „Поделите са нама сећање на сопствену прошлост – Хајде да правимо породични албум“. Пројекат се реализује у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Основне школе „Краљ Александар Први“, под покровитељством Града Пожаревца.

Avantura u arhivu

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, која је и ауторка пројекта „Авантура у Архиву“ и директор Основне школе „Краљ Александар Први“ Горан Сегер, састали су се са члановима тима др Драганом Милорадовић, Наташом Милошевић Дулић, Наташом Николић Гајић и Виолетом Шалер, ради утврђивања начина и динамике реализације ове активности васпитно-образовне делатности Архива.

___________________________________________________

 

 

 

ЈЕДАНАЕСТИ БРОЈ ВРХУНСКОГ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ
– ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ ПРЕД ВАМА
Једанаест година редовног излажења нашег часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ (М51) и успешног промовисања архивистичке теорије, праксе и постулата друштвених и хуманистичких наука, је леп континуитет и чињеница која потврђује наш изузетан допринос очувању националног културног наслеђа и идентитета. Часопис излази годишње, а његово публиковање од оснивања до данашњих дана омогућава Град Пожаревац.

Casopis Zapisi

Најновији, једанаести, број часописа, који је окупио 27 аутора из 21 институцијe из Републике Србије, Републике Хрватске, Републике Црне Горе и Руске Федерације, представља двадесет прилога из области архивистике и историографије. Такође, доноси и седам прилога о одржаним међународним конференцијама, новообјављеним публикацијама и реализованим активностима установа културе. Сви бројеви часописа Записи доступни су и у електронском облику на нашој страни Издавачка делатност и Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац

___________________________________________________

 

 


ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ И ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЉУБИЦА ВРЕБАЛОВ“ ПОЖАРЕВАЦ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА „ДАМЕ И ГОСПОДА“ КОЈИ СУ ИНИЦИРАЛА ДЕЦА
Претходна посета деце из вртића „Бамби“, у оквиру манифестације „Дечија недеља“, иницирала је почетак реализације пројекта „Даме и господа“ Предшколске установе „Љубица Вребалов“ из Пожаревца. Тако је уследила посета тридесетак предшколаца из вртића „Бамби“ Историјском архиву Пожаревац, 28. октобра 2022. Уз разгледање сталних изложби „Мода у Пожаревцу 1880-1929 – сусрет Истока и Запада“ и „Пожаревац на старим фотографијама“, деца су постављала бројна питања о животу у старом Пожаревцу, на које им је одговарала др Драгана Милорадовић, архивски саветник и аутор изложби.

DAme i gospoda, Arhiv Poyarevac

Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ ОТВОРЕНА
У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ У ПАРАЋИНУ
Поводом обележавања Дана ослобођења Параћина у Другом светском рату, у Завичајном музеју у Параћину, 13. октобра 2022. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњену предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац. Изложба је реализована под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, Града Пожаревца и Општине Параћин, у организацији
Завичајног музеја Параћин.

Ratna slika Srbije IAP

Ratna slika Srbije IAP

Свечаности отварања изложбе присуствовали су многобројни гости - представници Српско-руског хуманитарног центра из Ниша, Општине Параћин, културних и просветних институција, представници борачких организација Поморавског округа, медији и грађани. Присутне госте поздравио је директор Завичајног музеја Параћин Бранислав Стојановић, а о изложби су говориле две ауторке др Драгана Милорадовић и др Маријана Мраовић.

Ratna slika Srbiej IAP
Изложба архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ биће отворена за посетиоце у периоду од 15. октобра до 15. новембра 2022.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер изложбе.
Погледајте тв-прилог РТВ Параћин.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА – ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ ГОСТУЈЕ У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ У ПАРАЋИНУ

Ratna slika Srbije

___________________________________________________

 

 


СТАЛНУ СПОМЕН-ИЗЛОЖБЕНУ ПОСТАВКУ „ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ КОВ ПОСЕТИЛИ СУ ПОЛАЗНИЦИ 32. КЛАСЕ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ
Полазници 32. класе Војне академије копнене војске, у пратњи команданта Центра за обуку КоВ Пожаревац пуковника Душка Јовића, градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића и председника Удружења војних пензионера потпуковника у пензији мр Драгутина Страхињића, посетили су 8. октобра 2022. спомен-поставку „Два века Војске у Браничеву“ Историјског архива и Гарнизона Пожаревац, која се налази у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу.

