ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2024.

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - ПРОМОЦИЈА НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ ВИШЕГ СУДА И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ НА КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ, 31. МАЈА 2024.

Promocija

___________________________________________________

 

 

 

 

МИНИСТАР КУЛТУРЕ НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ И ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ ПОТПИСАЛИ УГОВОРЕ О ПОДРШЦИ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Министар културе Никола Селаковић и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, потписали су дана 27. маја 2024. у Пожаревцу уговор о финансијској подршци Архиву за пројекат унапређења просторних и техничких капацитета и услова за смештај и заштиту архивске грађе као културног наслеђа. Потписивању уговора присуствовали су градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић и члан Градског већа за културу Дејан Крстић.

Ugovor MK i IAP

Ugovor MK i IAP

Ugovor MK i IAP

Министар културе Никола Селаковић је том приликом истакао да Министарство културе наставља континуирану подршку Историјском архиву и Народном музеју у Пожаревцу и ове године, чије деловање је важно како за Град Пожаревац тако и за читав Браничевски управни округ.
Погледајте неколико фотографија са догађаја у Пожаревцу

___________________________________________________

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ
Дан Историјског архива Пожаревац свечано је обележен 24. априла 2024. Тим поводом отворена је изложба архивских фотографија „Кроз одабрану архивску грађу, 1880-1980“ у алтернативном галеријском простору на отвореном, а бројне званице и гости имали су прилику и да у објекту Архива разгледају изложбе „Пожаревац на старим разгледницама и фотографијама”
и „Стара и ретка књига 1752-1864“.

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

О значају Историјског архива Пожаревац и његовој мисији говорили су др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и Предраг Мијатовић, заменик градоначелника Града Пожаревца који је и отворио изложбу.

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

О самој изложби говориле су проф. др Сенка Ковач са Филозофског факултета Универзитета у Београду и др Драгана Милорадовић у име аутора. У уметничком делу програма наступио је професор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Илија Рајковић, уз подршку Центра за културу Пожаревац, док је кроз свечаност водила виши архивист Мирјана Степановић.

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

Dan arhiva, Iastorijski arhiv Pozarevac

Свечаности Дана Историјског архива Пожаревац присуствовали су представници Војске Србије, Министарстава унутрашњих послова, правде и просвете, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Епархије Браничевске, директори јавних предузећа, установа, основних и средњих школа, наставници и ученици пожаревачких основних школа „Доситеј Обрадовић“, „Краљ Александар Први“, „Десанка Максимовић“ и медији.
Погледајте тв-прилог САТ ТВ Пожаревац.
Погледајте фотографије са отварања изложбе.
Више о свечаности и догађају прочитајте овде.

___________________________________________________

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА – ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ АРХИВСКИХ ФОТОГРАФИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ

Dan Arhiva 2024

___________________________________________________

 

 

 

МОНОГРАФИЈА ВИШЕГ СУДА И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ПРЕДСТАВЉЕНА НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА – ДВА ВЕКА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ
У великој дворани Центра за културу у Пожаревцу, 12. априла 2024. одржана је свечана академија поводом обележавања два века од оснивања Првог Нахијског суда у Србији – у Пожаревцу 1821-2021, на којој је промовисана истоимена научна монографија у издању Вишег суда и Историјског архива Пожаревац, под покровитељством Министарства правде Републике Србије и Града Пожаревца.

Svecana akademija Sud i Arhiv Pozarevac

Svecana akademija Sud i Arhiv Pozarevac

Промотер ове књиге на свечаној академији у Пожаревцу био је проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду и рецензент. Аудиторијуму су се обратили и председница Високог савета судства Зорана Делибашић, судија Врховног суда Србије Весна Субић и председник Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић. У уметничком делу програма учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ и глумац Народног позоришта у Београду и народни посланик Лепомир Ивковић.

Svecana akademija Sud i Arhiv Pozarevac

Svecana akademija Sud i Arhiv Pozarevac

Уредник монографије и технички уредник је директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, док су рецензенти проф. др Милан Шкулић, проф. др Александар Растовић и Предраг Трифуновић, судија Врховног суда Србије у пензији. Аутори су др Александар Стојановић са Института за новију историју Србије у Београду, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, доц. др Урош Станковић са Правног факултета Универзитета у Новом Саду, проф. др Горан Васин са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, др Маријана Мраовић из Војног архива Министарства одбране Републике Србије и др Радомир Поповић са Историјског института САНУ у Београду.
Погледајте неколико фотографија са свечане академије у Пожаревцу.

___________________________________________________

 

 

 

УЧЕНИЦИ ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКЕ ШКОЛЕ У ПОСЕТИ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Историјски архив Пожаревац су посетили ученици друге године туристичко-хотелијерског смера „Економско-трговинске школе Пожаревац“, заједно са професорком стручних економских предмета и туристичким едукатором из
Народног музеја Пожаревац, 17. априла 2024.

