ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

 

Arhiva vesti

 

 

 


Jedinstveni informacioni sistem za digitalizaciju, upravljanje i čuvanje arhivske građe (ARHIS), predstavljen je 26. decembra 2018, u Ministarstvu kulture i informisanja predstavnicima arhiva u Srbiji. Prisutnima se obratio dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, a prezentaciju je održala dr Ljubinka Škodrić. Posebno su predstavljeni podsistemi softvera za sređivanje i obradu arhivske građe, preuzimanje i smeštaj, biblioteku, konzervaciju i digitalizaciju. Prezentaciji je prisustvovala direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik.

arhiv

Izrada jedinstvenog softverskog rešenja je rezultat ostvarivanja ciljeva Vlade Republike Srbije koji se odnose na digitalizaciju i uspostavljanje e-uprave.

Projekat „Avantura u Arhivu – slikovnica i bojanka“ Istorijskog arhiva Požarevac predstavljen je 26. decembra 2018, u Ministarstvu kulture i informisanja u Beogradu, po pozivu dr Dejana Maslikovića, pomoćnika ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti. Prezentaciju je održala dr Jasmina Nikolić, arhivski savetnik i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


Pripadnici finansijske službe Vojske Srbije bili su u poseti i obilasku spomen-izložbe „Dva veka vojske u Braničevu“, 20. decembra 2018, zajedničke stalne postavke Istorijskog arhiva Požarevac i Garnizona Požarevac, koja se nalazi u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Poseta je realizovana u cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti i tradicija kod pripadnika Vojske Srbije.

spomen soba, arhiv pozarevac

Pripadnike Vojske Srbije je kroz izložbenu postavku vodila dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 


Grupa pripadnika finansijske službe Vojske Srbije bila je 20. decembra 2018, u organizovanom obilasku izložbe „Ponosni na svoju viziju... RETROSPEKTIVA 2000-2018...“ Istorijskog arhiva Požarevac. Poseta je organizovana u cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti kod pripadnika Vojske Srbije.

arhiv

Prigodno predavanje i vođenje kroz izložbu održala je dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik.
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

 

 

Izložba „Ponosni na svoju viziju...RETROSPEKTIVA 2000-2018 – Međunarodne i domaće konferencije, manifestacije, škola arhivistike, gostujuće izložbe, predavanja, protokoli o saradnji“ Istorijskog arhiva Požarevac, otvorena je za posetioce 17. decembra 2018, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Izložba je treći segment projekta „Istorijski arhiv Požarevac u 21. veku“ kojim se obeležava sedamdeset godina postojanja i rada požarevačkog Arhiva.

retrospektiva, arhiv pozarevac

U prostoru izložbene postavke planirana je „Čajanka u 11“, za 24. decembar 2018, kada će arhivisti Istorijskog arhiva Požarevac, u neformalnoj atmosferi uz čaj i kolače, približiti posetiocima brojne aktivnosti Arhiva. Dobrodošli!
Pogledajte nekoliko fotografija.

___________________________________________________

 

 

 

Istorijski arhiv Požarevac posetili su 5. decembra 2018, dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i Đura Radović, savetnik, u Sektoru za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić izrazila je zahvalnost na poseti, a zatim je upoznala predstavnike Ministarstva kulture i informisanja sa radom Arhiva, realizovanim projektima, aktivnostima, planovima, kao i budućim poslovima u Arhivu.

arhiv pozarevac

U nastavku razgovora razmatrane su mogućnosti i način završetka započetog projekta izgradnje nove zgrade za Arhiv Požarevac i stvaranja jedinstvenog arhivskog kompleksa, nastavak realizacije projekta digitalizacije i mikrofilmovanja arhivske građe, kao i način prevazilaženja nedostatka potrebnog broja zaposlenih u požarevačkom Arhivu.
Sastanak je bio izuzetno koristan i završen je pozivom pomoćnika ministra kulture direktorki Istorijskog arhiva Požarevac za prezentaciju realizovanog projekta „Avantura u Arhivu – slikovnica i bojanka“ u Ministarstvu kulture i informisanja, kao i razmenom reprezentativnih izdanja Ministarstva kulture i informisanja i Istorijskog arhiva Požarevac.