Spomen soba IAP

Spomen soba IAP

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, коауторка изложбе, водила је 70 полазника 32. класе Војне академије копнене војске кроз изложбену поставку, која представља преглед војне историје, попис најзначајнијих догађаја из живота и рада војних јединица у Браничевском, Подунавском и Поморавсом округу током 19. и 20. века. Активност је реализована у организацији Удружења војних пензионера Пожаревац.
Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.

___________________________________________________

 

 

 


ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ ОБЕЛЕЖИО „ДЕЧИЈУ НЕДЕЉУ“ ПОСЕТОМ ДЕЦЕ ИЗ ВРТИЋА „БАМБИ“
Деца предшколског узраста из пожаревачког вртића „Бамби“, организовано су посетила Историјски архив Пожаревац, 6. октобра 2022, у циљу стицања знања о историји и култури града. Обишли су сталне изложбе Архива „Мода у Пожаревцу 1880-1929 – сусрет Истока и Запада“ и „Пожаревац на старим фотографијама“, кроз које их је водила ауторка др Драгана Милорадовић, архивски саветник. Активност је реализована у оквиру манифестације „Дечија недеља“.

Istorijski arhiv Požarevac

Реализацијом образовно-васпитних активности подстиче се стицање знања о историји и култури града и народа, са једне стране, а са друге, деца се едукују у области заштите архивске грађе као културног наслеђа.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ „МОКРА ГОРА 2022“

– ЧУВАМО ПРОШЛОСТ – МИСЛИМО НА БУДУЋНОСТ
Међународно архивистичко саветовање „Мокра Гора 2022” под слоганом „Чувамо прошлост – мислимо на будућност“ одржано је у периоду од 5. до 7. октобра 2022. године, у организацији Архивистичког друштва Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Саветовање је окупило око 150 учесника из земље и иностранства, а из Историјског архива Пожаревац присуствовали су архивисти Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, мср, Слободанка Цветковић и Драгана Јовановић.

Arhivsko savetovanje 2022, Arhiv Požarevac

___________________________________________________

 

 

 

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР И ДЕО АУТОРСКОГ ТИМА ЗА ИЗРАДУ МОНОГРАФИЈЕ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ, У ПОЖАРЕВЦУ, 1821-2021“ ОДРЖАН НА
КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ

На Криминалистичко-полицијском универзитету у Београду, 5. октобра 2022. одржан је радни састанак Редакционог одбора и дела ауторског тима за израду научне монографије као дела пројекта обележавања два века од оснивања првог Нахијског суда у Србији, у Пожаревцу, који се реализује у оквиру Споразума о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац, Криминалистичко-полицијског универзитета и Историјског института САНУ у Београду, у организацији Вишег суда у Пожаревцу, а под покровитељством Министарства правде Републике Србије, Браничевског управног округа и Града Пожаревца.

Prvi nahijski sud

Председник Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић, који је и председник Организационог одбора за обележавање овог јубилеја, директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, која је и члан Организационог и Редакционог одбора и директор Историјског института САНУ у Београду проф.др Александар Растовић, који је и члан Редакционог одбора и рецензент монографије, састали су се са ауторима проф.др Иваном Крстић Мистриџеловић, проф. др Радованом Радовановићем, др Александром Стојановићем и др Маријаном Мраовић, ради анализе рецензија рукописа и упућивања монографије на штампање.

___________________________________________________

 

 


ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ЕДИЦИЈЕ „НАУЧНОИНФОРМАТИВНА СРЕДСТВА О АРХИВСКОЈ ГРАЂИ“
ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, 29. септембра 2022. одржана је промоција едиције „Научноинформативна средства о архивској грађи” Историјског архива Пожаревац. Едицију и 12 публикација представили су архивисти Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, мср. и Мирјана Степановић. Присутне је поздравила Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Promocija Analitičkih inventara

Едиција је утемељена 2009. године објављивањем првог наслова Удружење пожаревачких занатлија и раденика Слога 1893-1950. Настављена је публиковањем наслова Начелство Округа Пожаревачког 1839-1922 (2010), Градско Поглаварство Пожаревац 1918-1945 (2011), Пожаревачка трговачка омладина 1903-1947 (2012) и Varia 1791-2012 (2013). У периоду од 2014. године до данашњих дана објављено је седам публикација о архивској грађи фонда Начелство Среза Звишког Кучево 1839-1918. Идејни творац, покретач, оснивач и први и главни уредник ове едиције је др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац. 

