ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

ARHIVALIJA MESECA – NOVEMBAR 2021.

  arhivalija novembar

U Srbiji se 8. novembar obeležava kao Dan prosvetnih radnika. Ovaj dan je povod da se setimo učitelja, nastavnika i profesora koji obavljaju jedan od najvažnijih poslova na svetu – podučavaju decu i mlade ljude, prenoseći im svoja znanja i veštine. Zato smo  odlučili da kao arhivaliju meseca novembra objavimo najstariji dokument Istorijskog arhiva Požarevac koji se odnosi na prosvetne prilike u Požarevcu. 


Dokument: Naznačenie– izveštaj o stanju najstarije škole u Požarevcu od 17. marta 1845. godine, koji podnosi učitelj ove škole, Konstantin Đorđević.
Istorijski arhiv Požarevac, Zbirka Varia 214

Stanje u školi je sledeće:
kreč i lep sa zidova su na nekim mestima otpali; pod je patosan daskama, ali loše, pa na nekim mestima ima rupa kroz koje zemlja koja se kruni, ispada. U školi ima svega sedam skamija, od kojih je jedna slomljena. Na učionici ima 6 prozora, koji su zatvoreni hartijom. Tabla je na nekim mestima izbledela i “došla je šarena”. Sat je u dobrom stanju. Katedra, koja ima fioku nema bravu. Boja je na katedri na nekim mestima izbledela i treba se popraviti. Stolica je u jadnom stanju. Učionici nedostaje karta Evrope, koja je neophodna po nastavnom planu. Ostale školske potrebe, kao što su krede i sunđer ne nedostaju, jer ih uredno nabavlja protoprezviter i upravnik ove škole.

 

Odabrala: Nataša Milošević Dulić, arhivist