ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti

 

 

 

 


U Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa komandantom Garde Vojske Srbije general-majorom Milomirom Todorovićem, 4. aprila 2018, otvorena je izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda.

arhiv pozarelac, logor, banjica

Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe. Izložbu je otvorio komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.

___________________________________________________

 

 

 

U cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti kod pripadnika Vojske Srbije, 20. marta 2018, u poseti Istorijskom arhivu Požarevac bila je grupa od 165 pripadnika Generalštaba Vojske Srbije iz Beograda. Tom prilikom, pripadnici Vojske Srbije razgledali su aktuelne stalne izložbe „Zanatstvo Okruga Požarevackog“, „Požarevac na starim fotografijama“ i „Stara i retka knjiga 1752-1864.“, kao i specijalnu postavku arhivskih dokumenata, fotografija, listova, časopisa i knjiga vojne provenijencije.

generalstab, arhi pozarevac

generalstab arhiv pozarevac

Prigodna predavanja i vođenja kroz izložbe održale su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i arhivisti dr Dragana Miloradović, Nataša Milošević Dulić, Slobodanka Cvetković i Mirjana Stepanović. Pripadnike Generalštaba Vojske Srbije pozdravio je i Bojan Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte tv-prilog Sat TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

Pripadnici Generalštaba Vojske Srbije iz Beograda u poseti i obilasku spomen-postavke „Dva veka vojske u Braničevu“, 20. marta 2018, Centra za obuku kopnene vojske i Istorijskog arhiva Požarevac. Poseta je realizovana u cilju razvijanja morala i negovanja tradicija kod pripadnika Vojske Srbije.

generalstab VS u poseti spomen sobi, arhiv pozarevac

Kroz izložbenu postavku, pripadnike Generalštaba Vojske Srbije, vodila je dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

Izložba “Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga”, Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograda, postavljena je u centralnom holu Vojne akademije u Beogradu, povodom obeležavanja Dana Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu.

logor banjica beograd, arhiv pozarevac

Izložba je svečano otvorena 15. marta 2018. godine, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa rektorom Univerziteta odbrane general-majorom prof.dr Mladenom Vuruna. Na svečanosti otvaranja izložbe auditorijumu se obratila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe. Izložbu je otvorio pukovnik prof.dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne akademije u Beogradu.

Izložbu su posetili i gosti na svečanosti obeležavanja Dana Vojne akademije u Beogradu, 16. marta 2018 - predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.

logo bnjica, arhiv pozarevac

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima-cirada, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvislinških predstavnika vlasti; fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa; fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije ekshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica. Izložba gostuje na Vojnoj akademiji u Beogradu do 30. marta 2018.godine.

Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte video.
Pogledajte tv-prilog Sat TV Požarevac.  

___________________________________________________

 

 

 

Deca predškolskog uzrasta iz požarevačkog Vrtića „Leptirić“, organizovano su posetila Istorijski arhiv Požarevac, 15. marta 2018, u cilju sticanja znanja o istoriji i kulturi grada. Obišli su aktuelne izložbe Arhiva, kroz koje su ih vodile dr Dragana Miloradović i Slobodanka Cvetković. Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Arhiv i vrtići – slikovnica i bojanka“.

vrtic i arhiv pozarevac

Realizacijom ovog projekta podstiče se sticanje znanja o istoriji i kulturi grada i naroda i deca se edukuju u oblasti zaštite arhivske građe kao kulturnog nasleđa, kroz vaspitne aktivnosti i edukativni materijal u vidu publikacija za decu – slikovnica i bojanka.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Izložba „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 12. do 30. marta 2018, gostuje u Subotici, u Galeriji Otvorenog Univerziteta. Povod gostovanja je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Tokom trajanja izložbe, prikazuje se istoimeni dokumentarni film, kroz specijalne projekcije, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Subotice. Organizator gostovanja ove izložbe i dokumentarnog filma je Otvoreni Univerzitet Subotica.

arhiv pozarevac

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici, Kragujevcu i Somboru.

___________________________________________________

 

 

 

Turistička grupa od 50 lica iz Paraćina posetila je stalnu spomen-postavku „Dva veka vojske u Braničevu“, izložbu Istorijskog arhiva Požarevac i Centra za obuku kopnene vojske Požarevac, u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, 11. marta 2018.

sombor

Prigodno predavanje i vođenje kroz izložbu održala je koautorka izložbe dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 


Istorijski arhiv Požarevac organizovao je predavanje i razgledanje izložbe na otvorenom „Zanatstvo Okruga Požarevačkog“, izložbenih postavki „Požarevac na starim fotografijama“, „Stara i retka knjiga 1752-1864“, kao i prigodne izložbe arhivskih dokumenata i fotografija iz fondova i zbirki prosvetne provenijencije, za 120 učenika trećeg razreda OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu, 06. marta 2018.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Ova aktivnost realizovana je u okviru nastave „Priroda i društvo“ - na temu „Naš grad u prošlosti“ i u okviru nastave „Narodna tradicija“ - na temu „Stari zanati mog grada“. Kroz izložbene postavke, učenike trećeg razreda, vodile su dr Dragana Miloradović i Slobodanka Cvetković.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Predstavljeno posebno izdanje Istorijskog arhiva Požarevac „Učiteljska škola „Veljko Dugošević“ Požarevac – Letopis škole 1947-1974“, u svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca, 28. februara 2018. u 19 časova, u organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Saveza učitelja Republike Srbije i OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac.

letopis, arhiv pozarevac

Auditorijumu su se obratiti dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Nataša Nikolić Krstić, predsednik Saveza učitelja Republike Srbije, dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Slobodanka Cvetković, priređivač izdanja. Svečanost je muzički oplemenio Učiteljski hor OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac. Prigodne tekstove govorio je Miroslav Milutinović, profesor i glumac.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte prilog SAT TV Požarevac.

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa Savezom učitelja Republike Srbije i OŠ „Kralj Aleksandar I“, predstaviće knjigu „Učiteljska škola „Veljko Dugošević“ Požarevac – Letopis škole 1947-1974“, u svečanoj sali Skupštine Grada Požarevca, 28. februara 2018. u 19 časova, povodom obeležavanja sedamdeset godina od osnivanja Učiteljske škole u Požarevcu i 285 godina osnovnog školstva u Požarevcu.

skolstvo u pozarevcu

Auditorijumu će se obratiti dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Nataša Nikolić Krstić, predsednik Saveza učitelja Republike Srbije, dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Slobodanka Cvetković, priređivač izdanja. Svečanost će muzički oplemeniti Učiteljski hor OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac. Dobrodošli!

___________________________________________________

 

 

 

 

 

Izložba „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane RS, otvorena je 17. februara 2018, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora.

arhiv pozarevac

Organizatori gostovanja ove izložbe su Grad Sombor i Prvi centar za obuku Vojske Srbije. Izložbu je otvorila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac. Izložba je dostupna posetiocima do 2. marta 2018.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 


Izložba „Srbija u Velikom ratu“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 16. februara do 3. marta 2018, gostuje u Somboru, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora. Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici i Kragujevcu.

srbija u velikom ratu, arhiv pozarevac

Organizatori gostovanja izložbe su Grad Sombor, Gradski muzej i Kulturni centar u Somboru.

___________________________________________________