ЋирилицаЛатиница КонтактЈавне набавке

 

Архива вести

 

 

 


У организацији Историјског архива Пожаревац одржана је „Школа архивистике 2019“, 29. марта 2019, у Петровцу на Млави. Овогодишњи једнодневни едукативни семинар био је намењен заштити архивске грађе и документарног материјала насталих радом регистратура васпитно-образовне делатности (предшколске установе, основне и средње школе) са територије општина Петровац на Млави и Жагубица односно територијалне надлежности Историјског архива Пожаревац. Семинар је одржала архивски саветник за заштиту архивске грађе ван архива Јасмина Живковић, мср.

skola arhivistike, arhiv pozarevac
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 

 


За групу војника (100) из грађанства који нису служили војни рок а старији су од 30 година, архивист Мирјана Степановић из Историјског архива Пожаревац одржала је кратко предавање о најзначајнијим догађајима из рада војних јединица у Пожаревцу и Браничевском региону током два века, 27. марта 2019, у простору изложбене поставке „Два века Војске у Браничеву“, у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Активност је реализована у сарадњи са Центром за обуку копнене војске у Пожаревцу.

spomen soba, arhiv pozarevac

___________________________________________________

 

 


 

Предавање „Два века Војске у Браничеву“ одржано је војницима из грађанства који нису служили војни рок а старији су од 30 година, 6. марта 2019. године, у простору истоимене спомен-поставке у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Предавање је одржала др Драгана Милорадовић, архивски саветник.

vojska srbije, arhiv pozarevac
arhiv pozarevac


Истоимену изложбу, којом је илустрован ток војне историје (1804-2012) факсимилима докумената, фотографијама, мапама, цртежима, списковима изгинулих ратника и жртава ратова, мањим бројем оригиналних музејских експоната – ордења, медаља, и других предмета, поред војника на служењу војног рока, обишао је и министар одбране Александар Вулин са директорком Историјског архива Пожаревац др Јасмином Николић.
Погледајте неколико фотографија.

___________________________________________________

 


Публикованом сликовницом и бојанком „Авантура у Архиву“ Историјског архива Пожаревац и Предшколске установе „Љубица Вребалов“, крунисан је једногодишњи пројекат динамичне едукације деце најмлађег узраста о значају Архива и архивских докумената за историју и културу (кроз радионице, предавања, тематске изложбе, презентације, игрице...), чиме се негује припадност деце заједници и богати њихово сазнање о прошлости нашег краја. Пројектом „Архив и вртићи“ остварена је васпитно-образовна функција Историјског архива Пожаревац и дат је допринос широј промоцији културе и културног наслеђа, пре свега архивске грађе.

slikovnica
bojanka

Пројекат је реализован под покровитељством Града Пожаревца. У пројекту су учествовали, поред архивских посленика, и васпитачи и деца из вртића „Пчелица“ и „Лептирић“ Предшколске установе „Љубица Вребалов“ из Пожаревца. Сликовницу можете погледати на Корисници/Пројекти Историјског архива Позаревац/Авантура у Архиву.

___________________________________________________

 

 Објављен је седми број часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“, који садржи, поред уводника, пет тематских целина и 32 чланка. Прва целина „Архивистика“ доноси 14 стручних радова из архивске теорије и праксе; друга целина „Историографија“ заступљена је са 12 оригиналних погледа на теме из овог домена научног истраживања; у тематским целинама „Међународна архивска и културна сарадња“ и „Прикази и расправе“, у складу са принципом промовисања струке и науке, објављени су прикази међународних конференција односно прикази нове литературе из области архивистике и историографије.

zapisi 7

Седми годишњак „Записи“ окупио је 36 стручњака из Србије, Руске Федерације, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе. Часопис (категорије М53) објављује се под покровитељством Града Пожаревца и може се погледати на страници Издавачка делатност/часопис Записи.

___________________________________________________