ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести

 

 

 

 

Историјски архив Пожаревац и Војни архив Министарства одбране Републике Србије, 24. априла 2019. у 13 сати, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представили су јавности зборник докумената „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за Округ Пожаревачки, 1941-1942“, приређивача др Јасмине Николић и др Маријане Мраовић.

nediceva vkada, zbornik 4, arhiv pozarevac

Аудиторијуму су се обратити рецензент публикације проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског Универзитета у Београду, капетан бојног брода Горан Петровић, директор Војног архива Министарства одбране РС, Милић Јовановић, заменик председника Скупштине Града Пожаревца, др Маријана Мраовић, начелник у Војном архиву Министарства одбране РС – приређивач зборника и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и приређивач зборника.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте ТВ прилог САТ Телевизије Пожаревац.
Више о томе прочитајте овде.

___________________________________________________

 

 


Историјски архив Пожаревац и Војни архив Министарства одбране Републике Србије, 24. априла 2019. у 13 сати, у свечаној сали Скупштине Града Пожаревца, представиће јавности зборник докумената „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за Округ Пожаревачки, 1941-1942“, приређивача др Јасмине Николић и др Маријане Мраовић. Зборник докумената садржи извештаје Окружног начелства у Пожаревцу који пружају детаљне информације о природи и методама немачке окупационе политике у Србији, као и у начин на који су окружна и среска начелства постала непосредни извршиоци немачке политике и носиоци одржавања реда и мира, као и репресивних мера према побуњеничким покретима на територији округа. 

poster

Аудиторијуму ће се обратити рецензент публикације проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског Универзитета у Београду, др Александар Стојановић са Института за новију историју Србије у Београду, капетан бојног брода Горан Петровић, директор Војног архива Министарства одбране РС, Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца, др Маријана Мраовић, начелник у Војном архиву МО РС и приређивач и др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и приређивач. Зборник је објављен у едицији Историјског архива Пожаревац «Зборници докумената», под покровитељством Града Пожаревца и Министарства одбране Републике Србије. Добродошли!

___________________________________________________

 

 


На Трећој Међународној архивској конференцији у Москви/Руска Федерација, на тему „Хуманитарни проблеми у периоду између два светска рата: документарно наслеђе“, одржаној од 9. до 11. априла 2019, у организацији Федералне Архивске Агенције Руске Федерације и Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста за Руску Федерацију, Белорусију и Молдавију, учествовала је др Јасмина Николић, архивски саветник и директорка Историјског архива Пожаревац, која је у своје име и у име капетана бојног брода Горана Петровића, директора Војног архива Министарства одбране Републике Србије, одржала презентацију пројекта ова два архива, под насловом „Србија у Великом рату 1914-1918“, који су два архива реализовала у протекле четири године, а који се састоји од изложбе, монографије и документарног филма, са посебним освртом на документарни филм који је освојио две еминентне награде у Руској Федерацији у 2014. и 2015. години. Потом је учесницима конференције приказан награђивани документарни филм „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“.

konferencija u rusiji

Након наведеног, др Маријана Мраовић, начелник одељења у Војном архиву, одржала је презентацију на тему „Архивска грађа Војног архива као историјски извор за војне и цивилне губитке Краљевине Србије у Првом светском рату“.

konferencija u rusiji, arhiv pozarevac
konferencija u rusiji
Поред српске цивилно-војне делегације у саставу др Јасмина Николић, капетан бојног брода Горан Петровић, др Маријана Мраовић), на овој конференцији, учествовали су представници руских и међународних војних и дипломатских кругова и то 36 излагача и 25 слушалаца конференције из 12 земаља – Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Финске,
Шпаније, Швајцарске, Белорусије, Турске, Румуније, Холандије и Словеније.
Последњег дана конференције, српска цивилно-војна делегација била је у
радној посети у Амбасади и Изасланству одбране Републике Србије у Руској
Федерацији, где су их примили Његова Екселенција др Славенко Терзић,
амбасадор, Иванка Стаменковић, виши саветник за културу, као и пуковник
Будимир Гајић, изасланик одбране и потпуковник Јовица Босанчић, помоћник
изасланика одбране.“.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