Analitički inventari

Приређивачи објављених научноинформативних средстава о архивској грађи у овој едицији јесу архивисти и архивски помоћници Одсека за сређивање и обраду архивске грађе Историјског архива Пожаревац – Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, мср, Живислав Антонијевић, Петар Винкић и Мирјана Урошев. Све до сада објављене публикације доступне су у електронском облику на сајту Историјског архива Пожаревац – странице „Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац“ и Издавачка делатност/едиција „Научноинформативна средства о архивској грађи“.  
Погледајте постер за промоцију едиције.
Погледајте ТВ прилог САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - ПРОМОЦИЈА 12 ПУБЛИКАЦИЈА ИЗ ЕДИЦИЈЕ „НАУЧНОИНФОРМАТИВНА СРЕДСТВА О АРХИВСКОЈ ГРАЂИ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

Edicije IAP

___________________________________________________

 

 


РЕДАКЦИЈА ВРХУНСКОГ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ ОДРЖАНА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ У ПОЖАРЕВЦУ, 16. СЕПТЕМБРА 2022.
У Историјском архиву Пожаревац у Пожаревцу, 16. септембра 2022, одржана је седница Редакције врхунског часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац”, на којој је разматрано, вредновано и прихваћено за објављивање у овогодишњем броју, 26 радова 28 аутора из 20 институција из Србије, Хрватске, Црне Горе и Руске Федерације. Од укупног броја радова, 6 прилога обрађује теме из области архивске теорије и праксе, 14 из историографије, док 6 прилога доноси приказе новообјављених публикација, међународних научних конференција и реализованих програма установа културе.

Redakcija Casopis Zapisi

Редакција је радила у саставу: др Јасмина Николић, главни и одговорни уредник (Историјски архив Пожаревац), проф. др Александар Растовић (Историјски институт САНУ Београд), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије Београд), др Маријана Мраовић (Војни архив Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије), др Драгана Милорадовић (Историјски архив Пожаревац) и Наташа Милошевић Дулић, технички уредник и секретар редакције (Историјски архив Пожаревац). Подсећамо, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је нашем часопису доделило категорију М51 – врхунски часопис националног значаја. Сви до сада објављени бројеви часописа доступни су у електронском облику на сајту Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 


СТАЛНУ СПОМЕН-ИЗЛОЖБЕНУ ПОСТАВКУ „ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ“ ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ КОВ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ПОСЕТИЛИ СУ ПРИПАДНИЦИ ИНСПЕКТОРАТА
ОДБРАНЕ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Припадници Инспектората одбране Министарства одбране Републике Србије, у пратњи команданта Центра за обуку КоВ Пожаревац пуковника Душка Јовића, посетили су 9. септембра 2022. спомен-поставку „Два века Војске у Браничеву“ - сталну изложбу Центра за обуку КоВ Пожаревац и Историјског архива Пожаревац, у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Кроз изложбену поставку водила их је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, која је и коауторка изложбе.

Poseta Spomen sobi IAP

Poseta Spomen sobi IAP

Подсећамо, изложба представља преглед војне историје, попис најзначајнијих догађаја из живота и рада војних јединица у Браничевском, Подунавском и Поморавсом округу током 19. и 20. века. Ток историје илустрован је факсимилима докумената, фотографијама, мапама, цртежима, списковима изгинулих ратника и жртава ратова (близу 15.000), као и заставама, оружјем, мањим бројем оригиналних музејских експоната попут ордења, медаља и других предмета. Изложба је отворена за претходно најављене и организоване посете из земље и иностранства.
Погледајте рекламно-пропагандни флајер изложбе 

___________________________________________________

 


ПОРТАЛУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ - АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦA, ДОДЕЉЕН „ISSN “ БРОЈ
Национални ISSN центар Србије доделио је „ПОРТАЛУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ – АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА“, електронској (Online) серијској публикацији, засебан ISSN (Online) број 2812-9636, као интегративном извору од посебног значаја за Србију (10.05.2022.) Порталу “Архивалија месеца“ можете приступити на Почетној страни сајта Историјског архива Пожаревац.

portal

___________________________________________________

 

 

 


„ДИГИТАЛИЗОВАНА ИЗДАЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ – НОВА СТРАНА НА НАШЕМ САЈТУ

Digitalizovana izdanja

___________________________________________________

 

 

 


ПЕТИ РАДНИ САСТАНАК РЕДАКЦИОНОГ ОДБОРА И ДЕЛА ТИМА ЗА ИЗРАДУ НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У ПОЖАРЕВЦУ“ ОДРЖАН У ВИШЕМ СУДУ У ПОЖАРЕВЦУ
У кабинету Председника Вишег суда у Пожаревцу, 15. јула 2022. одржан је пети радни састанак Редакционог одбора и дела тима за израду научне монографије као дела пројекта обележавања 200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Пожаревцу (1821-2021).

Tim monografija Viši sud u Požarevcu

Наиме, председник Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић, који је и председник Организационог одбора за обележавање овог великог јубилеја и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, која је и члан Организационог одбора, састали су се са представницима Криминалистичко-полицијског универзитета, Историјског института САНУ и Института за новију историју Србије из Београда, ради анализе рукописа аутора монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Пожаревцу, 1821-2021“ и његовог упућивања на мишљење еминентним рецензентима: др Милану Шкулићу, редовном професору Правног факултета Универзитета у Београду и заменику председника Уставног суда Србије, затим др Александру Растовићу, редовном професору Филозофског факултета Универзитета у Нишу, научном саветнику и директору Историјског института САНУ у Београду, као и Предрагу Трифуновићу, судији Врховног суда Србије.

___________________________________________________

 

 

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ И КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ У ПОЖАРЕВЦУ
У Центру за културу у Пожаревцу, 9. јуна 2022. одржана је промоција монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Kазнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 - књига друга”. Монографија је плод вишегодишње успешне сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, уз подршку Града Пожаревца који је омогућио реализацију пројекта и публиковање монографије. Издање представља наставак сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета започете у оквиру пројекта који је покренут 2015. године ради обележавања стопедесет година трајања, рада и деловања Казнено-поправног завода у Пожаревцу.

KPU i AIP

Аутори монографије су: проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, проф. др Радован Радовановић, др Мартин Матијашевић, др Невенка Кнежевић Лукић, др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић, мр Небојша Ђокић и Слободанка Цветковић. Друга књига је драгоцено сведочанство о функционисању Казненог завода Забела у периоду од 1918. до 1945. године. Аутори су се потрудили да расветле значајне теме из историје кривичног права, организације казнених завода у Краљевини СХС / Југославији, настојали су да прикажу опште и специфичне услове за издржавање казни лишења слободе, да опишу живот и рад осуђених лица и документују случајеве политичких и војних осуђеника, малолетних лица и осуђеница.

 dr JAsmina NIkolic

dr Aleksandar Boskovic

Научну монографију националног значаја рецензирали су угледни професори и истакнути научници из области наше националне историје: проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, проф. др Саша Недељковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Ивана Добривојевић Томић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду.
Монографију су представили проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, у име рецензената и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић у име аутора. Присутне су поздравили др Јасмина Николић, уредник монографије и директорка Историјског архива Пожаревац и проф. др Александар Бошковић, проректор Криминалистичко-полицијског универзитета.

prof Aleksandar Ristovic

dr Ivana Krstic Mistridzalovic

Промоцији су присуствовали угледни гости и представници Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства одбране и Војске Србије, Института за новију историју Србије у Београду, Института за судску медицину Медицинског факултета Универзитета у Београду, Криминалистичко-полицијског универзитета, Музеја науке и технике у Београду, градских установа културе и медији.

6

IAP

Након одржане промоције монографије, званице и гости присуствовали су отварању изложбе „Форензика више од века“, коју су приредили Музеј науке и технике и Криминалистичко-полицијски универзитет.

Погледајте неколико фотографија.
Погледајте ТВ прилог САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ И АРХИВСКИ САВЕТНИК ДР ДРАГАНА МИЛОРАДОВИЋ ГОШЋЕ У ЕМИСИЈИ „НЕДРЕМАЊЕ“ ХИТ-РАДИЈА ПОЖАРЕВАЦ
У емисији уживо „Недремање“ Хит-радија Пожаревац, 9. јуна 2022. године, гошће су биле директорка
Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и архивски саветник др Драгана Милорадовић, а поводом обележавања Међународног дана архива, као и представљања јавности монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац Забела, 1918-1945 – књига друга“.

Nedremanje Arhiv Pozarevac

Емисију „Недремање“ Хит-радија Пожаревац можете погледати овде.

___________________________________________________

 

 

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОДИ У СРБИЈИ –
ПРИМЕР КАЗНЕНО-ПОПРАВНОГ ЗАВОДА ПОЖАРЕВАЦ, ЗАБЕЛА 1918-1945 – КЊИГА ДРУГА“
У Центру за културу у Пожаревцу, 9. јуна 2022.године у 18 часова, биће представљена научна монографија
„Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“, која је резултат заједничког вишегодишњег истраживачког подухвата Историјског
архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду.

