ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке


 

ARHIVALIJA MESECA

 

2


3

 

4

 

ISSN (Online) 2812-9636

ИНСТИТУЦИЈА
:
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ

ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК:
Др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац


АУТОР И УРЕДНИК ПОРТАЛА:
Др Јасмина Николић


ТЕХНИЧКИ УРЕДНИК:
Александра Богдановић

 

АУТОРИ:
Др Јасмина Николић
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Мирјана Степановић


ПОЧЕТАК
1.10.2021.

СТАТУС:
У току
___________________________

КОНТАКТ ПОДАЦИ:
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ
ДР ВОЈЕ ДУЛИЋА 10
12000 ПОЖАРЕВАЦ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
www.arhivpozarevac.org.rs
info@arhivpozarevac.org.rs
+381.12.523.082

 

1

АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА – ЈУН 2022.

 

архивалија јун 2022 ИАП     Архивалија јун 2022 ИАП

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКОГ КЊАЗА МИЛОША...

Историјски архив Пожаревац у својој збирци Varia, међу осталим бројним документима, чува и три писма са потписом Књаза Милоша. Писма написана 22. јуна 1829. адресирана су на Цветка Рајовића, "полицај директора", кога је Књаз сматрао човеком од поверења.
После Другог српског устанка, сваки корак турске војске посматран је са подозрењем и значио је опасност по мир и дипломатски рат за самосталност Кнежевине.

"Знајући колико су важне овакове вести" - каже у писму Књаз Милош, преносећи обавести које је добио од кнеза Васе. Књаз обавештава Цветка Рајовића, господина Чарона и главнокомандујућег о повратку босанских капетана из Травника, где су били код везира, и да су спремили 6 хиљада војника паши скадарскому, а да 3500 босанских спахија "то исто чине"... Са посебним подозрењем праћено је кретање војске и према Видину, и о томе Књаз Милош извештава свог "полицај директора".
Писма су написана у Пожаревцу и носе потпис " Милош Обреновић, Књаз Србскиј".

Подсетимо...
Половином јуна 1815. године извојевана је велика Милошева победа у бици за Пожаревац. Посебно поносан на извојевану победу, Књаз радо борави у вароши, у свом конаку. Пожаревац постаје седиште гвардије, солдата, воени шпитаљ (гарде, војске, војне болнице). Ту је основана војна академија, војна музика, суд, апсана.. Пожаревац постаје место оснивања главних институција државности и независности будуће Кнежевине - полиције, војске, судства - односно друга престоница Кнежевине.

Књаз је извршио интервенције и у самој вароши уређујући нову чаршију, трговачку четврт, регулишући улице, обнављајући Саборну цркву, оснивајући школе...

Захвални Пожаревљани и житељи Округа Пожаревачког свом Књазу, који је много учинио и да Пожаревац од турске касабе добије лик европског града, подигли су "Књазу Србскому" споменик у градском парку, на Ивандан, 24. јуна 1898. (по старом календару), на дан ослобођења Пожаревца 1815. године. На споменику су речи које је, према предању, Милош изговорио турском војсковођи током битке за Пожаревац: "Делибаша, царски делијо, ти имаш куд и на другу страну, а ја немам куда, него туда, па у живот или смрт".

Фотографија: Поверљива писма Књаза Милоша Цветку Рајовићу о кретању војске, од 22. јуна 1829. у Пожаревцу.
Историјски архив Пожаревац, Varia, сигнатура 1. и 2.

Одабрала: др Драгана Милорадовић, архивски саветник саветник