ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2023.

 

 

 

НАЈНОВИЈИ БРОЈ ВРХУНСКОГ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА
„ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ ПРЕД ВАМА

Дванаест година редовног излажења нашег часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ (М51) и успешног промовисања архивистичке теорије, праксе и постулата друштвених и хуманистичких наука, је леп континуитет и чињеница која потврђује наш изузетан допринос очувању националног културног наслеђа и идентитета. Часопис излази годишње, а његово публиковање од оснивања до данашњих дана омогућава Град Пожаревац.

Zapisi 12-2023

Најновији Годишњак који је окупио 32 аутора из 22 институцијe из Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, доноси 16 прилога из области архивистике и историографије и 13 прилога о одржаним међународним конференцијама, новообјављеним публикацијама и реализованим активностима установа културе. Подсећамо да су сви досадашњи бројеви часописа Записи доступни и у електронском облику, на нашој страни Издавачка делатност и Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 


„ЗЛАТНА АРХИВА“ ДР ЈАСМИНИ НИКОЛИЋ, ДИРЕКТОРКИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Др Јасмина Николић, архивски саветник, директорка Историјског архива Пожаревац, добитник је престижне награде „Златна архива“, за њен свеукупни досадашњи рад и допринос развоју архивске службе у Републици Србији.

Zlatna Arhiva, dr Jasmina Nikolić

Награда „Златна архива“ додељена јој је током свечаности поводом 125 година постојања Државног архива Србије и обележавања Дана архива у Србији, у Државном архиву Србије у Београду, 21. децембра 2023, у присуству највиших државних функционера и високих званица из земље и иностранства.

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Zlatna arhiva, dr Jasmina Nikolić

Награду „Златна архива“ додељује Фондација Александра Арнаутовића, коју су установиле његове кћерке Маргерита и Анђица Арнаутовић, у циљу чувања и неговања успомене на др Александра Арнаутовића управника Државне архиве (1939–1941).Добитница награде „Златна архива“ др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац захвалила се Државном архиву Србије и колегама на додељеној награди.
Погледајте неколико фотографија са доделе награда „Златна архива“.
Погледајте ТВ прилог САТ ТВ „Златна архива др Јасмини Николић“.

___________________________________________________

 

 

 

МОНОГРАФИЈА ВИШЕГ СУДА У ПОЖАРЕВЦУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ – У ПОЖАРЕВЦУ,
1821-2021“ ПРЕД ВАМА

Виши суд у Пожаревцу и Историјски архив Пожаревац су суиздавачи научне монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Србији - у Пожаревцу 1821-2021“, која је објављена у едицији Историјског архива Пожаревац „Посебна издања“. Књига је публикована поводом обележавања два века трајања, рада и деловања правосудних органа на овом подручју, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства правде Републике Србије.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Главни и одговорни уредник је Драган Вучићевић, уредник монографије и технички уредник је др Јасмина Николић, док су рецензенти проф. др Милан Шкулић, проф. др Александар Растовић и Предраг Трифуновић. Аутори монографије су др Александар Стојановић, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, др Урош Станковић, проф. др Горан Васин, др Маријана Мраовић и др Радомир Поповић.

___________________________________________________

 

 

 

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ИМАОЦЕ И СТВАРАОЦЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДОКУМЕНТАРНОГ МАТЕРИЈАЛА НА ТЕМУ „УПРАВЉАЊЕ ДОКУМЕНТИМА, КЛАСИЧНО И ЕЛЕКТРОНСКО АРХИВИРАЊЕ – НОВИНЕ, ПРОПИСИ, ОБАВЕЗЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“
У малој сали Центра за културу у Пожаревцу, 15. децембра 2023. у организацији Историјског архива Пожаревац, одржан је семинар за имаоце и ствараоце архивске грађе и документарног материјала са територије Браничевског управног округа, на тему „Управљање документима, класично и електронско архивирање – новине, прописи, обавезе правних лица и практична примена“.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Присутне представнике 57 правних субјеката из Пожаревца, Петровца на Млави, Великог Градишта, Голупца, Кучева, Жабара, Жагубице и Малог Црнића, поздравила је помоћник директора за архивску област Мирјана Степановић, док је архивски саветник на пословима заштите архивске грађе и документарног материјала ван архива у Историјском архиву Пожаревац др Јасмина Живковић одржала стручно предавање и презентацију на ову тему.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Први део семинара био је посвећен законским обавезама у вези са заштитом архивске грађе и уређењем система канцеларијског и архивског пословања код правних субјеката као стваралаца и ималаца архивске грађе и документарног материјала. Други део семинара био је посвећен управљању електронским документима и питању електронског архивирања.

Skola arhivistike, Arhiv Pozarevac

Подсећамо, континуирана едукација представника правних субјеката са подручја Браничевског управног округа о заштити архивске грађе и документарног материјала насталог њиховим радом, врши се кроз организацију стручних семинара, почев од 2013. године па до данашњих дана, у оквиру програмске активности Историјског архива Пожаревац „Школа архивистике“, под покровитељством Града Пожаревца.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер.

___________________________________________________

 

 


НАЈАВА – СЕМИНАР ЗА ИМАОЦЕ И СТВАРАОЦЕ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ДОКУМЕНТАРНОГ МАТЕРИЈАЛА НА ТЕМУ „УПРАВЉАЊЕ ДОКУМЕНТИМА, КЛАСИЧНО И ЕЛЕКТРОНСКО АРХИВИРАЊЕ – НОВИНЕ, ПРОПИСИ, ОБАВЕЗЕ ПРАВНИХ ЛИЦА И ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ 15. И 22. ДЕЦЕМБРА 2023. У МАЛОЈ САЛИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ У ПОЖАРЕВЦУ

Skola arhivistike arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „СЕЋАЊЕ НА ПРОШЛОСТ – У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ И БОЖИЋНИМ ПРАЗНИЦИМА“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗОВАНА ЈЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ
Настављена је сарадња Историјског архива Пожаревац и Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу. Ученици другог разреда, заједно са учитељима разредне наставе и архивистима, реализовали су креативну радионицу са едукативним садржајем „Сећање на сопствену прошлост – у сусрет новогодишњим и божићним празницима“, у Основој школи „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 11. децембра 2023.

Avantura u arhivu Arhiv Požarevac

Тридесет другака је озбиљно схватило задатак и уз помоћ родитеља прибавило старе породичне фотографије са новогодишњих празника из друге половине 20. века, које су послужиле деци за израду изложбе фотографија.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Васпитно-образовну активност „Сећање на прошлост – у сусрет новогодишњим и божићним празницима“ из циклуса „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац, ауторке др Јасмине Николић, реализовали су архивски посленици Мирјана Степановић, Наташа Милошевић Дулић, Милан Станковић, мср. и др Јасмина Николић из Историјског архива Пожаревац, ученици другог разреда, учитељи разредне наставе Ана Митровић, Весна Цветковић и Александра Милошевић из Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу и директор ове школе Горан Сегер.

Avantura u arhivu, Arhiv Požarevac

Дечија изложба фотографија о новогодишњим празницима друге половине 20. века, биће отворена поводом обележавања Дана Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, 15. децембра 2023.
Погледајте постер „Авантура у Архиву 4“.
Погледајте неколико фотографија
„Авантура у Архиву 4“.

Погледајте ТВ прилог САТ ТВ о „Авантури у Архиву 4“.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА – ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНА АКТИВНОСТ „СЕЋАЊЕ НА ПРОШЛОСТ – У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ И БОЖИЋНИМ ПРАЗНИЦИМА“ ИЗ ЦИКЛУСА „АВАНТУРА У АРХИВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, РЕАЛИЗУЈЕ СЕ ОД 11. ДО 15. ДЕЦЕМБРА 2023. У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Avantura u Arhivu 2023, Arhiv Pozareva

___________________________________________________

 

 

 

