ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести 2020.

 

 

 

 

ОБЈАВЉЕН ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА „ЗАПИСНИЦИ СА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ РАТНЕ ДОБИТИ ОКРУЖНОГ НАРОДНОГ ОДБОРА ПОЖАРЕВАЦ,1944-1947“
Зборник „Записници са седница Комисије за утврђивање ратне добити Окружног Народног Одбора Пожаревац, 1944-1947“, осми у едицији „Зборници докумената“ Историјског архива Пожаревац, настао је објављивањем и популаризацијом архивске грађе о случајевима ратне добити на територији Пожаревачког округа и раду надлежне Комисије Округа за утврђивање ратне добити, у периоду од 1945. до 1947. године, који се чувају у оквиру архивског фонда „Окружни народни одбор Пожаревац, 1944-1947“, у Историјском архиву Пожаревац. Књига је објављена под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

zbornik 8

Публиковани записници пружају слику једног времена у изградњи социјалистичке економије, развлашћивања предратног грађанства и имућнијих слојева становништва. Ова архивска грађа представља и значајан историјски извор за проучавање управне организације и рада локалних органа (само)управе у Србији непосредно после Другог светског рата. Приређивач зборника докумената је архивски саветник др Јасмина Живковић

___________________________________________________

 

 

 

ОБЈАВЉЕН ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА „ПОЖАРЕВАЧКИ ПРОТОПРЕЗВИТЕРАТ 1836-1888“
Зборник „Пожаревачки протопрезвитерат 1836-1888“, седми у едицији „Зборници докумената“ Историјског архива Пожаревац, значајан је издавачки подухват поводом обележавања десет година протоколарне сарадње Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске Српске Православне Цркве. Објављивањем и популаризацијом архивских докумената о историји цркве и друштва из фонда „Пожаревачки протопрезвитерат 1836-1888“, Историјски архив Пожаревац и Епархија браничевска потврђују посвећеност очувању духовног, националног и културног блага и идентитета српског народа. Зборник својом структуром и садржином сврстава се у публикације приређене архивске грађе.

zbornik 7

У овом зборнику приређене архивске грађе објављено је 125 изворних докумената о црквеном и народном животу друге половине 19. века фонда „Пожаревачки протопрезвитерат 1836-1888“ који се чува у Историјском архиву Пожаревац. Приређивач зборника докумената је архивист Наташа Милошевић Дулић. Књига је објављена у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Епархије браничевске, под покровитељством Града Пожаревца. Зборник докумената доступан је у електронском облику на страници Издавачка делатност/зборницидокумената/.

___________________________________________________

 

 

 

 

ДИГИТАЛИЗОВАН ФОНД СТАРЕ И РЕТКЕ КЊИГЕ 1752-1864.
Дигитализација „Фонда старе и ретке књиге 1752-1864“ Историјског архива Пожаревац извршена је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру одобреног пројекта из области дигитализације културног наслеђа у 2020. години. Из дигитализоване збирке старих и ретких књига издвајамо рукопис из манастира Манасија с краја 17. века, Месецослов из 1777. године, Свештено Јеванђеље из 1843, Законик грађански за Кнежевину Србију из 1844, романтично „сочињеније“ Милана Видаковића – Љубезна сцена из 1864. године...

Stara i retka knjiga Arhiv Pozarevac

Дигитализацијом збирке старе и ретке књиге дат је допринос заштити и коришћењу архивске грађе као културног наслеђа и њене видљивости на интернету, али и омогућено коришћење дигиталних копија књига из 18. и 19. века новој публици путем дигиталних комуникационих канала. Дигитализован фонд старе и ретке књиге биће постављен на Национални претраживач културног наслеђа и на сајт Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

 

ДИГИТАЛИЗОВАНА КОЛЕКЦИЈА ЛИСТОВА ИЗ ЗАВИЧАЈНЕ ПЕРИОДИКЕ 1885-1941.
Дигитализација листова, часописа и новина из завичајне периодике 1885-1941. која се чува у специјализованој библиотеци Историјског архива Пожаревац, извршена је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру одобреног пројекта из области дигитализације културног наслеђа у 2020. години. Дигитализовани су следећи листови: Пожаревачка обласна самоуправа: службени обласни лист, Наш лист за привредни и просветни напредак града и села, Окружне новине: службени лист округа пожаревачког, ОДБРАНА - орган самосталних демократа области пожаревачке, СЕЉАК – лист за препород села и Браничевски весник – орган Удруженог Свештенства Епархије Браничевске.

