ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke


 

1

 

2


3

 

4

 

ISSN (Online) 2812-9636

INSTITUCIJA
:
ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK:
Dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac


AUTOR I UREDNIK PORTALA:
Dr Jasmina Nikolić


TEHNIČKI UREDNIK:
Aleksandra Bogdanović

 

AUTORI:
Dr Jasmina Nikolić
Dr Dragana Miloradović
Nataša Milošević Dulić
MIrjana Stepanović


POČETAK
1.10.2021.

STATUS:
U toku
___________________________

KONTAKT PODACI:
ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC
DR VOJE DULIĆA 10
12000 POŽAREVAC
REPUBLIKA SRBIJA
www.arhivpozarevac.org.rs
info@arhivpozarevac.org.rs
+381.12.523.082

 

ARHIVALIJA MESECA ARHIV POZAREVAC

ARHIVALIJA MESECA – NOVEMBAR 2023.

 

  Arhivalija novembar 2023 Arhiv Pozarevac

JESEN - VREME SVADBENIH VESELjA

 

List iz albuma memorabilija vodi nas u vreme pre Drugog svetskog rata...

Prva služba Miodraga Miće Milića bila je učiteljovanje u Dvorištu kraj Golupca i, uz rad sa decom, odmah je započeo i niz akcija sa seljanima unoseći novine u spori i ujednačen seoski život. Po završetku škole za rezervne oficire, 1930. godine dobija novo postavljenje u Bukovici kod Kraljeva. Bukovica tada nije imala školu, ali preduzimljivi i vredni učitelj Mića, uz priloge meštana i doniranu zgradu, otpoče rad nova škola za šest đaka.  Na Saboru učitelja upoznaje koleginicu Jelicu, učitelj Mića moli za premeštaj u Bradarac, kraj Požarevca. Fotografija koju smo izabrali za arhivaliju meseca novembra upravo datira iz tog perioda - pre 90 godina, 26. novembra 1933. godine,  obavljeno je venčanje mladog bračnog para učitelja.  

Njih dvoje osnivaju novu školu u ovom selu, ali i veliko gazdinstvo sa očiglednom nastavom na 45 ari njive uz školu. Tokom Drugog svetskog rata učitelj Mića je u zarobljeništvu, a brojne fotografije dokumentuju lagere u kojima preživljava i dočekuje kraj rata.

Po oslobođenju 1945.  bračni par Milić dobija premeštaj za Mišljenovac kraj Kučeva. Tu su dugi niz godina Miodrag Mića i Jelisaveta Jela Milić bili učitelji. Od zapuštene, oronule škole, brojnim radnim akcijama učenika ali i celog sela, učitelj Mića je uspeo da školsku zgradu pretvori u lepo uređenu, opremljenu i higijenski opskrbljenu zgradu. Uz školske toalete, škola je dobile i tuševe koje je moglo da koristi celo selo. Uz staru zgradu učitelj Mića je sazidao i opremio i drugu novu školu, opštinsku sudnicu, zadružni dom, kupatilo, formirao gazdinstvo uz školu - baštu, voćnjake i jagodnjake, živinarnik, obor, i prvi (nezvanično) uveo teorijsku i praktičnu nastavu iz poljoprivrede. Organizovao je i vodio đačke zadruge, zdravstvene i domaćičke tečajeve uz pomoć učiteljice Jele.

Među prvima u zemlji, učitelj Mića u Mišljenovcu  uvodi 4 nastavna filma - a filmska aparatura je kupljena od prihoda sa školskog imanja.  Dobar glas rezultirao je posetama Više pedagoške škole kada dolaze grupe profesora da se upoznaju sa radom ove "nove škole", a učitelji Miodrag i Jelica Milić dobijaju priznanja i nagrade.

Sledi premeštaj u Požarevac. Od 25. septembra 1962. godine učitelj Mića radi u osnovnoj školi Vuk Karadžić, gde je i sam naučio prva slova, a u istoj učionici gde je bio i sam prvak, dobija rešenje o penziji, posle 41 godine staža, 1970. godine.
(Više: Grupa autora, Vodič kroz lične fondove i zbirke i zbirke Istorijskog arhiva Požarevac, Požarevac, 2022, str. 68-70.)

 

Tragom fotografije sa venčanja od pre ravno 90 godina odajemo i priznanje jednom izuzetnom bračnom paru prosvetnih radnika u mesecu u kome se i tradicionalno obeležava Dan prosvetnih radnika.

Fotografija: Venčanje bračnog para učitelja Miodraga Miće i Jelisavete Jele Milić, 26. novembra 1933. godine
Istorijski arhiv Požarevac, Zbirka poklonjenih dokumenata Momčila Milića iz Požarevca (1910-1981); 1921-1981.

 

Odabrala: dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik