ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести

 

 

 


Јединствени информациони систем за дигитализацију, управљање и чување архивске грађе (ARHIS), представљен је 26. децембра 2018, у Министарству културе и информисања представницима архива у Србији. Присутнима се обратио др Дејан Масликовић, помоћник министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, а презентацију је одржала др Љубинка Шкодрић. Посебно су представљени подсистеми софтвера за сређивање и обраду архивске грађе, преузимање и смештај, библиотеку, конзервацију и дигитализацију. Презентацији је присуствовала директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, архивски саветник.

arhiv

Израда јединственог софтверског решења је резултат остваривања циљева Владе Републике Србије који се односе на дигитализацију и успостављање е-управе.

Пројекат „Авантура у Архиву – сликовница и бојанка“ Историјског архива Пожаревац представљен је 26. децембра 2018, у Министарству културе и информисања у Београду, по позиву др Дејана Масликовића, помоћника министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности. Презентацију је одржала др Јасмина Николић, архивски саветник и директорка Историјског архива Пожаревац.

arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 


Припадници финансијске службе Војске Србије били су у посети и обиласку спомен-изложбе „Два века војске у Браничеву“, 20. децембра 2018, заједничке сталне поставке Историјског архива Пожаревац и Гарнизона Пожаревац, која се налази у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Посета је реализована у циљу развијања морала и неговања културно-историјских вредности и традиција код припадника Војске Србије.

spomen soba, arhiv pozarevac

Припаднике Војске Србије је кроз изложбену поставку водила др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и коауторка изложбе.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 


Група припадника финансијске службе Војске Србије била је 20. децембра 2018, у организованом обиласку изложбе „Поносни на своју визију... РЕТРОСПЕКТИВА 2000-2018...“ Историјског архива Пожаревац. Посета је организована у циљу развијања морала и неговања културно-историјских вредности код припадника Војске Србије.

arhiv

Пригодно предавање и вођење кроз изложбу одржала је др Драгана Милорадовић, архивски саветник.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

 

Изложба „Поносни на своју визију...РЕТРОСПЕКТИВА 2000-2018 – Међународне и домаће конференције, манифестације, школа архивистике, гостујуће изложбе, предавања, протоколи о сарадњи“ Историјског архива Пожаревац, отворена је за посетиоце 17. децембра 2018, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Изложба је трећи сегмент пројекта „Историјски архив Пожаревац у 21. веку“ којим се обележава седамдесет година постојања и рада пожаревачког Архива.

retrospektiva, arhiv pozarevac

У простору изложбене поставке планирана је „Чајанка у 11“, за 24. децембар 2018, када ће архивисти Историјског архива Пожаревац, у неформалној атмосфери уз чај и колаче, приближити посетиоцима бројне активности Архива. Добродошли!
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

Историјски архив Пожаревац посетили су 5. децембра 2018, др Дејан Масликовић, помоћник министра културе и Ђура Радовић, саветник, у Сектору за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Министарства културе и информисања Републике Србије. Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић изразила је захвалност на посети, а затим је упознала представнике Министарства културе и информисања са радом Архива, реализованим пројектима, активностима, плановима, као и будућим пословима у Архиву.

arhiv pozarevac

У наставку разговора разматране су могућности и начин завршетка започетог пројекта изградње нове зграде за Архив Пожаревац и стварања јединственог архивског комплекса, наставак реализације пројекта дигитализације и микрофилмовања архивске грађе, као и начин превазилажења недостатка потребног броја запослених у пожаревачком Архиву.
Састанак је био изузетно користан и завршен је позивом помоћника министра културе директорки Историјског архива Пожаревац за презентацију реализованог пројекта „Авантура у Архиву – сликовница и бојанка“ у Министарству културе и информисања, као и разменом репрезентативних издања Министарства културе и информисања и Историјског архива Пожаревац.

___________________________________________________

 

 

Историјски архив Пожаревац и Војни архив Министарства одбране Републике Србије објављују зборник докумената „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за Округ Пожаревачки, 1941-1942. година“, приређивача др Јасмине Николић, архивског саветника-директорке Историјског архива Пожаревац и др Маријане Мраовић, архивског саветника/научног сарадника-начелника одељења у Војном архиву Министарства одбране Републике Србије. Зборник докумената садржи извештаје Окружног начелства у Пожаревцу који пружају детаљне информације о природи и методама немачке окупационе политике у Србији, као и у начин на који су окружна и среска начелства постала непосредни извршиоци немачке политике и носиоци одржавања реда и мира, као и репресивних мера према побуњеничким покретима на територији округа.

zbornik, arhiv pozarevac

Извештаји обилују и подацима о настанку и ривалству различитих политичких покрета на окупираној територији, збрињавању избеглица из НДХ, Косова, Словеније и Бачке, улози председника владе Милана Недића, покрету Косте Пећанца, као и о Равногорском покрету. Зборник је објављен у едицији Историјског архива Пожаревац «Зборници докумената», под покровитељством Града Пожаревца.