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР И АУТОРСКИ ТИМ НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ - У ПОЖАРЕВЦУ 1821-2021“ НА СВЕЧАНОМ САСТАНКУ ОДРЖАНОМ У ВИШЕМ СУДУ У ПОЖАРЕВЦУ
У кабинету Председника Вишег суда у Пожаревцу, 8. децембра 2023. одржан је свечани састанак Редакционог одбора и ауторског тима научне монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Србији - у Пожаревцу 1821-2021“, поводом објављивања и изласка из штампе овог капиталног дела у издању Вишег суда у Пожаревцу и Историјског архива Пожаревац.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Председник Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић, који је и председник Организационог одбора за обележавање овог јубилеја, директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, која је и члан Организационог и Редакционог одбора, директор Историјског института САНУ у Београду проф.др Александар Растовић, који је и члан Редакционог одбора и рецензент монографије и Предраг Трифуновић, судија Врховног суда Србије у пензији, који је и рецензент монографије, састали су се са ауторима проф. др Иваном Крстић Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, др Александром Стојановићем са Института за новију историју Србије у Београду, др Радомиром Поповићем са Историјског института САНУ у Београду и др Маријаном Мраовић из Војног архива Министарства одбране Републике Србије, поводом објављене научне монографије и договора око њеног представљања српској јавности.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Подсећамо да је ова заједничка активност у области људских ресурса, истраживања и публиковања резултата истраживања кроз научну монографију, реализована у оквиру потписаних Споразума о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац, Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и Историјског института САНУ у Београду, у организацији Вишег суда у Пожаревцу, а под покровитељством Министарства правде Републике Србије и Града Пожаревца.
Погледајте неколико фотографија

___________________________________________________

 

 

 


ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ, ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ГОВОРИЛА НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ 170 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА КПЗ ПОЖАРЕВАЦ - ЗАБЕЛА
Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, по позиву управе
Казнено-поправног завода Пожаревац – Забела Управе за извршење кривичних санкција
Министарства правде РС, говорила је на свечаној академији поводом обележавања 170
година постојања овог Завода, која је одржана 24. новембра 2023. године у свечаној сали
хотела „Препород“ у Пожаревцу – Забели.

KPZ Zabela, Arhiv Pozarevac

KPZ Zabela, Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 


НОВА ПУБЛИКАЦИЈА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ПРЕД ВАМА
Историјски архив Пожаревац објављује четрнаесту публикацију у оквиру едиције „Научноинформативна средства о архивској грађи“, под називом „Начелство Среза Звишког Кучево 1839-1918 – Аналитички инвентар 9 (1866-1867)“, под покровитељством Града Пожаревца. Циљ објављивања публикација овакве врсте јесте информисање научне, културне, стручне и шире јавности о архивској грађи коју поседује Архив, али оне имају и функцију заштите од нестајања или угрожавања особености документа као културног добра.

NSZ 14
Публикацију је приредио виши архивист Милан Станковић, мср. из Одсека за сређивање и обраду архивске грађе, културно-просветну, образовну, издавачку, изложбену и информативно-пропагандну делатност Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 


НАЈАВА ДОГАЂАЈА – НОВА ИЗЛОЖБА НА ОТВОРЕНОМ „КРОЗ ОДАБРАНУ АРХИВСКУ ГРАЂУ“, У ДВОРИШНОМ КОМПЛЕКСУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ (ПОВОДОМ 75 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА И РАДА ИАП, 1948-2023)

Izložba Arhiv Požarevac

___________________________________________________

 

 

 


ОДРЖАНО VII МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ ПОД СЛОГАНОМ „АРХИВИ ИНСПИРИШУ“
У организацији Архивистичког друштва Србије и Историјског архива Топлице Прокупље, под покровитељством Министарства културе Републике Србије, одржано је VII Међународно архивистичко саветовање у Куршумлијској бањи, од 11. до 13. октобра 2023. На отварању скупа присутне су поздравили Лела Павловић, председница АДС, Милан Јовановић, директор Историјског архива Топлице Прокупље, др Мирослав Перишић, директор Државног архива Србије и Данијела Ванушић, помоћник министра за културу. Свечаном отварању међународног архивистичког саветовања присуствовала је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

arhivsko savetovanje Istorijski arhiv Pozarevac

Историјски архив Пожаревац својим радом на тему „Кроз архивско законодавство Србије и окружења – вредновање архивске грађе и документарног материјала“ представила је архивски саветник др Јасмина Живковић. Зборник радова бр. 6 „Архивска грађа у теорији и пракси“ представила је архивски саветник Слободанка Цветковић.

