ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

 


АРХИВА АРХИВАЛИЈЕ МЕСЕЦА

 

 

 

ПОЧЕТАК
1.10.2021.

ИНСТИТУЦИЈА
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ

АУТОРКА ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Др Јасмина Николић


____________________

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ
ДР ВОЈЕ ДУЛИЋА 10
12000 ПОЖАРЕВАЦ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
www.arhivpozarevac.org.rs
info@arhivpozarevac.org.rs
+381.12.223.082

АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА – МАЈ 2022.

  Архивалија мај 2022

Уранци и првомајски празници

Први забележени помен прославе Првог маја је у часопису "Занатлијски савез" од 12. маја 1894. године, где се извештава да је празник рада обележен у Београду, Шапцу, Обреновцу, Крагујевцу, Неготину и Пожаревцу.

"Радничке новине" 1902. године обавештавају о "величанственој" прослави са стотину радника и певачком дружином који су кренули од "Златног крста" пут Љубичева уз звуке "Марсељезе". После ручка уследили су концертни део и игре.

Борите се. Наше мишице су ту, па храбро замахните. Социјалдемократски поздрав од сто другова прослављача.” - упућен је  поздравни телеграм друговима у Београду, 1904. године. Број "прослављача" у Пожаревцу 1912. нарастао је на 330, а после Великог рата "Радничка химна" одјекивала је Љубичевом насупрот политичких репресалија.
(према монографији Синдикални покрет Пожаревца 1870-2000, М. Манојловића и Т. Јевремовића, Пожаревац, 2005)

Уз живу политичку ситуацију,  каква је владала у периоду између два светска рата, у оквиру активности и стратегија синдиката на плану социјалне политике, политички вид деловања био је врло активан и у Пожаревцу, као и у свету. Модерно радничко законодавство 6. децембра 1926. године добило је нови квалитет ратификовањем конвенција Међународне организације рада потписаном од стране Владе Краљевине СХС. Конвенција је, поред регулисања положаја радника у целини, посебно регулисала положај жена. Социјалдемократска странка, Комунистичка Партија, симпатизери леве оријентације и синдикати организовали су уранке у околини Пожаревца, најчешће у Љубичеву.

После Другог светског рата настављена је традиција обележавања 1. маја у Пожаревцу окупљањем радника са породицама у хладу храстова у Љубичеву уз наступе радничких културних друштава.

 

Фотографија:  Првомајски уранак чланова Столарске задруге "Будућност" у Пожаревцу, 1. мај 1947. године
(Из приватне колекције Д. Милорадовић)

Одабрала: др Драгана Милорадовић, архивски саветник