___________________________________________________

 

 


Историјски архив Пожаревац објавио је девети аналитички инвентар фонда у едицији „Научноинформативна средства о архивској грађи“, под називом „Начелство среза звишког Кучево, 1839-1918 (1855-1858)“. Публикацију је приредио архивист Милан Станковић, мср.

analiticki inventar, arhiv pozareac

 Публикацију можете погледати на страници Издавачка делатност/Научноинформативна средства о архивској грађи.

___________________________________________________

 

 

 

У организацији Историјског архива Пожаревац одржана је „Школа архивистике 2018“, 20. новембра 2018, у малој сали Центра за културу у Пожаревцу. Овогодишњи једнодневни едукативни семинар био је намењен регистратурама васпитно-образовне делатности са територије Браничевског управног округа односно територијалне надлежности Историјског архива Пожаревац. Семинар је одржала архивски саветник Јасмина Живковић, мср.

skola arhivistike, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

 

Документарни филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“ Историјског архива Пожаревац и Војног архива Министарства одбране Републике Србије емитован је у програму телевизије Поморавље, у недељу 11. новембра 2018. године, од 17h и 23h, поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата. Процена гледаности телевизије Поморавље је 10.000 гледалаца.

srbija i branicevo, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 

 

Стогодишњица победе у Првом светском рату обележена је 11.11.2018, свечаношћу у Дому Војске Србије у Београду, представљањем монографије "Спомен-собе огледало историје и традиције 1804-1918", истоименог документарног филма и отварањем изложбе "Србија у Великом рату 1914-1918" Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја. Генерални секретар Председника Републике Србије Никола Селаковић, отварајући изложбу "Србија у Великом рату 1914-1918", поздравио је присутне у име председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, нагласивши да је догађај, прослава завршетка и обележавање победе у Великом рату, чин којим се заокружује стогодишњица највећег страдања нашег народа и државе.

stogodisnjica od zavrsetka prvog svetskog rata, arhiv pozarevac

Изложбена поставка кроз архивска документа, фотографије, разгледнице, карте, скице, табеларне прегледе, новинске чланке, као и музејске експонате (пуковске заставе, униформе, пушке, сабље, медаље и споменице), понудила је једновремену причу о ратним дешавањима у Србији у Првом светском рату и њиховом одразу на једну средину као што је Браничево.


arhiv pozarevac

Изложбу су обишли изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије  генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, високе војне старешине, представници верских заједница и представници културног и јавног живота. Кроз изложбу су водиле архивски саветници др Драгана Милорадовић и др Маријана Мраовић.

Више о томе прочитајте овде.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте рекламни флајер изложбе.

___________________________________________________

 

 


 

Историјски архив Пожаревац, Војни архив, Војни музеј и Медија центар „Одбрана“, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, представљају изложбу „Србија у Великом рату 1914-1918“, у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, 11. новембра 2018. Ова изложба је сегмент пројекта обележавања 100 година од победе у Првом светском рату Министарства одбране и Војске Србије.
Изложбена поставка кроз архивска документа, фотографије, разгледнице, карте, скице, табеларне прегледе, новинске чланке, као и музејске експонате (пуковске заставе, униформе, пушке, сабље, медаље и споменице), понудила је једновремену причу о ратним дешавањима у Србији у Првом светском рату и њиховом одразу на једну мању средину као што је Браничево.

srbija u velikom ratu, pozarevac

Подсећамо, изложба је до сада гостовала у 15 градова у Србији, остварила 322 изложбена дана и забележила 13.184 посетилаца. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 1. децембра 2018. Изложбу ће отворити Генерални секретар Председника Републике Србије Никола Селаковић. Добродошли!
Погледајте рекламни флајер изложбе.

___________________________________________________

 

 


На свечаној академији поводом Дана радника у образовању Града Пожаревца, одржаној 6. новембра 2018. године у Центру за културу у Пожаревцу, додељене су награде и захвалнице појединцима и институцијама у знак дугогодишње успешне сарадње и доприноса остваривању задатака васпитања и образовања. Међу награђенима је и Историјски архив Пожаревац.

dodela nagrade, arhiv pozarevac

Захвалницу је директорки Историјског архива Пожаревац др Јасмини Николић уручио Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић.

___________________________________________________