arhivsko savetovanje Istorijski arhiv Pozarevac

arhivsko savetovanje Istorijski arhiv Pozarevac

У склопу другог дана саветовања, одржана је едукација за запослене у архивима на пословима канцеларијског пословања и пословима заштите архивске грађе Е-управа и Е-писарница, на којој су предавачи биле Светлана Јовановић, виши саветник у Кабинету председнице Владе РС - Јединица за имплементацију стратешких пројеката ИТ и Марија Милошевић из Министарства културе Републике Србије. Едукативној радионици су присуствовале директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и архивски саветник на пословима заштите архивске грађе ван архива др Јасмина Живковић.

___________________________________________________

 

 


ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О НАУЧНОЈ И КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
И АРХИВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
У Историјском архиву Пожаревац у Пожаревцу, 10. октобра 2023. године, потписан је Споразум о научној и културној сарадњи између Историјског архива Пожаревац и Архива Босне и Херцеговине у Сарајеву. Споразум су потписале др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и мр Данијела Мрда, директорка Архива Босне и Херцеговине. Потписивању споразума присуствовали су проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ и председник Управног одбора Државног архива Србије, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић и доц.др Влатка Лемић. Овим поводом одржана је и конференција за медије.

Sporazum IAP i BIH

Sporazum IAP i BIH

Споразумом о научној и културној сарадњи је, између осталог, предвиђена заједничка организација и реализација научних, културних, издавачких активности и пројеката из области културе и науке, чији је циљ неговање и промовисање делатности Историјског архива Пожаревац и Архива Босне и Херцеговине, затим размењивање идеја и искустава са циљем унапређења стратегија културног и научног развоја, учестововање у уредничким, програмским и организационим одборима и редакцијама и размена научних и других публикација у циљу обогаћивања библиотечког фонда Историјског архива Пожаревац и Архива Босне и Херцеговине.
Погледајте тв прилог САТ ТВ Пожаревац.
Погледајте фотографије са потписивања споразума.
Више о догађају прочитајте овде.

___________________________________________________

 

 

 

 

РЕДАКЦИЈА ВРХУНСКОГ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ ОДРЖАНА 10. ОКТОБРА 2023. У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ У ПОЖАРЕВЦУ
У Историјском архиву Пожаревац у Пожаревцу, 10. октобра 2023, одржана је седница редакције врхунског часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац”, на којој је разматрано, вредновано и прихваћено за објављивање у овогодишњем броју, 26 радова 33 аутора из 23 институције из Републике Србије, Републике Хрватске, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Северне Македоније. Од укупног броја радова, 5 прилога обрађује теме из области архивске теорије и праксе, 10 из историографије, док 11 прилога доноси приказе изложби, новообјављених публикација, међународних научних конференција и реализованих програмских активности институција.

Redakcija casopisa Zapisi Istorijski arhiv Pozarevac

Redakcija casopisa Zapisi Istorijski arhiv Pozarevac

Редакција је радила у саставу: др Јасмина Николић, главни и одговорни уредник (Историјски архив Пожаревац), проф. др Александар Растовић (Историјски институт САНУ Београд), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски универзитет Београд), проф. др Златко Матић (Православни Богословски факултет Београд), др Мирослав Перишић (Државни архив Србије Београд), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије Београд), др Маријана Мраовић (Војни архив Министарства одбране Републике Србије), др Драгана Милорадовић (Историјски архив Пожаревац), др Јасмина Живковић (Историјски архив Пожаревац), доц. др Влатка Лемић (Свеучилиште у Загребу), мр Данијела Мрда (Архив Босне и Херцеговине у Сарајеву), Слободанка Цветковић и Наташа Милошевић Дулић (Историјски архив Пожаревац).