Yavi;ajna periodika, Arhiv Pozarevac

Дигитализација завичајне периодике је битан фактор у превентивној заштити овог културног наслеђа, али и фактор којим се обезбеђује већа видљивост, квалитетнија презентација и промоција архивске грађе као културног добра. Повећана је доступност дигитализоване грађе широј јавности, а самим тим стварање и ширење нове публике путем дигиталних комуникационих канала. Колекција дигитализованих листова, часописа и новина из завичајне периодике биће постављена на Национални претраживач културног наслеђа и на сајт Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

 

 

ДР ЈАСМИНА НИКОЛИЋ, ВД. ДИРЕКТОРКА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА ГАРДЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
Поводом 190 година од оснивања Гарде Војске Србије, а у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу и изузетан допринос части и угледу Гарде, Гарда Војске Србије је доделила признање др Јасмини Николић, вд. директорки Историјског архива Пожаревац.

Dodela priynanja, Arhiv Pozarevac

Свечана церемонија доделе признања одржана је у Дому Гарде Војске Србије у Београду, 29. децембра 2020. године. Признање је др Јасмини Николић уручио Ађутант Председника Републике генерал-мајор Миломир Тодоровић, командант Гарде Војске Србије.

___________________________________________________

 

 

 

Пожаревачки гимназијалци друштвено-језичког смера посетили су 25. децембра 2020. изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, ‪1941-1945“, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Кроз изложбу их је провела архивист Наташа Милошевић Дулић, коауторка изложбе.‬

Arhiv Pozarevac

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца и дело је групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“.

___________________________________________________

 

 

 

ОБЈАВЉЕН ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА „ДЕЛОВАЊЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИХ ЈЕДИНИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ И ПОЖАРЕВАЧКОГ ОКРУГА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – ОДАБРАНА ДОКУМЕНТА“
Зборник „Деловање народноослободилачких јединица на територији Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату – одабрана документа“, шести у едицији „Зборници докумената“ Историјског архива Пожаревац, значајан је издавачки подухват у оквиру обележавања важног јубилеја, 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату. Зборник који представља својеврсну хрестоматију извора о партизанском покрету у округу пожаревачком од 1941. до 1944. године, својом структуром и садржином сврстава се у публикације приређене архивске грађе.

Zbornik 6

У зборнику одабраних докумената приређено је 103 документа из „Групе фондова Народноослободилачка војска Југославије (НОВЈ)“ и „Збирка докумената о Радничком покрету и НОБ-у“, који се чувају у Војном архиву и Историјском архиву Пожаревац. Приређивачи зборника докумената су архивски саветник др Јасмина Николић, вд. директорка Историјског архива Пожаревац и архивски саветник др Маријана Мраовић, начелник у Војном архиву. Књига је објављена у сарадњи Историјског архива Пожаревац и Војног архива Министарства одбране Републике Србије, под покровитељством Града Пожаревца. Зборник докумената доступан је у електронском облику на страници Издавачка делатност/зборници докумената.

___________________________________________________

 

 

Изложбу архивских фотографија, докумената и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, 18. децембра 2020, обишли су припадници Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу. Кроз изложбену поставку Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Народног музеја Пожаревац, припаднике Војске Србије провела је архивист Наташа Милошевић Дулић, коауторка изложбе.

Arhiv Pozarevac

Посета припадника Центра за обуку копнене војске изложби у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, организована је у оквиру цивилно-војне сарадње, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату.

___________________________________________________

 

 

 

Архивски саветник Историјског архива Пожаревац Јасмина Живковић, мср. стекла је звање доктора историјске науке, 2. децембра 2020. године, на Филозофском факултету Универзитета у Београду, одбранивши своју докторску дисертацију "Заштита архивске грађе савезних органа у Југославији, 1945-1991".