KPZ monografija Arhiv Pozarevac

О овој монографији групе аутора из Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, говориће др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац, идејни аутор пројекта и уредник издања, проф. др Александар Бошковић, проректор Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ Београд и рецензент монографије и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић испред групе аутора. Добродошли!

___________________________________________________

 

 

 

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЖАРЕВАЧКИХ АРХИВИСТА У АРХИВУ ЈУГОСЛАВИЈЕ У БЕОГРАДУ
Архивисти Историјског архива Пожаревац Мирјана Степановић, Милан Станковић и Драгана Јовановић, боравили су током маја 2022. године у Архиву Југославије у Београду, где су истраживали архивску грађу фондова „Министарство саобраћаја Краљевине Југославије“ и „Генерална дирекција државних железница Краљевине Југославије“,
ради издвајања докумената о Пожаревачкој железници у периоду од 1929. до 1941.

Železnička stanica u Požarevcu IAP

Овогодишње истраживање и одабирање архивске грађе о Пожаревачкој железници, у циљу публиковања зборника архивских докумената, реализује се у оквиру вишегодишњег пројекта публиковања архивске грађе о Пожаревцу и Браничевском региону, која се налази у другим архивским и музејским институцијама у земљи.

___________________________________________________

 

 

 

 

ПРИКУПЉАЊЕ АРХИВАЛИЈА У ПРИВАТНОМ ВЛАСНИШТВУ - СВЕДОЧАНСТВА СА ПУТОВАЊА,
ОДМОРА И РЕКРЕАЦИЈЕ – ЈАВНИ ПОЗИВ ГРАЂАНИМА - „ОЖИВИМО СЕЋАЊА“
Реализација изложбе на тему туризма у Пожаревцу и Браничевском крају у периоду између два светска рата, као и у периоду од 1946. до 1980. године је у току, те архивисти пожаревачког Архива и аутори изложбе Мирјана Степановић и Милан Станковић, желе да своју изложбену поставку употпуне архивалијама из приватних колекција грађана.

RAZGLEDNICA POŽAREVAC

Стога, Историјски архив Пожаревац позива грађане да, уколико поседују фотографије, разгледнице, документа, брошуре, карте, туристичке флајере, и друге архивалије као сведочанства са путовања, одмора и рекреације, донесу материјал у Историјски архив Пожаревац, а аутори ће се потрудити да поједине архивалије угледају светлост дана на овој изложбеној поставци.

BANJA KOVILJACA

___________________________________________________

 

 

 

 

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЖАРЕВАЧКИХ АРХИВИСТА У ЖЕЛЕЗНИЧКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ
Архивисти Историјског архива Пожаревац Мирјана Степановић, Милан Станковић и Драгана Јовановић, боравили су 12. маја 2022. у Железничком музеју Србије у Београду, где су обавили истраживање архивске грађе у оквиру историјске збирке музеја, ради издвајања докумената који ће бити публиковани у зборнику приређене архивске грађе о Пожаревачкој железници у периоду од 1929. до 1941.

arhiv Pozarevac

Након завршеног истраживања и одабира архивских докумената, пожаревачки архивисти су посетили сталну изложбену поставку Железничког музеја Србије у Београду.

___________________________________________________

 

 

 

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЖАРЕВАЧКИХ АРХИВИСТА
У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ У НОВОМ САДУ
Архивисти Историјског архива Пожаревац Мирјана Степановић, Милан Станковић и Драгана Јовановић, боравили су током априла 2022. у Архиву Војводине у Новом Саду, где су истраживали архивску грађу фонда „Краљевска банска управа Дунавске бановине, Нови Сад, 1929-1941“, ради издвајања докумената о Пожаревачкој железници у периоду од 1929. до 1941.

Istraživanje u Arhivu Vojvodine

Овогодишње истраживање и одабирање архивске грађе о Пожаревачкој железници, у циљу публиковања зборника архивских докумената, реализује се у оквиру вишегодишњег пројекта публиковања архивске грађе о Пожаревцу и Браничевском региону, која се налази у другим архивским и музејским институцијама у земљи.