Redakcija casopisa Zapisi Istorijski arhiv Pozarevac

Подсећамо, Министарство науке Републике Србије је нашем часопису доделило категорију М 51 – врхунски часопис националног значаја. Сви објављени бројеви часописа (2012-2022) доступни су у електронском облику на сајту Историјског архива Пожаревац – у одељку Издавачка делатност и Дигитализована издања Историјског архива Пожаревац

___________________________________________________

 

 

 

ПРЕДСТАВЉЕНA НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
У галерији Народног музеја у Пожаревцу, 27. септембра 2023. представљено је посебно издање „Водич кроз личне фондове и збирке и збирке Историјског архива Пожаревац“, аутора Наташе Милошевић Дулић, др Драгане Милорадовић, Слободанке Цветковић, Горана Митића, Весне Џанић и Драгане Јовановић, у издању Историјског архива Пожаревац. Књига је објављена у едицији „Посебна издања“, под покровитељством Града Пожаревца.

Vodič, Arhiv Pozarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Разоткривање богатог и разноврсног садржаја личних фондова и збирки јесте прилика за упознавање изузетне вредности њихових стваралаца, али и могућност за будућа истраживања и стварање научних и културних дела. На промоцији овог издања говорили су др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац, Славица Соломун, архивски саветник Државног архива Србије, Наташа Милошевић Дулић и др Драгана Милорадовић, у име групе аутора.

Vodič, Arhiv Požarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Vodič, Arhiv Požarevac

Након представљања књиге, виши кустос Народног музеја Пожаревац Марина Радосављевић говорила је о збирци уметничких дела и предмета Миодрага Марковића, намесника културе и доброчинства.
Погледајте неколико фотографија са промоције књиге у Пожаревцу.
Погледајте постер за промоцију књиге.
Погледајте ТВ-прилог САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА – ПРОМОЦИЈА СЕДАМНАЕСТОГ ИЗДАЊА ИЗ ЕДИЦИЈЕ „ПОСЕБНА ИЗДАЊА“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ „ВОДИЧ КРОЗ ЛИЧНЕ ФОНДОВЕ И ЗБИРКЕ И ЗБИРКЕ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ „ИВО АНДРИЋ“ У ПЕКИНГУ
У Културном центру Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, 2. септембра 2023. године, отворена је изложба Историјског архива Пожаревац „Филмови које смо волели, 1947-1980“, под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Повод за изложбу је 110 година српског филма, 100 година југословенске кинематографије и 90 година од рођења Велимира Бате Живојиновића. Ово је први пут да Културни центар Србије у Пекингу организује једну изложбу.

Peking, Arhiv Požarevac

Изложбу у Културном центру Србије у Пекингу свечано је отворила амбасадорка Републике Србије у Народној Републици Кини Њ.Е. Маја Стефановић, а званицама су се обратиле директорка Културног центра Србије „Иво Андрић“ у Пекингу Татјана Солдат и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.


Peking, Arhiv Požarevac

Peking, Arhiv Požarevac

Peking, Arhiv Požarevac

Ауторке изложбе и каталога др Јасмина Николић и др Драгана Милорадовић настојале су да, осим кинеској публици најпознатијих филмова „Валтер брани Сарајево“ и „Мост“, посетиоцима прикажу и постер првог Батиног филма „Песма са Кумбаре“ и постере бројних других остварења у којима је играо „Три“, „Влак без возног реда“, „Козара“, „Диверзанти“, „Бреза“..., затим, постере југословенског кандидата за Оскара и добитника Гран-при у Кану 1967. године филма „Скупљачи перја“, чувеног представника црног таласа „Кад будем мртав и бео“ и постере партизанских филмова „Битка на Неретви“, „Девојачки мост“, „Бомбаши“ и др.