___________________________________________________

 

 

Istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv Ministarstva odbrane Republike Srbije objavljuju zbornik dokumenata „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za Okrug Požarevački, 1941-1942. godina“, priređivača dr Jasmine Nikolić, arhivskog savetnika-direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijane Mraović, arhivskog savetnika/naučnog saradnika-načelnika odeljenja u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije. Zbornik dokumenata sadrži izveštaje Okružnog načelstva u Požarevcu koji pružaju detaljne informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i u način na koji su okružna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkim pokretima na teritoriji okruga.

zbornik, arhiv pozarevac

Izveštaji obiluju i podacima o nastanku i rivalstvu različitih političkih pokreta na okupiranoj teritoriji, zbrinjavanju izbeglica iz NDH, Kosova, Slovenije i Bačke, ulozi predsednika vlade Milana Nedića, pokretu Koste Pećanca, kao i o Ravnogorskom pokretu. Zbornik je objavljen u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac «Zbornici dokumenata», pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

___________________________________________________

 

 


Istorijski arhiv Požarevac objavio je deveti analitički inventar fonda u ediciji „Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi“, pod nazivom „Načelstvo sreza zviškog Kučevo, 1839-1918 (1855-1858)“. Publikaciju je priredio arhivist Milan Stanković, msr.

analiticki inventar, arhiv pozareac

 Publikaciju možete pogledati na stranici Izdavačka delatnost/Naučnoinformativna sredstva o arhivskoj građi.

___________________________________________________

 

 

 

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac održana je „Škola arhivistike 2018“, 20. novembra 2018, u maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu. Ovogodišnji jednodnevni edukativni seminar bio je namenjen registraturama vaspitno-obrazovne delatnosti sa teritorije Braničevskog upravnog okruga odnosno teritorijalne nadležnosti Istorijskog arhiva Požarevac. Seminar je održala arhivski savetnik Jasmina Živković, msr.

skola arhivistike, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

 

Dokumentarni film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“ Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije emitovan je u programu televizije Pomoravlje, u nedelju 11. novembra 2018. godine, od 17h i 23h, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Procena gledanosti televizije Pomoravlje je 10.000 gledalaca.

srbija i branicevo, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

Stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu obeležena je 11.11.2018, svečanošću u Domu Vojske Srbije u Beogradu, predstavljanjem monografije "Spomen-sobe ogledalo istorije i tradicije 1804-1918", istoimenog dokumentarnog filma i otvaranjem izložbe "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja. Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, otvarajući izložbu "Srbija u Velikom ratu 1914-1918", pozdravio je prisutne u ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, naglasivši da je događaj, proslava završetka i obeležavanje pobede u Velikom ratu, čin kojim se zaokružuje stogodišnjica najvećeg stradanja našeg naroda i države.

stogodisnjica od zavrsetka prvog svetskog rata, arhiv pozarevac

Izložbena postavka kroz arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice), ponudila je jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odrazu na jednu sredinu kao što je Braničevo.


arhiv pozarevac

Izložbu su obišli izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije  general-potpukovnik Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, visoke vojne starešine, predstavnici verskih zajednica i predstavnici kulturnog i javnog života. Kroz izložbu su vodile arhivski savetnici dr Dragana Miloradović i dr Marijana Mraović.

Više o tome pročitajte ovde.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte reklamni flajer izložbe.

___________________________________________________

 

 


 

Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej i Medija centar „Odbrana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavljaju izložbu „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, 11. novembra 2018. Ova izložba je segment projekta obeležavanja 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Izložbena postavka kroz arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice), ponudila je jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odrazu na jednu manju sredinu kao što je Braničevo.

srbija u velikom ratu, pozarevac

Podsećamo, izložba je do sada gostovala u 15 gradova u Srbiji, ostvarila 322 izložbena dana i zabeležila 13.184 posetilaca. Izložba će biti otvorena za posetioce do 1. decembra 2018. Izložbu će otvoriti Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. Dobrodošli!
Pogledajte reklamni flajer izložbe.

___________________________________________________

 

 


Na svečanoj akademiji povodom Dana radnika u obrazovanju Grada Požarevca, održanoj 6. novembra 2018. godine u Centru za kulturu u Požarevcu, dodeljene su nagrade i zahvalnice pojedincima i institucijama u znak dugogodišnje uspešne saradnje i doprinosa ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja. Među nagrađenima je i Istorijski arhiv Požarevac.

dodela nagrade, arhiv pozarevac

Zahvalnicu je direktorki Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmini Nikolić uručio Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović.

___________________________________________________