У Пули (Република Хрватска), од 27. до 29. марта 2019, одржани су 5. дани ICARUS-а у Хрватској и 23. ICARUS годишња конвенција под називом „Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks”. У име Историјског архива Пожаревац који је члан ICARUS-a, на овој међународној конвенцији учествовале су Наташа Милошевић Дулић, архивист и др Драгана Милорадовић, архивски саветник, са презентацијом и излагањем на тему „Доступност информација о архивској грађи и дигитална документа на званичним сајтовима архива у Србији, те искуства Историјског архива Пожаревац“, у оквиру тематске сесије „Представљање архива новој и старој публици”, где је било речи о новим видовима представљања архива и архивске делатности заинтересованим корисницима.

konferencija u puli, arhiv pozareac
konferencija u puli, arhiv pozareac

Међународна конференција окупила је 62 излагача и око 200 учесника из Аустрије, Србије, Израела, Румуније, САД, Литваније, Босне и Херцеговине, Холандије, Словеније, Белгије, Мађарске, Хрватске, Македоније и Италије. Конференција је одржана под покровитељством Creative Europe, ICARUS, Министарства културе Републике Хрватске, Града Пазина и Свеучилишта у Загребу.
Погледајте постер.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 

 

 

У Завичајном музеју у Параћину, у присуству групе археолога са Универзитета Cambridge из Велике Британије, у вечерњим сатима 11. априла 2019, отворена је изложба „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде”, ауторки директорке др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, архивских саветника из Историјског архива Пожаревац.

paracin, arhiv pozarevac

На свечаности отварања изложбе аудиторијуму су се обратили Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Параћину и др Драгана Милорадовић, коауторка изложбе. Изложба гостује у Завичајном музеју у Параћину у периоду од 11. априла до 10. маја 2019, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом.
Погледајте неколико фотографија.
Погледајте прилог Kanal M RTV.
Погледајте постер изложбе.
Погледајте рекламно-пропагандни флајер изложбe.

___________________________________________________

 

 


Изложба „Плакат – „визуелни скандал“, одјек стварности и гласник пропаганде“ ауторки др Јасмине Николић и др Драгане Милорадовић, архивских саветника из Историјског архива Пожаревац, гостује у галерији Завичајног музеја у Параћину, од 11. априла до 10. маја 2019. године. Плакат је представљен као самостални учесник у сазнајном поступку схватања прошлости, у функцији прворазредног историјског извора и вредног архивског експоната. Организатор гостовања изложбе плаката из збирке Историјског архива Пожаревац је Завичајни музеј Параћин, поводом обележавања 75 година од победе над фашизмом.

arhiv pozarevac

Свечано отварање изложбе биће 11. априла 2019, у 19 часова на спрату Музеја.
Погледајте рекламно-пропагандни флајер изложбe.
Добродошли!

___________________________________________________

 

 

 

У Српско- корејском информатичком приступном центру, 10. априла 2019. године, одржана је обука за запослене у архивима Србије за рад у информационом систему за архиве - ARHIS. Обуци су присуствовали архивски посленици Наташа Милошевић Дулић, Слободанка Цветковић, Горан Митић и Весна Џанић из Историјског архива Пожаревац, као и запослени из Историјског архива града Новог Сада, Историјског архива Лесковац, Историјског архива Крагујевац и Историјског архива Ужице. Полазници су кроз практичне задатке, на реалним примерима фондова из Архива Србије, вежбали рад у подсистемима за преузимање и смештај архивске грађе, сређивање и обраду, а приказан им је и подсистем за дигитализацију и претрагу.

obuka arhis, istorijski arhiv pozarevac
obuka arhis

Обуку су одржали чланови радне групе за израду Информационог система: Никола Аџић, руководилац Центра за обраду података Архива Србије, Вера Филиповић, Татјана Драгићевић, Александра Јаношев и Бојана Фемић, архивски радници Архива Србије. ARHIS ће поједноставити и убрзати рад архива и прилагодити пословање савременим условима електронског пословања и е-управе.