Peking, Arhiv POžarevac

Peking, Arhiv POžarevac

 

Свечаном отварању изложбе присуствовали су амбасадорка Републике Србије у НР Кини Њ.Е. Маја Стефановић, амбасадор Босне и Херцеговине у НР Кини Њ.Е. Синиша Берјан, изасланик одбране МО РС у НР Кини кбб Слободан Новаковић, представници дипломатског кора, представници Културних центара Јапана и Румуније, некадашњи амбасадор НР Кине у Републици Србији Li Man Čang, професорка на Универзитету за филм у Пекингу Sun Hongyun, представници Кинеске Кинотеке, представници кинеских државних компанија „China construction“, „CRBC“, „Yihai“, представници кинеских медијских кућа CCTV, CGNT, CICN, Guangming ribao, дипломатског магазина Lokwee и други угледни гости. Изложба у Културном центру Србије „Иво Андрић“ у Пекингу биће отворена за посетиоце до 30. септембра 2023. године.

Погледајте видео-прилог са отварања изложбе у Пекингу.
Погледајте постер изложбе Пекинг.
Погледајте фотографије са отварања изложбе у Пекингу.
Више о отварању изложбе у Пекингу погледајте овде.

Емисија "Поглед изблиза" - САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА – ИЗЛОЖБА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ "ИВО АНДРИЋ" У ПЕКИНГУ, ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


OБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ – 75 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Свечаним пријемом и академијом у свечаним салонима Скупштине Града Пожаревца, 30. јуна 2023. обележено је 75 година постојања и рада Историјског архива Пожаревац. Бројним званицама и гостима из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Хрватске обратили су се градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Jubilej 75 godina IAP

Jubilej 75 godina IAP

Градоначелник Саша Павловић указао је на значај изузетних резултата Историјског архива Пожаревац, који представља понос Града, и подсетио на изложбе, издавачку делатност, промоције, предавања и сарадњу Архива са реномираним институцијама у земљи и иностранству. Директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић говорио је о значају архива и архивистике за сваку државу, народ, појединца, нагласивши да памћење чувано у историјским архивима има неизмерну снагу, чији је значајан део Историјски архив Пожаревац.

Jubilej 75 godina IAP

Jubilej 75 godina IAP

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић истакла је да „сви ми и они који долазе после нас, укорењују смисао сопственог живота и живота наше заједнице на културном идентитету који траје вековима. Корене сећања, које кроз архивску грађу свакодневно прикупљамо, обрађујемо и чувамо, и о којима сведочимо излазећи истинама на светло наших дана, сведочимо и о тешким данима наше историје и о славним догађајима који су уграђени у идентитет наше државности“.

Jubilej 75 godina IAP

Догађају су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства просвете, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Општина Велико Градиште и Мало Црниће, Епархије Браничевске СПЦ, Криминалистичко-полицијског универзитета, Историјског института САНУ Београд, Института за новију историју Србије,  Међународног института за истраживање катастрофа у Београду, Међународног центра за архивска истраживања ICARUS Hrvatska и EURBICА, Државног архива Србије, Државног архива Босне и Херцеговине, Државног архива Северне Македоније, Архива Југославије, Војног архива, Народне библиотеке Србије, Архива Војводине, директори архива и музеја у Србији са сарадницима, директори јавних предузећа, јавних установа, основних и средњих школа, привредних организација, медији и други гости.

Jubilej 75 goduna IAP

Jubilej 75 goduna IAP

У част јубилеја, Историјски архив Пожаревац публиковао је посебно издање „Библиографија часописа Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац, 2012-2022“, брошуру „Експресије прошлости – календар кроз архивалије месеца“, рекламно-пропагандни флајер „Фонд Стара и ретка књига 1752-1864“ и сет архивских фотографија са календаром „Путујте са нама кроз време – ми чувамо историју – 75 година са вама“.
Више о догађају прочитајте овде.
Погледајте фотографије са свечаности.
Погледајте тв-прилог САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА – СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА -
75 ВРЕДНИХ, УСПЕШНИХ И КВАЛИТЕТНИХ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

75 godina IAP

___________________________________________________

 

 

 