___________________________________________________

 

 

 

У СУСРЕТ ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ЕЛЕКТРОНСКОМ ФАКТУРИСАЊУ И ЗАКОНА О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ ОДРЖАНО ЈЕ САВЕТОВАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
Саветовање у вези са почетком примене Закона о електронском фактурисању и Закона о фискализацији, за субјекте јавног сектора, одржано је у Врњачкој бањи, у периоду од 23. до 25. марта 2022. Саветовању су присуствовале руководилац финансијско-рачуноводствених послова Историјског архива Пожаревац Драгана Јовановић и архивист Наташа Милошевић Дулић. За семинар је владало велико интересовање, а стручна запослена лица из Историјског архива Пожаревац, постављајући бројна питања, активно су учествовале у програмском раду семинара.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

 

ОБУКА ЗА РАД У ЈЕДИНСТВЕНОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ ЗА АРХИВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – АРХИС,
ОДРЖАНА ЈЕ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Стручна комисија Државног архива Србије, у саставу Татјана Драгићевић, архивски саветник, Никола Аџић, архивист и руководилац службе Центар за обраду података и Александра Јаношев, виши архивски помоћник за информационе технологије, одржала је обуку за рад у јединственом архивском информационом систему АРХИС, за запослене у Историјском архиву Пожаревац, 18. марта 2022.

arhis

Обука за рад запослених архивских саветника, виших архивиста, архивиста и архивских помоћника Историјског архива Пожаревац у АРХИС-у, обухватила је подсистеме регистар архивске грађе, преузимање и смештај архивске грађе, сређивање, обрада и дигитализација архивске грађе, издања, библиотека, као и администрација и претрага.

arhis

arhis

___________________________________________________

 

 

 

 

О НОВИМ ПУБЛИКАЦИЈАМА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ТЕЛЕВИЗИЈА
„САТ ТВ“ ПОЖАРЕВАЦ ЈЕ СНИМИЛА ТРИ ТВ-ПРИЛОГА
Сваки нови наслов Историјског архива Пожаревац употпуњује не само завичајну историју, већ и националну, уз обиље архивских докумената који доносе чињенице. Стога је Телевизија „САТ ТВ“ Пожаревац крајем фебруара 2022. снимила три прилога о публикованим новим насловима које су запослени у Историјском архиву Пожаревац припремали током пандемије Ковида-19. Архивист Наташа Милошевић Дулић представила је нова издања из едиције "Научноинформативна средства о архивској грађи" - до сада објављене делове архивског фонда Начелство Среза Звишког и збирке Varia.

Natasa Milosevic Dulic

dr Dragana Miloradovic

Архивски саветник др Драгана Милорадовић најавила је представљање нових наслова из едиције "Посебна издања": "Казнено-поправни заводи у Србији - пример Казнено-поправног завода Пожаревац Забела 1918-1945 - књига друга“, групе аутора из Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, и "Освајање сфере јавног живота - улога жена у друштвеном и културном животу Пожаревца крајем 19. и почетком 20. века", ауторке др Драгане Милорадовић. ТВ-прилоге можете погледати и на страници „Архив у медијима“, као и на YouTube каналу „Сат ТВ“ Пожаревац.
Погледајте ТВ прилог 1 Сат ТВ Пожаревац.
Погледајте ТВ прилог 2 Сат ТВ Пожаревац.
Погледајте ТВ прилог 3 Сат ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ ОТВОРЕНА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ВАЉЕВУ
Поводом Дана државности Републике Србије, у галерији Народног музеја у Ваљеву, 14. фебруара 2022. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњену предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац, реализовану под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, Града Ваљева и Града Пожаревца, свечано је отворио ректор Универзитета одбране Министарства одбране генерал-потпуковник проф. др Горан Радовановић.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

На отварању изложбе, говорила је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Присутне госте поздравила је директорка Народног музеја Ваљево Јелена Николић Лекић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ваљева, представници културних институција из Ваљева, медији и грађани Ваљева.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Маријана Мраовић и др Драгана Милорадовић, као и аутори музеолошког дела поставке Драган Јацановић и Вук Обрадовић. Изложба је реализована у организацији Народног музеја Ваљево. Изложба у Ваљеву биће отворена до 15. марта 2022.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте ТВ прилог САТ-ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ВАЉЕВУ
Поводом обележавања Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2022. године, у Народном музеју у Ваљеву, биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњена предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац. Изложба ће бити реализована под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije

Организатор гостовања ове изложбе архивских докумената, фотографија и музејских предмета је Народни музеј Ваљево. Изложба ће бити отворена за посетиоце у периоду од 14. фебруара до 15. марта 2022. године.

___________________________________________________