Jasmina Živković

___________________________________________________

 

 

ОБЈАВЉЕН ДЕВЕТИ БРОЈ ЧАСОПИСА НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА „ЗАПИСИ – ГОДИШЊАК ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ“ Историјски архив Пожаревац објавио је девети број часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ којим се успешно, већ девет година заредом, промовише архивска теорија и пракса и постулати друштвених и хуманистичких наука. Окупљајући велики број сарадника током девет година – 134 из девет држава - до сада је широј стручној и научној, домаћој и иностраној јавности, представио 280 чланака из области архивистике, историографије, етнологије, антропологије, социологије, библиотекарства, културологије, методологије и других научних дисциплина.

ZApisi 9

Последњи, девети број, доноси 28 прилога 31 аутора из земље и иностранства, од којих 8 прилога обрађује теме из архивистике, 8 из историографије, док 12 прилога даје приказе међународних научних конференција, изложби, новообјављених публикација и примере/пројекте из рада архива и других институција у земљи и иностранству. Како овај број часописа излази у години обележавања 75 година од победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, више објављених ауторских прилога обрађује теме које се односе на период 1941-1945. године, чиме су историчарима који се боре против ревизије историје Другог светског рата дати докази који могу допринети заустављању кривотворења чињеница. Часопис је објављен под покровитељством Града Пожаревца. Сви објављени бројеви часописа, од оснивања 2012. године до данашњих дана, доступни су у електронском облику на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

___________________________________________________

 

 

 

 

ОБЈАВЉЕНА НАУЧНА МОНОГРАФИЈА „КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОДИ У СРБИЈИ – ПРИМЕР КАЗНЕНО-ПОПРАВНОГ ЗАВОДА ПОЖАРЕВАЦ, ЗАБЕЛА 1918-1945 – КЊИГА ДРУГА“ Историјски архив Пожаревац и Криминалистичко-полицијски универзитет у Београду објавио је научну монографију „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела 1918-1945 – књига друга“, чиме је реализован вишегодишњи заједнички истраживачки подухват којим је продуковано ново знање и дат допринос неговању српске историје, традиције и културе. Књига садржи осам поглавља која на посебан начин осветљавају важне теме из правне историје Краљевине СХС / Југославије од 1918. до 1941. године - кривично право, казнену политику и заштиту јавне безбедности, питање организације казнених завода у Краљевини са посебним освртом на квалификованост и наоружаност заводског особља.

KPZ Zabela

На примеру Казнено-поправног завода Забела у периоду од 1918. до 1945. године, обрађени су и просторни, амбијентални и безбедносни услови за издржавање казни лишења слободе, осуђенички живот, случајеви политичких и војних осуда, велеиздаје, малолетних осуђеника и жена осуђеница, као и функционисање институције под окупацијом од 1941. до 1945. године. Аутори монографије су проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, проф. др Радован Радовановић, др Невенка Кнежевић Лукић, др Мартин Матијашевић, др Драгана Милорадовић, др Јасмина Живковић, мр Небојша Ђокић и Слободанка Цветковић. Књига је објављена, као шеснаести наслов, у едицији „Посебна издања“ Историјског архива Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

___________________________________________________

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ
Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, представљају изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату“, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу.

Ratna slika Srbije Pozarevac

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца.Изложба је употпуњена предметима из историјске збирке Народног музеја у Пожаревцу.
Изложба је отворена до 25. децембра 2020, а поштовање свих епидемиолошких мера је обавезно.
Погледајте неколико фотографија поставке у ГСУ у Пожаревцу.
Погледајте Тв-прилог Сат ТВ о изложби у Пожаревцу.
Погледајте текст о излозби недељника “Реч народа”.

___________________________________________________

 

 

 

 

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је 14. новембра 2020. изложбу архивских докумената, фотографија и музејских предмета „Ратна слика Србије у Другом светском рату, ‪1941-1945“, у галерији Дома Војске Србије у Београду, која је део овогодишње манифестације „Музеји за 10”.‬‬

Ratna slika Srbije

Изложба је реализована поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца и дело је групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“.
Више о посети прочитајте овде.
Погледајте видео прилог.

___________________________________________________

 

 

 

 

РТС СНИМИЛА РЕПОРТАЖУ О ИЗЛОЖБИ „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945“
У простору изложбе „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, постављеној у Дому Војске Србије у Београду, Радио Телевизија Србије је 10. новембра 2020. године снимила репортажу о овој изложби за емисију „Дозволите...“.

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Саговорници су били аутори изложбе из Историјског архива Пожаревац (др Јасмина Николић и Наташа Милошевић Дулић), Војног архива (др Маријана Мраовић), Медија центра „Одбрана“ (Јелена Кнежевић) и Војног музеја (Вук Обрадовић).

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Погледајте ТВ репортажу РТС.

___________________________________________________

 

 

 

 

ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941-1945“ ДЕО КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ ЗА 10“
Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941-1945“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, која је постављена у Дому Војске Србије у Београду, учествује на овогодишњој манифестацији „Музеји за 10”.

ratna slika srbije

Ова манифестација одржава се у периоду од 9. до 15. новембра 2020, на тему „Музеји за једнакост: разноликост и инклузија“, под координацијом Националног комитета ICOM Србија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте видео прилог о изложби.

Причу о изложби „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, постављеној у Дому Војске Србије у Београду, доноси новембарски број магазина „Одбрана“, у чланку „Допринос култури сећања“.

ratna slika srbije

Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

___________________________________________________

 

 

 

СТРАНИ ВОЈНИ ПРЕДСТАВНИЦИ ОБИШЛИ ИЗЛОЖБУ „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 1941–1945”
Изложбу архивских фотографија и докумената „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945” у Дому Војске Србије у Београду, 20. октобра 2020, обишли су страни војни представници акредитовани у Србији – из Немачке, Италије, Европске Уније, Турске, Швајцарске, Чешке, Румуније, Индонезије, Алжира и Велике Британије.

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije

Ratna slika Sbije


Кроз изложбену поставку Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, на којој је представљено 160 архивских фотографија, 80 докумената, 65 музејских и 13 уметничких предмета, који представљају сведочанства о ратним догађајима у Србији током Другог светског рата, стране војне представнике су провеле ауторке изложбе др Јасмина Николић, др Маријана Мраовић, Наташа Милошевић Дулић и Јелена Кнежевић.

Ратна слика Србије

Ратна слика Србије

Ратна слика Србије

Изложбени експонати фактографски осликавају ратне прилике и догађаје у Србији у периоду од 1941. до 1945. године, са акцентом на деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије.

Ratna slika Srbije

Посета страних војних представника акредитованих у Србији изложби у Дому Војске Србије у Београду, организована је у оквиру међународне сарадње, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату и обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.
Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.
Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

___________________________________________________

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПЛАКАТ – „ВИЗУЕЛНИ СКАНДАЛ“,
ОДЈЕК СТВАРНОСТИ И ГЛАСНИК ПРОПАГАНДЕ“
У оквиру „Октобарских свечаности“ Града Крагујевца, у организацији Музеја „21. октобар“ – Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, отворена је изложба Историјског архива Пожаревац под називом “Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде“, коју је 19. октобра 2020, у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, свечано отворила министарка у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Ratni plakat

Изложба је приређена поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом у Другом светском рату, али и обележавања Дана ослобођења Града Крагујевца у Другом светском рату. Госте је поздравио Ненад Карамијалковић, заменик директора Музеја „21. октобар“, а на отварању изложбе говорила је  вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Ratni plakat

Ratni plakat

Кроз изложбену поставку на којој је представљено 97 плаката који су били дистрибуирани у Пожаревцу током окупације у Другом светском рату (1941-1944), а који као целина остављају снажан утисак јединства и смисао идентификације догађаја и токова прошлости, госте је провела коауторка изложбе архивски саветник др Драгана Милорадовић.

Ratni plakat

Ratni plakat


Изложба „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде”,  ауторки др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, отворена је у Музеју „21. октобар“ – Спомен – парк „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу, до 19. новембра 2020. 
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте постер изложбе.

___________________________________________________

 

 


Изложба Историјског архива Пожаревац „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде, 1941-1944“, ауторки др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, гостује у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, у периоду од 19. октобра до 19. новембра 2020, у оквиру Октобарских свечаности Града Крагујевца и Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, којом се баштини култура сећања на грађане Крагујевца страдале у стрељањима 19, 20. и 21. октобра 1941.

Ratni plakat, Arhiv Pozarevac

Плакат је представљен као самостални учесник у сазнајном поступку схватања прошлости, у функцији прворазредног историјског извора и вредног архивског експоната. Организатор гостовања изложбе плаката из збирке Историјског архива Пожаревац је Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу. Изложба ће бити отворена на свечаности у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу, у понедељак 19. октобра 2020, у 19 часова. Изложбу ће отворити проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка у Влади Републике Србије.

___________________________________________________

 

 


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“
У време обележавања седамдесет и пет година од победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, група аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца, приредила је изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“, коју је 15. октобра 2020, у Дому Војске Србије у Београду, свечано отворио државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић.

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Ratna slika Srbuje, Arhiv Pozarevac

Изложба је приређена са намером да се учествовањем у обележавању овог историјског догађаја историчарима који се боре против ревизије историје Другог светског рата понуде докази који могу допринети заустављању кривотворења чињеница, али и ода поштовање доприносу савезничке Црвене армије победи антихитлеровске коалиције.
На отварању изложбе говорили су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, заменик градоначелника Града Пожаревца Славиша Алексић и  вд.директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije Ratna slika Srbije

Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945”,  ауторки др Маријане Мраовић, Наташе Милошевић Дулић, др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, уз музеолошку поставку Вука Обрадовића и уметничку Јелене Кнежевић, отворена је у Великој и Малој галерији Дома Војске Србије до 15. новембра 2020. Каталог изложбе можете погледати на нашој страници Издавачка делатност/едиција Изложбени каталози/каталог 28.


Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Ratna slika Srbije

Више о томе прочитајте овде.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте флајер изложбе.
Погледајте постер.
Погледајте чланак о изложби - магазин „Одбрана“

___________________________________________________

 

 


Под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца, Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“, са великим задовољством представљају изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату“, у Галерији Дома Војске Србије у Београду, у периоду од 15. октобра до 15. новембра 2020.

plakat, drugi svetski rat

Ова изложба која доноси 240 архивских фотографија и докумената, из 30 фондова и збирки који се чувају у 13 културних институција из 7 градова у Републици Србији, као и 65 музејских предмета (одликовања, ратне заставе, војно наоружање и делови ратних униформи, одеће и опреме) из фундуса Војног музеја, фактографски осликава ратне прилике и догађаје у Србији у периоду од 1941. до 1945. године, са акцентом на деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење земље, успостављање односа југословенске народноослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобађању окупиране територије Србије.
Додатак изложби чини део „Пропагандна уметност у деценијама после рата“ - 13 експоната уметничких слика и вајарских дела уметника који су стварали у нашој земљи после Другог светског рата - из уметничке збирке Дома Војске Србије у Београду.
Изложба ће бити отворена на свечаности у Дому Војске Србије у Београду, у четвртак 15. октобра 2020, у 13 часова.

___________________________________________________

 

 У Историјском архиву Пожаревац 30. септембра 2020, ауторски тим са сарадницима извршио је последњу проверу изложбе „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ пре уласка у галерију Дома Војске Србије у Београду 8. октобра 2020.

Arhiv Pozarevac

Подсећамо, изложба и публикација „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ је заједничка програмска активност Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“, реализована поводом обележавања 75. година од победе над фашизмом у Другом светском рату, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца.

Arhiv Pozarevac

___________________________________________________

 

 У дворишном комплексу Историјског архива Пожаревац, 18. септембра 2020, одржана је седница Редакције часописа националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац”, на којој су разматрани, вредновани и прихваћени радови 29 аутора из Србије, Хрватске и Црне Горе, за објављивање у овогодишњем броју часописа.

Redakcija, časopis zapisi, arhiv požarevac

Редакција је радила у саставу: др Јасмина Николић, главни и одговорни уредник (Историјски архив Пожаревац), проф. др Радован Радовановић (Криминалистичко-полицијски Универзитет, Београд), проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић (Криминалистичко-полицијски Универзитет, Београд), др Маријана Мраовић (Војни архив Министарства одбране Републике Србије), др Момчило Исић (Институт за новију историју Србије у Београду), др Драгомир Бонџић (Институт за савремену историју у Београду), др Драгана Милорадовић (Историјски архив Пожаревац), Наташа Милошевић Дулић, технички уредник и секретар редакције (Историјски архив Пожаревац), Јасмина Живковић, мср. и Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац).

redakcija, časopis zapisi

Девети број часописа садржи 27 радoва - тематска целина „Архивистика“ доноси седам стручних радова из архивске теорије и праксе, „Историографија“ осам оригиналних погледа на теме из овог домена научног истраживања; целине „Из рада архива“ и „Међународна архивска и културна сарадња“, доносе шест радова којима се промовише наука, струка и сарадња, док целина „Расправе и прикази“ доноси једну расправу и пет приказа нове литературе из области историје, архивистике и културе.

redakcija, časopis zapisi

Подсећамо, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је нашем часопису доделило категорију М52 – часопис националног значаја. Сви објављени бројеви часописа доступни су у електронском облику на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

___________________________________________________

 

 

 


Мај и јун су време свечаности, славља, свадби и младенаца... Најлепше венчанице, богати велови, лепезе од свиле, перја, одабране ципеле, бидермајери, накит... Виртуелна изложба „На лудом камену...1880-1930 - фотографије венчања из збирки Историјског архива Пожаревац“ која је пред Вама, приказује утицаје Европе и процеса модернизације на изглед модних костима за венчање, дајући им форму престижа. Изложбу је приредила др Драгана Милорадовић, етнолог-антрополог и архивски саветник.

arhiv pozarevac

arhiv pozarevac

Погледајте колекцију фотографија венчања из збирки фотографија Историјског архива Пожаревац.
Погледајте виртуелну изложбу „На лудом камену...1880–1930... фотографије венчања из збирки Историјског архива Пожаревац“.

___________________________________________________

 

 

 

Историјски архив Пожаревац објављује једанаесту публикацију у оквиру едиције „Научноинформативна средства о архивској грађи“, под називом „Начелство Среза Звишког Кучево, 1839-1918 – Аналитички инвентар 6 (1861-1863)“. Циљ публиковања информативних средстава је да информише научну, културну и ширу јавност о архивској грађи коју поседује Архив. Поред ове, она имају и функцију заштите од нестајања или угрожавања особености документа као културног добра

analitički inventar 6, Arhiv Požarevac

Публикацију је приредио архивист Милан Станковић, мср. из Одсека за сређивање и обраду архивске грађе, културно-просветну, образовну, издавачку, изложбену и информативно-пропагандну делатност Историјског архива Пожаревац. Аналитички инвентар у ПДФ можете погледати на страници  Издавачка делатност/Научноинформативна средства о архивској грађи.

Виртуелна изложба Историјског архива Пожаревац „Филмске приче из Другог светског рата – YU кинематографија из угла партизана“
- #ОстаниКодКуће

___________________________________________________

 

 Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, Историјски архив Пожаревац представља део дигиталне збирке филмских плаката и рекламног филмског материјала који се односи на партизански филм у оквиру jугословенске кинематографије, налазећи у њој непроцењиво благо филмске документованости историје и вредности филмских остварења из периода 1947-1980. Дигитална збирка филмских постера и рекламног материјала је поклон-збирка Марка Чкоњевића из Београда, Историјском архиву Пожаревац.

Bombasi, Arhiv pozarevac

Devojacki most

Партизански филмови, доминантaн жанр југословенске кинематографије, снимани су у функцији одржавања успомене на народноослободилачку борбу коју су југословенски партизани водили током Другог светског рата. Ови филмови представљали су „државне пројекте“ у којима је учествовао велики број припадника ЈНА, али су била ангажована и велика имена светске кинематографије у циљу промовисања YU кинематографије и Југославије.
Погледајте виртуелну изложбу „Филмске приче из Другог светског рата - YU кинематографија из угла партизана“

___________________________________________________

 

 


Историјски архив Пожаревац објавио је научну монографију „Освајање сфере јавног живота – улога жена у друштвеном и културном животу Пожаревца крајем 19. и почетком 20. века“ ауторке др Драгане Милорадовић, етнолога-антрополога и архивског саветника. Историјски архив Пожаревац је, још једном, показао богатство својих фондова и збирки, промовишући их у циљу антрополошког истраживања и презентације архивских фотографија и докумената кроз које се недогађајна историја и свакодневни живот града и његових житеља представља из перспективе малих људи на путу модернизације и европеизације Кнежевине/Краљевине Србије и Краљевине Југославије.

arhiv pozarevac

Монографија коју стављамо читалачкој јавности на увид, за основу има докторску дисертацију ауторке др Драгане Милорадовић, одбрањену на Катедри за етнологију и антропологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. Књига је објављена у оквиру едиције „Посебна издања“ Историјског архива Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца.