НОВА ПУБЛИКАЦИЈА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ – „ЕКСПРЕСИЈЕ ПРОШЛОСТИ – КАЛЕНДАР КРОЗ АРХИВАЛИЈЕ МЕСЕЦА - БРОШУРА“
Историјски архив Пожаревац има част да Вас обавести да је из штампе изашла нова публикација нашег Архива – „Експресије прошлости – календар кроз архивалије месеца - брошура“, ауторa текстова др Јасмине Николић, др Драгане Милорадовић, Наташе Милошевић Дулић и Мирјане Степановић. Брошура је објављена у едицији „Културна баштина“, поводом обележавања 75 година од оснивања Историјског архива Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

brosura arhivalije meseca

У оквиру брошуре, а у циљу континуираног промовисања архивске грађе као културне баштине и Архива као институције, представљене су архивалије из фундуса Историјског архива Пожаревац које су визуелно или садржајно посебно занимљиве а односе се на разне годишњице, историјске догађаје, личности... Репродукције докумената прате текстови аутора који су понудили опис садржаја и околности настанка документа, догађаја или процеса који документ одражава. Брошура је доступна у електронском облику на страни Издавачка делатност/Културна баштина.

___________________________________________________

 

 

 

НОВО ИЗДАЊЕ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ – „БИБЛИОГРАФИЈА ЧАСОПИСА ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ, 2012-2022“
Историјски архив Пожаревац има част да Вас обавести да је из штампе изашло ново издање нашег Архива - „Библиографија часописа Записи - Годишњак Историјског архива Пожаревац, 2012-2022“, ауторa Наташе Милошевић Дулић, др Јасмине Николић и Ренате Минић, мср. Публикација представља наставак објављивања књига у едицији „Посебна издања“ Историјског архива Пожаревац са насловима из завичајне и српске историје и културе.

bibiografija casopisa Zapisi, Arhiv Pozarevac

Књигом „Библиографија часописа Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац, 2012-2022“, српска библиографија добија значајан прилог, који својом информативношћу и савременим начином израде олакшава коришћење извора богате историјске баштине. Публикација садржи 365 библиографских јединица са описом садржаја, библиографију по ауторима (159), преглед садржаја по бројевима часописа и именски регистар. Књига је објављена под покровитељством Града Пожаревца, поводом обележавања 75 година од оснивања Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

ПРЕДСТАВЉЕН ДЕВЕТИ ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА „РАЗВОЈ САОБРАЋАЈНЕ СЛУЖБЕ ПОЖАРЕВАЧКЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ У ДУНАВСКОЈ БАНОВИНИ 1929-1941“ У ИЗДАЊУ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
У свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, 7. априла 2023. представљен је зборник докумената „Развој саобраћајне службе Пожаревачке железнице у Дунавској бановини 1929-1941“, приређивача архивских посленика Мирјане Степановић, Милана Станковића, мср. и Драгане Јовановић, у издању Историјског архива Пожаревац.

Zbornik železnica Athiv Požarevac

Zbornik železnica, IAP

Зборник приређене архивске грађе доноси 63 изворна документа из фондова Архива Југославије, Архива Војводине, Железничког музеја у саставу „Железнице Србије“ ад у Београду и Историјског архива Пожаревац. Документа приказују развој саобраћајне службе Пожаревачке железнице у периоду од 1929. до 1941. године. На промоцији овог издања говорили су др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и приређивачи публикације Мирјана Степановић, помоћник директора за архивску област, Милан Станковић, мср. виши архивист и Драгана Јовановић, руководилац финансијских послова. Зборник докумената објављен је у едицији „Зборници докумената“, под покровитељством Града Пожаревца.
Погледајте неколико фотографија са промоције у Пожаревцу.
Погледајте постер промоције.
Погледајте тв-прилог САТ ТВ Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ, ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ У ЖИРИЈУ ПУБЛИКЕ 27. ГЛУМАЧКИХ СВЕЧАНОСТИ „МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“
Прва недеља априла сваке године пожаревачкој публици пружа могућност да се сусретне са највишим глумачким дометима у најбољим представама годишње продукције наших престижних позоришта, кроз фестивал Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“. У Центру за културу у Пожаревцу, у периоду од 2. до 7. априла 2023. одржане су 27. Глумачке свечаности, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства културе Републике Србије. У жирију публике овогодишњег позоришног фестивала била је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Glumacke svecanosti, Arhiv Pozarevac

Glumacke svecanosti, Arhiv Pozarevac

Представом Југословенског драмског позоришта „Чудо у Шаргану“, 2. априла 2023. почеле су Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“. Током трајања позоришног фестивала пожаревачка публика имала је прилике да ужива у представама Атељеа 212 (Ролеркостер), Народног позоришта Београд (Године врана и Магбет), Народног позоришта Сомбор (Галеб) и додељује награде глумцима за најбоља глумачка остварења.

