ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке


 

ARHIVALIJA MESECA

 

2


3

 

4

 

ISSN (Online) 2812-9636

ИНСТИТУЦИЈА
:
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ

ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК:
Др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац


АУТОР И УРЕДНИК ПОРТАЛА:
Др Јасмина Николић


ТЕХНИЧКИ УРЕДНИК:
Александра Богдановић

 

АУТОРИ:
Др Јасмина Николић
Др Драгана Милорадовић
Наташа Милошевић Дулић
Мирјана Степановић


ПОЧЕТАК
1.10.2021.

СТАТУС:
У току
___________________________

КОНТАКТ ПОДАЦИ:
ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ПОЖАРЕВАЦ
ДР ВОЈЕ ДУЛИЋА 10
12000 ПОЖАРЕВАЦ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
www.arhivpozarevac.org.rs
info@arhivpozarevac.org.rs
+381.12.523.082

 

1

АРХИВАЛИЈА МЕСЕЦА – НОВЕМБАР 2022.

 

     Албанска споменица

 

АЛБАНСКА СПОМЕНИЦА

  

Сматра се да је из Пожаревачког округа током Првог светског рата страдало преко 20.000 војника. О бројности учешћа првопозиваца, другопозиваца и трећепозиваца из свих села тадашњег Пожаревачког округа сведочи ратни албум „За верност Отаџбини 1915-1918 - носиоци Албанске споменице", настао прикупљањем података и фотографија ратника Великог рата, а који се чува у Историјском архиву Пожаревац.

Албанска споменица установљена је Указом од 5. априла 1920. године, као сећање на надчовечанске напоре при повлачењу кроз Албанију у Великом рату 1915. године.  Право на Албанску споменицу имала су сва војна лица која су, заједно са краљем Петром Карађорђевићем, прошли тежак пут преко висија Албаније и мочварних предела до Драча, симболично названим Голготом Србије. Посебним Указом од 6. новембра 1921. године, краљ Александар Карађорђевић Споменицу је доделио официрима, подофицирима, капларима и редовима – „За верност Oтаџбини“.

У данашње време, уз Наталијину рамонду, обележавамо Дан примирја, а на њој, уз стилизован цвет бесмртне ендемске биљке, стоји зелена лента која је део одликовања Албанске споменице.

Поносни на догађаје од пре једног века, као архивалију месеца новембра, објављујемо Албанску споменицу која се чува у збирци Varia Историјског архива Пожаревац.

Фотографија: Албанска споменица којом је краљ Александар I одликовао „Свог ратног друга” Станоја Милошевића, редова 3. чете, 1. батаљона, 8. пешадијског пука „за верност Отаџбини 1915. године”; Указ о одликовању потписао је ђенерал Павле Јуришић Штурм; Београд, 23. новембар 1921.
Историјски архив Пожаревац, збирка Varia, 198.

 

Одабрала: др Драгана Милорадовић, архивски саветник