___________________________________________________

 

 


Данас је Дан Историјског архива Пожаревац!

Zgrada depoa IAP

Историјски архив Пожаревац основан је 24. априла
1948. године.
Због увођења ванредног стања у Републици Србији, нисмо у могућности да заједно
свечано обележимо седамдесетдвогодишњицу постојања и рада Архива, те смо за Вас, уважени посетиоци, припремили избор архивских докумената из наше збирке „Varia 1791 - /“ који се односе на догађаје током 19. века у Пожаревцу. Документа можете погледати на линку испод. #ОстаниКодКуће!
Погледајте презентацију докумената.

___________________________________________________

 

 


У години обележавања 75 година од победе над фашизмом, погледајте виртуелне изложбе Историјског архива Пожаревац „Логор Бањица 1941-1944 – заточеници из Пожаревца и Браничевског округа“, „Србија и Пожаревац у Другом светском рату 1941-1944 – окупациона управа, избеглице и просвета“ и „Пропагандни ратни плакат 1941-1945“.  

ostani kod kuce

„Виртуелне изложбе Историјског архива Пожаревац“ – избор на тему Други светски рат – у години обележавања 75. година од победе над фашизмом.

___________________________________________________

 

 


ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН...

Пре 205 година – на Цвети 1815.


У далекој Енглеској тек што је Стивенсон пронашао парну локомотиву, у Бечу Шуман компонује најлепше соло-песме, Метерних председава Бечким конгресом док се марта 1815. Наполеон враћа у Париз да влада још 100 дана, што ће окончати јуна на Ватерлоу...
У Србији, у Такову на Цвети 1815. почиње Други српски устанак под вођством Милоша Обреновића...

cveti

„Таковски крст“ којим кнез Михаило одликује Пожаревљанина Ђергу Стојановића за учешће у рату за ослобођење отечества уз Књаза. (ИАП, Varia, 190)

___________________________________________________

 

 

 

 

Ostani kod kuce, arhiv pozarevac

Дигитални садржаји Историјског архива Пожаревац – часопис „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ 2012-2019.година

___________________________________________________


ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН...

6. АПРИЛ 1941. НЕДЕЉА, УСКРС...

По потписивању Тројног пакта, 25. марта 1941, већ 27. марта у Београду, али и у другим местима у Србији, избили су протести. Као одговор на народни бунт, уследио је брзи одговор Трећег рајха. Још 4. априла стизале су вести о груписању немачких снага на граници Краљевине Југославије. У недељно јутро, на Ускрс, уследило је бомбардовање Београда... Почео је рат...

drugi svetski rat

___________________________________________________


 

ostani kod kuće

Дигитални садржаји Историјског архива ПожаревацПожаревац – тема Други светски рат. .
___________________________________________________

  Списак контаката за општине и градове у Србији за пружање помоћи грађанима.

spisak

Списак контаката за општине и градове у Србији за пружање помоћи грађанима у условима нових, ригорознијих мера које се односе на забрану кретања за грађане старије од 65 година. Контакт листу можете наћи на сајту Владе Републике Србијe, или кликом на овај линк.
___________________________________________________


 

 

arhiv pozarevac

Мере Историјског архива Пожаревац због увођења ванредног стања у Републици Србији.

___________________________________________________

 

 


У Двору Епархије Браничевске у Пожаревцу, 19. фебруара 2020, одржан је састанак професора Православног Богословског факултета Универзитета у Београду и председника Одбора за просвету и културу Епархије Браничевске протођакона доц. др Златка Матића са директорком Историјског архива Пожаревац др Јасмином Николић, о раду на истраживачком пројекту публиковања архивских докумената фонда „Пожаревачки Протопрезвитерат 1836-1888“, и члановима тима секретаром Епархије Браничевске протојерејом Дејаном Ивковићем и архивистом Наташом Милошевић Дулић. Рад на пројекту чији је носилац Историјски архив Пожаревац и у коме Епархија Браничевска учествује као партнерска установа, омогућио је Град Пожаревац, поводом обележавања десет година од протоколарне сарадње Историјског архива Пожаревац и Епархије Браничевске Српске Православне Цркве.

arhiv pozarevac

Овај архивски фонд представља богат извор за проучавање црквеног, друштвеног и културног живота који се одвијао у 19. веку на територији Епархије Браничевске - чине га уредбе, прописи, правила и решења Архијерејског сабора које је Конзисторија Митрополије београдске, преко окружног протопрезвитера, прослеђивала подручном свештенству, затим молбе, жалбе и представке грађанства за ступање у брак и развод брака, као и преписка окружног протопрезвитера са органима управе, свештенством локалних црквених општина, окружним и варошким физикусом, и др. Већи број докумената које је Митрополија београдска послала Окружном протопрезвитеру садржи потписе самих митрополита, који су уједно били и председници митрополијске Конзисторије.