___________________________________________________

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - ПРОМОЦИЈА ДЕВЕТОГ ЗБОРНИКА ДОКУМЕНАТА ИЗ ЕДИЦИЈЕ „ЗБОРНИЦИ ДОКУМЕНАТА“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ – РАЗВОЈ САОБРАЋАЈНЕ СЛУЖБЕ ПОЖАРЕВАЧКЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ У ДУНАВСКОЈ БАНОВИНИ, 1929-1941 – ОДАБРАНА ДОКУМЕНТА“, ПРИРЕЂИВАЧА АРХИВИСКИХ ПОСЛЕНИКА МИРЈАНЕ СТЕПАНОВИЋ, МИЛАНА СТАНКОВИЋА, МСР. И ДРАГАНЕ ЈОВАНОВИЋ

Zbornik 9, Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 

СТАЛНУ ИЗЛОЖБЕНУ ПОСТАВКУ „ДВА ВЕКА ВОЈСКЕ У БРАНИЧЕВУ“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
И ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ ПОЖАРЕВАЦ, ОРГАНИЗОВАНО СУ ПОСЕТИЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ ФОНДА
„СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ ИЗ БЕОГРАДА
Представници Фонда „Светозар Марковић“ из Београда, посетили су 11. марта 2023. сталну изложбену поставку
„Два века Војске у Браничеву“, Историјског архива Пожаревац и Гарнизона Пожаревац, која се налази у касарни
„Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу.

Dva veka vojske u Brani;evi, IAP

Dva veka vojske u Branicevu, IAP

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, коауторка изложбе, водила је представнике Фонда „Светозар Марковић“ из Београда кроз изложбену поставку, која представља преглед војне историје, попис најзначајнијих догађаја из живота и рада војних јединица у Браничевском, Подунавском и Поморавсом округу током 19. и 20. века. Поздравне речи упутили су командант Гарнизона Пожаревац пуковник Душко Јовић и директор Историјског института САНУ Београд проф. др Александар Растовић.

___________________________________________________

 

 

 

ТУЖНО ПОДСЕЋАЊЕ НА ЗЛОЧИН У ЛОГОРУ БАЊИЦА ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА - ПОГЛЕДАЈТЕ КАТАЛОГ И ВИРТУЕЛНУ ИЗЛОЖБУ „ЛОГОР БАЊИЦА 1941-1944 – ЗАТОЧЕНИЦИ ИЗ ПОЖАРЕВЦА И БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА“
Поводом обележавања 27. јануара - Међународног дана сећања на жртве Холокауста - омогућили смо поновно прегледање каталога и виртуелне изложбе „Логор Бањица 1941-1944 – заточеници из Пожаревца и Браничевског округа“. Настали у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Историјског архива Београда 2017. године, публикације ауторки Исидоре Стојановић, др Јасмине Николић и Снежане Лазић, доносе кратак преглед историје формирања немачке окупационе управе, колаборационистичких власти и оснивања логора на Бањици, са посебним освртом на стање у окупираном Пожаревцу и Браничевском округу. Срж публикације је јединствени списак 1.683 заточеника логора Бањица из Пожаревца, Петровца на Млави, Великог Градишта, Голупца, Кучева, Малог Црнића, Жабара и Жагубице и 60 илустрација архивских фотографија и докумената. Публикације, које је подржао Град Пожаревац, можете погледати на линковима:

Logor Banjica, IAP

Каталогу Логор Бањица.

Logor banjica

Виртуелна изложба Логор Бањица.