___________________________________________________

 

 


У организацији Историјског архива Пожаревац одржана је „Школа архивистике 2019“, 29. марта 2019, у Петровцу на Млави. Овогодишњи једнодневни едукативни семинар био је намењен заштити архивске грађе и документарног материјала насталих радом регистратура васпитно-образовне делатности (предшколске установе, основне и средње школе) са територије општина Петровац на Млави и Жагубица односно територијалне надлежности Историјског архива Пожаревац. Семинар је одржала архивски саветник за заштиту архивске грађе ван архива Јасмина Живковић, мср.

skola arhivistike, arhiv pozarevac
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 


За групу војника (100) из грађанства који нису служили војни рок а старији су од 30 година, архивист Мирјана Степановић из Историјског архива Пожаревац одржала је кратко предавање о најзначајнијим догађајима из рада војних јединица у Пожаревцу и Браничевском региону током два века, 27. марта 2019, у простору изложбене поставке „Два века Војске у Браничеву“, у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Активност је реализована у сарадњи са Центром за обуку копнене војске у Пожаревцу.

spomen soba, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 


 

Предавање „Два века Војске у Браничеву“ одржано је војницима из грађанства који нису служили војни рок а старији су од 30 година, 6. марта 2019. године, у простору истоимене спомен-поставке у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Предавање је одржала др Драгана Милорадовић, архивски саветник.

vojska srbije, arhiv pozarevac
arhiv pozarevac


Истоимену изложбу, којом је илустрован ток војне историје (1804-2012) факсимилима докумената, фотографијама, мапама, цртежима, списковима изгинулих ратника и жртава ратова, мањим бројем оригиналних музејских експоната – ордења, медаља, и других предмета, поред војника на служењу војног рока, обишао је и министар одбране Александар Вулин са директорком Историјског архива Пожаревац др Јасмином Николић.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 


Публикованом сликовницом и бојанком „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац и Предшколске установе „Љубица Вребалов“, крунисан је једногодишњи пројекат динамичне едукације деце најмлађег узраста о значају Архива и архивских докумената за историју и културу (кроз радионице, предавања, тематске изложбе, презентације, игрице...), чиме се негује припадност деце заједници и богати њихово сазнање о прошлости нашег краја. Пројектом „Архив и вртићи“ остварена је васпитно-образовна функција Историјског архива Пожаревац и дат је допринос широј промоцији културе и културног наслеђа, пре свега архивске грађе.

slikovnica
bojanka

Пројекат је реализован под покровитељством Града Пожаревца. У пројекту су учествовали, поред архивских посленика, и васпитачи и деца из вртића „Пчелица“ и „Лептирић“ Предшколске установе „Љубица Вребалов“ из Пожаревца. Сликовницу можете погледати на Корисници/Пројекти Историјског архива Позаревац/Авантура у Архиву.

___________________________________________________

 

 Објављен је седми број часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“, који садржи, поред уводника, пет тематских целина и 32 чланка. Прва целина „Архивистика“ доноси 14 стручних радова из архивске теорије и праксе; друга целина „Историографија“ заступљена је са 12 оригиналних погледа на теме из овог домена научног истраживања; у тематским целинама „Међународна архивска и културна сарадња“ и „Прикази и расправе“, у складу са принципом промовисања струке и науке, објављени су прикази међународних конференција односно прикази нове литературе из области архивистике и историографије.

zapisi 7

Седми годишњак „Записи“ окупио је 36 стручњака из Србије, Руске Федерације, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе. Часопис (категорије М53) објављује се под покровитељством Града Пожаревца и може се погледати на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

___________________________________________________