___________________________________________________

 

 


У Дому Војске Србије у Београду, 13. фебруара 2020, одржан је састанак чланова радног тима из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“ Министарства одбране Републике Србије, за рад на заједничком истраживачком пројекту „Ратна слика Србије у Другом светском рату: Априлски рат, окупација, борба за ослобођење земље, судбина ратних заробљеника, пропаганда и уметност“ – изложба и каталог. Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, упознала је чланове радног тима са досадашњим резултатима истраживачког рада Историјског архива Пожаревац, нагласивши да су припремљене изложбене целине „Априлски рат“, „Окупација“ и „Пропаганда – ратни и филмски плакат“.

radni sastanak, arhiv pozarevac

Представници Војног музеја, Војног архива и Медија центра „Одбрана“ др Мирко Пековић, др Маријана Мраовић и потпуковник Биљана Пашић, упознали су чланове радног тима са резултатима истраживачког рада на одабиру архивских докумената, фотографија и предмета из фундуса Војног архива, Војног музеја и Дома Војске Србије у Београду, којима ће бити представљене изложбене целине „Борба за ослобођење земље“, „Судбина ратних заробљеника“ и „Уметност“. На основу чињенице да се све планиране активности у овој фази пројекта одвијају по плану, директорка др Јасмина Николић је изразила наду да ће и њен завршни продукт, изложба и каталог који ће је пратити, наићи на добар пријем у научној и стручној јавности.

___________________________________________________

 

 


Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић добитник је признања Војног архива Универзитета одбране Министарства одбране Републике Србије за дугогодишњу сарадњу на заједничким пројектима из области архивистике и војне историје.

Priznanje VA MO RS

Признање је додељено на свечаности организованој 5. фебруара 2020, у касарни „Бањица 2“ у Београду, поводом Дана Института за стратегијска истраживања и Дана Војног архива Министарства одбране Републике Србије.
Погледајте неколико фотографија.
Више о томе прочитајте овде.

___________________________________________________

 

 


О успешној изложби „Србија у Великом рату 1914-1918“ Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја Министарства одбране Републике Србије, у Културном центру Србије у Паризу, у чланку „Брана ревизији историје“ у јануарском броју магазина „Одбрана“, који је постављен и на сајт Културног центра Србије у Паризу.

Srbija u Vlikom ratu Pariz

Погледајте чланак магазина „Одбрана“.

___________________________________________________

 

 

 


„Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ – часопис од националног значаја - објављен је осми број који доноси 31 прилог 33 аутора из Србије, Хрватске, Црне Горе и Северне Македоније: седам чланака обрађује теме из архивске теорије и праксе, тринаест из историографије, док једанаест прилога даје приказе међународних конференција, изложби, новообјављених публикација, примере реализованих пројектних активности архива и других институција у земљи и иностранству и расправе.

ZAPISI 8

Часопис од националног значаја „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ (категорије М52), од свог оснивања 2012. године до данашњих дана, објављује се под покровитељством Града Пожаревца. Сви објављени бројеви налазе се и у електронском облику на страници Издавачка делатност, чиме смо га учинили доступним и дигиталним корисницима широм света.

___________________________________________________

 Са задовољством обавештавамо сараднике и читаоце да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије усвојило коначне Листе категоризованих научних часописа за 2019. годину, на којој се наш часопис „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“ и ове године налази у групи друштвених наука, у категорији М52 (часопис националног значаја).

ZAPISI

Узимајући у обзир да се, на основу одлуке о врстама и квантификацији индивидуалних научно-истраживачких резултата, свака објављена студија адекватно бодује, слободни смо понудити Вам наставак сарадње за наредне бројеве нашег часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“, како би наредни бројеви били још разноврснији и занимљивији.

___________________________________________________