Poseta škole IAP

Poseta škole IAP

Приликом посете, осим упознавања са историјатом и радом Историјског архива Пожаревац, ђаци су имали прилику и да разгледају сталне изложбе „Пожаревац на старим фотографијама” и „Кроз одабрану архивску грађу, 1880-1980“, у пратњи архивских посленика Мирјане Степановић, Наташе Милошевић Дулић, Милана Станковића и Слободанке Цветковић. Представљен им је и део фонда „Стара и ретка књига 1752-1864“.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

ЂАЦИ МЕДИЦИНСКЕ И МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ У ПОСЕТИ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПОЖАРЕВАЦ
Историјски архив Пожаревац су посетили ђаци Медицинске и Музичке школе „Стеван Мокрањац“, заједно са професорима историје, српског језика и књижевности и солфеђа, 15. априла 2024. Приликом посете, осим упознавања са радом Историјског архива Пожаревац, ђаци су имали прилику и да разгледају сталне изложбе „Пожаревац на старим фотографијама” и „Кроз одабрану архивску грађу, 1880-1980“, у пратњи архивских посленика Мирјане Степановић, Наташе Милошевић Дулић, Милана Станковића и Слободанке Цветковић. Представљен им је и део фонда „Стара и ретка књига 1752-1864“.

poseta skole

Poseta skole

Посета ђака одвијала се у оквиру амбијенталне наставе која се реализује кроз успешну сарадњу Историјског архива Пожаревац и пожаревачких основних и средњих школа. Ова активност реализује се у циљу остваривања васпитно-образовне функције Архива и његовог отварања према јавности, као и у циљу едукације деце школског узраста, подизања свести о значају архивске грађе за историју града, традицију и културу нашег народа.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ УЧЕСТВОВАЛА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ОБЈАВЉЕНЕ НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ „200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА
ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ – У ПОЖАРЕВЦУ, 1821-2021“
Поводом објављене научне монографије „200 година од оснивања Првог Нахијског суда у Србији – у Пожаревцу, 1821-2021“, у издању Вишег суда и Историјског архива у Пожаревцу, одржана је конференција за медије у Вишем суду у Пожаревцу, 10. априла 2024. За медије су говорили директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и вф. председника Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић.

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Visi sud, Arhiv Pozarevac

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић говорила је о садржају научне монографије и најавила њено представљање у оквиру свечане академије која ће бити одржана 12. априла 2024. у великој дворани Центра за културу у Пожаревцу. Вф. председника Вишег суда у Пожаревцу судија Драган Вучићевић истакао је значај обележавања два века трајања, рада и деловања правосудних органа на овом подручју што је догађај од прворазредног значаја за свеукупни судски систем Републике Србије.

___________________________________________________

 

 

 

 

НАЈАВА ДОГАЂАЈА - СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА СА ПРОМОЦИЈОМ НАУЧНЕ МОНОГРАФИЈЕ ВИШЕГ СУДА У ПОЖАРЕВЦУ И ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА - 200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПРВОГ НАХИЈСКОГ СУДА У СРБИЈИ – У ПОЖАРЕВЦУ, 1821-2021.

nahjski sud

___________________________________________________

 

 

 

 

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ НАЛАЗИ СЕ НА НОВОПОСТАВЉЕНОЈ ТУРИСТИЧКОЈ
СИГНАЛИЗАЦИЈИ БРАОН БОЈЕ У ГРАДУ ПОЖАРЕВЦУ

У Граду Пожаревцу постављена је нова туристичка сигнализација на српском и енглеском језику, на којој се налази и Историјски архив Пожаревац означен бојом као туристички објекат вишег значаја. Нова туристичка сигнализација постављена је у сарадњи Града Пожаревца и Туристичке организације Пожаревац, који су препознали значај спровођења ових активности за туризам Града Пожаревца.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Подсећамо да је позиционирање Историјског архива Пожаревац на туристичкој мапи Града Пожаревца започето 2017. године отварањем алтернативног галеријског простора - сталне изложбе на отвореном - у дворишном комплексу Историјског архива Пожаревац, сталне изложбене спомен-поставке „Два века Војске у Браничеву“, као и учешћем на сајмовима туризма у земљи и иностранству, у сарадњи са Туристичком организацијом Пожаревац.

turisticki znak

Креативни људи Историјског архива Пожаревац чине сваку Вашу посету Нама инспиративнијом, садржајнијом и иновативнијом.
Туристичке флајере Историјског архива Пожаревац можете погледати на
нашем сајту на страни Корисници.

___________________________________________________

 

 

 

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА ЗА ЧАСОПИС „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“
Уређивачки одбор часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ позива досадашње сараднике и потенцијалне ауторе да својим учешћем допринесу реализацији броја 13 за 2024. годину. У часопису се објављују радови из области друштвених и хуманистичких наука и сродних научних дисциплина. Сви радови ће бити рецензирани. Часопис „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ је категоризован као М 51 – врхунски часопис националног значаја.

Zapisi 12 brojeva, Arhiv Pozarevac

Аутори могу слати своје пријаве и радове за тринаести број часописа на info@arhivpozarevac.org.rs или natasamilosevicdulic
@arhivpozarevac.org.rs
. Прилози се могу слати до 15. јуна 2024. године. Молимо ауторе чланака да обавезно консултују wеб страну Историјског архива Пожаревац www.arhivpozarevac.org.rs/
izdavackadelatnost/zapisi
, где ће моћи да пронађу смернице за писање радова и електронске верзије претходних бројева часописа.

___________________________________________________

 

 

 

О АКТИВНОСТИМА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ РЕГИОНАЛНA ТЕЛЕВИЗИЈA „САТ ТВ“ ПОЖАРЕВАЦ ЈЕ СНИМИЛА ТВ-ЕМИСИЈУ „ПОГЛЕД ИЗБЛИЗА НА ДОГАЂАЈЕ И ЉУДЕ“
Регионална телевизија „САТ ТВ“ Пожаревац боравила је у Историјском архиву Пожаревац 7. и 9. фебруара 2024. ради снимања ТВ-емисије „Поглед изблиза на догађаје и људе“ о активностима Историјског архива Пожаревац. Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и архивски саветник др Драгана Милорадовић биле су саговорнице у ТВ-емисији.

sat tv emisija 2024, arhiv pozarevac

ТВ-емисију „Поглед изблиза на догађаје и људе – Историјски архив Пожаревац“ можете погледати на YouTube каналу САТ ТВ Пожаревац, као и на нашој страници Архив у медијима.

 

 

___________________________________________________