ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2022.

 

 

 

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЖАРЕВАЧКИХ АРХИВИСТА
У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ У НОВОМ САДУ
Архивисти Историјског архива Пожаревац Мирјана Степановић, Милан Станковић и Драгана Јовановић, боравили су током априла 2022. у Архиву Војводине у Новом Саду, где су истраживали архивску грађу фонда „Краљевска банска управа Дунавске бановине, Нови Сад, 1929-1941“, ради издвајања докумената о Пожаревачкој железници у периоду од 1929. до 1941.

Istraživanje u Arhivu Vojvodine

Овогодишње истраживање и одабирање архивске грађе о Пожаревачкој железници, у циљу публиковања зборника архивских докумената, реализује се у оквиру вишегодишњег пројекта публиковања архивске грађе о Пожаревцу и Браничевском региону, која се налази у другим архивским и музејским институцијама у земљи.

___________________________________________________

 

 

 

У СУСРЕТ ПРИМЕНИ ЗАКОНА О ЕЛЕКТРОНСКОМ ФАКТУРИСАЊУ И ЗАКОНА О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ ОДРЖАНО ЈЕ САВЕТОВАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
Саветовање у вези са почетком примене Закона о електронском фактурисању и Закона о фискализацији, за субјекте јавног сектора, одржано је у Врњачкој бањи, у периоду од 23. до 25. марта 2022. Саветовању су присуствовале руководилац финансијско-рачуноводствених послова Историјског архива Пожаревац Драгана Јовановић и архивист Наташа Милошевић Дулић. За семинар је владало велико интересовање, а стручна запослена лица из Историјског архива Пожаревац, постављајући бројна питања, активно су учествовале у програмском раду семинара.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

 

ОБУКА ЗА РАД У ЈЕДИНСТВЕНОМ ИНФОРМАЦИОНОМ СИСТЕМУ ЗА АРХИВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – АРХИС,
ОДРЖАНА ЈЕ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Стручна комисија Државног архива Србије, у саставу Татјана Драгићевић, архивски саветник, Никола Аџић, архивист и руководилац службе Центар за обраду података и Александра Јаношев, виши архивски помоћник за информационе технологије, одржала је обуку за рад у јединственом архивском информационом систему АРХИС, за запослене у Историјском архиву Пожаревац, 18. марта 2022.

arhis

Обука за рад запослених архивских саветника, виших архивиста, архивиста и архивских помоћника Историјског архива Пожаревац у АРХИС-у, обухватила је подсистеме регистар архивске грађе, преузимање и смештај архивске грађе, сређивање, обрада и дигитализација архивске грађе, издања, библиотека, као и администрација и претрага.

arhis

arhis

___________________________________________________

 

 

 

 

О НОВИМ ПУБЛИКАЦИЈАМА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ТЕЛЕВИЗИЈА
„САТ ТВ“ ПОЖАРЕВАЦ ЈЕ СНИМИЛА ТРИ ТВ-ПРИЛОГА
Сваки нови наслов Историјског архива Пожаревац употпуњује не само завичајну историју, већ и националну, уз обиље архивских докумената који доносе чињенице. Стога је Телевизија „САТ ТВ“ Пожаревац крајем фебруара 2022. снимила три прилога о публикованим новим насловима које су запослени у Историјском архиву Пожаревац припремали током пандемије Ковида-19. Архивист Наташа Милошевић Дулић представила је нова издања из едиције "Научноинформативна средства о архивској грађи" - до сада објављене делове архивског фонда Начелство Среза Звишког и збирке Varia.

Natasa Milosevic Dulic

dr Dragana Miloradovic

Архивски саветник др Драгана Милорадовић најавила је представљање нових наслова из едиције "Посебна издања": "Казнено-поправни заводи у Србији - пример Казнено-поправног завода Пожаревац Забела 1918-1945 - књига друга“, групе аутора из Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета, и "Освајање сфере јавног живота - улога жена у друштвеном и културном животу Пожаревца крајем 19. и почетком 20. века", ауторке др Драгане Милорадовић. ТВ-прилоге можете погледати и на страници „Архив у медијима“, као и на YouTube каналу „Сат ТВ“ Пожаревац.
Погледајте ТВ прилог 1 Сат ТВ Пожаревац.
Погледајте ТВ прилог 2 Сат ТВ Пожаревац.
Погледајте ТВ прилог 3 Сат ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“ ОТВОРЕНА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ВАЉЕВУ
Поводом Дана државности Републике Србије, у галерији Народног музеја у Ваљеву, 14. фебруара 2022. отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњену предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац, реализовану под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, Града Ваљева и Града Пожаревца, свечано је отворио ректор Универзитета одбране Министарства одбране генерал-потпуковник проф. др Горан Радовановић.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

На отварању изложбе, говорила је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Присутне госте поздравила је директорка Народног музеја Ваљево Јелена Николић Лекић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ваљева, представници културних институција из Ваљева, медији и грађани Ваљева.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Маријана Мраовић и др Драгана Милорадовић, као и аутори музеолошког дела поставке Драган Јацановић и Вук Обрадовић. Изложба је реализована у организацији Народног музеја Ваљево. Изложба у Ваљеву биће отворена до 15. марта 2022.

RAtna slika Srbije

RAtna slika Srbije

Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте ТВ прилог САТ-ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ НА ГОСТОВАЊУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ВАЉЕВУ
Поводом обележавања Дана државности Републике Србије 15. фебруара 2022. године, у Народном музеју у Ваљеву, биће отворена изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњена предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац. Изложба ће бити реализована под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије.

Ratna slika Srbije

Организатор гостовања ове изложбе архивских докумената, фотографија и музејских предмета је Народни музеј Ваљево. Изложба ће бити отворена за посетиоце у периоду од 14. фебруара до 15. марта 2022. године.

___________________________________________________